Zobacz pełną wersję : plecak czy torba
Witam
Poniewaz moja stara torba drastycznie stała się za mała na sprzęt, do tego stopnia ze musialam zabierac ze sobą dwie, jedna na body plus lampa druga na szkla...potrzebuję waszej rady, lepszy plecak czy torba foto ?
musze zmiescić 2xbody, 5 szkieł, statyw, lampę i parę akcesoriów...
Pozdrawiam
marszull
22-07-2009, 20:12
Jesli nie na reporterke to plecak.
jesli na reportaz z czesta zmiana szkiel i puszek to raczej duza torba
to już było kilka razy - opcja szukaj
Jesli nie na reporterke to plecak.
jesli na reportaz z czesta zmiana szkiel i puszek to raczej duza torba
Co prawda to prawda :)
Zdecydowanie radzę dozbierać kaskę i kupić torbę i plecak.
marszull
22-07-2009, 23:29
Zdecydowanie radzę dozbierać kaskę i kupić torbę i plecak.
To jest naprawde najlepsze rozwiazanie. Ja mam jeszcze plecak miejski (na codzien bez sprzetu, ale czasami jak jest potrzeba to puszka i obiektyw) i system sakw na pasie :-)
ja też mam torbę i plecak. Torba w pewnym momencie stała się zbyt mała i dokupiłem plecak z zamiarem późniejszej sprzedaży torby. Raz wystawiłem nie sprzedała się a później doszedłem do wniosku, że często jest tak że torba wystarcza i że nie zawsze chce mi się z plecakiem dymać (ma to znaczenie gdy często musisz ściągać i zakładać go z pleców np. w czasie jazdy na rowerze). Ja na Twoim miejscu kupiłbym duuuży plecak a małą torbę jednak sobie zostawił.
cheyenne
23-07-2009, 09:52
a ja polecam to co i sam posiadam i jestem bardzo zadowolony
crumpel sixhundred daily - tu masz test (http://www.swiatobrazu.pl/test_torba_crumpler_daily_sixhundred_xl_.html)
a tu możesz kupić oferta (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpler-sixhundreddaily-xl.html)
trochę przesadzają z pojemnością, ale jak możesz/lubisz pakować obiektywy jeden na drugim to faktycznie podana pojemność jest zgodna z prawdą
ja nosze w niej laptopa 15,4" jedno body, cztery słoiki, lampę, ładowarkę, książki, filtry i inne pierdoły i jest jeszcze troszkę luzu
ciekawym rozwiązaniem jest dodatkowy pasek który we właściwy sposób układa nam torbę na plecach tak, że nawet jak jest ciężka to tego tak mocno nie czujemy jak w przypadku nie skorzystania z jego pomocy
dla mnie zaletą tej torby prócz pojemności i dobrego ułożenia na plecach jest to, że nie kojarzy się ze sprzetem foto i nie rzuca się w oczy
cheyenne
23-07-2009, 11:54
a ja polecam to co i sam posiadam i jestem bardzo zadowolony
crumpel sixhundred daily - tu masz test (http://www.swiatobrazu.pl/test_torba_crumpler_daily_sixhundred_xl_.html)
a tu możesz kupić oferta (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpler-sixhundreddaily-xl.html)
trochę przesadzają z pojemnością, ale jak możesz/lubisz pakować obiektywy jeden na drugim to faktycznie podana pojemność jest zgodna z prawdą
ja nosze w niej laptopa 15,4" jedno body, cztery słoiki, lampę, ładowarkę, książki, filtry i inne pierdoły i jest jeszcze troszkę luzu
ciekawym rozwiązaniem jest dodatkowy pasek który we właściwy sposób układa nam torbę na plecach tak, że nawet jak jest ciężka to tego tak mocno nie czujemy jak w przypadku nie skorzystania z jego pomocy
dla mnie zaletą tej torby prócz pojemności i dobrego ułożenia na plecach jest to, że nie kojarzy się ze sprzetem foto i nie rzuca się w oczy
oczywiście powinno być crumpler
max_mara
23-07-2009, 14:23
hama
Crumpler jest ok! w największej wersji wg testu, zmieści mi sie wszystko, tylko pytanie czy napewno, kupiłam wysyłkowo torbę hamy niby wszystko cacy, zgodnie z opisem mozna było smiało zmieścić dwa korpusy i resztę sprzętu. Niestety w rzeczywitości jak juz miałam torbę w swoich łapkach, pakownośc raczej mocno mijała sie z opisem, więc mus ruszyć do dystrybutora i zribić indywidualny test.
Thanks boys :D
Crumpler jest ok! w największej wersji wg testu, zmieści mi sie wszystko, tylko pytanie czy napewno, kupiłam wysyłkowo torbę hamy niby wszystko cacy, zgodnie z opisem mozna było smiało zmieścić dwa korpusy i resztę sprzętu. Niestety w rzeczywitości jak juz miałam torbę w swoich łapkach, pakownośc raczej mocno mijała sie z opisem, więc mus ruszyć do dystrybutora i zribić indywidualny test.
Thanks boys :D
W Daily Sevenfifty XXL spokojnie zmieszczą się 2 korpusy (w moim przypadku S5 i D200), 5 obiektywów (w tym Nikkory 24-70 i 70-200VR, ten drugi także podpięty do aparatu co w większości toreb nie jest wykonalne), 2-3 lampy błyskowe i sporo dodatkowych akcesoriów. Pytanie tylko co Ty dokładnie chcesz do niej włożyć i czy nie wystarczy proponowana wyżej Daily Sixhundred XL ;)
ŁUKASZ SZIN
25-07-2009, 21:51
JA podłączam się do wypowiedzi kolegów, że przydany jest Plecak i Torba . I tak też polecam .
koziołek_matołek
26-07-2009, 10:13
Dokładnie, podpinam się;) Choć ja ostatnio głównie tylko z plecaka korzystam, to jedno i drugie jest bardzo przydatne. W zależności od tego, gdzie idziemy i z czym idziemy ;)
jestes kobita i bedzie ciezko ci to wszystko dzwigac w torbie.
ja na caly sprzet (2 body + kilka szkiel + lampy + zapasowe aku itd.) mam zawsze plecak. nie wspominajac juz o statywie, a nawet 2-óch, ktore tez do plecaka montuje. w torbie juz z jednym body i kompletem szkiel po krotkim czasie ramie odpada.
jednak torba duzo poreczniejsza jesli chodzi o dostep do sprzetu, wiec przy reporterce zawsze torba z ograniczonym wkładem ;)
ps. cos o plecakach tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68177
jeszcze test egzemplarza Burtona, który ja posiadam: http://canon-board.info/showthread.php?t=16118&highlight=burton
Jesli torba, to niesamowita jest własnie ta http://www.allegro.pl/item708093145_torba_dla_profesjonalistow_hama_defe nder_220.html ..sprawdziłem i mieści sie w niej prawie wszystko, jest wygodna i dopracowana w każdym szczegole:)
Wady? Cena i wielkość
.
Wszystko zależy od tego co lubisz focić, jeżeli studio, jakieś bardziej statyczne plenery itp to torba jest wygodniejsza, jeżeli jednak śmigasz po górach czy lubisz tripy rowerowe to plecak jest odpowiedniejszy.
Także zgadzam się z poprzednikami, najlepiej mieć w zanadrzu i torbę i plecak i używać w zależności od potrzeb
marcinez
19-08-2009, 19:29
A jeszcze lepiej kilka plecaków i kilka toreb w zależności od potrzeb :)
ŁUKASZ SZIN
20-08-2009, 07:45
A naj lepiej walizkę na kółkach :)
ta hama 220 to jest jakiś pancernik totalny.
Czy HAMA to pancernik... na pewno BARDZO dobrze wykonana torba :) Bardzo miły dla sprzętu środek (miękkie przekładki), klapa otwierana na zewnątrz (wydaje mi się że na plus - uchylamy wyciągamy i szast klapa na miejscu, pomysłowe haczyki na rzeczy które potrafią się szwędać po torbie, dostajemy od razu portfelik na karty i bardzo fajne przegródki na osprzęt. Wady.... nie mogę patrzeć na dno tej torby - obszyte jakimś skóropodobnym materiałem bez stopek (ma zapobiegać przemakaniu torby - a jak z przetarciami :???: , przegródki tylko w pionie czyli sprzęt też pakujemy w pionie... mam ją i nigdy nie miałem odwagi jej używać... zresztą jest za mała (dostałem Defender 160).
Zdecydowałem się na Tamrac 5612. Użytkowałem wcześniej mniejszy model i te jest dla mnie wypasiony. Minusem który ma to przegródki (nie są takie miłe w dotyku) taki sobie materiał ale pakowność - na maksa. Zobacz sobie opis torby. Wydaje się potwór ale nie jest tak źle... Zapomniałem powiedzieć... sprzęt układamy poziomo...
Wybór należy do Ciebie...
dejnekas
03-09-2009, 08:48
Mi się nie sprawdziła ani torba ani żaden plecak. Od torby boli kręgosłup i przy pochylaniu przesuwa się do przodu. Plecak to już zupełna porażka nie licząc jakieś wspinaczki. Wyjmowanie z niego sprzętu to chyba tylko dla architektury lub krajobrazu. Najlepsze są kamizelki Newswear lub podobne podpinane do pasa sakwy (chociaż w reporterce kiedy się biegnie to sakwy skaczą jak piłeczki). Wtedy zawsze ręce są wolne a wyjmowanie czegokolwiek to przyjemność.
fotograf58
04-09-2009, 19:48
Używam plecaka Lowepro, i szykuję sie do kupna plecaka typu Sling. Już go przymierzałem jest OK.
sumerian_pl
05-09-2009, 14:02
Ja mam zarówno torbę, jak i plecak. Torba to Hama Defender 180, a plecak to Lowepro Computrekker AW. Torba jest idealna na mniejsze wypady, kiedy nie biorę wszystkiego, tylko body z gripem + lampa+dwa obiektywy. Plecak natomiast jest doskonałym rozwiązaniem w sytuacji, gdy zabieram wszystko, czyli w przypadku większych wyjazdów. Plecak dla mnie jest wygodniejszy, ponieważ ciężar jest dokładnie rozłożony, a torba niestety ciąży na jednym ramieniu. Torba jest jednak wyjątkowy wygodna, gdy nam zależy na szybkim dostępie do sprzętu, czyli dla wszystkich lubiących reportaż.
Witam
Poniewaz moja stara torba drastycznie stała się za mała na sprzęt, do tego stopnia ze musialam zabierac ze sobą dwie, jedna na body plus lampa druga na szkla...potrzebuję waszej rady, lepszy plecak czy torba foto ?
musze zmiescić 2xbody, 5 szkieł, statyw, lampę i parę akcesoriów...
Pozdrawiam
Jeśli ma się zmieścić dużo sprzętu i dostęp do niego ma być szybki, to z mojej strony zaproponuję jakiś plecak typu sling. Może Kata z serii 3n-1?
W tygodniu będę przelotem w Łodzi. Czy możecie mi wskazać sklep z plecakami do foto. Taki kąkretny sprawdzony. Znalazłem parę w sieci, ale trudno jest do każdego wpaść i coś wybrać. Chciałbym poprostu na żywca to co mam w starym plecaku poprzymierzać w nowym i dokonać zakupu.