Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Woda kamienie i chmury
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img58.imageshack.us/img58/37/dsc8006a1.jpg)
Piekne chmurki ale brak kolorow.....napewno bral bym to nizej i nawet odpuscil bym te spolaryzowana wode....horyzont sprawia wrazenie krzywego ALE nie jest....sprawdzalem i jest prosto:)
Troszke do poprawki obrobka......z tej foty mozna wiecej wycisnac.....
No i dla niektorych to nie problem ale ja nie lubie.....przepal na sloncu:(
Greg77 juz wszystko napisal a ja podpinam sie
jaki brak kolorow?
zdjecie jest dobrze naswietlone i ma naturalne, intensywne kolory zachodu slonca.
a ze nie wyglada jak modne teraz szopki, to problem mody a nie tego zdjecia
Piotr_ek
26-07-2009, 10:54
Bardzo dobra fotografia.
Na pierwszy rzut oka kojarzy się z dobrą analogową głębią tonalną.
pozdr!, P.
Bardzo dobra fotografia.
pozdr!, P.
zgadzam się, mnie tez zapaliło się swiatełko - analog :-D
tormentol
26-07-2009, 11:32
Podoba mi się to zdjęcie, szczególnie tonacja jest świetna.
Podoba mi się ta fotografia.
Intensywność kolorów jest bardzo dobra.
Mnie zachęca do pooglądania i przyjrzenia się szczegółom ujętego krajobrazu.
..
Zawsze zastanawiam się po takich wypowiedziach jak to jest w naturze. Czy niektórym słońce nie wypala oczu jak na nie patrzą? I jak zrobić taką fotografię, aby niebo było nie za ciemne a słońce nie miało przepałów?
Może się nie znam i kiedyś się nauczę ......
Bardzo ładna praca.
Nie pozostaje mi nic jak tylko zgodzić się z opinią akustyka.
:)
Zawsze zastanawiam się po takich wypowiedziach jak to jest w naturze. Czy niektórym słońce nie wypala oczu jak na nie patrzą? I jak zrobić taką fotografię, aby niebo było nie za ciemne a słońce nie miało przepałów?
Może się nie znam i kiedyś się nauczę ......
Wiesz co w czasie zachodu slonca jest taki moment w ktorym slonce daje sie sfotografowac (warto wyczekac kiedy natezenie swiatla spadnie do tego momentu).....poza tym patrzac na slonce golym okiem (mowa o sloncu zachodzacym) napewno nie jest to zolto biala nierownomierna plama......
Jeszcze jedno....ludzie wymyslili fotografie cyfrowa i metody obrobki ktore pozwalaja cieszyc sie bardziej naturalnym widokiem....
Przymykajac przyslone takze mamy wieksze szanse na zrobienie zdjecia slonca a nie plamy.....myle sie??
Zawsze mozna zrobic dwa zdjecia o roznej ekspozycji, jedno z prawidlowo naswietlonym niebem a drugie z podloga....i potem pomeczyc w PSie....
Ale patrzac na zdjecie Autora Zrobil bym to inaczej.......
Jak napisalem "niektorym to nie przeszkadza ale ja nie lubie" mysle ze mam prawo nie lubic przepalow.....co innego przepal przypominajacy slonce a co innego plama!
Pozdrawiam
Bardzo dobre zdjęcie, bez żadnych uwag.
Dziękuje wszystkim za opinie :)
Piekne chmurki ale brak kolorow.....napewno bral bym to nizej i nawet odpuscil bym te spolaryzowana wode....horyzont sprawia wrazenie krzywego ALE nie jest....sprawdzalem i jest prosto:)
Troszke do poprawki obrobka......z tej foty mozna wiecej wycisnac.....
Moim zdaniem wynika z tego prosty wniosek mamy całkiem inne spojrzenie. Sadzę jak byś był w tym samym miejscu i czasie powstała by diametralnie inna fotografia.
Nie podkręcałem kolorów czy też nie siliłem się na bardzo dużą rozpiętością tonalną na tej fotce a starałem się raczej "przelać" na jpg to co widziałem na pamiątkę fajnego zachodu słońca tego dnia :)
zgadzam się, mnie tez zapaliło się swiatełko - analog
A to ciekawe bo jestem "dzieckiem fotografii cyfrowej" :)
Marcin T
26-07-2009, 19:30
Wiesz co w czasie zachodu slonca jest taki moment w ktorym slonce daje sie sfotografowac (warto wyczekac kiedy natezenie swiatla spadnie do tego momentu)
Tak, tylko wiesz niekiedy nie można czekać bo układ chmur jest taki czy inny a w/g mnie to on właśnie buduje tego typou fotografię.
Przymykajac przyslone takze mamy wieksze szanse na zrobienie zdjecia slonca a nie plamy.....myle sie??
Co z tego, że przyłożysz nawet f22 skoro podłoga będzie w grobowej czerni?
Zawsze mozna zrobic dwa zdjecia o roznej ekspozycji, jedno z prawidlowo naswietlonym niebem a drugie z podloga....i potem pomeczyc w PSie....
E, da się zrobić to za jednym otwarciem migawki ;)
1.
Tak, tylko wiesz niekiedy nie można czekać bo układ chmur jest taki czy inny a w/g mnie to on właśnie buduje tego typou fotografię.
2.
Co z tego, że przyłożysz nawet f22 skoro podłoga będzie w grobowej czerni?
3.
E, da się zrobić to za jednym otwarciem migawki ;)
1. Zgodze sie w 100% i jak napisales w punkcie 3. da sie zrobic prawidlowo naswietlone zdjecie:D
Jednak warto tez poczekac na koleny moze ciekawszy uklad chmur.....wiesz ile sie wysiedzialem na jeziorkami czekajac na odpowiedni moment.....a tu przed samym "momentem" robi sie fala i d...a z odbicia....albo niebo sie klaruje i mamy papke blue:D
2. eeee to zalezy od pomiaru swiatla......staral bym sie tutaj wpuscic do puchy jak najwiecej a potem wyciskac z NEFa ale jak autor wspomnial przelal na JPG to co widzial i to moze byc powod:)
3. zgodze sie ze sie da:) Ale podalem tutaj jeden z przykladow:)
Pozdrawiam!
Karbulot
26-07-2009, 19:41
Bardzo ladne foto.
Czy miales jakies filtry zalozone?
Np polarek...
Bardzo ladne foto.
Czy miales jakies filtry zalozone?
Np polarek...
Tak, jeden filtr ND 0,9.
A reszta nastaw w pliku jak kogoś to interesuje.
Jednak warto tez poczekac na koleny moze ciekawszy uklad chmur.....
Zgadza się ale w tym wypadku już tak nie było, ten łuk rozświetlonych chmur zanikł i pozostała tylko to rozświetlona plama od słońca.
Bardzo ładna praca.
Nie pozostaje mi nic jak tylko zgodzić się z opinią akustyka.
:)
A mi z opinią Nemetha ;)
ZEro negatywnych uwag. Bardzo dobra praca.
Pierwsze słowo, jakie mi się skojarzyło oglądając tę ekspozycję to przejrzyście. I do tego, i woda, i niebo - bardzo udana praca.
borregaard
27-07-2009, 06:37
Kolorki b.fajne.Podoba mi się..:-D
Praca dobra, ale w świetle dyskusji jaką niedawno mieliśmy (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107869), to jest tylko "zdjęcie". Do owej "fotografii" (patrz tamten wątek) brakuje trochę kreatywności. Masz światła, masz kolory, masz kompozycję, ludzie chwalą, czyli jakby nie mówić, zdjęcie udane. Czy nawiązuje kontakt ze mną? Nie za bardzo. Zbyt poprawne, zbyt normalne. Poprawność rzadko nawiązuje kontakt z emocją. Musisz wyjść dalej.
Tak więc życzę więcej otwarcia do innych kierunków ekspresji niż ów "ostrość, kolory i podział 1/3". Fotografia to znacznie więcej niż to.
Praca dobra, ale w świetle dyskusji jaką niedawno mieliśmy (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=107869), to jest tylko "zdjęcie". Do owej "fotografii" (patrz tamten wątek) brakuje trochę kreatywności. Masz światła, masz kolory, masz kompozycję, ludzie chwalą, czyli jakby nie mówić, zdjęcie udane. Czy nawiązuje kontakt ze mną? Nie za bardzo. Zbyt poprawne, zbyt normalne. Poprawność rzadko nawiązuje kontakt z emocją. Musisz wyjść dalej.
Tak więc życzę więcej otwarcia do innych kierunków ekspresji niż ów "ostrość, kolory i podział 1/3". Fotografia to znacznie więcej niż to.
Tylko zdjęcie a dla mnie to już dużo jak to co robię można nazwać zdjęciem.
A fotografii nie rozumiem, a żeby coś zacząć robić trzeba to najpierw zrozumieć.
Oczywiście dzięki za wskazówkę o otwarciu się na inne kierunki ekspresji, może kiedyś w przyszłości będę próbował je wykorzystywać.
zdjęcie udane.
No i o to chyba chodzi... Mi wydziwianie nie podchodzi, jeszcze nie jestem na takim poziomie moze jak Kolega (przepraszam, jesli to zbytnie spoufalanie). Ja lubie czasem jak ktos mi pokaze kawalek swiata, ktory moze akurat nie dane mi bylo widziec i pokaze to w taki sposob w jaki natura zazyczyla sobie stworzyc, bez udziwniania swoja kreatywnoscia. Czasem po prostu to co Stworca nam przedstawia jest wystarczajaco piekne, a ja moze akurat nie mialam okazji w danym momencie sie tam znalezc...
Wiec ja bym akurat podziekowala za uwiecznienie tego momentu. Zwlaszcza podoba mi sie glebia tego "udanego zdjecia". Mnie wciaga i sklania do refleksij.. ale moze mi po prostu niewiele trzeba, zeby stworzyc nastroj..
A mi z opinią Nemetha ;)
A mi z opinia S4INT'a ;)