PDA

Zobacz pełną wersję : 18-70 pytanie

MrQba
16-07-2009, 14:48
Witam
Chcialem zapytac innych uzytkownikow tego obiektywu czy maja tez taki problem. Wiec o co chodzi: przy delikatnym kreceniu pierscieniem ogniskowej nie ma wogole płynności. prawie w calym swoim zakresie dziala skokowo. Tylko jak mocno uchwyce pierscien moge powiedzmy kręcić płynnie. To moje jedyne szkło zoom mam tylko stałki. Taki uzywany juz kupilem dlatego pytam o co chodzi ? Jesli do naprawy lub jakiegos czyszczenia to ile taka impreza kosztuje ? Dzieki za jakies info.

brzezior
17-07-2009, 07:33
Skieruj obiektyw w dół i spróbuj zmieniać ogniskową - jeśli będzie bardziej płynnie, niż przy "wypychaniu" tubusu do góry, znaczy, że najprawdopodobniej należy się czyszczenie i smarowanie prowadnic i pierścieni. Generalnie obiektyw składa się z elementów z tworzywa, które po latach używania robią się luźniejsze i mniej "dopasowane". Używałem tego obiektywu przez prawie 4 lata i pod koniec jego kariery u mnie miał wyraźnie więcej "luzów" i "skoków", niż na początku - choć nie wiązało się to z pogorszeniem jakości obrazu.
czyszczenie i smarowanie w serwisie na Postępu będzie drogie (nieopłacalne), bo to pracochłonna operacja. Proponuję poszukać sprawdzonego serwisu nieautoryzowanego - przy okazji wyczyszczą paprochy z soczewek.
Pozdrawiam

MrQba
17-07-2009, 09:28
Zrobiłem jak prosiłeś i faktycznie jeśli tubus kieruje w dół jest lepiej choć teź sie tnie ale w górę to juz masakra. Zacina go jak nic. W takim razie bede szukał jakiegoś serwisu. Dzieki bardzo.
Pozdrawiam

Bartek
17-07-2009, 11:33
Serwis dobra sprawa! ;)
a jak byś chciał zobaczyć jak wygląda w środku to masz tutaj >>> 18-70 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105924) <<<
Tylko nie myl tytułu "jak rozebrać" z "jak naprawić" bo to dwie inne bajki.

MrQba
17-07-2009, 15:02
Wracając do mojego przypadku. Kupując ten obiektyw dostałem 6 miesięcy gwarancji. Czy taka przypadłość kwalifikuje sie do naprawy gwarancyjnej ??