Zobacz pełną wersję : Pytanie o statyw
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Przeszukałem wieszość stron internetowych i jestem w kropce poniewaz nie wiem co wybrac jezeli chodzi o statyw. Sprzęt jaki posiadam to Nikon D700+24-70 i byc moze niedługo 70-200 2.8 poniweaz potrzebuje tele obiektyw.
Statyw bede użytkował do zdjeć portretowych, zdjęć nocnych i do fotografi koncertowej z dalszej odległosci ponieważ trzymanie siedemsetki i 70-200 w rękach to jest strasznie niewygodne i męczące na dłuższa mete...
jaki statyw polecacie do takiego o to zestawu, chodzi mi o solidny i stabliny i mocny statyw tak do kwoty 700 zł max ile moge wydać na głowice i statyw chyba ze będzie nie duza roznica w cenie to moge minimalnei dopłacic.
może jakiś "ciężki" model benro, są pancerne a jak się zmęczysz to sobie jeszcze na nim posiedzisz :)
http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/benro_wytrzymalosc.jpg
ja mam wersję "light" .... A-500EX i jestem więcej jak baaardzo zadowolony, brałem ten bo ma akceptowalną wagę (jak się coś nosi 8 godzin to ważny parametr)
northrop
19-07-2009, 18:44
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Przeszukałem wieszość stron internetowych i jestem w kropce poniewaz nie wiem co wybrac jezeli chodzi o statyw. Sprzęt jaki posiadam to Nikon D700+24-70 i byc moze niedługo 70-200 2.8 poniweaz potrzebuje tele obiektyw.
Statyw bede użytkował do zdjeć portretowych, zdjęć nocnych i do fotografi koncertowej z dalszej odległosci ponieważ trzymanie siedemsetki i 70-200 w rękach to jest strasznie niewygodne i męczące na dłuższa mete...
jaki statyw polecacie do takiego o to zestawu, chodzi mi o solidny i stabliny i mocny statyw
Gitzo 2531 6X z Markins M10...
tak do kwoty 700 zł max ile moge wydać na głowice i statyw chyba ze będzie nie duza roznica w cenie to moge minimalnei dopłacic.
a to nie wiem.
DarekD80
19-07-2009, 22:22
W lutowym CHIP FDV był duży test statywów. Polecano Gitzo, Benro, Mafrotto i SLIK (oraz Velbon), objechali GoldPhoto... Co do konkretnych modeli - nie pamiętam, ale imo warto przeczytać ten test bo jest obszerny.
adolfik9501
19-07-2009, 22:55
Witam,
Jakby co to służę wspomnianym testem.
Pozdrawiam
dzieki za wypowiedzi;) ale byc moze jest ktos na forum kto ma podobny zestaw do mojego :) i używa statywu dobrej marki i jest z niego zadowolny. poniewaz ja kupilem jakis za 140 zł i długo głowica nie wytrzymała pod ciężarem obiektywu porostu plastik pękł ;))
adolfik9501 jezeli mogł bys mi jakos ten tesck wysłac albo w jakiś sposób przekazać to ja bardzo chetnie na niego zerknę ;))
adolfik9501
19-07-2009, 23:40
lvqe poszło PM.
ŁUKASZ SZIN
20-07-2009, 23:02
adolfik9501
JA poproszę na PV ten test .
ŁUKASZ SZIN
20-07-2009, 23:17
ale byc moze jest ktos na forum kto ma podobny zestaw do mojego :) i używa statywu dobrej marki i jest z niego zadowolny. poniewaz ja kupilem jakis za 140 zł i długo głowica nie wytrzymała pod ciężarem obiektywu porostu plastik pękł ;))
JA mam podobny problem z wyborem statywu, ale po sporych poruwnywaniach wybór padł na dwa modele:
- BENRO A 358 (solidnie wykonany bardzo masywny)
- MANFROTTO 055X PRO B (nie do zdarcia, sporo osób na fotografii przyrodniczej go używa, sprawdza sie bardzo dobrze)
Według mnie te dwa statywy są godne uwagi . Nic lepszego sie w rozsądnej cenie nie znajdzie. Co do głowicy to juz musisz sobie sam ją wybrać, zależy do czego ją potrzebujesz .
adolfik9501
20-07-2009, 23:18
ŁUKASZ SZIN poszło PM.
Witam!
Podłączę się pod wątek.
Mam następujący dylemat odnośnie statywu:
benro 300EX + BH-0
benro 300EX + BH-1
czy benro 550EX + BH-1 - tu pułap cenowy max. - a nawet przekroczony :-) ?
na statywie będzie D80 + 18-70 (może w odległej raczej przyszłości coś pokroju 70-300VR).
Priorytetem jest w miarę dobra do noszenia waga statywu, oraz długość po złożeniu (główne przeznaczenie na wycieczki - seria travel angel odpada ze względu na cenę)
Zastanawiam się czy 4-sekcje 550EX będą równie stabilne co 3 sekcje 300EX (różny udźwig 6kg vs. 4 kg) . Mają porównywalną wagę i długość po złożeniu, ale różną wysokość max - mam 187 cm wzrostu
Może ktoś miał okazję na żywo pooglądać ww statywy i podzieli się wnioskami?
zastanawiałem się jeszcze nad slikiem 330DX ale po pobieżnym obejżeniu go w sklepie wydał mi się delikatny (cena zbliżona do 300EX + BH-0)
Pozdrawiam
również wybór statywu spędza mi sen z powiek.
Mogłabym prosić o podesłanie testu. Z góry bardzo dziękuję.
Ja mam taki zestaw manfrotto , 055xprob + 808rc4 i bardzo sobie chwale , niestety jest trochę ciężkawy ale za to solidny , spokojnie udźwignie d700 + grip z 8 akumulatorami + sigme 150mm + sb900 . Warto trochę dołożyć i mieć coś lepszego .
również wybór statywu spędza mi sen z powiek.
Mogłabym prosić o podesłanie testu. Z góry bardzo dziękuję.
Podesłałem link na PM
lvqe (http://www.nikon.org.pl/member.php?u=13261)
Mam taki zestaw jak napisalej, zakupilem Benro 650EX i jestem bardzo zabowolony
Podobny watek jest ,zostal przeniesiony z Neptuna
Pozdrawiam Mirek :)
dziękuję bardzo, jutro w pracy postaram się ściągnąć. Może poczuję się trochę bardziej oświecona ;)
pytajaca
24-07-2009, 21:36
Witam,
Pozdrawiam
mogę prosić o link do testów?:)
czy (ogólnie ujmując) do statywu trzeba dokupic jescze głowice osobno czy dodawana jest do zestawu?) rozumiem, że bez głowicy tez można fotografować, tyle, że jest ograniczona swoboda działania?
Tylko amatorskie badziewiaki mają głowice w zestawie.
Bez głowicy można fotografować lecz to tak jak byś poszła z taboretem na zdjęcia i na nim położyła aparat, chcesz zmienić kadr to podkładasz coś pod noge taboretu. Bez głowicy to tylko zdjęcia w poziomie.
pytajaca
24-07-2009, 22:53
rozumiem.
p.s. taboretem już nie raz się posługiwalam hihi, ale to trochę uciążliwe;)
W większości przypadków to nawet bez głowicy nie da się fotografować ponieważ większość statywów ma większy gwint niż aparat , tak zwany 3/8 , aparat ma 1/4 , ale za kilka złotych da się kupić przejściówkę z 3/8 na 1/4 , ale i tak będzie trudno fotografować więc radzę dokupić głowicę .
FalkoN.pl
26-07-2009, 12:13
Witam ja mam Manfrotto 055X Pro B i głowicę 488 RC2. Jest stabilny i solidnie wykonany, a testowałem go chyba już na wszystkie możliwe sposoby więc mogę z czystym sumieniem polecić :)
Pozdrawiam
test ze statywami pomógł, poprzeglądałam także fora, jestem zdecydowana, zamawiałabym już ale pozostaje temat głowicy - czy ma ktoś może do udostępnienia także test z głowicami?
podepne się - czy ktos korzysta z Benro A-650EX z głowica KB2A - jak się sprawdza taki zestawik ?
Pisalem tu http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=107146
Pozdrawiam Mirek :-D
Ja sie podepne nieco, jesli mozna.
Mam obecnie Velbon Sherpa 435 z gowica PHD-41Q i poniewaz wybieram sie za czas jakis na dosc wietrzne wybrzeze zastanawiam sie czy przypadkiem nie zmienic tego statywu na Benro z serii EX (550/600/650). Czy porownujac oba wynalazki dokonalibyscie takiej zamiany czy moze nie ma to wiekszego sensu. Glownie chodzi mi o stabilnosc na wietrze z S5 i N24-70
Witam,
Pozdrawiam
Witam,
Dołączam się do prośby o teścik.
Dziekuje i Pozdrawiam
Witam,
ja mam a-550EX +BH-1 i bardzo sobię chwalę. Stabilny, w miarę lekki i ładnie się składa. Co do tematu to jeśli szukasz czegoś naprawdę masywnego/stabilnego to miałem możliwość używania przez pewnien czas MANFROTTO 055X. Jest pancerny (nic go nie ruszy ;)) ale za to waży swoje (na rower np. odpada) + swoje kosztuje. Goldfoto czy jakoś tak robi coś prawie identycznego - gorsze wykonanie ale też sporo taniej. Pozdr.
Mogę prosić o link do testów?
[email protected]
....................miałem możliwość używania przez pewnien czas MANFROTTO 055X. Jest pancerny (nic go nie ruszy ;)) ale za to waży swoje (na rower np. odpada)..............
no to się uśmiałem. Szkoda, że nie miałeś okazji używać czegoś z serii Manfrotto 475 lub 161. Dopiero można poczuć co to stabilność statywu i waga. 055 ta raczej seria małych statywów.
Ja kupiłem Benro z głowicą kulową i jest to świetna alternatywa do Manfrotto.
Ale jest jedno "ale" za cenę 450.- do 600 kupisz solidny Benro z dobrą głowicą i futerałem, a za tą kasę manfrotto tylko nogi !!