Zobacz pełną wersję : Samyang - co jest nie tak ?
daromire
16-07-2009, 10:26
Witam.
Jako, że cena nie za wysoka "zanabyłem" dla zabawy obiektyw Samyang 500mm/f8 ( wiem, wiem nie powinienen był, ale stało się :) ) Podpiąłem go do D60 ... i potem pojawił się problem. Jestem jeszcze "lajkonikiem" w tych sprawach dlatego proszę o pomoc. Otóż nie mogę zrobić nim zdjęcia ... albo krzyczy że nie podpięto obiektywu do apartu, albo robi zdjęcia (tylko nie zapamiętałem przy jakich ustawieniach) ale są one całkiem czarne. Ja wiem, że tam żadnej automatyki nie ma, ale co ja robię nie tak ? Może ktoś coś wie na ten temat ?
sokrates
16-07-2009, 10:31
W jakim trybie masz aparat? zdaje się powinieneś mieć w trybie M. ręcznie dobierasz parametry. powinno działać.
daromire
16-07-2009, 11:45
Właśnie w trybie M działa lustro jakby robił zdjęcie, ale na wyświetlaczu jest tylko czarno ... nic nie widać. W pozostałych trybach ani drgnie. Acha ... dekielki pozdejmowane :mrgreen:
A parametry ekspozycji dobrze ustawione?
daromire
16-07-2009, 12:12
A parametry ekspozycji dobrze ustawione?
Pobawię się jeszcze dziś wieczorem na różne sposoby i zobaczę co wymyślę... dzięki za wskazówki :)
jacek.gold
16-07-2009, 12:17
tak to jest jak się czyta reklamy ;)
super hiper a tu dupa :(
cheyenne
16-07-2009, 12:25
aby zdjęcie nie było czarne dla minimalnej przysłony tego obiektywu potrzebny jest odpowiedni czas
jak chcesz szybko zobaczyć jak to działa zrób tak
ustaw iso na 1600
ustaw czas na 1/50 s - obraz już bedzie na pewno i na pewno za jasny - zwiększaj więc czas i zmniejszaj iso by osiągnąć optymalną jakość zdjęcia
acha i pracuj w trybie M
Z tego co się orientuję Samyang jest to obiektyw w pełni manualny.
Z D60 pomiar światła nie będzie działał, dlatego nawet w trybie M masz ciemne zdjęcie - niedoświetlone.
Musisz metodą prób i błędów ustawić odpowiednie parametry ekspozycji (kierując się histogramem) lub kupić zewnętrzny światłomierz.
Pobawię się jeszcze dziś wieczorem na różne sposoby i zobaczę co wymyślę... dzięki za wskazówki :)
Możesz zastosować zasadę Sunny16 ,
używam tej zasady z d70s przy manualnych obiektywach i sprawdza się bardzo dobrze.
tu masz opisane : http://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_%22s%C5%82o%C5%84ce_16%22
W skrócie :
"W słoneczny dzień ustaw przysłonę na wartość f/16, a czas naświetlania na wartość równą odwrotności używanej czułości ISO"
Ustawienia przysłony i czasu można oczywiście zmieniać, pamiętając o ich równoważeniu według zasady proporcjonalności wzrostu ekspozycji fotograficznej zawartej w tabeli ekspozycji, np. 1/125 sekundy przy przysłonie f/16 daje taką samą ekspozycję co czas 1/250 przy f/11 oraz 1/500 przy f/8.
Czyli w słoneczny dzień możesz spróbować na mnie więcej takich ustawianiach w trybie M:
ISO 200 , F 8 , czas 1/500
Jeśli zdjęcie wyjdzie za ciemne - zwiększ ISO.
Jeśli czas będzie dłuższy niż około 1/500 sek. zdjęcie może wyjść poruszone - trzeba użyć statywu.
Właśnie w trybie M działa lustro jakby robił zdjęcie, ale na wyświetlaczu jest tylko czarno ... nic nie widać. W pozostałych trybach ani drgnie. Acha ... dekielki pozdejmowane :mrgreen:
Jak założysz inny obiektyw to jest dobrze? Bo ja miałem identyczny problem z D80, spowodowany chyba użyciem słabego akumulatora, który padł zanim aparat zablokował spust migawki. Akumulator leżał rozładowany przez noc i trochę się w nim energii zgromadziło. Akurat na pół foty. Później przy dobrym akumulatorze zdjęcia wychodziły czarne - zawsze. Po prostu tak, jakby był dekiel na obiektywie, niezaleznie od czasu i obiektywu. Tylko na trybie auto wychodziło dobrze, a na każdym innym była ciemność. Pomogło zresetowanie aparatu. Może to też problem z tej natury :) Nigdy więcej tego problemu nie miałem, więc nie dochodziłem czego to wina. Spróbuj zresetować ustawienie tymi dwoma przyciskami. Mi pomogło.
daromire
16-07-2009, 13:36
tak to jest jak się czyta reklamy ;)
super hiper a tu dupa :(
No nie tak do końca, poczytałem testy, opinie, zobaczyłem zdjęcia ... i wiedziałem dokładnie na co się porywam :) traktuję to jako zabawkę ... na porządny teleobiektyw jeszcze przyjdzie czas :)
Jeśli czas będzie dłuższy niż około 1/500 sek. zdjęcie może wyjść poruszone - trzeba użyć statywu.
to chyba jadąc na dziku i będąc na odwyku
bez przesady- fisza to przy 1/10 ciężko poruszyć :)
Jak założysz inny obiektyw to jest dobrze? Bo ja miałem identyczny problem z D80, spowodowany chyba użyciem słabego akumulatora, który padł zanim aparat zablokował spust migawki. Akumulator leżał rozładowany przez noc i trochę się w nim energii zgromadziło. Akurat na pół foty. Później przy dobrym akumulatorze zdjęcia wychodziły czarne - zawsze. Po prostu tak, jakby był dekiel na obiektywie, niezaleznie od czasu i obiektywu. Tylko na trybie auto wychodziło dobrze, a na każdym innym była ciemność. Pomogło zresetowanie aparatu. Może to też problem z tej natury :) Nigdy więcej tego problemu nie miałem, więc nie dochodziłem czego to wina. Spróbuj zresetować ustawienie tymi dwoma przyciskami. Mi pomogło.
Nie rozumiem tego co piszesz. Miałeś problem z D80 + jakie szkło? Nigdy tego co opisałeś powyżej nie miałem. Jak się migawka zablokuje to reset owszem, ale chyba nie w temat trafiłeś. Czytaj ze zrozumieniem dobrze?
Ciekawy ten nowy fisz:) - Samyang 500mm/f8
daromire
16-07-2009, 13:55
Jak założysz inny obiektyw to jest dobrze?
Inne obiektywy działają normalnie ... to chyba ja coś poknociłem z ustawieniami, ale dzięki wszelkim dobrym radom kolegów użytkowników pewnie dzisiaj dojdę co z nim "nie teges" :). Dzięki wszystkim za wskazówki
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale przecież wystarczy jedna akcja w PS-sie i już mamy zdjęcie jak z fisha. :lol:
To chociaż się pochwal jaka? Bo znaleźć nie mogę;p
bez przesady - Samyang 500 to nie fiszaj ! :P
Jako bonus dla Tommy'ego :
http://w146.wrzuta.pl/audio/aW3qnFsxomi/odyniec_atakuje_d
Nie rozumiem tego co piszesz. Miałeś problem z D80 + jakie szkło? Nigdy tego co opisałeś powyżej nie miałem. Jak się migawka zablokuje to reset owszem, ale chyba nie w temat trafiłeś. Czytaj ze zrozumieniem dobrze?
Napisałem, że problem miałem niezależnie od obiektywu, czyli z każdym obiektywem. Migawka nie była zablokowana, tylko zdjęcia były czarne, więc dokładnie tak jak ma Daromire. Przypuszczałem, że może to być problem tej samej natury co mój, więc reset by pomógł. Więc chyba jednak w temat trafiłem, bo problemem są m.in. czarne zdjęcia.
Bardzo możliwe, że nie miałeś tego problemu, bo nikt kogo znam go nie miał, więc nie jest to częste zjawisko.
To chociaż się pochwal jaka? Bo znaleźć nie mogę;p
Takich akcji się nie szuka. Takie akcje się pisze wtedy, gdy są potrzebne.
Ale podpowiem. Masz funkcje do prostowania obrazków? Masz. Wystarczy więc użyć tych funkcji do wykrzywiania obrazków, nagrać to i już akcja jest gotowa.
www_cyfrowe_pl
16-07-2009, 16:04
A ja przyznam, że tymi szkłami da się zrobić całkiem ciekawe zdjęcia. Choc ze wszystkich testowanych obiektywów zwierciadalnych najbardziej przypadł mi do gustu 500/6.3.
Efekty z 800mm można obejrzeć tu: (na końcu filmu)
Oczywiście zdjęcia tylko na manualu i pomiar światła metoda prób i błędów.
http://www.youtube.com/watch?v=kATv-2DOLrs
A oczywiście Samyang i Falcon to to samo.
daromire
16-07-2009, 19:10
Wszystko gra panowie ... przećwiczyłem go na różne sposoby i jest OK. Jeszcze raz dzięki za wskazówki :)
ehhh tyle tych tematów o samojungu 8mm że mi się tematy już zamieszały :D
....zawsze można konwerter typu fisz na 500mm zakręcić :D
A ja przyznam, że tymi szkłami da się zrobić całkiem ciekawe zdjęcia. Choc ze wszystkich testowanych obiektywów zwierciadalnych najbardziej przypadł mi do gustu 500/6.3.
Tzn jedni będą się sprzeczać, że Samyang jest lepiej wykonany i blablablabal. Co do 500/6.3 masz rację fajne szkło z miarę dobrym światłem. Polubiłem je. Szkoda, że kupić nie mogę:(
Proponuję poprawić ten reportarz, bo ździebko razi ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img243.imageshack.us/i/schowek02.jpg/)