Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie problem z migawką w D80

Witam,
    Mam problem z migawką w D80. W manualu nie mogę skrócić czasu migawki do krótszej niż 1/200. W trybie auto na zewnątrz przy dziennym oświetleniu wskazuję HI. Czy mogło przestawić się coś w aparacie? Czy oznacza to że migawka jest uszkodzona?? Proszę bardzo o porady. Z góry dzięki

Domyślnie

Jedyne co mi się na szybko kojarzy to to, że takie zachowanie jest w momencie, gdy otwarta jest wbudowana lampa błyskowa. Kiedy aparat jest włączony to na górnym wyświetlaczu nie wyświetla Ci się przypadkiem "błyskawica"?

Domyślnie

Przy otworzonej lampie nie można mieć mniej niż 1/200
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Ostatnio używałem aparatu głównie z lampą zewnetrzną, a teraz nie mogę wysunąć lampy wbudowanej. "Błyskawica" miga a aparat zachowuje się jakby lampa wbudowana była otwarta. Może coś ze stykami na szynach od lampy zew. ??

Domyślnie

A może zaciął się otwierak. Tam jest taki mały haczyk, który odskakuje na moment gdy wciskasz przycisk od lampy.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

W innym wątku na forum ktoś nie mógł otworzyć flesza w D90, bo był "źle zatrzaśnięty", ale pokombinował i jakoś delikatnie go odblokował i później wszystko działało jak trzeba.
    EDIT:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107159
    Ostatnio edytowane przez NeXuS ; 28-07-2009 o 08:42

Domyślnie

Udało mi się otworzyć lampę ale lampa nie reaguje. "Błyskawica" nadal się wyświetla a na wciśnięcie przycisku, lampa nie wyskakuje. Nagłówek postu zmieniłbym na "problem z lampą".

Domyślnie

Zacznij może od resetu ustawień. Może w sofcie coś się przywiesiło?

Domyślnie

Niestety reset ustawień nic nie daje, "błyskawica" wyświetla się nadal.

Domyślnie

No to wygląda mi to na serwis. Ktoś jeszcze tu kiedyś opisywał, że tam jest to rozwiązane za pomocą małej blaszki, która zwiera się z czymśtam i w ten sposób lampa dostaje zasilanie. Ktoś rozbierał D60 czy D40 i lutował to na własną rękę

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów