PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawa SB-800

pdzran
27-09-2006, 10:44
Witam

Jestem przed zakupem 800-ki i zastanawiam sie nad firma w ktorej kupie.
Z jednej strony mam sklep , ktory daje gwarancje swoja a z drugiej sklep , ktory daje Nikonowska.
Cena podobna, wiec nie o to chodzi.

Prosze o info jak czasowo wyglada naprawa w sklepie a jak u Nikona ?
Domyslam sie, ze sklep wysyla do Niemiec ... ale to moze byc i tak szybciej niz w Nikon Polska ;)

irekka
27-09-2006, 10:56
Dlaczego zakładasz czarny scenariusz i awarię lampy? Na to pytanie chyba nie da się odpowiedzieć - za dużo zmiennych.

Marcin T
27-09-2006, 11:00
Ja stałem przed tym samym problemem kupując i d70 i sabinkę.
Wybrałem tą ofertę, która gwarantowala mi naprawę sprzętu w Niemczech. Po tym co tu na Forum moża przeczytać, ngdy nie zdecydowałbym się na naprawę w Warszawskim serwisie. To tylko moje zdanie, nie musisz się z tym zgodzić :wink:

irekka
27-09-2006, 11:02
Z serwisem w W-wie jest troche jak z loterią - raz bardzo szybko mi usuneli usterkę w ramach gwarancji - z przesyłka tam i z powrotem zajęło to 6 dni kalendarzowych.

pdzran
27-09-2006, 11:05
A moze ktos wie ile trwa wysylka+naprawa+powrot sprzetu ?
Jak slysze o 3-tygodniowym i dluzszym terminie w Polsce to mam mieszane uczucia ...

Nie zakladam czarnego scenariusza ale jak sie okaze, ze wyslanie do Niemiec , naprawa i powrot potrwa krocej niz jak osobiscie dowioze do serwisu w Polsce i odbiore po naprawie to niech zarobi Nikon Niemcy a Nikon Polska niech sie obejdzie smakiem.
Sorki za taki ton ale sprzedac to kazdy potrafi , sztuka w tym , zeby traktowac normalnie klienta.
Jak ktos wydaje polowe sredniej krajowej na lampe to ma prawo do takiego traktowania ...

irekka
27-09-2006, 12:19
Moim zdaniem nie ma znaczenia ile wydaj się na dany produkt - bo np przy samochodzie taka lampa to taki niewielki wydatek - zawsze nalezy dążyc do tego, żeby być traktowanym powaznie. Niestety nie najlepsze opinie o serwisie nikona sa faktem. Ale czy lepiej będzie w serwisie w Niemczech? Przy osobistym kontakcie byc moze tak - ale tu mamy jeszcze pośrednika i wiele zależy od niego.

pdzran
27-09-2006, 12:25
Mam taka nadzieje , ze jak kupie w sklepie lampe , obiektyw i wydam razem ze 3000 to biorac pod uwage , ze sklep jest w tym samym miescie a ja bede chcial cos kupic jeszcze , potraktuja mnie powaznie.
Poki co olali mnie w FotoIT raz , wiec mam prawo sadzic , ze zrobia to ponownie i nie bede tam kupowal ... ceny juz sie wyrownaly i moge sobie na to pozwolic.
FotoIT mam 20 kilometrow od domu a sklepy w ktorych moge kupic 5 minut rowerem od domu :)

irekka
27-09-2006, 13:28
Ja w fotoit kupiłem wiele razy - mam do nich 550 km, i za kazdym razem moge liczyć na jakąs ulgę. A lampa sb800 (kupiona zreszta w fotoit ) kosztowała mnie 1900 zł 2,5 roku temu. Za d70 w sklepie dve dałem 6200 - i gdy kiedys zadzwoniłem do nich czy w związku z tym, że zostawiłem u nich tyle pieniędzy dostanę ulge na zakup obiektywu sigma 24-70 2,8 to powiedzieli mi, że tak oczywiście - możemy się podzielić kosztem przesyłki - czyli jakies 8 zł. My ich oczywiście szanujemy.

pdzran
27-09-2006, 13:31
Ok , a mi powiedzieli , ze mam do S5500 gwarancje na 2 lata a okazalo sie , ze mialem rok.
W efekcie dalem wiecej kasy (z roczna moglem kupic taniej) a po 1.5 roku wszyscy w FotoIT robili dziwne miny ...

Kazdy moze miec inne zdanie i je szanuje , przytaczam moj przyklad jako dowod na to co mowie.

luxius
20-10-2006, 23:35
ja to mysle, ze jak kupisz w sklepie i sie zepsuje, to zaniesiesz ja do sklepu, a sklep i tak wysle ja do serwisu...
z tym, ze jezeli minie wiecej niz 21 dni - i o ile nie zostales wczesniej uprzedzony o przedluzeniu tego terminu - mozesz wymoc zwrot gotowki