Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pan Leon.

Domyślnie Pan Leon.

Najlepszy nauczyciel matematyki jakiego mogłabym mieć.

D80 PADŁ +N18-55 + N50 1.8 + Pentacon 135

Domyślnie

Podoba mi się to zdjęcie jako portret charakterystyczny. Dobry kadr i obróbka. Rozumiem, że nie było to zdjęcie pozowane i ustawiane. Może ta komórka w dłoni psuje trochę nastrój, chyba, że to kalkulator naukowy
    FOTOGRAFIA

Domyślnie

Tak, zdjęcie nie było pozowane. A raczej... pan Leon się odezwał kiedy zobaczył aparat. Nie było to nic złego, jakaś uwaga o fotografii (on też kiedyś robił zdjęcia, dawno, dawno temu). A był to sam środek lekcji, a klatka Nikona jednak do cichych nie należy. Zresztą, siedziałam w drugiej ławce, trudno mnie nie zauważyć. Pięć osób w klasie, pomieszczenie duże, to i każde klapnięcie się niosło po sali.
    Mimo wszystko uważam, że zdjęcie oddaje osobowość pana Leona.
    Nic obiektywnego nie powiem, bo trudno patrzeć na swoje zdjęcia obiektywnie, a jeszcze trudniej na kogoś na fotografii kogo darzy się sympatią.
    Tyle, często dużo piszę, zupełnie zbędnie.
    Mimo to nalegam o więcej opinii. Sama w wątkach się nie wyrażam, bo uważam, że mam zbyt małe doświadczenie, ale od ponad roku uważnie śledzę wszystkie wątki.
    Uczę się, ciągle się uczę, a bez krytyki czy też słowa wsparcia nie będę mogła iść do przodu.
    Pozdrawiam.
    D80 PADŁ +N18-55 + N50 1.8 + Pentacon 135

Domyślnie

Mnie właściwie jedyne co na tym zdjęciu przeszkadza to grymas nauczyciela. Reszta typowa dla podchwyconych kadrów, reportażu, czy portretów naturalnych. Nie ma szaleństwa, ale zdjęcie ogólnie w porządku. Cz-b taki zachowawczy dość, co tutaj raczej pasuje. Na jeszcze jedną rzecz zwróciłem uwagę, ale to jest w niektórych warunkach kwestia pomniejszania wyłącznie. Mianowicie twarz jest jakby zbyt miękka, poruszona zapewne. Tak - zerknąłem do EXIFa, 1/13s to raczej troszkę za mało. Oczywiście nie zawsze i wszystko musi być ostre, ale czasem nieostrości denerwują. Poza tym, mimo "zwykłości" zdjęcia, myślę, że spokojnie może ono wylądować gdzieś w albumie czy komputerze, jako pamiątka dla Ciebie lub nauczyciela.

Domyślnie

Ja jestem na tak Szkoda, że nie udało się trochę "wyminąć" koleżanki z prawej strony kadru. Powodzenia!

A podobało się p. Leonowi?

Domyślnie

Koleżanki według mnie tworzą całkiem zgrabną ramę dla zdjęcia i kompozycji oraz mówią o warunkach w jakich zdjęcie zostało zrobione, zatem dla mnie nie są błędem. Często ludzie unikają takich nieczystych kadrów - głównie w reporterce - ale takie przedstawienie bywa silniejsze niźli samo popiersie ofiary. Moim zdaniem oczywiście.

Uprawnienia umieszczania postów