Zobacz pełną wersję : Co jest nie tak???
Witam...
Proszę o radę ...wskazówki/...
Nabyłem komputer z przeznaczeniem do tworzenia grafiki 2D ( program Photoshop ,Corel Draw, oraz przetwarzanie fotografii RAW i TIFF.)
problem w tym ,że pomimo zdaniem składającego komputer "specjalisty" dobrej konfiguracji nadal mam problemy...
pracuje wolno ... na mapach bitowych B2 muli niesamowicie... prawie tak jak mój stary komputer który miał słaby procek i zaledwie 256 ram///
Parametry obecnego...
-Procesor- AMD Phenom (tm) X4 Quad Core GP-9500
-pamięć -Good Ram 4gb/
-grafika - ATI Radeon HD 4650
-ASUS M2N -X plus
-Gainward 4560 1024 mb
-Dysk Western Digital 500GB WD 5000 AACS SATA
System... Vista home basic 64 bit/
2. tylko jeden dysk
3. nie wiadomo czy masz dobrze skonfigurowany system
ten Twoj specjalista - dokonywal tego zakupu
jezeli tak to sie nie dziwie, ze zle chodzi Twoja plyta nie wspiera tego typu procesorow - wiec pomimo, ze dziala to moze nie do konca poprawnie
http://uk.asus.com/product.aspx?P_ID=Baevh0NrwM6fG33b
wiec to moze byc pierwszy powod
inna sprawa jezeli pamiec nie jest ustawiona na tryb DUAL - bo moze plyta glowna nie wspiera Twojej pamieci to takze moze powodowac spowolnienia komputera
nie rozumiem jednego - najpierw podajesz karte grafiki ATI potem druga karte Gainward - po co 2 karty graficzne - sa one polaczone raze by dziala w tzw. "trybie dual" - jezeli to nie 2 takie same z tej samej "stajni" to takze moze byc problem
no i vista 64-bit - to takze moze byc powod
ja nie pracuje na Windows'ach, ale mam stycznosc z tymi systemami na codzien i wiem ze 64-bit ma problemy z wydajnoscia
ps. masz wszystkie sterowniki powgrywane do plyty glownej - od chipset'u SATA lub RAID - to takze ma wplyw na poprawne dzialanie komputera - szczegolnie pod "winzgroza"
ps2. ile punktow przyznaje Tobie sam system w wydajnosci
ps3. byc moze aktualizacja samego windows'a cos da
pawel - co ma dysk do wydajnosci - bardziej podzial na partycje i jaki system plikow ma znaczenie a nie wielkosc dysku, przy takim procesorze to powinno smigac bez "mrugniecia" - mowie o hardware a nie o software :)
2 kart ...hmm..nie wiem na technicznych sprawach mało się znam..:( ale przepisałem po prostu co mam na fakturze zakupu...
Patrycje mam 2 jedna systemowa 300 gb + 2 200 na dodatki do grafiki//
oprócz programu PS nie mam nic innego prócz zwykłych podręcznych programów typu poczta czy edytor tekstu...
komp daje mi 5,5 pkt. wydajności nie wiem czy to dobrze czy źle...
sterowniki oczywiście wszystkie zainstalowane...Vista oryginał aktualizuje się sama na bieżąco..
... Teraz pytanie co radzisz..wrócić do Windy XP ??? ale czy to pomoże ??
Co do plików B2 to nie wydaje mi się żeby był to jakiś kosmicznie wielki plik.. stary komp tez sobie z nim radził może ciut gorzej ale tylko ciut:(
p.s do Pawła..." 3. nie wiadomo czy masz dobrze skonfigurowany system" --- czy masz coś konkretnego na myśli???
nie pomoze - jezeli system oblicza tak to jest bardzo dobrze - o dziwo vista tylko patrzy na pamiec i procek a nie laczy tego podczas punktow wydajnosciowych - czyli duzo pamieci dobry procek - duza ocena, a ze nie nie wspolpracuje procek z plyta glowna to juz nie interesuje jej to wcale
ja stawiam na procek i plyte glowna - powrot do XP nic nie da - beda nadal problemy, w sklepie gdzie kupowales idz i sie zapytaj - dlaczego wlozyli ci procek, ktory nie jest wspierany przez ta plyte glowna - masz to jak byk naisane w tym linku co podalem
BTW - taki drogi sprzet a pl. glowna do "d..." - przed zakupem mogles isc z kims kto sie zna - taka zasada niestety sie sprawdza, teraz to tylko kombinatoryka
jak chcesz to zrob eksperyment i zobacz, ale gdy to jest XP 32-bit to tylko bedzie widzial 3,5 GB RAM'u - taki kochany jest Microsoft - chyba ze masz to w jednej kosci (RAM) to moze cos to da
Cały sęk w tym że nie mam nikogo kto się na komputerach zna "odśrodkowo"
Zaufałem sprzedającemu. wybrałem punkt gdzie komputery składają w zależności od potrzeb...
Nie chciałem ryzykować zakupu gotowca .... naiwnie myśląc ,że Składający wie co robi bo robi to na co dzień...
cóż dzięki za szybka i wnikliwą odpowiedz... wnioskuje z niej ,że powinienem skupić się na procesorze...?? Tak...
masz niezly procesor - nie wdaje sie w szczegoly bo po co - problem to Twoja plyta glowna w tym momencie (jej cena to srednio 200 zl - marna cena jak na taki sprzet - podobnie jak w fotografii jest)
szkoda ze nie masz nikogo kto by podlaczyl do Twojego sprzetu inna plyte i zaraz by wyszlo co i jak - czyli w czym tkwi problem
bo jezeli kupisz nowa plyte glowna - a okaze sie ze to nie to, to co wtedy
ja moge tylko wnioskowac co moze byc problemem, jednak nalezy posprawdzac wszelkie mozliwosci
chyba ze wez go do innego sklepu (nie w tym co kupiles)i pogadaj ze sprzedawca lub w serwisie czy to moze byc powod - niech podlacza pod inna plyte glowna i zobacza co nie tak - nie wiem ile zaplacisz za taka przysluge - musisz wiedziec co jest nie tak, a nie kupowac znowu cos na slepo
powodzenia
O widzisz...i tak zrobię....
ale myślę ,że zacznę tam gdzie kupiłem....dziwi mnie tylko ,że składający nie zapytał jaką płytę dać /// przecież mogłem kupić droższą kompatybilną. ... czemu dał taką... sam chciał zarobić ... bo w to że chciał oszczędzić moją kieszeń to raczej nie uwierzę :((
pawel - co ma dysk do wydajnosci - bardziej podzial na partycje i jaki system plikow ma znaczenie a nie wielkosc dysku, przy takim procesorze to powinno smigac bez "mrugniecia" - mowie o hardware a nie o software :)
Z jednym dyskiem nie da się ustawić raida, który przyspieszy zapis i nie chodzi tu o wielkość nośników, tylko ilość (o tym napisałem) i szybkość.
p.s do Pawła..." 3. nie wiadomo czy masz dobrze skonfigurowany system" --- czy masz coś konkretnego na myśli???
Rzeczy jak sterowniki, oddzielna partycja na swapa o stałej wielkości itp.
Więcej się nie odzywam, bo wiele więcej nie wiem ;)
Rzeczy jak sterowniki, oddzielna partycja na swapa o stałej wielkości itp.
A potrzebny to swap przy 4 GB RAM ? - mi się przy takiej ilości pamięci jeszcze nie przydał. A gdyby ramu jakimś cudem brakło to się kupuje kolejne 4 GB i po problemie :]
grin - chcial sie pozbyc "resztek" - to moje zdanie - klient sie nie zna wiec wciska sie co wlezie - i jakim cudem masz 2 karty grafiki - jakie bylo zamierzenie tego - bo ATI jakos nie wyczytalem by byla zintegrowana z plyta glowna
poszukaj na wuku guglu ile kosztuje Twoj procek a ile plyta - z reguly nie oszczedza sie na plycie i procku i na pamieci - to priorytety - i porownaj jak u Ciebie to wyglada - czy cena procka jest porownywalna do plyty
pawel - owszem do RAID, by zbudowac macierze to tak - tylko po co to komu w domu - bo 90% wogole ze tego nie korzysta, chyba ze ktos wykona taka konfigurcje (na SATA slabo to chodzi, chyba ze ktos ma kontroler SCSI to wtedy mozemy mowic o demonie szybkosci)
w windowsie nie ma partycji SWAP - to w linux'ach tak jest (i dzieki Bogu) w windows jest plik wymiany, czyli taki windowsowski SWAP - czyli tyle ile czlowiek przydzieli juz w samym systemie Windows taki plik wymiany posiadamy - winzgroza narzuca pewne zalozenia i koniec - user nic nie zrobi
Dlugo by pisac, ale to nie temat post'u
pawel - znasz sie na tyle na ile Ci jest potrzebne i chwali sie to bo na to sa komputery - by je uzywac dla siebie i wobec swoich mozliwosci
pozdrawiam :)
A jaka masz wersję BIOS-u mobo?
Ze stronki producenta:
Phenom X4 9500 (HD9500WCJ4BGD),2.2GHz,rev.B2,95W,SocketAM2+,Quad-Core ALL BIOS 1302
PS. @sbs2005: wcześniej miałem Vistę 32b, teraz W7 64b i żaden nie miał problemów z wydajnością, działały szybciej (aplikacje) niż na XP.
kyle nie do konca - kazda plyta glowna ma ograniczenia - wiec nie zawsze mozna dodac "kostuchy"
Jackill - widzialem tylko sama specyfikacje z glownych informacji wynikalo ze nie ma obslugi - chyba ze wlasnie upgrade BIOS'a cos da i - to takze jest rozwiazanie wiec warto sprobowac - na szczescie sa programy do aktualizacji z windowsa BIOS'u wiec kolega powinien sobie poradzic
"7" nie testowalem, a jak mowisz pracowales na Vista 32-bit a ja mowilem o 64-bit wersji to 2 rozne wersje (inna dlugosc wyrazow binarnych) - kazdy moze miec inne odczucia - ja mam wlasne doswiadczenia z 64-bitowymi.
"7" pomimo ze na tym samym jajku co vista miala byc poprawiona wersja "visty" co z tego wyjdzie zobaczymy
na mapach bitowych B2 muli niesamowicie...A te B2 to w jakiej rozdzielczosci, w jakim trybie kolorow, ile bitow na kanal, i ile warstw?
kyle nie do konca - kazda plyta glowna ma ograniczenia - wiec nie zawsze mozna dodac "kostuchy"
Zwykle z 16 GB RAM nie ma problemu (przynajmniej w mojej ponad dwuletniej, starej, taniej płycie AM2 można wsadzić do 16 GB RAM {4x4}).
A te B2 to w jakiej rozdzielczosci, w jakim trybie kolorow, ile bitow na kanal, i ile warstw?
Rozdzielczość drukarska minimalna 300 dpi. ( zdarza się ,że i 600 ale unikam z w/w powodów)
warstwy od 4 do 20 max.
8 bitów na kanał..
Tryb kolorów głównie RGB ale i CMYK
pawel - owszem do RAID, by zbudowac macierze to tak - tylko po co to komu w domu - bo 90% wogole ze tego nie korzysta
Ja myślałem, że to dobre jest w takich wypadkach.
w windowsie nie ma partycji SWAP
Dlatego o tym pisałem.
W ogóle wydawało mi się że pomijając poprawne działanie to są podstawy w systemie o wysokiej wydajności, ale widać tylko mi się wydawało. ;P
Rozdzielczość drukarska minimalna 300 dpi. ( zdarza się ,że i 600 ale unikam z w/w powodów)
warstwy od 4 do 20 max.
8 bitów na kanał..
Tryb kolorów głównie RGB ale i CMYK
No to jak dla kogo, ale dla mnie to jest potencjalnie wieeelki plik przy B2. :)
Rozdzielczość drukarska minimalna 300 dpi. ( zdarza się ,że i 600 ale unikam z w/w powodów)300, a nawet 600 DPI? Do B2?? :D
warstwy od 4 do 20 max.No to sie nie dziw. Problem nie lezy po stronie sprzetu, tylko miedzy monitorem a krzeslem. :|
Kyle i sie zgodze z Toba przeciez nie pisze ze sie mylisz, ale kazda ma jakies ograniczenie - i dodawanie RAM'u nie bedzie rozwiazaniem samo w sobie :)
mysle, ze niech kolega zaktualizuje BIOS'a jak wspomnial Jackill i powinno byc lepiej
czekamy na informacje od autora post'u
A jaka masz wersję BIOS-u mobo?
Ze stronki producenta:
Phenom X4 9500 (HD9500WCJ4BGD),2.2GHz,rev.B2,95W,SocketAM2+,Quad-Core ALL BIOS 1302
PS. @sbs2005: wcześniej miałem Vistę 32b, teraz W7 64b i żaden nie miał problemów z wydajnością, działały szybciej (aplikacje) niż na XP.
Pojęcia nie mam...:( nawet nie wiem gdzie to sprawdzić..
300, a nawet 600 DPI? Do B2?? :D
No to sie nie dziw. Problem nie lezy po stronie sprzetu, tylko miedzy monitorem a krzeslem. :|
no i ok... Tylko dlaczego mój stary komp prawie identycznie sobie radził jak ten nie widzę prawie żadnej różnicy??
na tamtym robiłem takie grafiki i niewiele wolniej szło... od tego sprzętu oczekiwałem czegoś więcej...
nawet przy A3 zdarza mu się "przeciągać"
No to czyli co ...Komp ok... Tylko Ja "Produkuję" za duże pliki....?????
To w takim razie może powinienem zapytać Czym robić takie grafiki....
Takie mam zamówienia... Nie mogę robić w innej rozdzielczości...
...Oczywiście zaraz posypią się odpowiedzi ..że trzeba kupić jakiś hiper wypasiony kombajn komputerowy...
a ja mam do dyspozycji na razie to co mam...
musisz sciagnac program do aktualizacji BIOS'u w instrukcji do plyty glownej powinienes miec opis co i jak
a sprawdzic - jak sie uruchamia komputer masz numer wersji BIOS'u - oraz w instrukcji masz obrazki gdzie sprawdzic wersje BIOS'u
jak sam sie boisz to niech to uczyni ktos kto mial do czynienia z aktualizacjami
no i ok... Tylko dlaczego mój stary komp prawie identycznie sobie radził jak ten nie widzę prawie żadnej różnicy??A nie przestawily Ci sie jednostki w programie, i zamiast 300 pix/inch nie tworzysz czasami plikow pix/cm?
od zawsze ustawiam 300 pix na cal
czyli jakieś 118 pix na cm.
analizując obrazowo wychodzi mi np. A3 ... 3425 X 5079 pix. co daje w druku. 30 x 43 cm
sbs2005 bardzo Ci dziękuje... spróbuje to zrobić ..nie sam rzecz jasna//
spoko i nie tyko mi bo inni takze pomagaja - pamietaj w kupie sila i nikt kupy nie ruszy.. bo wiadomo dlaczego ;)
daj znac co i jak bom ciekaw
od zawsze ustawiam 300 pix na cal
czyli jakieś 118 pix na cm.
analizując obrazowo wychodzi mi np. A3 ... 3425 X 5079 pix. co daje w druku. 30 x 43 cmNo ok, ok... Tylko nadal nie rozumiem po co 300 a nawet 600 DPI w B2? Co dokladnie robisz, i co sie z tym pozniej dzieje? Jakiego typu sa to prace i w jakiej technice sa drukowane?
rzeczywiście źle to zabrzmiało/:)
Bardzo wszystkim dziękuję za zaangażowanie i błyskawiczną reakcję ....
oczywiście dam znać czy udało się coś poradzić ...
A działać coś musze bo tak pracować się nie da:(
A działać coś musze bo tak pracować się nie da:(Dziwne, ze w ogole cos sie dalo na tym starym sprzecie. 256 RAMu wystarcza tylko na odpalenie systemu i programu. Potem cala praca musiala trwac wlasciwie na swapie. A w przypadku projektow, ktore zajmuja w pamieci od 1 do pewnie ponad 2 GB -- to musiala byc katorga. No jak w kazdym badz razie bym tego nie zniosl.
No ok, ok... Tylko nadal nie rozumiem po co 300 a nawet 600 DPI w B2? Co dokladnie robisz, i co sie z tym później dzieje? Jakiego typu sa to prace i w jakiej technice sa drukowane?
Sa to głównie kalendarze , plakaty . reklamy... do druku masowego... ja dostaję zamówienie z drukarni i do drukarni to przekazuje co oni z tym dalej robią szczerze mówiąc nie mam pojęcia ..jak i czym drukują ... to gównie foto kalendarze lecz zawsze zaznaczają tak obszerną rozdzielczość....
pracuję techniką Scrapbooking komputerowy stąd mnogość warstw....
Dziwne, ze w ogole cos sie dalo na tym starym sprzecie. 256 RAMu wystarcza tylko na odpalenie systemu i programu. Potem cala praca musiala trwac wlasciwie na swapie. A w przypadku projektow, ktore zajmuja w pamieci od 1 do pewnie ponad 2 GB -- to musiala byc katorga. No jak w kazdym badz razie bym tego nie zniosl.
I właśnie ja tez nie mogłem bo póki zamówienia były na małe formaty jakoś szło przy A3 zaciskałem zęby i też szło.. ale przy B2 postawiłem na nowy sprzęt a tu niestety nie było radosnej niespodzianki:(
Sa to głównie kalendarze , plakaty . reklamy... do druku masowego... ja dostaję zamówienie z drukarni i do drukarni to przekazuje co oni z tym dalej robią szczerze mówiąc nie mam pojęcia ..jak i czym drukują ... to gównie foto kalendarze lecz zawsze zaznaczają tak obszerną rozdzielczość....Kosmici... Do B2 wystarcza w zupelnosci 200 DPI. Nie raz jeden wrzucalem prace nawet w 150 DPI, a raz nawet cos okolo 100. 300, a juz w ogole 600 DPI to gruba przesada. Chyba, ze robisz prace na zamowienie ogolne, a nie do konkretnego projektu, i w ten sposob zabezpieczaja sie, ze jak bedzie potrzeba druku w jeszcze wiekszym rozmiarze, to beda mieli zapas. Chociaz z drugiej strony -- tak tez nie bardzo, bo drukuje sie jeszcze co najwyzej B1, a pozniej to juz nie offset. Z kolei jeszcze wieksz formaty wymagaja duzo mniejszych rozdzielczosci (zdecydowanie ponizej 100 a nawet ponizej "ekranowych" 72 DPI).
pracuję techniką Scrapbooking komputerowy stąd mnogość warstw....to wiele wyjasnia... Niestety nie ominiesz problemu, jesli nie zmienisz sposobu pracy. Skladaj to z minimalnej ilosci warstw, a najlepiej po prostu pracuj w innym narzedziu, operujacym na prevkach wlasciwych plikow. Oczywiscie niesie to za soba pewne ograniczenia, ale z nimi tez mozna sobie poradzic. Ja do takiej pracy uzylbym zdecydowanie InDesigna. Szparowanie, kolory, etc. -- w Photoshopie, a skladanie do kupy w ID. Na koniec eksport do EPSa czy PDFa i wsio.
600 wymagają kiedy są jakieś napisy /// dużo małego tekstu...
Właśnie tez wydaje mi się ze 200 by spokojnie wystarczyło ale klient płaci klient wymaga/..
i właśnie są to zamówienia głównie na konkretny projekt nie wydaje mi się żeby mogli go do czegoś innego wykorzystać niż to co ustalili ze mną przy zamawianiu projektu.. no chyba że ja o wszystkim nie wiem...
Co do ilości warstw tonie mogę się niestety ograniczyć jeśli chcę uzyskać zamierzony efekt...
Ta technika niestety ma tę wadę ze konieczne jest nakładanie dużej ilości elementów..
chyba żeby próbować po każdym dodaniu elementu scalać warstwy.... z tym że niestety nie daje mi to potem szansy edycji... w przypadku poprawek..:( może i pomysł ze zmianą programu tez coś pomoże... spróbować można.. dzięki.
Kurde, i te napisy muszą być w bitmapie? :/
600 wymagają kiedy są jakieś napisy /// dużo małego tekstu...Kurna... Napisy sie robi wektorowo, a nie umieszcza w bitmapie... Kryste! Ale na lamusow trafiles. :(
nie wydaje mi się żeby mogli go do czegoś innego wykorzystać niż to co ustalili ze mną przy zamawianiu projektu.. no chyba że ja o wszystkim nie wiem...Masz umowy na kazdy projekt z osobna, dokladnie opisane -- co i do czego?
Co do ilości warstw tonie mogę się niestety ograniczyć jeśli chcę uzyskać zamierzony efekt...
Ta technika niestety ma tę wadę ze konieczne jest nakładanie dużej ilości elementów..Mozesz przeciez pracowac etapami... To co skonczone -- splaszczasz i jazda z nastepnymi. Poprzednie wersje zapisujesz w osobnych plikach z numeracja chronologiczna, zebys w kazdym momencie mogl do tego wrocic.
Poza tym mozesz wykorzystac dobrodziejstwa Photoshopa. Nie wiem jakiej wersji uzywasz, i nie pamietam tez, od ktorej wersji to jest. W kazdym badz razie; zapisujesz sobie jakis etap pracy, ktory uwazasz z grubsza za skonczony -- oczywiscie z warstwami. Pozniej tworzysz nowy dokument (o takich parametrach jak poprzedni), zapisujesz pod nowa nazwa (z dajmy na to dodana kolejna numeracja) i w nim osadzasz (poprzez File / Place) dokument poprzednio zapisany. Bedziesz mial wtedy jedna warstwe, z dokladnie takim wygladem jak po splaszczeniu. Osadzona zostanie jako smart object, wiec w kazdej chwili mozesz na niej kliknac dwa razy, zeby otworzyla sie do edycji. Po poprawce robisz "Save and Close" i ta osadzona warstwa automatycznie sie aktualizuje o wprowadzone przed chwila zmiany.
To tyle, jesli musisz pracowac w Shopie. Ja jednak proponowalbym Ci InDesigna. Odpadna problemy z zajebista rozdzielczoscia jaka potrzeba do tekstow itp. A i manipulowanie obiektami jest znacznie szybsze niz w PSie.
Kurna... Napisy sie robi wektorowo, a nie umieszcza w bitmapie... Kryste! Ale na lamusow trafiles. :(
Masz umowy na kazdy projekt z osobna, dokladnie opisane -- co i do czego?
No niestety cały projekt jak i napisy finalnie oddaję jako PSD scalone Oprócz napisów więc mogłoby byc tak jak piszesz ale niestety zamówienie jest zamówienie...
co do sprawy umów to skąd ......żadnych szczegółów z tym ,że sam wnioskuje że jeśli kalendarz robię dajmy na to dla Kompleksu Basenów to ich nie wykorzystają do czegoś innego... ale mogą zapewne zapałać chęcią druku w większym formacie... ale na to raczej nie mam wpływu bo umowę mam na wykonanie projektu nie wnikam w nakład ani format... Czyli jak napisałeś pewnie to takie zabezpieczenie...
No i chyba przemyślę zmianę programu... albo choćby nabycie go pomocniczo...
No niestety cały projekt jak i napisy finalnie oddaję jako PSD scalone Oprócz napisów więc mogłoby byc tak jak piszesz ale niestety zamówienie jest zamówienie...Hmmm... No to jeszcze gorzej o nich swiadczy. :D Jesli oddany przez Ciebie PSD ma nienaruszone warstwy tekstowe, to przeciez mozna je zrastrowac z dowolna rozdzielczoscia -- niezaleznie od pozostalych warstw i rozdzielczosci calego dokumentu. Tyle tylko, ze do tego musi byc chociaz srednio kumaty "swietlik", a jesli dotychczas kazali Ci przesadzac z rozdzielczoscia wlasnie ze wzgledu na teksty, to kiepsko widze jego umiejetnosci zawodowe. :|