Zobacz pełną wersję : Tanie macro..
Mam problem, gdyż aktualnie jestem w totalnym dołku finansowym, jednak są wakacje i jakieś macro chciałoby się porobić, nie sprzedam 35G + 50/1.8 żeby kupić sobie 60tkę, bo tylko na tym stracę. Mam też odwróconego heliosa, którego teraz przykładam odwrotnie do 50tki, ale winieta i maksymalna odległość ostrzenia utrudnia mi bardzo kadrowanie (właściwie wszystko centralnie..) taki tam sampelek z tego zestawu:
http://i22.photobucket.com/albums/b313/Mavierk/DSC_2892.jpg
Jaki jest najtańszy, dobry sposób na macro? Może jakieś obiektywiki m42 i pierścionki do tego? Dzisiaj powinienem dostać w łapę Takumara 135/2.8 - myślicie, że się nada nie tylko do portretu?
A tak to jakie szkiełka?
Nikkor 55/2.8? Pentax 100/4 czy może 135/4 pod bagnet 645?
Nie zależy mi na 1:1, może być nawet 2:1, żebym po prostu miał drugą dłoń wolną...
Cześć, trochę działy pomyliłeś.
Chcesz mieć lepsze efekty tanim kosztem to zakup pierścienie bez automatyki (koszt 50zł) Co prawda nie wykorzystasz ich z 35ką bo ona jest G, ale z 50tką możesz uzyskać fajne efekty.
Takumar 135/2.8 - fajna sprawa, pierścienie lub mieszek i można się bawić.
Pozdrawiam
Pablo007
17-07-2009, 13:46
Kup sobie mieszek "ruski" z podwojnym wyciagiem. Ma bodajrze ok 30 cm i w dodatku mozna go ustawic w dowolnej pozycji (odkrecanie mocowania) dwie sruby na statyw ogolnie taki czolg ale i ciezki. Obiektyw to najlepiej miec 50 i 135 a nawet wiecej. 50 na krotkie dystanse a tele na parenascie cm. Oczywiscie pamietaj ze obiektyw musi byc manualny/preselekcyjny bys mial przyslony. Ja ci moge na 50 polecic z m42 cos z industarowej serii (50 albo 61) bo tanie i niezlej jakosci. Miech to wydatek 100 160 zl a obiektyw ok 50 (in 50) do ponad 150 (61). Oczywiscie sa inne kombinacje dla 50 bo nawet helios jest przyzwoitym obiektywem
Najlepszym rozwiązaniem taniego makro jest soligor/cosina 100/3,5
Obiektyw jest głośny i plastikowy ale daje całkiem ładny obrazek
Spokojnie można coś takiego kupić za 400zł, niestety ciężko go znaleźć
Jarku za 450zł można na allegro kupić Nikkora AI-S 55mm2.8
Jarku za 450zł można na allegro kupić Nikkora AI-S 55mm2.8
Ale nie wszystkie body mierzą światło z tym nikkorem :wink:
A makro bez pomiaru światła jest lekko uciążliwe.
Miałem i tego nikkora i soligora i nadal uważam że soligor jest niezły optycznie
Poza tym żeby mieć skalę odwzorowania 1:1 w nikkorze trzeba założyć pierścień pośredni PK-13 który też trochę kosztuje a do soligora wystarczy założyć dedykowaną soczewkę
Owszem i do jednego i do drugiego trzeba coś dołożyć. Ja mam pomiar światła. A kolega się pomylił i chciał napisać Macro 1:2.
Wolał bym mieć tego Nikkorka z pierścieniami . Ja czekam na kasiorę i kupuję AF 60mm 2.8