Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pan Leon.
Najlepszy nauczyciel matematyki jakiego mogłabym mieć.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/186/91431725.jpg)
rainbowwarrior
14-07-2009, 17:02
Podoba mi się to zdjęcie jako portret charakterystyczny. Dobry kadr i obróbka. Rozumiem, że nie było to zdjęcie pozowane i ustawiane. Może ta komórka w dłoni psuje trochę nastrój, chyba, że to kalkulator naukowy :D
Tak, zdjęcie nie było pozowane. A raczej... pan Leon się odezwał kiedy zobaczył aparat. Nie było to nic złego, jakaś uwaga o fotografii (on też kiedyś robił zdjęcia, dawno, dawno temu). A był to sam środek lekcji, a klatka Nikona jednak do cichych nie należy. Zresztą, siedziałam w drugiej ławce, trudno mnie nie zauważyć. Pięć osób w klasie, pomieszczenie duże, to i każde klapnięcie się niosło po sali.
Mimo wszystko uważam, że zdjęcie oddaje osobowość pana Leona.
Nic obiektywnego nie powiem, bo trudno patrzeć na swoje zdjęcia obiektywnie, a jeszcze trudniej na kogoś na fotografii kogo darzy się sympatią.
Tyle, często dużo piszę, zupełnie zbędnie.
Mimo to nalegam o więcej opinii. Sama w wątkach się nie wyrażam, bo uważam, że mam zbyt małe doświadczenie, ale od ponad roku uważnie śledzę wszystkie wątki.
Uczę się, ciągle się uczę, a bez krytyki czy też słowa wsparcia nie będę mogła iść do przodu.
Pozdrawiam.
Mnie właściwie jedyne co na tym zdjęciu przeszkadza to grymas nauczyciela. Reszta typowa dla podchwyconych kadrów, reportażu, czy portretów naturalnych. Nie ma szaleństwa, ale zdjęcie ogólnie w porządku. Cz-b taki zachowawczy dość, co tutaj raczej pasuje. Na jeszcze jedną rzecz zwróciłem uwagę, ale to jest w niektórych warunkach kwestia pomniejszania wyłącznie. Mianowicie twarz jest jakby zbyt miękka, poruszona zapewne. Tak - zerknąłem do EXIFa, 1/13s to raczej troszkę za mało. Oczywiście nie zawsze i wszystko musi być ostre, ale czasem nieostrości denerwują. Poza tym, mimo "zwykłości" zdjęcia, myślę, że spokojnie może ono wylądować gdzieś w albumie czy komputerze, jako pamiątka dla Ciebie lub nauczyciela.
Ja jestem na tak :) Szkoda, że nie udało się trochę "wyminąć" koleżanki z prawej strony kadru. Powodzenia!
A podobało się p. Leonowi?
Koleżanki według mnie tworzą całkiem zgrabną ramę dla zdjęcia i kompozycji oraz mówią o warunkach w jakich zdjęcie zostało zrobione, zatem dla mnie nie są błędem. Często ludzie unikają takich nieczystych kadrów - głównie w reporterce - ale takie przedstawienie bywa silniejsze niźli samo popiersie ofiary. Moim zdaniem oczywiście.