Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 18-70 pytanie

Domyślnie 18-70 pytanie

Witam
    Chcialem zapytac innych uzytkownikow tego obiektywu czy maja tez taki problem. Wiec o co chodzi: przy delikatnym kreceniu pierscieniem ogniskowej nie ma wogole płynności. prawie w calym swoim zakresie dziala skokowo. Tylko jak mocno uchwyce pierscien moge powiedzmy kręcić płynnie. To moje jedyne szkło zoom mam tylko stałki. Taki uzywany juz kupilem dlatego pytam o co chodzi ? Jesli do naprawy lub jakiegos czyszczenia to ile taka impreza kosztuje ? Dzieki za jakies info.

Domyślnie

Skieruj obiektyw w dół i spróbuj zmieniać ogniskową - jeśli będzie bardziej płynnie, niż przy "wypychaniu" tubusu do góry, znaczy, że najprawdopodobniej należy się czyszczenie i smarowanie prowadnic i pierścieni. Generalnie obiektyw składa się z elementów z tworzywa, które po latach używania robią się luźniejsze i mniej "dopasowane". Używałem tego obiektywu przez prawie 4 lata i pod koniec jego kariery u mnie miał wyraźnie więcej "luzów" i "skoków", niż na początku - choć nie wiązało się to z pogorszeniem jakości obrazu.
    czyszczenie i smarowanie w serwisie na Postępu będzie drogie (nieopłacalne), bo to pracochłonna operacja. Proponuję poszukać sprawdzonego serwisu nieautoryzowanego - przy okazji wyczyszczą paprochy z soczewek.
    Pozdrawiam
    D850 | D5300| N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Zrobiłem jak prosiłeś i faktycznie jeśli tubus kieruje w dół jest lepiej choć teź sie tnie ale w górę to juz masakra. Zacina go jak nic. W takim razie bede szukał jakiegoś serwisu. Dzieki bardzo.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Serwis dobra sprawa!
    a jak byś chciał zobaczyć jak wygląda w środku to masz tutaj >>> 18-70 <<<
    Tylko nie myl tytułu "jak rozebrać" z "jak naprawić" bo to dwie inne bajki.
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Wracając do mojego przypadku. Kupując ten obiektyw dostałem 6 miesięcy gwarancji. Czy taka przypadłość kwalifikuje sie do naprawy gwarancyjnej ??

Uprawnienia umieszczania postów