Zobacz pełną wersję : Migawka D50 / D80
Orientujecie się czy D80 ma tą samąmigawkę która jest w D50 czy jest to coś innego o takich samych czasach otwarcia jak ma D50???
PS. interesuje mnie przebieg jaki deklaruje producent dla D80 ... słyszałem że D50 nie zrobi 100 000 fotek podobnie jak wyższe modele nikona...?
ile w tym prawdy? :?: :???:
W D50 elektomechaniczna smigala do czasow 1/500 w D80 dziala w pelnym zakresie do 1/4000. Z tego bym wywniskowal, ze konsrukcyjnie to jest cos innego. Moze to byc migawka z D200 ograniczona programowo do okreslonych ustawien.
Liczba cykli... zobaczymy ;-)
W D50 elektomechaniczna smigala do czasow 1/500 w D80 dziala w pelnym zakresie do 1/4000. Z tego bym wywniskowal, ze konsrukcyjnie to jest cos innego. Moze to byc migawka z D200 ograniczona programowo do okreslonych ustawien.
co ty chrza...sz???
zakres czasu w obu aparatach jest identyczny 30 - 1/4000 s
jedyna różnica to max czas synchronizacji z lampą błyskową ale to nie musi być spowodowane konstrukcją samej migawki
w d80 jest wg instrukcji szczelinowa o przebiegu pionowym sterowana elektronicznie, a w d50 z tego co pamietam ( juz nie mam :) ) to jest kombinowana mechaniczno elektroniczna i dlatego wlasnie synchro jest do 1/500.
generalnie pytanie docelowe dotyczy przebiegu obu migawek ile z doświadczeń użytkowników wytrzymuje D50 i ile deklaruje producent dla modelu D80
Inaczej mówiąc w D80 jest klasyczna migawka a w D50 hybrydowa - powyżej 1/500 sprawę załatwia matryca a w D80 nie. Dlatego między innymi D80 jest lepszy od D50/D70/D70s
co ty chrza...sz???
jedyna różnica to max czas synchronizacji z lampą błyskową ale to nie musi być spowodowane konstrukcją samej migawki
Proponuje zdobycie odrobiny wiedzy technicznej, a dopiero pozniej ocene wypowiedzi innych !!
co ty chrza...sz???
Wydaje mi się że Ufolek nic nie chrzani, ale ma rację.
Co do wytrzymałości migawki D50, to ze względu na to iż nie podlega ona chyba zbytnim napięciom, naprężeniom przy czasach max 1/500 można sądzić że nie będzie mieć problemów z osiągnięciem znacznych przebiegów.
Mam pytanie - czy jest już wiadome (może producnet coś sugeruje) na ile spustów wytrzyma D80? Mówi się o 50-70 tys. - Ale na ile to prawda? Proszę o info.
ufolek ma rację, poza moze jednym - nie sądzę, by to była migawka z d200 jakoś ograniczana (inny najkrótszy czas oraz czas synchro co najistotniejsze na to wskazuje)
to jedna z wazniejszych i droższych rzeczy w body.
Ech w warunkach amatorskiej pracy nie ma możliwości zużycia migawki, raczej prędzej zakupimy nowe body w czasach szybkiego postępu i zmian :D
Przebiegi rzędu kilkudziesięciu tysięcy sie trafiają dosyc często, ale w warunkach normalnej pracy to wiele lat...
Migawka w D80 to inna bajka i niewiele ma wspólnego z D70 i D50 :)
Michal_C
24-10-2006, 21:15
Migawka w D80 to technicznie to samo co w D70s. Tak mi powiedziano na prezentacji tego aparatu w Łodzi. Tym samym przebieg ten sam.
Kolekcjoner
25-10-2006, 00:39
co ty chrza...sz???
Zakres czasu tu nie ma nic do rzeczy. A jak jest inny czas synchronizacji to właśnie wskazówka że mogą być bardzo duże różnice.
(...)Co do wytrzymałości migawki D50, to ze względu na to iż nie podlega ona chyba zbytnim napięciom, naprężeniom przy czasach max 1/500 można sądzić że nie będzie mieć problemów z osiągnięciem znacznych przebiegów.
W niektórych D50/D70 przebieg gracko ;):) dochodzi do 150 tyś klapnięć.
Migawka w D80 to technicznie to samo co w D70s. Tak mi powiedziano na prezentacji tego aparatu w Łodzi. Tym samym przebieg ten sam.
E..... na takich prezentacjach to różne rzeczy mówią :mrgreen:. D80 ma migawkę realizującą wszystkie czasy mechanicznie. W D70/s i D50 czasy pow. 1/500 są realizowane elektronicznie - przypomina to w działaniu trochę skaner:).
Ludzie! Trochę poczytajcie!
Przede wszystkim już we wszystkich opisach przy i po prezentacji Nikon rozpisywał się nad w pełni mechaniczną migawką sterowaną elektronicznie. Realizuje ona wszystkie czasy poprzez odpowiedni przebieg lamelek, a czas synchronizacji to 1/200s.
W D50/70/70s migawka jest hybrydowa (dla niewtajemniczonych wytłumaczę najprościej - kombinowana) czyli jest połączeniem tradycyjnej migawki mechanicznej jak w każdej szanującej się lustrzance, z migawką elektroniczną jak w każdej wyśmiewanej tu małpce (taka mała złośliwość w stronę onanistów sprzętowych :mrgreen:). Dla czasów krótszych niż 1/500s obraz jest zczytywany z matrycy w czasie krótszym niż otwarcie migawki, na zasadzie pracy migawki małpki. W zakresach czasów 30-1/500 oraz bulb pracuje migawka mechaniczna. Ta migawka ma czas synchronizacji z lampą 1/90s (o ile dobrze pamiętam, ale nie krótszy niż 1/125s) !!! I wiem co tu piszę! Taki jest czas synchronizacji mechanicznej, czyli najkrótszy czas przy którym cała migawka jest otwarta. Czasy krótsze do 1/500s są synchronizowane jako "synchronizacja z krótkimi czasami". Czym to się je? Ano trzeba poczytać o budowie migawki. Tak po krótce: pierwsza lamelka się przesuwa (nie pamiętam góra-dół czy na odwrót, nie ma to znaczenia) i odsłania część kadru. Kiedy dojdzie np. do 1/4 wysokości migawki, druga lamelka zaczyna podążać za nią i zasłaniać kadr. Dla 1/4 wys. jest realizowany czas 1/90 x 1/4 = 1/350s. Jak to synchronizować. Prosto! Zanim druga lamelka zacznie zasłaniać kadr błyska lampa! Potem 1 lamleka przesuwa się od 1/4 do 1/2 kadru, potem błyska lampa, potem 2 lamelka zasłania kadr od 1/4 do 1/2 kadru, itd. Oczywiście lamelki poruszają się nie skokowo tylko ruchem ciągłym, a lampa strzela w odpowiednim momencie, a mój opis jest uproszczony, aby laik mógł zrozumieć.
Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, czy te migawki są różne:evil:???
Zdenerwowałem się.
Czytać, czytać, czytać, potem się uczyć, potem dokształcać i dopiero zadawać takie pytania. Lenistwo nie usprawiedliwia niewiedzy.
W D50/70/70s migawka jest hybrydowa (..) Dla czasów krótszych niż 1/500s obraz jest zczytywany z matrycy w czasie krótszym niż otwarcie migawki, na zasadzie pracy migawki małpki. W zakresach czasów 30-500 oraz bulb pracuje migawka mechaniczna. Ta migawka ma czas synchronizacji z lampą 1/90s (o ile dobrze pamiętam, ale nie krótszy niż 1/125s) !!! I wiem co tu piszę!
No to ciekawe.. znaczy, że autorzy instrukcji do d50 nie wiedzą jednak co piszą, bazgrząc o czasie synchronizacji z lampą aż do 1/500. Aż sprawdziłem, czy mnie pamięć nie myli... http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D50_en_noprint.pdf
Zdenerwowałem się.
Czytać, czytać, czytać, potem się uczyć, potem dokształcać i dopiero zadawać takie pytania. Lenistwo nie usprawiedliwia niewiedzy.
Wyluzuj... i też nie bądź leniem, sprawdzaj wszystko :>
Witam ziomala :D :D :D
Chcesz się upewnić? Proponuję bardzo prosty test. Bierzesz lampę zewnętrzną, podpinasz do D70, ustawiasz na manual, i patrzysz jaki czas Ci wyskakuje na aparacie! Manual, żeby nie było i-TTLi, D-TTLi i innych -TTLi, które się dogadują z body lepiej niż Ty czy ja. Lub jeszcze lepiej ustaw i body na manual, np. 1/200 i strzel fotkę. Część kadru odsłonięta w czasie wypalenia lampy będzie oświetlona (przepalona??? - zależy od ustawienia ekspozycji:shock:), reszta będzie zdecydowanie ciemniejsza.
Jak nie masz lampy zewnętrznej to oferuję swoją, nie gada w cyfrowym narzeczy japońskiego, więc nie ma problemów że się dogada z body i nas razem oszukają. Sprawdzałem ją z D70 kumpla. Tylko full power, zero TTL.
wrrum ziomalu (ble, co za słowo :D) czyli jego D70 jest 'niezgodny z umową' albo zepsuty. Ma trzymać parametry z instrukcji i już, niech go odda do serwisu :) Aha, i jeszcze jedno - a może lampka za krótko świeciła? :D
Sorki :oops: ... sąsiada. Też nie przepadam za tym słowem, ale rano mój podręczny słownik w prawej półkuli strasznie wolno chodzi (RAMu mało czy co? :confused:).
OK. Udam się do kumpla, podepną do jego puchy i sprawdzę. Nie wiem tylko czy dam radę dzisiaj, chociaż sprzęt mam w bagażniku, ale czas, czas, czas...
wrumm, nie musisz się trudzić. Wykonałem kilkaset pack-shotów D70 z lampami studyjnymi i ZAWSZE ustawiałem czas na 1/500s. Taki jest czas synchro D70 i D50, trąbią o tym wszelkie możliwe materiały, a Ken Rockwell dowodził wyższości D70 nad całym światem właśnie ze względu na ten parametr.
Co do migawek - IMHO każdy z wymienionych tu korpusów cyfrowych ma inną migawkę. Być może jedynie D70 i D50 mają taką samą - w D70 jest wprawdzie czas 1/8000, którego brak w D50 ale to bez znaczenia, bo krótkie czasy są w tych korpusach realizowane elektronicznie. Na bank natomiast D80 ma migawkę zupełnie inną (choćby 100 repów na pokazie Nikona przysięgało, że jest inaczej), a już D200 to wogóle inna liga, choćby ze względu na 5 fps.
spiritchaser
25-10-2006, 13:03
U mnie też działa na 1/500, ciekawy jestem tylko czy synchronizacja dotyczy w tym wypadku migawki mechanicznej, czy jest realizowana elektronicznie.
spiritchaser - mechanicznej.
ludzie - jak cały czas tu pisza - migawka w d50, 70 to hybryda, krótkie czasy ma realizowane elektronicznie a nie mechanicznie.
wrrum - tryb FP wyglada nieco podobnie (sporo upraszczasz) do tego co opisujesz, ale w migawkach mechanicznych. To nie tak jak piszesz. Przy bardzo krótkich czasach w D70 nie wędruje szczelina. On synchronizuje przy każdym czasie - sprawdź np 1/2000s. Spada wtedy moc lampy, o ile czas błysku jest dłuższy od czasu naświetlania. Pojawiają się wady CCD, kostkowanie, ale nie wchodźmy tak głęboko.
[quote=Jacek_Z;148476]ludzie - jak cały czas tu pisza - migawka w d50, 70 to hybryda, krótkie czasy ma realizowane elektronicznie a nie mechanicznie.
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Migawka_elektroniczna_vs_mechanicz na
Jacku to może im coś rozjaśni w głowach. W końcu też miałem niedawno z tym problem.
Wg testu mechaniczna migawka D-70 działa tylko do 1/60s.
Reszta na stronie.
No to stało się... Dałem d... :oops::oops::oops:
Sprawdziłem na D70 w praktyce i okazało się, że faktycznie macie rację!!!
Jak tylko znajdę gdzie wyczytałem to co sam napisałem, to autorowi nogi z ..... powyrywam :evil:
Gigant sorki za wprowadzanie w błąd i... pebees masz rację, sam będę dokładniej doczytywał :oops:
Już się poprawiam:
Czyli w D70 migawka otwiera cały kadr od 30 do 1/500s - dalej czasy realizowane przez skrócenie czasu pobierania sygnału z matrycy (teraz dobrze?)
W jednym się na szczęście nie pomyliłem. To i tak są różne migawki :razz:
jeżeli migawka mechaniczna jest do 1/60, to znaczy, że zawsze!!! bez róznicy dla wybranego czasu, jest w tym body taka sytuacja, że odsłonieta jest cała matryca w stopniu wystarczajacym dla synchronizacji błysku. Nigdy nie wystepuje tu przypadek, że jedna lamelka migawki jeszcze odsłania maytryce, gdy z drugiej strony ją już druga lamelka zamyka.
Zawsze jest jakiś ułamek sekundy, gdy cała matryca jest odsłonięta. Ograniczeniami synchro w tym body (d70)są: sam układ CCD i czasy trwania błysku gdy body/lampa nie pracuje w trybie FP.
dobra wy tu gadu gadu :) a może ktoś w końcu wie ile klapnięć daje Nikon dla D80? :)
life - wiesz, wymiana migawki co 50 tysięcy lub co rok ;-)
danz1ger
27-10-2006, 02:33
wg Thoma Hogana:
" All shutter speeds up to 1/90 are handled mechanically on the D50, all
faster shutter speeds are handled electronically."
"All shutter speeds up to 1/250 are handled mechanically on the D70s,
all faster shutter speeds are handled electronically."
Zaraz poczytam, co tam Tom napisał, bo to może jemu powinienem coś urwać :twisted:
danz1ger
27-10-2006, 21:43
Zaraz poczytam, co tam Tom napisał, bo to może jemu powinienem coś urwać :twisted:
zagladam na jego strone prawie codziennie od dwoch lat, zeby sprawdzic co nowego lub sprawdzic jakies szczegoly dotyczace sprzetu nikona. mam tez instrukcje obslugi N75 i D50 jego autorstwa i musze powiedziec, ze mam zaufanie do jego wiedzy o zabawkach marki Nikon.