Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Co jest nie tak???

Witam...
    Proszę o radę ...wskazówki/...
    Nabyłem komputer z przeznaczeniem do tworzenia grafiki 2D ( program Photoshop ,Corel Draw, oraz przetwarzanie fotografii RAW i TIFF.)

problem w tym ,że pomimo zdaniem składającego komputer "specjalisty" dobrej konfiguracji nadal mam problemy...
    pracuje wolno ... na mapach bitowych B2 muli niesamowicie... prawie tak jak mój stary komputer który miał słaby procek i zaledwie 256 ram///

Parametry obecnego...

-Procesor- AMD Phenom (tm) X4 Quad Core GP-9500
    -pamięć -Good Ram 4gb/
    -grafika - ATI Radeon HD 4650
    -ASUS M2N -X plus
    -Gainward 4560 1024 mb
    -Dysk Western Digital 500GB WD 5000 AACS SATA

System... Vista home basic 64 bit/

Domyślnie

Być może z tych powodów:
    1. wielkość pliku - B2
    2. tylko jeden dysk
    3. nie wiadomo czy masz dobrze skonfigurowany system

Domyślnie

ten Twoj specjalista - dokonywal tego zakupu
    jezeli tak to sie nie dziwie, ze zle chodzi Twoja plyta nie wspiera tego typu procesorow - wiec pomimo, ze dziala to moze nie do konca poprawnie
    http://uk.asus.com/product.aspx?P_ID=Baevh0NrwM6fG33b
    wiec to moze byc pierwszy powod
    inna sprawa jezeli pamiec nie jest ustawiona na tryb DUAL - bo moze plyta glowna nie wspiera Twojej pamieci to takze moze powodowac spowolnienia komputera
    nie rozumiem jednego - najpierw podajesz karte grafiki ATI potem druga karte Gainward - po co 2 karty graficzne - sa one polaczone raze by dziala w tzw. "trybie dual" - jezeli to nie 2 takie same z tej samej "stajni" to takze moze byc problem
    no i vista 64-bit - to takze moze byc powod
    ja nie pracuje na Windows'ach, ale mam stycznosc z tymi systemami na codzien i wiem ze 64-bit ma problemy z wydajnoscia

ps. masz wszystkie sterowniki powgrywane do plyty glownej - od chipset'u SATA lub RAID - to takze ma wplyw na poprawne dzialanie komputera - szczegolnie pod "winzgroza"
    ps2. ile punktow przyznaje Tobie sam system w wydajnosci
    ps3. byc moze aktualizacja samego windows'a cos da

pawel - co ma dysk do wydajnosci - bardziej podzial na partycje i jaki system plikow ma znaczenie a nie wielkosc dysku, przy takim procesorze to powinno smigac bez "mrugniecia" - mowie o hardware a nie o software
    "Nikon może mieszkać z innymi zwierzętami i dziećmi. Obowiązuje umowa adopcyjna. Kociak dostanie wyprawkę: paczkę karmy, legowisko, miseczki i ulubioną zabawkę."
    WaWeWu

Domyślnie

2 kart ...hmm..nie wiem na technicznych sprawach mało się znam.. ale przepisałem po prostu co mam na fakturze zakupu...

Patrycje mam 2 jedna systemowa 300 gb + 2 200 na dodatki do grafiki//

oprócz programu PS nie mam nic innego prócz zwykłych podręcznych programów typu poczta czy edytor tekstu...

komp daje mi 5,5 pkt. wydajności nie wiem czy to dobrze czy źle...
    sterowniki oczywiście wszystkie zainstalowane...Vista oryginał aktualizuje się sama na bieżąco..

... Teraz pytanie co radzisz..wrócić do Windy XP ??? ale czy to pomoże ??

Co do plików B2 to nie wydaje mi się żeby był to jakiś kosmicznie wielki plik.. stary komp tez sobie z nim radził może ciut gorzej ale tylko ciut

p.s do Pawła..." 3. nie wiadomo czy masz dobrze skonfigurowany system" --- czy masz coś konkretnego na myśli???
    Ostatnio edytowane przez grin ; 16-07-2009 o 12:48

Domyślnie

nie pomoze - jezeli system oblicza tak to jest bardzo dobrze - o dziwo vista tylko patrzy na pamiec i procek a nie laczy tego podczas punktow wydajnosciowych - czyli duzo pamieci dobry procek - duza ocena, a ze nie nie wspolpracuje procek z plyta glowna to juz nie interesuje jej to wcale

ja stawiam na procek i plyte glowna - powrot do XP nic nie da - beda nadal problemy, w sklepie gdzie kupowales idz i sie zapytaj - dlaczego wlozyli ci procek, ktory nie jest wspierany przez ta plyte glowna - masz to jak byk naisane w tym linku co podalem
    BTW - taki drogi sprzet a pl. glowna do "d..." - przed zakupem mogles isc z kims kto sie zna - taka zasada niestety sie sprawdza, teraz to tylko kombinatoryka

jak chcesz to zrob eksperyment i zobacz, ale gdy to jest XP 32-bit to tylko bedzie widzial 3,5 GB RAM'u - taki kochany jest Microsoft - chyba ze masz to w jednej kosci (RAM) to moze cos to da
    "Nikon może mieszkać z innymi zwierzętami i dziećmi. Obowiązuje umowa adopcyjna. Kociak dostanie wyprawkę: paczkę karmy, legowisko, miseczki i ulubioną zabawkę."
    WaWeWu

Domyślnie

Cały sęk w tym że nie mam nikogo kto się na komputerach zna "odśrodkowo"
    Zaufałem sprzedającemu. wybrałem punkt gdzie komputery składają w zależności od potrzeb...
    Nie chciałem ryzykować zakupu gotowca .... naiwnie myśląc ,że Składający wie co robi bo robi to na co dzień...
    cóż dzięki za szybka i wnikliwą odpowiedz... wnioskuje z niej ,że powinienem skupić się na procesorze...?? Tak...

Domyślnie

masz niezly procesor - nie wdaje sie w szczegoly bo po co - problem to Twoja plyta glowna w tym momencie (jej cena to srednio 200 zl - marna cena jak na taki sprzet - podobnie jak w fotografii jest)
    szkoda ze nie masz nikogo kto by podlaczyl do Twojego sprzetu inna plyte i zaraz by wyszlo co i jak - czyli w czym tkwi problem
    bo jezeli kupisz nowa plyte glowna - a okaze sie ze to nie to, to co wtedy
    ja moge tylko wnioskowac co moze byc problemem, jednak nalezy posprawdzac wszelkie mozliwosci

chyba ze wez go do innego sklepu (nie w tym co kupiles)i pogadaj ze sprzedawca lub w serwisie czy to moze byc powod - niech podlacza pod inna plyte glowna i zobacza co nie tak - nie wiem ile zaplacisz za taka przysluge - musisz wiedziec co jest nie tak, a nie kupowac znowu cos na slepo

powodzenia
    WaWeWu

Domyślnie

O widzisz...i tak zrobię....

ale myślę ,że zacznę tam gdzie kupiłem....dziwi mnie tylko ,że składający nie zapytał jaką płytę dać /// przecież mogłem kupić droższą kompatybilną. ... czemu dał taką... sam chciał zarobić ... bo w to że chciał oszczędzić moją kieszeń to raczej nie uwierzę (

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbs2005 Zobacz posta
    pawel - co ma dysk do wydajnosci - bardziej podzial na partycje i jaki system plikow ma znaczenie a nie wielkosc dysku, przy takim procesorze to powinno smigac bez "mrugniecia" - mowie o hardware a nie o software
    Z jednym dyskiem nie da się ustawić raida, który przyspieszy zapis i nie chodzi tu o wielkość nośników, tylko ilość (o tym napisałem) i szybkość.

Cytat Zamieszczone przez grin Zobacz posta
    p.s do Pawła..." 3. nie wiadomo czy masz dobrze skonfigurowany system" --- czy masz coś konkretnego na myśli???
    Rzeczy jak sterowniki, oddzielna partycja na swapa o stałej wielkości itp.

Więcej się nie odzywam, bo wiele więcej nie wiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    Rzeczy jak sterowniki, oddzielna partycja na swapa o stałej wielkości itp.
    A potrzebny to swap przy 4 GB RAM ? - mi się przy takiej ilości pamięci jeszcze nie przydał. A gdyby ramu jakimś cudem brakło to się kupuje kolejne 4 GB i po problemie :]

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów