PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop CS3 i Bridge - problem z camera raw

cheyenne
21-07-2009, 15:11
Moi drodzy.
Pomóżcie proszę.
Mam CS3 w angielskiej wersji językowej i taka mi pasuje, bo jest dużo bardziej rozbudowana od wersji polskiej która posiadałem przez chwilę.
Chciałbym korzystać ze wszystkich narzędzi tego pakietu łącznie z konwenterem DNG.

Mam do Was następujące pytanie.
Czy po instalacji photoshopa mieliście automatycznie utworzony skrót do adobe DNG (bo ja nie), czy też korzysta się z niego uruchamiając go z Bridga?
Po uruchomieniu Bridga i kliknięciu w nim na miniaturę zdjecia nie uruchamia mi się camera raw tylko photoshop i dopiero w nim camera raw.
Chcę korzystać z camera raw pod bridgem, na razie zostawiajac photoshopa z jego narzędziami w spokoju.
Nie mam możliwości wyboru otwierając pliki raw która z aplikacji (photoshop czy bridge) ma pełnić funkcję aplikacji nadzorujacej dla camera raw.
Czy powinienem coś zmienić w ustawieniach czy też wpływ na pracę photoshopa ma poprzednia usunięta już instalacja polskiej wersji tego programu z której został tylko bridge, którego nijak nie mogłem usunać bo nigdzie nie było deinstalatora.

cheyenne
24-07-2009, 08:32
znalazłem rozwiązanie
było banalne
aby camera raw uruchamiała się w bridgu w preferencjach musi być zaznaczone, że podwójne kliknięcie na miniaturę uruchamia camera raw oraz musi być uruchomiony photoshop
jesli photoshop jest nieuruchomiony podwójne kliknięcie na miniaturę w bridgu powoduje otwarcie najpierw photoshopa, a a potem w nim camera raw