PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Paulina

everyman
27-07-2009, 11:33
Kolejne kadry z warsztatów NKP: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104069
Co prawda pod światło wyszła straszna kiszka od strony technicznej, ale udało mi się coś wyciągnąć i mam nadzieję, że przypadną do gustu te ujęcia.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img253.imageshack.us/img253/6720/39875084.jpg)

Wybaczcie, że o kilka pikseli za dużo na szerokości. ;)

Nikuś
27-07-2009, 11:58
Kolejne kadry z warsztatów NKP: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104069
Co prawda pod światło wyszła straszna kiszka od strony technicznej, ale udało mi się coś wyciągnąć i mam nadzieję, że przypadną do gustu te ujęcia.

Mogłbys rozwinąć w jakim sensie kiszka - jakie były założenia tego "treningu" np fotki pod światło bez dopalenia lampa, blendą?

.

everyman
27-07-2009, 12:16
Hmm. Chodzi o to, że mniej więcej taki układ kolorów i rozkładu światła chciałem uzyskać, blenda również była w użyciu (chociaż w tej scenie niewiele dawała)... ale zauważyłem, że moja 50ka nie najlepiej się sprawdza (z obecną puszką) na niskich przesłonach w chwili gdy dostaje światłem praktycznie od przodu. Nastąpił straszny spadek kontrastów i ostrości, pojawiła się kaszka, a o celności szkła nie wspominam. Co do treningu, to dla mnie każde chwycenie aparatu w rękę jest treningiem, którego założeniem jest zrobienie dobrych zdjęć i nauka. ;)

FunBoy
27-07-2009, 14:42
moze wyszlo nieswiadomie, ale pasuje mi ten niski kontrast i wypranie kolorow w jednej bezowej tonacji :) ostro walczysz z fotkami z weekendu ;)

everyman
27-07-2009, 15:07
Tonacja i rozkład światła są akurat zamierzone (obróbka)... kontrast podciągałem - na tyle, żeby nie przedobrzyć przy przepaleniach.
Z fotkami staram się szybko walczyć, mam spore zaległości i za ich nadganianie zabrałem się w swoim stylu: od końca. ;)

McSimus
27-07-2009, 15:17
(...) od końca (...) hy hy , nie dziwie się ;)

para_wodna
27-07-2009, 19:30
centralne zdjecie jest najbardziej pro z tego trojkacika.
bo i kadr dobry (okno w tle ciekawie komponuje sie z modelka), i ustawienie i poza modelki dobra, i mimika jej twarzy ;)

kolory tez fajne. ta wyplowialosc mi sie podoba. dodaje caloksztaltowi lekkosci :)

Luźna gumka
27-07-2009, 19:52
Krzychu, na moje to Ty za bardzo onanizujesz się technicznymi aspektami zdjęcia, przez co psujesz mi odbiór twoich zdjęć ;)

Vooda
27-07-2009, 23:19
bardzo pasuje mi taka tonacja - to miał być mój następny etap - obniżanie kontrastu przez focenie pod światło - może i robi się to modne, lub już wychodzi z mody ( nie wiem nie śledzę trendów ), ale wygląda to rewelacyjnie.

Co do fotek - pierwsze najgorsze z najlepszych :) - w porównaniu do pozostałych dwóch kadr wydaje się przypadkowy i ucieka to co najfajniejsze - uroda dziewczyny.
Kolejne wyśmienite i za nie duże brawa.

Pozdrawiam
Andrzej

everyman
28-07-2009, 11:34
McSimus: Od czegoś trzeba zacząć, a wolę rozpoczynać przyjemnie i dalej lecieć już z rozpędu...
para_wodna: Dzięki. :)
kondeusz: Taka moja natura, że dążę do zdjęcia idealnego, które i tak pewnie zostanie zjechane jak już stwierdzę, że je wykonałem. :p
Vooda: W fotografii nic chyba nie wychodzi z mody, jeśli się dobrze zrobi. Miło, że się podoba.

Luźna gumka
29-07-2009, 09:03
Tylko z drugiej strony, czegoś nie rozumiem. Dążysz do ideału... dążysz... dążysz... dążysz... O! kiszka techniczna -> wystawię na forum! ( :mrgreen: ) ...dalej dążysz... dążysz... dążysz...

Tak to zinterpretowałem czytając dwie powyższe wypowiedzi. Gdzieś w tym wszystkim zabrakło mi fotografii i radości z robienia zdjęć. Tak jakby to była droga przez mękę. :-P

everyman
29-07-2009, 11:53
Tylko z drugiej strony, czegoś nie rozumiem. Dążysz do ideału... dążysz... dążysz... dążysz... O! kiszka techniczna -> wystawię na forum! ( :mrgreen: ) ...dalej dążysz... dążysz... dążysz...
Dokładnie... bo wiesz idealny strzał zrobię może za 20 lat (jeśli w ogóle), a coś w tym czasie trzeba pokazywać. ;)

Tak to zinterpretowałem czytając dwie powyższe wypowiedzi. Gdzieś w tym wszystkim zabrakło mi fotografii i radości z robienia zdjęć. Tak jakby to była droga przez mękę. :-P
Czerpanie radości z fotografowania, a 100% satysfakcji z efektu finalnego to dla mnie dwie różne rzeczy. Lubię fotografować i obrabiać fotki, super jeśli przy okazji się innym podobają lub jeśli zwracają mi uwagę nad czym pracować... ale zawsze wiem, że można było zrobić coś lepiej. To też sprawia przyjemność, że jest do czego dążyć, że po czasie dostrzega się postępy we własnym warsztacie. Jednym słowem przyjemna droga przez mękę. ;)

Luźna gumka
29-07-2009, 12:19
Jednym słowem przyjemna droga przez mękę. ;)

O, to już mi bardziej pasuje :-P

missbizarre
31-07-2009, 10:51
O, to już mi bardziej pasuje :-P

Kondziu u Ciebie przyjemność tworzenia jest oczywista ;P ba przyjemność z opowiadania o tworzeniu również :D :D :D

Luźna gumka
31-07-2009, 14:55
Kondziu u Ciebie przyjemność tworzenia jest oczywista ;P ba przyjemność z opowiadania o tworzeniu również :D :D :D

Hahaha... dobre! To jeszcze bardziej mi się podoba :mrgreen: