PDA

Zobacz pełną wersję : LR - obróbka NEF?

SinkER
18-07-2009, 18:22
Witam!

Kiedyś przychodzi ten moment, że człowiek zainteresuje się zdjęciami w RAWach.

Tu jest moje pytanie: jak traktować ustawienia LR2, który po wczytaniu zdjęć ma ustawione już jakieś parametry (np. czerń, jasność, kontrast, wyostrzanie...)? Czy są to ustawienia, które aparat miał do zrobienia jpg? Czy są to jakieś domyślne ustawienia LR2? Jeżeli tak, to czy je zerować, czy potraktować jako wstępnie optymalne?

Dodam, że nie chodzi mi o uzyskanie ekstra efektów, a uzyskanie poprawnej ekspozycji i koloru.

A Wy jak traktujecie te ustawienia do pracy z RAWami?

Z góry dzięki.

pozdr.

coroner
18-07-2009, 22:14
Ja to traktuję jako standard, i tak wszystko dobieram po swojemu

Czornyj
18-07-2009, 22:39
Witam!

Kiedyś przychodzi ten moment, że człowiek zainteresuje się zdjęciami w RAWach.

Tu jest moje pytanie: jak traktować ustawienia LR2, który po wczytaniu zdjęć ma ustawione już jakieś parametry (np. czerń, jasność, kontrast, wyostrzanie...)? Czy są to ustawienia, które aparat miał do zrobienia jpg? Czy są to jakieś domyślne ustawienia LR2? Jeżeli tak, to czy je zerować, czy potraktować jako wstępnie optymalne?

Dodam, że nie chodzi mi o uzyskanie ekstra efektów, a uzyskanie poprawnej ekspozycji i koloru.

A Wy jak traktujecie te ustawienia do pracy z RAWami?

Z góry dzięki.

pozdr.

Spróbuj je wyzerować, a natychmiast zrozumiesz swój błąd :lol:

Traktuj te nastawy wyjściowo i zmieniaj wedle uznania. Zerować nie ma sensu, bo wtedy uzyskasz linearną postać zdjęcia (tak są one rejestrowane przez matrycę), co zwykle większego sensu ni ma (chyba, że potrzebujesz desperacko odzyskać informację ze świateł)

Zbigniew
18-07-2009, 22:47
Mam pociągnięte ze strony Adobe profile do mojej puszki + wypracowałem sobie trochę ustawień, które mam zapisane jako presety i od których przeglądnięcia dla danego zdjęcia zaczynam. Lubię relatywnie kolorowe zdjęcia i wyciąganie detali z cieni (może dlatego, że dużo dzieci fotografuję i takie coś tam pasuje), tak więc w większości presetów mam Fill Light oraz Vibrance dosyć wysoko. Do krajobrazów też się to sprawdza. Dodam jeszcze, że namiętnie kręcę Saturation/Luminance dla różnych kanałów (np. bardzo często robię jaśniej dla zieleni i pomarańczowego, a ciemniej dla niebieskiego - można domyśleć się dlaczego).

Sądzę, że warto, abyś zerknął na ten wątek (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=98670)
Wiem, że tam jest trochę przesadzone, ale chciałem pokazać kierunek. Jak dla mnie było to spore odkrycie i coś, czego długo szukałem.

SinkER
19-07-2009, 18:09
Dzięki bardzo, będę musiał na spokojnie potestować.

AD. Zbigniew: wątek przejrzałem już wcześniej i myślę, że będzie bardzo pomocny, zważywszy że mamy takie same puszki.

lookasek
20-07-2009, 00:15
Zbigniew a czy nie podzieliłbyś się swoimi preset'ami??

Zbigniew
20-07-2009, 00:17
Nie ma problemu, przy czym musiałbym mieć chwilę na ich uporządkowanie (bo mają idiotyczne nazwy i wiele praktycznie powtarza się, jeżeli chodzi o działanie). Pomajstruję coś na dniach (ale raczej w tygodniu i nawet drugiej połowie). Jakbym zapomniał, to można mnie poganiać :)

lookasek
20-07-2009, 01:08
Nie musisz się trudzić mogą być i idiotyczne nazwy i nie uporządkowane;)

Zbigniew
22-07-2009, 12:30
OK, to są nazwy idiotyczne i całość nieuporządkowana. Tam jest kilka różniących się od siebie presetów - reszta to ich mutacje, ale nie chciało mi się nigdy tego porządkować. Większość robiłem na potrzeby zdjęć w plenerze i działają podobnie. Kilka dziwnych (typu Tinaga ;)) zostało mi po zabawie z NEFami koleżanki.

Tutaj pliczurek (http://www.zbigniew-piatek.internetdsl.pl/temp/presets.zip) (30kB). U mnie działają z LR2, ale z innymi też powinny.

B.K.
22-07-2009, 15:32
Ja mam jeden preset, który nazwałem "0.Auto" :D oprócz standardu podbijający Vibrance, z lekkim Clarity (+25), i lekkim odszumianiem (bo D70) i używający profilu kolorów "Nikon cośtam Standard". Uruchamia się każdorazowo przy imporcie zdjęć z karty.

Problem polega na tym, że taki preset może dobrze wyglądać dla D70, a dla innych puszek niekoniecznie. W sieci jest mnóstwo darmowych presetów, które są crazy, albo takich płatnych, które i tak w moim przypadku nie wyglądają dobrze....