Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Epson Stylus Photo R220 odmawia pracy

motyl
27-07-2009, 12:32
Mam Epsona Stylus Photo R220. Właśnie urządzenie odmówiło pracy i wysłało mi komunikat następującej treści: Okres eksploatacji części drukarki dobiegł końca. Skorzystaj z dokumentacji drukarki. Jak poproszono tak zrobiłem :) Okazało się, że są zapełnione sączki, które zbierają nadmiar tuszu przy czyszczeniu głowic drukarki. Wykonałem telefon do serwisu i otrzymałem odpowiedz: albo 160,00 + VAT za wymianę sączków :(albo mają nowe urządzenie w okazyjnej cenie 250,00. Drukarka jest w stanie idealnym i nie mam zamiaru pozbywać się jej i płacić prawie 200,00 za "naprawę" czegoś co jest sprawne . Czy któryś z forumowiczów miał podobny problem i może mi coś doradzić ? Może ktoś coś podpowie zanim zacznę rozbierać drukarkę. Podejrzewam, że nie będzie to sprawa czysto mechaniczna. Być może będzie trzeba pogrzebać w oprogramowaniu drukarki. Każda podpowiedz mile widziana. Niecierpliwie oczekuję porad.

Tom01
27-07-2009, 15:14
Tzw "pampersa" można samemu wymienić, lub nawet wyprać, ale trzeba przetłumaczyć drukarce, że już ma nowy.

tymin3
27-07-2009, 17:25
w r300 wytarczy przy wylaczanej drukarce wisnac jednoczesnie przycisk wlaczania, wymiany atramentu/wysuwania papieru i anulowania drukowania przez 10 s drukarka zrobi bardzo glosne buuuuuuuuu (narawde mozna sie wystarszyc) i komunikat o serwisie zniknie. a tych gabek nie trzeba wcale wymieniac to tylko pretekst to wyciagniecia kasy

motyl
27-07-2009, 19:46
Dzięki za informację.
Tom01 - jak mam wytłumaczyć drukarce, że ma czystego "pampersa" ? Potrzebny soft ? Są tam jakieś czujniki wilgoci czy poziomu płynu ?
tymin3 - kombinacja z przytrzymywaniem przycisków nic nie daje :(

Tom01
27-07-2009, 20:06
jak mam wytłumaczyć drukarce, że ma czystego "pampersa" ? Potrzebny soft ?

Najprawdopodobniej tak. Proponuję poszperać w Internecie, są tricki do różnych drukarek.

tymin3
27-07-2009, 21:40
kiedys dostalem go na plycie do czegos tam u mnie nie dzialal ale mozesz poprubowac

http://www.ssclg.com/download/sscserve.exe

Go to this website and download the latest SSC Service Utility.

Once installed, select your printer model.

Right click on the systray icon and then click "Protection Counter" -> "Reset Protection Counter".

This will ask you if you have replaced the ink pads, click Yes.

Your counter will now be reset and the printer should work fine.

motyl
28-07-2009, 09:52
U mnie tne program tez nic nie daje. Jak widzę służy on do resetowania ustawień pojemników z tuszami. Ja mam stałe zasilanie i reset następuje automatycznie. Walczę dalej :)

motyl
28-07-2009, 10:19
Huuuuuuuuura drukarka działa. Program jednak pomógł. Po resecie trzeba wyłączyć drukarkę całkowicie z prądu, odpiąć kabel zasilający. Sporo na ten temat jest na www.elektroda.pl Dzięki za pomoc.
P.S.
zobaczymy na jak długo to pomoże