Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75/2.8
Jak to jest w takim razie? :) Kupilem tego Tamrona jakis czas temu. Niestety okazalo sie, ze mam lekki BF. Gdy recznie ustawilem ostrosc, zdjecie wygladalo rewelacyjnie (wedlug amatora poczatkujacego ;) ). Odeslalem wiec obiektyw do sprzedawcy i dostalem drugi. Z tym byl taki sam problem, wiec znowu go odeslalem. Zaproponowalem sprzedawcy zeby wyslal go w ramach gwarancji do Tamrona w Kolonii, zeby obiektyw wyregulowali. Poniewaz chcialbym go dostac z powrotem przed Photokina, wiec zadzwonilem do Tamrona, na kiedy moge sie obiektywu spodziewac. Przed Photokina sie nie wyrobia. W takim razie porozmawialem sobie z nimi troche. Okazalo sie, ze moj obiektyw z ich d200 dziala bez zastrzezen i zaproponowali mi, zebym wyslal swoje d70s do niej i oni mi go wyreguluja do puszki.
A moje pytanie brzmi: czy jesli oni mi go do d70s ustawi, to bede go mogl uzywac z analogowym F80 bez problemu?
Wedlug nich obiektyw na analogu bedzie smigal bezproblemowo, bo analogi nie sa tak "czule" na takie cos i nie chciala zebym jej obie puszki podeslal. A do tego opowiadali, ze i Sigma i Nikkory tez tak robia. Ze to bardziej wina puszek niz obiektywow, i ze ich obiektyw jest super hiper git :)
Miałem podobnie.
Jak sobie wyregulowałem AF pod Tamrona, to robił mi się FF na pozostałych szkłach :|
Po testach u sprzedawcy skończyło się tym, że kupiłem sobie Nikkora 35-70, który nie ma takiej przypadłości.:D
Jesli dobrze Tamronowcow zrozumialem, to beda regulowac tylko obiektyw pod puszke, a nie puszke pod obiektyw.
Bylem dzis na Photokinie. Popatrzylem na rozne cuda. Niestety nie moglem podpiac 70-300VR do aparatu :(. Podpialem za to Sigme 28-70/2.8 i okazalo sie, ze z nia mam identyczny BF jak z Tamronem. Wzialem sie wiec i poszedlem do Tamrona, a tam siedzi pani Krampe, z ktora mialem przyjemnosc rozmawiac przez telefon. Porozmawialismy troche i postanowilim, ze dam jej dzis aparat, a ona mi jutro ustawi obiektyw do niego. Git, ciekawe jaki bedzie wynik :)
Co do Photokiny. Albo nie znalazlem, albo co, ale nie widzialem u Nikona mozliwosci podpiecia szkiel do korpusu swojego. Stalo mnostwo d80 do obejrzenia (bardzo milo w rece leza), byly d200 z niesamowitymi obiektywami. I byl tez d2Xs, ktorego sobie nigdy nie kupie bo jest tak ciezki, ze nie moglbym nim nic zrobic :) Za szklem stal moj dlugo oczekiwanz 70-300VR i nawet go nie dotknalem. Czapeczke za to z napisem d80 dostalem. U Sigmy i Tamrona jak juz pisalem obiektywy mozna bylo pomacac, potestowac. Fajowo. U Canona i Fuji mnostwo sprzetu do druku, skanery. Stalo S5 za szybka tez, musialem troche poszukac zeby ja znalezc. Wydawalo mi sie ze bardziej Fuji reklamuje swoje Face Recognition niz nowy aparat.
A najfajniejszy byl telewizor plazmowy Panasonica chyba w systemie HD. O matko jedyna jakie cudo. :) Ogromniaste, ale ladne kolory i jakosc obrazu (w porownaniu z obecnymi plazmami).
PS: u Tamrona byl tez ten obiektyw do testowania i sprawowal sie z moja puszka bez zarzutu. Ciekawostka.
Wczoraj dostalem Tamrona i aparat. AF dziala w porzadku :) Dwa tygodnie trwala naprawa.
Wczoraj dostalem Tamrona i aparat. AF dziala w porzadku :) Dwa tygodnie trwala naprawa.
A jak teraz wygląda sprawa z innymi szkłami na temat FF i BF?
no jak to jak ? czy ty czytales wogole co pisal ? przeciez obiektyw mu wyregulowali do body a nie na odwrot - pozsotale szkla beda tak samo jak przedtem dzialac
body musial dac bo musieli miec do czego regulowac - na oko to chlop umarl :P
przeciez obiektyw mu wyregulowali do body a nie na odwrot - pozsotale szkla beda tak samo jak przedtem dzialac
Czy aby na pewno - jak mozna "regulowac" obiektyw pod konkretny korpus - obiektyw jest albo dobrze wyjustowany, albo nie.
AF ustawia ostrośc na podstawie pomiaru kontrastu, a nie na podstawie informacji przesyłanych z chipa obiektywu.
Wy sie mnie nie pytajcie jak oni to zrobili, ale teraz dziala (cos mowila o wkladkach jakichs w obiektywie, nie mam pojecia). Inne obiektywy tez dzialaja wiec jestem zadowolony.
Też chciałem zrobić taką regulację u nas w IV RP (nawet za pieniądze), ale nikt się nie chciał tego podjąć (nawet serwis Tamrona).
Skończyło się tak, jak napisałem wyżej...
no jak to jak ? czy ty czytales wogole co pisal ? przeciez obiektyw mu wyregulowali do body a nie na odwrot - pozsotale szkla beda tak samo jak przedtem dzialac
A ty czytałeś? Bo ja tam nie zauważyłem nigdzie stwierdzenia "tak jestem na 110% pewien że wyregulują obiektyw a nie korpus".
Pani K. z serwisu Tamrona, ktora moim obiektywem sie zajela powiedziala, ze nie beda regulowac puszki a tylko i wylacznie obiektyw. Specjalnie sobie z nia o tym porozmawialem.
Pani K. z serwisu Tamrona, ktora moim obiektywem sie zajela powiedziala, ze nie beda regulowac puszki a tylko i wylacznie obiektyw. Specjalnie sobie z nia o tym porozmawialem.
I wszystko jasne.
Dzięki za odpowiedź, ciekawi mnie teraz co oni takiego majstrują przy tych obiektywach.
Może te wszystkie felerne egzemplarze, które się trafiały nie były złe a tylko źle ustawione wtedy
Moze byc. http://www.freewebtown.com/pawl_s/20061015/index.html kilka zdjec z wycieczki do Zoo. Niespecjalnie udane, sprawdzalem jak to z ostroscia z reki jest. Sporo nieostrych (szary tapir, albo foki albo gepard ganiajacy w te i w ewte), ale pingwiny wyszly tak jak oczekiwalem. :)