Zobacz pełną wersję : problem z migawką w D80
Witam,
Mam problem z migawką w D80. W manualu nie mogę skrócić czasu migawki do krótszej niż 1/200. W trybie auto na zewnątrz przy dziennym oświetleniu wskazuję HI. Czy mogło przestawić się coś w aparacie? Czy oznacza to że migawka jest uszkodzona?? Proszę bardzo o porady. Z góry dzięki
Jedyne co mi się na szybko kojarzy to to, że takie zachowanie jest w momencie, gdy otwarta jest wbudowana lampa błyskowa. Kiedy aparat jest włączony to na górnym wyświetlaczu nie wyświetla Ci się przypadkiem "błyskawica"?
velaskez
28-07-2009, 05:51
Przy otworzonej lampie nie można mieć mniej niż 1/200
Ostatnio używałem aparatu głównie z lampą zewnetrzną, a teraz nie mogę wysunąć lampy wbudowanej. "Błyskawica" miga a aparat zachowuje się jakby lampa wbudowana była otwarta. Może coś ze stykami na szynach od lampy zew. ??
velaskez
28-07-2009, 06:26
A może zaciął się otwierak. Tam jest taki mały haczyk, który odskakuje na moment gdy wciskasz przycisk od lampy.
W innym wątku na forum ktoś nie mógł otworzyć flesza w D90, bo był "źle zatrzaśnięty", ale pokombinował i jakoś delikatnie go odblokował i później wszystko działało jak trzeba.
EDIT:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107159
Udało mi się otworzyć lampę ale lampa nie reaguje. "Błyskawica" nadal się wyświetla a na wciśnięcie przycisku, lampa nie wyskakuje. Nagłówek postu zmieniłbym na "problem z lampą".
Zacznij może od resetu ustawień. Może w sofcie coś się przywiesiło?
Niestety reset ustawień nic nie daje, "błyskawica" wyświetla się nadal.
velaskez
29-07-2009, 07:19
No to wygląda mi to na serwis. Ktoś jeszcze tu kiedyś opisywał, że tam jest to rozwiązane za pomocą małej blaszki, która zwiera się z czymśtam i w ten sposób lampa dostaje zasilanie. Ktoś rozbierał D60 czy D40 i lutował to na własną rękę;)