PDA

Zobacz pełną wersję : krasze Nikon Capture NX 2

stig
23-07-2009, 10:23
Najczesciej jest wszystko ok. Pracuje stabilnie -- jak sie wylozy, to raz, moze dwa na kilkadziesiat zdjec. Ale przychodza takie dni (albo i zdjecia :) ), ze ni cholery nie mozna pracowac. W takich sytuacjach wyklada sie najczesciej podczas zapisywania co 4-tego zdjecia. Wyskakuje "Alert" o tresci "Could not save" i zamrozony. Pozostaje zabicie tasku. Odpalenie od nowa i znowu; trzy zdjecia ok, na czwartym sie wylozy. Kiedy ma takie jazdy, trafia sie tez, ze nawet juz pierwsze zdjecie po otwarciu i probie zapisu -- daje taki efekt. Ponownie uruchomienie i znowu, obrobka, save i... wisi. I tak potrafi ze 3 razy pod rzad. Cholery mozna dostac. Co ciekawe, nie dzieje sie tak non-stop. Przytrafia sie to raz na kilka, kilkanascie sesji. No i teraz wlasnie siedze nad slubniakami, i co 3 obrobione zdjecia musze zamykac i ponownie uruchamiac NXa, zeby sie znowu nie wylozyl. To oczywiscie tez nie zalatwia sprawy, bo jak wspomnialem przed chwila, potrafi sie wylozyc na pierwszym otwartym zdjeciu, tyle, ze przytrafia sie to zdecydowanie rzadziej. Wczoraj w nocy szukalem problemu wsrod uruchomionych stale aplikacji. Zamknalem wiec Media Playera, Thunderbirda, Mirande, Maxthona, wylaczylem NODa, Samurize'a, odlaczylem sie od sieci, zabilem taski Apple'a, Wacoma, itp. Nic -- czysty systemik, a przy otwarciu pierwszego zdjecia -- zwis.
Mial ktos kiedys podobne objawy?

EDIT:
Sprawdzilem jeszcze dwie rzeczy:
1. Zmniejszylem ilosc zdjec w biezacym katalogu do 20 sztuk. Myslalem, ze moze trzymanie w nim 260 zbyt mocno obciaza zasoby/mozliwosci obliczeniowe NXa...
2. Wylaczylem browser na drugim monitorze i przeszedlem na workspace 1-monitorowy.
Powyzsze nic nie daly. Przy 5tym zdjeciu i tak sie wylozyl. "Could not save file" w okolo polowie paska postepu zapisu.

JK
23-07-2009, 10:37
Kiedyś miałem coś podobnego, a przyczyną było zbyt mało miejsca na dysku, konkretnie na RamDysku, na którym był Cache i Temp. Zmiana parametrów uzdrowiła sytuację całkowicie i jest spokój. Może to o to chodzi?

ekonet
23-07-2009, 10:39
Tak - wczoraj wieczorem obrabiałem ślub i nagle wykrzaczył się po otwarciu zdjęcia, potem nie dawał się uruchomić. Po resecie i kilkunastu próbach dało się pracować (batch) mimo wiszącego okienka z komunikatem o błędzie, po kilku godzinach okienko znikło samoistnie. :)
A "Could not save..." zdarza się, ale losowo i w miarę rzadko.
Miejsca na dysku pod dostatkiem.
Istne cuda, panie...

Czornyj
23-07-2009, 10:53
Nawróć się spowrotem na ACR/LR, a profile do światła halowego można sobie ukręcić lepsze, niż te od Nikona. Szkoda życia na NX-a :lol:

stig
23-07-2009, 11:07
Kiedyś miałem coś podobnego, a przyczyną było zbyt mało miejsca na dysku, konkretnie na RamDysku, na którym był Cache i Temp. Zmiana parametrów uzdrowiła sytuację całkowicie i jest spokój. Może to o to chodzi?Nic to nie daje. Na dysku z cache -- 35 GB wolnego, na dysku ze zdjeciami -- 184 GB wolne. Kombinowalem juz z calkowitym wylaczaniem cache w NXie, z jego wszystkimi opcjami wlaczonymi, a takze z wlaczonym cache, ale wylaczonym tworzeniem podczas zapisu pliku. Zadnej roznicy. :(

stig
23-07-2009, 11:10
Nawróć się spowrotem na ACR/LR, a profile do światła halowego można sobie ukręcić lepsze, niż te od Nikona. Szkoda życia na NX-a :lol:Nie kce. :) Nie moge patrzec na te brudne kolory i fuj odszumianie ACRa. Poza tym NX ma lepsze u-pointy. Dlugo dojrzewalem do NC i jak juz wszedlem to mnie konmi nie wyciagniesz... ;)

jarecky
23-07-2009, 11:12
Zapisujesz RAWy czy jpgi? Nadpisujesz czy zapisujesz do nowych plików? Może explorer blokuje dostęp do pliku.

JK
23-07-2009, 11:12
No to nie wiem.

Ale po moich doświadczeniach, cache mam wyłączony na stałe i jakoś problemów nie mam.

kichu
23-07-2009, 11:17
ja bym jeszcze sprobowal przywrocic do stanu fabrycznego (instalator / repair) net frameworka oraz biblioteki C++ redistributable

stig
23-07-2009, 11:20
Zapisujesz RAWy czy jpgi? Nadpisujesz czy zapisujesz do nowych plików? Może explorer blokuje dostęp do pliku.Edycja RAWa i zapis do tego samego. Dlaczego Explorer mialby blokowac dostep do pliku, i dlaczego do co trzeciego, a czasami do ciagle tego samego i tylko 2 albo 3 razy? Gdyby cos takiego mialo miejsce, to mialbym komunikat, ze plik jest zabezpieczony, a nie niewiele mowiace "Could not save file" i jednoczesny zwis NXa.

stig
23-07-2009, 11:22
ja bym jeszcze sprobowal przywrocic do stanu fabrycznego (instalator / repair) net frameworka oraz biblioteki C++ redistributableTez o tym myslalem, ale jakos nie radze sobie z balaganem tych rzeczy. Nie mam pojecia, ktore jest do czego -- MS zrobil z tego taki burdel, ze juz nie wiadomo, czy trzeba miec tylko ostatni .net, czy wszystkie, i czy wszystkie SP do tych poprzednich, itd.
Mozna zrobic z tym jakis konkretny porzadek? Chodzi mi o jakas prosta procedure, pt. wywalam wszystkie te rzeczy, i instaluje tylko 1, 2 konkretne pliki -- na swiezo?

malita
23-07-2009, 11:24
Ja mam podobny problem, po potyczkach stwierdzam to :

- jest to bardzo kiepsko napisany program i ma wiele błędów
- dosłownie zjada ram, ile by było to tyle zje i co najlepsze nie wraca ram wolny do pamięci tylko go lubi trzymać aż do zamknięcia programu
- nie wiem jak u ciebie ale u mnie teraz gdy sa takie upały wentylatorki nie dają tyle siły, cpu 48, ram 47, prędkość wentylatorów 3100 ~ i jest cieżko pracować w capture NX. Nie mam na to sposobu, pracuje po 1, 2 zdjęciach i do 12 akcji. Mam 4 gb ramu, znając życie dokupienie jeszcze 2 kosci to i tak capture nx zje na dziendobry i nie odda :o)
Procesor też mi potwór zjada w 100 %, photoshop przy nim to mały zjadacz. Takie blędy jak : alert, couldn`t save, out of memory albo poprostu bez odpowiedzi to norma przy dziennym siedzeniu nad nim.

Czornyj
23-07-2009, 11:28
Nie kce. :)

No trudno, w końcu cóż mnie obchodzi cudze nieszczęście :lol:

Co do Twojego zonka -> prawy przycisk myszy na Mój Komputer:
Właściwości>Zaawansowane>Wydajność:Ustawienia>Zapobieganie wykonywaniu danych>
dodaj NX na listę programów, od których DEP ma się odp...

stig
23-07-2009, 11:29
- nie wiem jak u ciebie ale u mnie teraz gdy sa takie upały wentylatorki nie dają tyle siły, cpu 48,Tyle to ja mam teraz na luzie... ;) Jak chodzi NX to i do 56 dobija. Tyle, ze np. wczesniej (nie odkurzony komp) temperatury byly jeszcze wyzsze i NC sie nie chlastal. Malo tego -- zapierdziela jak maly samochodzik po 100-200 zdjec w batchu -- bez zadnych zwisow.

Takie blędy jak : alert, couldn`t save, out of memory albo poprostu bez odpowiedzi to norma przy dziennym siedzeniu nad nim.No ja na szczescie trafiam sporadycznie tylko na to o czym mowa w watku. Tyle, ze jak juz sie trafi, to sie ciagnie przez cala obrobke sesji.

kichu
23-07-2009, 11:30
neta sciagasz najnowszego i on zajmuje sie wszystkimi poprzednimi - pod warunkiem ze windzie nie pochrzanilo sie w rejestrach jesli chodzi
o zapisy dotyczace poprzednich instalacji wczesniejszych wersji - ale wtedy podczas repair wywali ci blad)

natomiast jesli chodzi o 'c++' mam paczke na kompie w domu z 4 pakietami do zainstalowania po kolei - pod wieczor wystawie i dam linka

ewentualnie 'marekm' wrzucal tu kiedys link do sugerowanej instrukcji instalacji cnx (co po kolei instalowac) i tam te pakiety 'c++' byly zalinkowane

niestety nie moge znalezc teraz tego wyszukiwarka forumowa

stig
23-07-2009, 11:54
neta sciagasz najnowszego i on zajmuje sie wszystkimi poprzednimi
Aktualnie mam zainstalowane:
Microsoft .NET Framework 1.1
Microsoft .NET Framework 1.1 Hotfix (KB928366)
Microsoft .NET Framework 2.0 Service Pack 2
Microsoft .NET Framework 3.0 Service Pack 2
Microsoft .NET Framework 3.5 SP1
Microsoft User-Mode Driver Framework Feature Pack 1.0

oraz:
Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable
Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable - x86 9.0.21022
Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable - x86 9.0.30729.17

Nie rozumiem, dlaczego pozycja "2005 Redistributable" jest dwa razy na liscie. No niech tam -- jest to jest -- w sumie nie moja broszka, skoro dalo sie dwa razy zainstalowac. ;)

BTW. Jaka jest oficjalna, najnowsza wersja .net? Google wyrzuca mi strone MS z wersja 2.0, a ponizej dostaje link do "dobre programy" z wersja 3.5.

kichu
23-07-2009, 12:02
3.5 sp1 i jakiestam update chyba

ssiesz to - to jest online instalator
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=333325fd-ae52-4e35-b531-508d977d32a6&DisplayLang=pl

c++ mam te same co ty... te 2005 - to sa 2 rozne pakiety - rozne wersje i zonk polega tylko w opisie (brak ich oznaczenia)

micher
23-07-2009, 12:36
Ja mam podobny problem, po potyczkach stwierdzam to :

- jest to bardzo kiepsko napisany program i ma wiele błędów
- dosłownie zjada ram, ile by było to tyle zje i co najlepsze nie wraca ram wolny do pamięci tylko go lubi trzymać aż do zamknięcia programu

Z tym ramem to trochę dziwne. Mi np. nie zdarzyło się, żeby NX używał więcej niż 1G. Mam 2 Giga Ramu i spokojnie wystarcza do kręcenia jobów np. po 400 zdjęć. Jak mam z 5 czy 6 filtrów Nika na obrazku też się nic nie dzieje. Fakt - program czasami ma jakieś zwiechy (rzadko a trochę w nim robię) ale wyłączenie i ponowne włącznie zawsze pomaga i nie ciągnie się tak jak u stiga przez całą sesję.

NX jest jaki jest ale jak dla mnie nie ma lepszego rozwiązania dla fotografujących Nikonem niż NX. Co więcej - jak dla mnie ważnym czynnikiem wybrania właśnie systemu Nikona było oprogramowanie, o którym póki co inne marki mogą sobie pomarzyć...

Co do rozwiązania problemu. Może banalne ale czy próbowałeś czyścić rejestr ze śmieci ? Jest taki fajny freewarowy programik: http://www.amltools.com/ AML registry cleaner. On + Ultimate Defrag (http://download.cnet.com/UltimateDefrag-Freeware-Edition/3000-2094_4-10582157.html) i wszystko hula aż miło. Po zmianie procka na 2 rdzeniowy sam się dziwię jak pięknie chodzi NX - praktycznie ŻADNYCH opóźnień, zmieniasz coś suwaczkiem i kółeczko nie kręci się 10 sekund tylko od razu widzisz efekt. Oczywiście procek INTELA a nie żadne wynalazki typu AMD, (prawie jak INTEL...), płyta GIGABYTE i działa pięknie.

Nie wiem na ile może mieć wpływ system. Mam XP Pro.

Giani
23-07-2009, 12:36
Najczesciej jest wszystko ok. Pracuje stabilnie -- jak sie wylozy, to raz, moze dwa na

Mam też zwisy od czasu do czasu przy zapisywaniu zdjęć. Tego nie miałem z poprzednią wersja NX2. Być może błąd siedzi w najnowszej wersji NX2. Sprobuj cofnąć się o wersje wstecz :-D

stig
23-07-2009, 12:45
Po zmianie procka na 2 rdzeniowy sam się dziwię jak pięknie chodzi NX - praktycznie ŻADNYCH opóźnień, zmieniasz coś suwaczkiem i kółeczko nie kręci się 10 sekund tylko od razu widzisz efekt. Oczywiście procek INTELA a nie żadne wynalazki typu AMD, (prawie jak INTEL...), płyta GIGABYTE i działa pięknie.

Nie wiem na ile może mieć wpływ system. Mam XP Pro.Co do wydajnosci mam tak samo. Chodzi w miare plynnie. Czasami sie zamysli kiedy stawiam u-pointa w skomplikowanym kolorystycznie obszarze, ale nawet w najgorszych sytuacjach nie trwa to dluzej niz sekunde czy dwie.
Mam C2D [email protected], 3 GB RAMu, i XP PRO PL SP3.

km79
23-07-2009, 12:59
Mam też zwisy od czasu do czasu przy zapisywaniu zdjęć. Tego nie miałem z poprzednią wersja NX2. Być może błąd siedzi w najnowszej wersji NX2. Sprobuj cofnąć się o wersje wstecz :-D

Ja mam jedną z pierwszych wersji NX2 i taki sam problem z zawieszaniem przy zapisywaniu 3-4 zdjęcia.

jarecky
23-07-2009, 13:38
Edycja RAWa i zapis do tego samego.
Spróbuj do innego.

Dlaczego Explorer mialby blokowac dostep do pliku, i dlaczego do co trzeciego, a czasami do ciagle tego samego i tylko 2 albo 3 razy? Gdyby cos takiego mialo miejsce, to mialbym komunikat, ze plik jest zabezpieczony, a nie niewiele mowiace "Could not save file" i jednoczesny zwis NXa.
Nie wiem dlaczego. Staraj się zacząć od znalezienia przyczyny. Explorer potrafi na przykład zabronić dostępu do pliku bo właśnie tworzy miniaturkę.

Zibi1970
23-07-2009, 13:49
Stig,

a próbowałeś odkręcić trochę procesor w dół ?

motzel
23-07-2009, 14:02
Zamiast gdybać skorzystajcie z rozwiązania podanego 10 postów temu przez Czornyja (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1509)
Podczas testowania wersji trialowej kilkukrotnie miałem te same objawy. Po wyłączeniu DEPa minęło jak ręką odjął. Testowałem NX2 w wersji 2.2.0

stig
23-07-2009, 14:56
Zamiast gdybać skorzystajcie z rozwiązania podanego 10 postów temu przez Czornyja (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1509)
Podczas testowania wersji trialowej kilkukrotnie miałem te same objawy. Po wyłączeniu DEPa minęło jak ręką odjął. Testowałem NX2 w wersji 2.2.0Mi to w niczym nie pomoglo.

mswilk
23-07-2009, 15:04
sic ! - a właśnie miałem się skusić na NX 2.0, ale w takim układzie zostanę przy NX 1.3.5 ...

kichu
23-07-2009, 15:05
nie ma reguly, posadz triala i zobacz

u mnie dziala nota bene

stig
23-07-2009, 15:07
a próbowałeś odkręcić trochę procesor w dół ?Skrecony na nominalke -- efekt ten sam.

stig
23-07-2009, 15:48
Spróbuj do innego.Sprawdzilem. Jest to samo. Teraz mam nawet tak, ze juz 4 razy otwieralem ten sam plik i za kazdym razem zwiecha przy zapisie. :???:

stig
23-07-2009, 16:16
Ha! Rozkminilem sukinsyna! :D Problem stwarza Contrast / Brightness uzyty na masce. Nawet jesli jest dodany jako step, ale z kryciem calosciowym -- nie ma problemu. Jesli jednak wysmarujemy pedzelkiem krycie dla niego, to przy zapisie (nie gwarantowane ze kazdym, ale na pewno po kilku zdjeciach) wylozy NXa. No przynajmniej u mnie wyklada.

kichu
23-07-2009, 16:20
ale dowolnej masce (u-point, gradient itd) czy tylko pedzelek ?

Czornyj
23-07-2009, 16:26
Ha! Rozkminilem sukinsyna! :D Problem stwarza Contrast / Brightness uzyty na masce. Nawet jesli jest dodany jako step, ale z kryciem calosciowym -- nie ma problemu. Jesli jednak wysmarujemy pedzelkiem krycie dla niego, to przy zapisie (nie gwarantowane ze kazdym, ale na pewno po kilku zdjeciach) wylozy NXa. No przynajmniej u mnie wyklada.

Że też oni się qva nie wstydzą brać za to od ludzi pieniądze...

stig
23-07-2009, 16:26
ale dowolnej masce (u-point, gradient itd) czy tylko pedzelek ?O dziwo -- jedynie na masce smarowanej pedzelkiem. Najgorsze, ze Brightness z grupy Photo Effetcs zachowuje sie tak samo. :|

sejmajnejm
23-07-2009, 17:20
Aktualnie mam zainstalowane:
Microsoft .NET Framework 1.1
Microsoft .NET Framework 1.1 Hotfix (KB928366)
Microsoft .NET Framework 2.0 Service Pack 2
Microsoft .NET Framework 3.0 Service Pack 2
Microsoft .NET Framework 3.5 SP1
Microsoft User-Mode Driver Framework Feature Pack 1.0

oraz:
Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable - x86 9.0.21022
Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable - x86 9.0.30729.17

Nie rozumiem, dlaczego pozycja "2005 Redistributable" jest dwa razy na liscie. No niech tam -- jest to jest -- w sumie nie moja broszka, skoro dalo sie dwa razy zainstalowac. ;)

BTW. Jaka jest oficjalna, najnowsza wersja .net? Google wyrzuca mi strone MS z wersja 2.0, a ponizej dostaje link do "dobre programy" z wersja 3.5.

po co Ci wszystkie wersje bibliotek? Przewaznie wystarcza same ostatnie.
Czyli 2008 SP1 oraz .NET 3.5 SP1

pzdr.
Andrzej

stig
23-07-2009, 17:28
Czyli 2008 SP1 oraz .NET 3.5 SP1Wlasnie -- przewaznie... Niestety nie kumam tych pakietow, i nie interesuje sie, czy nowa wersja jest faktycznie nowa wersja zastepujaca pozostale, czy czyms zupelnie innym.

stig
23-07-2009, 17:29
Aaaa... Sprawdzilem tez Levels / Curves z malowana maska. Takze kladzie NC. Czyli nie jest winne Contrast / Brightness z maska, tylko wlasnie maska malowana pedzlem.

kichu
23-07-2009, 17:35
na 2.1.1 nie udalo mi sie zawiesic cnx w opisany przez ciebie sposob

odpalilem ViewNX - przez niego otwieram wybrana fote w CNX, i teraz:

1) biore pedzelek z plusem i maluje maske
2) light -> contrast + brightness
3) krece suwakami losowo
4) save
5) zamykam fotke, ale nie NX
6) przechodze do ViewNX i zapodaje kolejna fote CNXowi

i tak 9 razy (cnx nie zamykany pomiedzy zmiana fotek)

stig
23-07-2009, 18:08
W pewnym sensie problem rozwiazany.
Dotychczas postepowalem w ten sposob:
1. Fill / Remove Tool +, czyli pokrycie calego obrazka maska,
2. Mazianie pedzlem "-" po masce,
3. Wlaczenie Contrast / Brightness dla tegoz stepu, utworzonego przez maske. Ustalenie parametrow.
No i przy takim postepowaniu sie wykladal.

Zmienilem sposob postepowania na nastepujacy:
1. Dodaje step i od razu ustalam, ze ma to byc Contrast / Brightness,
2. Ustalam parametry,
3. Wymazuje pedzlem "-" niepotrzebnie pokryte obszary.

Po kilkunastu zdjeciach jeszcze sie nie wywalil. ;)

kichu
23-07-2009, 18:18
przerobilem wariant wywalajacy sie u ciebie na 9 fotkach z rzedu, nie wywalil sie :)

ale dobrze, ze chociaz jakos tam problem masz z glowy

stig
23-07-2009, 18:21
przerobilem wariant wywalajacy sie u ciebie na 9 fotkach z rzedu, nie wywalil sie :)Tyle, ze pewnie zdjecia miales gole -- znaczy przed dodawanym stepem nie miales w nich innych?

kichu
23-07-2009, 18:22
mhm, ale spoko zaraz zrobie kopie jakichs mocniej obrobionych i sprawdze :)

edit

5 szt poszlo ok, wiecej mi sie nie che

kazde z robionych fotek miala zapisanych wczesniej srednio ok 10 krokow

linio
24-07-2009, 08:13
Proponowałbym http://memtest.org/ i sprawdzenie pamięci.

pozdrawiam

stig
24-07-2009, 08:24
Proponowałbym http://memtest.org/ i sprawdzenie pamięci.No bez jaj prosze... ;) Nie wali sie Photoshop, Indesign, Illustrator, Corel, ani kompletnie nic innego, tylko akurat NX na jednym typie operacji. Na uszkodzonych pamieciach sypaloby sie wszystko co potrafi RAM pozerac.

elanek
24-07-2009, 08:31
(...) Wyskakuje "Alert" o tresci "Could not save" i zamrozony.
(...)

Ja czasem miewam. Otwieram np. 7 rawów z 12 mpix czy 20 z 6 mpix i za czwartym (?) się coś takiego pokazuje. Restart programu pomaga.
Zaczęło się to dziać dopiero po upgrejdzie do nowszej wersji z poziomu NX2.
Jak zainstalowałem z płytki to nie było tego problemu.

Komp: Athlon dwurdzeniowiec 4200+ (już słabawy, trza zmienić), 8GB RAM, dyski klasyczne 7200rpm, z miejscem różnie.
System: Vista Home Premium

malita
24-07-2009, 09:02
Co do rozwiązania problemu. Może banalne ale czy próbowałeś czyścić rejestr ze śmieci ? Jest taki fajny freewarowy programik: http://www.amltools.com/ AML registry cleaner. On + Ultimate Defrag (http://download.cnet.com/UltimateDefrag-Freeware-Edition/3000-2094_4-10582157.html) i wszystko hula aż miło. Po zmianie procka na 2 rdzeniowy sam się dziwię jak pięknie chodzi NX - praktycznie ŻADNYCH opóźnień, zmieniasz coś suwaczkiem i kółeczko nie kręci się 10 sekund tylko od razu widzisz efekt. Oczywiście procek INTELA a nie żadne wynalazki typu AMD, (prawie jak INTEL...), płyta GIGABYTE i działa pięknie.

Nie wiem na ile może mieć wpływ system. Mam XP Pro.

Hej,

Do tej pory używałem CCleaner ale ten aml registry jest o wiele bardziej lepszy, ale czy pomogło to nie bardzo.
Mam G.skill 2x2GB 800 MHZ i capture nx zjada czasami całość i nie odda dopóki nie zrestartuje, wtedy też nie da się zapisać bo jest alert i koniec kropka. Ostatnio też nie pokazywał mi miniatórek rawów ale to się zmieniło od wczoraj po cache reset :o)

DMQuadro
24-07-2009, 23:48
U mnie była podobna sytuacja - zwykle otwieram przez View po 10 nefów. Gdzieś ok 4 pliku właśnie się hamowała prędkość obróbki - jak się okazało na systemowym dysku C było tylko 4 Gb wolnego miejsca - wyczyściłem śmieci do 9 Gb wolnego, teraz śmiga.
A propos LR - moim zdaniem wyniki nie umywają się do NX. Więc warto powalczyć

McEarl
02-08-2009, 15:33
Zmienilem sposob postepowania na nastepujacy:
1. Dodaje step i od razu ustalam, ze ma to byc Contrast / Brightness,
2. Ustalam parametry,
3. Wymazuje pedzlem "-" niepotrzebnie pokryte obszary.

Po kilkunastu zdjeciach jeszcze sie nie wywalil. ;)

Przyznam, ze od poczatku uzywania NX'a jakos intuicyjnie stosuje w/w kolejnosc i nie mam problemow.
Jedyna roznica to ze zaznaczam "+" co ma byc skorygowane (C/B, Levers, Warmth/Sat).

Pozdr
McE

stig
02-08-2009, 16:06
Przyznam, ze od poczatku uzywania NX'a jakos intuicyjnie stosuje w/w kolejnosc i nie mam problemow.Ale przyznasz chyba, ze dowolna kolejnosc (skoro program na to pozwala), nie powinna byc powodem takich problemow? Np. w Shopie jedno zadanie mozna tez wykonac na wiele sposobow i w roznej kolejnosci dzialan, a jednak nigdy nie zauwazylem zeby inna kolejnosc (chocby nie wiem jak zakrecona), byla powodem padu programu. :)

ekonet
03-08-2009, 11:16
1. Dodaje step
Czy jest jakiś powód, aby klikać "Add step" zamiast np. od razy Ctrl-B lub odpowiednią pozycję z menu?

Wg mnie w CNX jest też niedoróbka, która powoduje, iż gdy CNX skończy jakieś działanie, a my w tym czasie przełączyliśmy się na inne zadanie, to CNX wwala się na ekran, całkowicie lub częściowo.

stig
03-08-2009, 11:21
Czy jest jakiś powód, aby klikać "Add step" zamiast np. od razy Ctrl-B lub odpowiednią pozycję z menu?Nie uzywam menu. :) A Contrast / Brightness uzywam tak sporadycznie, ze do tamtego czasu nie rzucilem okiem jaki ma skrot klawiszowy. ;)

ekonet
03-08-2009, 11:33
Ale nie chodzi mi o testowanie Twojej znajomości skrótów, tylko próbuję dociec, czy jest jakiś głębszy sens w dodawaniu kroku zamiast po prostu dodawania od razu konkretnego działania? ;)

stig
03-08-2009, 11:39
Ale nie chodzi mi o testowanie Twojej znajomości skrótów, tylko próbuję dociec, czy jest jakiś głębszy sens w dodawaniu kroku zamiast po prostu dodawania od razu konkretnego działania? ;)Przyzwyczajenie? :) Jak juz wspomnialem -- nie uzywam opcji z menu -- wszystkie opcje dodaje via "new step". No wiem, wiem, ze jakies 1,5 sekundy dluzej to zajmuje. ;)

kichu
03-08-2009, 11:48
nie martw sie :) robie tak samo :)

co wiecej irytuje mnie, ze niektore opcje sa tylko w menu a nie ma ich pod new step :)

stig
03-08-2009, 12:02
co wiecej irytuje mnie, ze niektore opcje sa tylko w menu a nie ma ich pod new step :)Akurat te, ktorych ja osobiscie nie uzywam.
Ehhh... Przydalaby sie jakas oficjalna lista zyczen dla nastepnego NC. ;)

ekonet
03-08-2009, 12:18
Przydalaby sie jakas oficjalna lista zyczen dla nastepnego NC. ;)
Lista, którą i tak z pewnością zleją... ;)

Ja twierdzę, że CNX ktoś wymyślił i uciekł.

stig
03-08-2009, 12:20
Lista, którą i tak z pewnością zleją... ;)

Ja twierdzę, że CNX ktoś wymyślił i uciekł.:mrgreen:

stig
03-08-2009, 12:33
No to moze chociaz dla poznania oczekiwan innych, stworzmy sobie wlasna. :)

Moje propozycje:

1. Lokalna korekcja ekspozycji,
2. Mozliwosc recznego sortowania krokow,
3. Lepszy algorytm dla DLighting -- gdyby dzialalo jak Shadow/Higlight z Shopa -- byloby swietnie,
4. Clone Stamp z prawdziwego zdarzenia, ;)
5. Korekcja perspektywy,
6. Odwracanie utworzonej selekcji,
7. Dodatkowa mozliwosc zapisywania krokow obrobki i wszelkich zmian w obrazie, do plikow XML (z mozliwoscia pozniejszego wpisania tych zmian w standardowy sposob do NEFa).

Gdyby to wprowadzili, to w d... mialbym te predkosc. Chyba, ze wtedy byloby jeszcze gorzej. :D

ekonet
03-08-2009, 12:55
3. Lepszy algorytm dla DLighting -- gdyby dzialalo jak Shadow/Higlight z Shopa -- byloby swietnie,
5. Korekcja perspektywy,
7. Dodatkowa mozliwosc zapisywania krokow obrobki i wszelkich zmian w obrazie, do plikow XML (z mozliwoscia pozniejszego wpisania tych zmian w standardowy sposob do NEFa).

Gdyby to wprowadzili, to w d... mialbym te predkosc. Chyba, ze wtedy byloby jeszcze gorzej. :D
1. Po co? Czy to się przydaje?
4. Ten zostawić i ewentualnie dołożyć inny - obecny często się sprawdza.
7. A "Save adjustments" się nie sprawdza?

Do tego wszystkiego powinno być zapamiętanie ustawień i wielkości/położenia okna roboczego - za każdym razem następuje powrót do ustawień początkowych - NX pamiętał ustawienie wszystkich palet. Komu to przeszkadzało?
Ale chyba się powtarzamy. :)

McEarl
03-08-2009, 13:30
Ale przyznasz chyba, ze dowolna kolejnosc (skoro program na to pozwala), nie powinna byc powodem takich problemow? Np. w Shopie jedno zadanie mozna tez wykonac na wiele sposobow i w roznej kolejnosci dzialan, a jednak nigdy nie zauwazylem zeby inna kolejnosc (chocby nie wiem jak zakrecona), byla powodem padu programu. :)

Zgadzam sie w 100% ale i tak kocham NX'a :mrgreen:

stig
03-08-2009, 13:31
1. Po co? Czy to się przydaje?Gdyby sie nie przydalo, to bym tego nie chcial. ;)

4. Ten zostawić i ewentualnie dołożyć inny - obecny często się sprawdza.Bez podstawowej mozliwosci jaka jest wskazanie miejsca pobrania probki, efekty dzialania sa wlasciwie przypadkowe. Sprawdza sie jedynie na jednolitych powierzchniach. Przerabialem to w sobote na zdjeciach robionych przy f 22. Po jednym wystemplowanym zdjeciu poszedlem do kuchni, skierowalem obiektyw na drzwi lodowki i zrobilem sobie wzorzec dla "image dust off", bo cholery dostawalem z NXowym retouch brushem.

7. A "Save adjustments" się nie sprawdza?Trzeba to zrobic recznie. A nastepnie przed konwersja i tak wprowadzic te informacje do NEFa, co zajmuje w cholere czasu. Lepiej, zeby byla taka mozliwosc, ze NX zapisuje informacje o zmianach do odpowiedniego XMLa. Potem, podczas otwierania, czy konwersji (zapisu do TIFFa czy JPGa), sam sobie pobieral informacje z XMLa i po zinterpretowaniu ich, zapisal odpowiednio zmodyfikowane zdjecie. Mozna by zaoszczedzic czasu na zapisie w NEFach.

McEarl
06-08-2009, 13:31
No to moze chociaz dla poznania oczekiwan innych, stworzmy sobie wlasna. :)

Moje propozycje:

5. Korekcja perspektywy,

8. Skrot klawiszowy do wyswietlania lini siatki ("Gird").

GeparD
10-08-2009, 05:03
neta sciagasz najnowszego i on zajmuje sie wszystkimi poprzednimi (...)

sorry kichu, ale z tym to ja sie stanowczo nie zgodze!

Czyli 2008 SP1 oraz .NET 3.5 SP1

NET 3.0 oraz 3.5 sa tylko dodatkowymi bibliotekami dla NET 2.0, ktore ma sie nijak do 1.1
jesli aplikacja wykozystuje biblioteki 2.0 to 3.5 nie wystarczy. Natomiast kiedy mamy wszystkie NET x.x zainstalowane i usuniemy ktoras z nizszych wersji, a aplikacja Y potrzebuje jej bibliotek to mamy dupe zbita...wyzsza wersja jej nie zastapi

art-74
02-11-2009, 11:09
To ja się podłączę pod temat.

opis sytuacji:
- katalog w którym jest 480 zdjęć (3/4 to NEFy reszta jpgi)
- blisko połowa zdjęć została poprawiona (prostowanie, kolory)
- po wszystkim hurtem zapuściłem batcha (FIT, Wyostrzanie, Zapisz jako JPG do katalogu)

Problem:
- po zakończeniu generowania jpgów zaglądam do katalogu docelowego i 2/3 zdjęć jest czarne. Pierwszych kilkadziesiąt jest ok a potem prawie wszystkie prezentuje doskonałą czerń.
- doświadczalnie doszedłem do tego, że bezpieczną liczbą zdjęć ktore mogę zaznaczyć i konwertować to około 70

Pytanie:
- czy brakuje mi jakiegoś sterownika, czy może czegoś nie zaznaczyłem w ustawieniach?

ekonet
02-11-2009, 11:35
U mnie bywa podobnie, z tą różnicą, że jotpegi mają wielkość zerową. Zauważyłem, że dzieje się tak, gdy długo obrabiam zdjęcia, a potem zapuszczę "batcha". Rozwiązanie? Zamknąć CNX, otworzyć ponownie i wtedy zapuścić przetwarzanie wsadowe.

sejmajnejm
02-11-2009, 12:19
podejrzewam, ze moze chodzic o puszczany pod dywanem wyjatek 'Engine is out of memory', ktory NX2 czasem puszcza w przypadku 'Save As' po dlugim obrabianiu zdjecia z wieloma korekcjami, ewentualnie obrobce kilku zdjec. Jest troche informacji w internecie na temat tego wyjatku - nie jest on malo popularny. W chwili obecnej konwersuje z supportem na ten temat, ale nie mialem czasu sprobowac proponowanego przez nich 'rozwiazania'.

A.

ekonet
02-11-2009, 12:20
W chwili obecnej konwersuje z supportem na ten temat, ale nie mialem czasu sprobowac proponowanego przez nich 'rozwiazania'.
A cóż oni zaproponowali? Ogolenie głowy i samobiczowanie?

art-74
02-11-2009, 14:31
Rozwiązanie? Zamknąć CNX, otworzyć ponownie i wtedy zapuścić przetwarzanie wsadowe.
Ten wariant też testowałem - i pozwala uzyskać około 150 zdjęć. Później zaczynają się czarne.
Jeśli to problemy z pamięcią, to dziś sobie jeszcze sprawdzę co wyjdzie kiedy wyłączę wszystkie programy pracujące w tle (winamp, antywirus, firewall itp.).

mtu
02-11-2009, 14:55
U mnie sporadycznie problem z zapisaniem pliku.
Obrabianie wsadowe bez problemów, wczoraj wrzuciłem 278 plików i wszystko bez problemów.
Nie wiem z czego to wynika ale mogę się domyślać że to raczej problem z konkretnym komputerem i jego konfiguracją niż z programem

sejmajnejm
02-11-2009, 15:43
A cóż oni zaproponowali? Ogolenie głowy i samobiczowanie?

podeslali program do czyszczenia rejestru, kazali odinstalowac NX2, wyczyscic rejestr, .NET framework i potem sprowac od nowa instalujac .NET framework z instalacji NX2.

A.

Tok'Ra
02-11-2009, 18:36
Zastanawiam się, czy moze jest tu gdzieś wspólny mianownik z Lightroomem, który u znajomego akurat również dziwnie się zachowuje - z regularnością 30-40 zdjęć kończy bieg i sam znika. Pozostaje ponownie uruchomić i działać dalej. Niestety, nie umiałem mu pomóc, mimo że ma wydajny komputer.

jerko
16-11-2009, 22:52
witam mam pytanie używam programu capture nx 1 i nie mogę otworzyć nefa z d40 czy ktoś mógł by mi w tym pomóc