PDA

Zobacz pełną wersję : gumy D700

conik
14-07-2009, 10:21
Dzis sie zdziwilem strasznie...ba...wk....odberalo mi wrecz mowe
Biore do reki D700 a tam niespodzianka przednia lewa guma (ta ze znaczkiem FX) "odlazla" ze swojej fabrycznej pozycji....kurde przeciez ta guma nawet nie jest dotykana przy foceniu...prawa reka na gripie lewa na obiektywie.
Dbam o sprzet ale bez przesady....ale zeby takie cos? zenada.... stary D70s lepiej sie trzyma bo mu sie nie ma co odklejac;)
Jak to w koncu jest serwis wymienia to na gwarancji czy nie? (aparat ma niecaly rok)

wywar
14-07-2009, 10:52
No mi też d700 puchnie, ba nawet guma na N24-70/2.8 zaczyna rosnąć. Mam nadzieję że wymiana pogwarancyjna ogumienia nie będzie kosztowała np. 1000zł. Ja przed końcem gwarancji oddam i puszkę i obiektyw niech wymieniają. Może nikon powinien zmienić dostawcę gumy czy jak :D

superkomornik
14-07-2009, 11:01
Conik, mi też odłazi ta guma (odkleja sie od strony złacza usb, itd). Dodatkowo guma pod kciukiem zaczyna się rozłazić i odchodzić....jak dla mnie żenada. Sprzęt za duże pieniądze i taka jakość wykonania :(

akustyk
14-07-2009, 11:05
no ale przeciez to Nikon? to Canon robi plastikowe wydmuszki, nie pamietacie? ;)

a juz bez taniej podpuchy - zdecydowanie do zrobienia. to jest stuprocentowa wada fabryczna, nie powstala z przyczyny uzytkowania.

Photoartbox
14-07-2009, 11:13
Moze za bardzo sciskacie te swoje skarby ;)

superkomornik
14-07-2009, 11:26
Watpię ;) A nawet jeśli...d700 to nie jest zabawka za 1000zł, ale profesjonalny sprzęt do pracy.
Zresztą właśnie Nikon słynie z świetnego wykonania swoich puszek. A może dotyczy to tylko starych modeli? ;)

life
14-07-2009, 12:14
Zresztą właśnie Nikon słynie z świetnego wykonania swoich puszek. A może dotyczy to tylko starych modeli? ;)

Z odklejających się gum :D widać to taki "znak rozpoznawczy" :D
W moim D700 nic się nie odkleja póki co :D jak zacznie to wtedy będę myślał co dalej wcześniejsze puszki jakie miałem jakoś nie cierpiały z tego względu :) może ręce się wam bardziej pocą przy robieniu zdjęć :D :D

prz3mo
14-07-2009, 12:32
Moim zdaniem to zależy od samego użytkownika - tzn. od cech dot. pocenia się dłoni.
Mi jak na razie nic się w D700 nie odkleja.

messer
14-07-2009, 13:01
Uszczelniany, super wytrzymały magnezowy korpus, z którego w warunkach studyjnych odklejają się gumowe okładziny ze względu na spocone ręce fotografa.
Fajnie, w sumie.

A są jakieś modele, z którymi nie można nurkować i wbijać nimi gwoździ, ale za to można mieć spocone ręce?

prz3mo
14-07-2009, 13:14
A są jakieś modele, z którymi nie można nurkować i wbijać nimi gwoździ, ale za to można mieć spocone ręce?

Nie ma ;)

messer
14-07-2009, 13:25
Nie ma ;)

Czyli jedynym rozwiązaniem w te upalne ostatnio dni pozostają rękawiczki.
Takie duże, żółte, w jakich plewi się ogród najlepiej. Kolorystycznie będą pasowały przynajmniej...

conik
14-07-2009, 13:26
ujme to tak....d700 to moj pierwszy korpus nikona
nigdy w zadnym aparacie jaki mialem nic sie nie odklejalo (2 i jedno cyfrowe canony)
tak wiec mysle ze to po prostu wtopa nikona a nie wlasciwosci chemiczne moich lap
a biorac pod uwage ze odkleja sie guma ktorej sie w zasadzie nie dotyka to juz wogole zenada
wiem nie guma robi zdjecia ale wplywa na komfort i odbior marki, lubie miec sprzet czysty i zadbany

messer
14-07-2009, 13:28
lubie miec sprzet czysty i zadbany

Można by taki futerał jakiś uszyć.
Jak na telefony komórkowe...

Mam koleżankę, która takie "ubranka na telefony" szyła :-) Może to jest pomysł na biznes!
Nasze forum jest niezastąpione! Dzięki niemu będę bogaty!

(sorry, jest dziś gorąco, mój sprzęt w serwisie, wątek o odpadających gumach z d700 a do weekendu daleko....)

robin102
14-07-2009, 13:33
Czyli jedynym rozwiązaniem w te upalne ostatnio dni pozostają rękawiczki.
... tak zwane techniczne :mrgreen: najlepiej drapowane co by się nie wyślizgnął :)
No padaka normalnie. Mi się łapska pocą jak cholera, ale jeszcze wszystkie gumki na miejscu, ale strach pomyśleć co będzie za kilka tygodni. W każdym razie przed upływem gwarancji pomogę im się odkleić niech przyklejają nówki bo w karcie gwarancyjnej chyba nie ma wyłączenia gum z gwarancji ogólnej.

wywar
14-07-2009, 13:34
A co mnie obchodzą spocone łapy - nie jest napisane w warunkach gwarancji ,że nie można używać aparatu za pomocą rąk. Mz gumy to feler jakich mało - rozumiem po 5-6 latach, ale puszka ma parę miesięcy i gumy odpadają. Nikon powinien poprawić ten element i bezpłatnie wszystkim wymienić ogumienie.

robin102
14-07-2009, 13:50
Aż poszedłem pod lupką oględzin dokonać. Na razie wszystko OKi, (przebieg aparatu 6000 klapnięć) ale już snu spokojnego człowiek miał nie będzie.
Może te gumy się tak odklejają bo D700 taki tani był ;) teraz w wersji droższej za ponad 8000 zł pewnie już się nie odklejają ;)
żenada normalnie

Adak
14-07-2009, 14:02
Można jojczyć i można pomstować o te gumy, ale prawda jest taka, że nie jest to najważniejsza rzecz w aparacie. Nikonowe gumy są bardzo dobre jeśli chodzi o ergonomię, ale faktem jest że szybko się odklejają. Pół roku używania i moje na puszce już się odklejają - niekoniecznie w miejscu gdzie akurat trzymałem aparat :-D
Ze szkłami jest podobnie, aczkolwiek 24-70 jest niechlubnym rekordzistą jeśli chodzi o czas życia gum - naprawdę szybko je na nim szlag trafia. Ale ogólnie na szkłach gumy żyją o wiele dłużej - często nawet przez cały ich żywot.

Przypomnę, że w NPSie raz rocznie gumy można wymienić bezpłatnie - coś w tym jest...

sprocket
14-07-2009, 14:03
Juz w dobie D200 bylo o tym glosno i kazdy mial nadzieje ze cos z tym zrobia a tu widac kicha, dalej jada na tych samych zasadach z klejeniem.

robin102
14-07-2009, 14:25
Juz w dobie D200 bylo o tym glosno i kazdy mial nadzieje ze cos z tym zrobią,a tu widac kicha, dalej jada na tych samych zasadach z klejeniem.
Było było, nawet do nich pisałem i dalej KUPA, a Fuji S5 się nie odklejają, cuda czary normalnie :mrgreen:

messer
14-07-2009, 14:37
Było było, nawet do Nich pisałem i dalej KUPA, a Fuji S5 się nie odklejają, cuda czary normalnie :mrgreen:

Eno, jak.
Przecież ponoć oni tam tylko logo narysowali inaczej.
Odklei się. Bez stresów.

Canokin
14-07-2009, 15:35
Już teraz wiem po co zaglądam na to forum. W moim chyba też się odkleja, chociaż nie miałem wcześniej o tym pojęcia :D Po przeczytaniu waszych narzekań sprawdziłem swoje i widzę, że rzeczona guma jest trochę odchodząca na środku. Ale w sumie sr*m na to, jak się odklei to albo przykleję albo urwę ;)

plusfoto
14-07-2009, 22:04
Odklejające gumy, kłopoty z autofokusem - chyba kupię drugą s5. A już byłem tak pozytywnie nastawiony.

Adak
14-07-2009, 22:38
Hmmm, a czym sie rozni S5 od D200? Matryca, soft i... tyle? Gumy i AF te same.

MARTINK
14-07-2009, 22:42
Cos ta 700tka coraz gorzej przędzie...

plusfoto
14-07-2009, 22:46
Ale właśnie te gumy i AF jakoś w fujikach się trzymają (wiem to z praktyki bo przerobiłem już jedną s2, dwie s3 i jedną s5) a w 700 (tylko czytam- bez praktyki) że niekonicznie.

skulinski
14-07-2009, 22:55
W zadnym korpusie nikona nie odklejaly mi sie gumy.. D700 zrobilem juz jakies 35k i wszystko sie trzyma... czyzby to rzeczywiscie byla kwestia usera..

prz3mo
14-07-2009, 23:12
Cos ta 700tka coraz gorzej przędzie...

Eee tam...gadanie. Ten korpus to rewelka mimo kulawego AWB czy tych nieszczęsnych gum (które mi akurat nie odklejają się).
Nie oszukujmy się - nic nie jest idealne.

ufolek012
14-07-2009, 23:40
To chyba kwestia farta bo moją 700tke mam od pół roku i żadne gumy się nie odklejają , a robiłem kilka razy zdjęcia po kilka godzin w bardzo dużej wilgotności powietrza i dość wysokiej temp. oraz kilka razy na solidnym deszczu i póki co odpukać ale nic się nie dzieje

Moonbeam
15-07-2009, 02:01
W zadnym korpusie nikona nie odklejaly mi sie gumy.. D700 zrobilem juz jakies 35k i wszystko sie trzyma... czyzby to rzeczywiscie byla kwestia usera..

W moim D300 gumy zaczęły odchodzić po roku pracy i 70K zdjęć. Zrobisz drugie tyle to też możesz być niemiło zaskoczony (oby nie).

robin102
15-07-2009, 11:16
Eno, jak.
Przecież ponoć oni tam tylko logo narysowali inaczej.
Odklei się. Bez stresów.
To inny choć niby taki sam aparat robiony moim zdaniem nawet z innego tworzywa i w innych fabrykach. Gumy nawet w intensywnie eksploatowanych S5 przez ponad dwa lata powycierały się, a nie odkleiły się jednak. Miałem w rękach dwie S5 mocno przechodzone.
Choć jak widać niektórym te gumy na D700 nie odłażą. Może w środę robione były, a tym co odłażą to w poniedziałek ;)

wywar
15-07-2009, 12:38
Nie znasz dnia, ani godziny kiedy ci zlezą :D

plusfoto
15-07-2009, 12:58
A sprawdźcie co pisze pod spodem bo u mnie na s3 i s5 MADE IN JAPAN. Może to kwestia gdzie były robione. Wiem że część sprzęty pochodziła bodajże z Tajwanu

prz3mo
15-07-2009, 13:21
A sprawdźcie co pisze pod spodem bo u mnie na s3 i s5 MADE IN JAPAN. Może to kwestia gdzie były robione. Wiem że część sprzęty pochodziła bodajże z Tajwanu

Wszystkie D700 są made in Japan.

kruszyna
15-07-2009, 15:18
Było było, nawet do nich pisałem i dalej KUPA, a Fuji S5 się nie odklejają, cuda czary normalnie :mrgreen:

U mnie w S5 schodzi w półrocznym mniej więcej i klapnięć około 11tys tylko:)
Nie ma zasady na te gumiaki. Wada mieszanki i kleju i tyle. Pewno żeby nie złaziły nie były by wygodne. Bo jak się bierze nówkę sztukę to tak jakoś fajnie nie? A potem to już tylko horror...:D

Czornyj
15-07-2009, 15:36
Ten klej reaguje jakoś z potem i guma zaczyna odpadać. Jeśli ktoś trzyma raz na czas zrobi zdjęcia córeczce na wycieczce, to proste że mu się nie odklei - natomiast jeśli rąbie się reportaże długo nie wypuszczając aparatu z ręki, to cudów nie ma - w końcu guma się odkleja - zasada ta obowiązuje od starych analogów (F5, F100) po najnowsze korpusy D3/x, D700/300 itd.

Jedyne znane mi rozwiązanie problemu to stosowanie rękawiczek.

ZTCW członkowie NPS mają wymianę okleiny gratis.

messer
15-07-2009, 16:32
Jedyne znane mi rozwiązanie problemu to stosowanie rękawiczek.

Ha! Czyli jednak, proszę bardzo!

To ja niezmiennie polecam gumowe rękawice do plewienia ogrodu.
W kolorze żółtym, rzecz jasna.

;-D

Slon
15-07-2009, 17:02
ZTCW członkowie NPS mają wymianę okleiny gratis.

po okresie gwarancji rowniez?

Photoartbox
15-07-2009, 17:11

Na gwarancji to wszyscy maja :)

Czornyj
15-07-2009, 17:11
No niestety - do szczęścia jest mi potrzebny jeden korpus i obiektyw na krzyż, więc nie należę do NPS i nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi.

Adak
15-07-2009, 17:15

Tak.
Dodatkowo przy jakiejś naprawie jeśli zedrą gumy i muszą założyć nowe to ich koszt jest odliczany od całościowej ceny.

Slon
15-07-2009, 17:23
to moj D2h bedzie mial nowe gumy :-D

a zeby bylo na temat, to na d700 wszystkie gumy na miejscu. Aparat ma 9 miesiecy i ok 16 tys klatek

kruszyna
15-07-2009, 17:56
to moj D2h bedzie mial nowe gumy :-D

a zeby bylo na temat, to na d700 wszystkie gumy na miejscu. Aparat ma 9 miesiecy i ok 16 tys klatek

Czyli że normalnie zostałeś przyjęty przez naszego żółtego Pana? Gratulacje

Swoją droga dziwne jest z tymi gumami. Tak jak by to była jakaś taka specjalna metoda na utrzymanie dodatkowo serwisów. A to że wymieniają gratis w NPS to ok ale bez żartów. Bez łaski powinni wszystkim to robić po gwarancji. Jest to ewidentna wada która powinna być naprawiana. W instrukcji nie pisze że może coś takiego się dziać. I nikt nie raczy informować. Lepszy prawnik z głową pomysłów wybronił by ewentualnego nabywcę takiego sprzętu. A same gumy do body. Przecież to musi kosztować jakieś śmieszne pieniążki. Ostatnio byłem świadkiem zakupu markowych kalkulatorów na wagę po 0,70gr i nie ma w tym nic dziwnego. Takie ceny są już w Polsce. Ile może kosztować produkcja kilku gumek:D Swoją droga to nie wiem ile kosztuje wymiana takich gum w body w serwisie więc moje oburzenie jest jeszcze na niskim poziomie:)

conik
15-07-2009, 18:23
ok 200zl (same gumy na ebayu ok 70$ za komplet)

plusfoto
15-07-2009, 18:26
Dziś specjalnie dzwoniłem do serwisu - wymiana około 500

conik
15-07-2009, 18:28
tydzien temu dzwonilem i podali mi cene 218 ciekawe...jeszcze jeden dowod na to jak amatorski serwis mamy

superkomornik
15-07-2009, 18:56

:shock::shock::shock:

plusfoto
15-07-2009, 20:35
tydzien temu dzwonilem i podali mi cene 218 ciekawe...jeszcze jeden dowod na to jak amatorski serwis mamy

może ci podali ile kosztuje guma albo ile tylko robocizna. Swoją drogą może jutro ktoś zadzwoni i dowiemy się że całkowity koszt to 400 albo 700. Może biorą w/g uznania

prz3mo
15-07-2009, 20:38

To żart czy ktoś tam upadł na głowę?

dzidch
15-07-2009, 20:52
w D300 jeszcze jest ok ok 13000 klatek 6 miesięcy ale miałem Fufu S3 to po 1,5 roku odlazły spuchły i odlazły ile sie namęczyłem serwis aby mi je łaskawie wysłali. Te gumy są tylko na taśmie dwustronnej klejone. kazali wysyłać aparat ale w końcu ulegli i za 180 zł wysłali 2 gumy z 4-ech bo tem mi spuchły.

kruszyna
15-07-2009, 21:57
To żart czy ktoś tam upadł na głowę?

Hmm dziwne więc się rzeczy dzieją w naszych serwisach. Mają monopol i tyle. Bądźmy dobrej myśli i po prostu róbmy zdjęcia bo każdy dobry kadr daje więcej sił na walkę z serwisem:D Swoją drogą dalej uważam że te gumy powinny być wymieniane gratis patrząc na odsetek usterek. Wada fabryczna i nikt nie wmówi mi nic innego. Jak padały matryce w małpkach canona to do tej pory kilku letnie sprzęty można zdać i wymieniają bez bąknięcia. A wymiana matrycy to nie nalepienie gumy przez serwisanta który to robi już pewnie z zamkniętymi oczami. Choć i wymianę matrycy można po jakimś czasie robić z zamkniętymi oczami. Wiem bo załatwiałem już kilkanaście razy dla swoich klientów. Śmiech na sali. Nie dajmy się temu dziwnemu procederowi:D Kurde czuję się trochę burzycielem takiej ciszy w tym temacie:D

mirroo
16-07-2009, 08:51
Witam

Tak jak na zdjęciu http://mirroo.hostit.pl/fotografie/guma.jpg wygląda od wewnątrz słynna odklejająca się guma od D200. Wszędzie kawałeczki taśmy dwustronnej. Nawet jeśli jest ona najwyższej jakości - a chyba jest, skoro taka guma kosztuje coś koło stówki, to będąc przyklejoną takim nędznym kawałeczkiem, musi po jakimś czasie odpaść.

BelYaal
16-07-2009, 08:58
Dajcie spokoj, w samochodzie tez musicie wymieniac co jakis czas gumy, moze tu tez sezonowo poleciec na zimowkach i letnich trzeba :)
A powaznie, to moze oprocz matryc z SONY, to jeszcze gumy/klej sie bierze, bo jak mialem A100 to tez dreczyla tamta puche ta przypadlosc

Krycha
16-07-2009, 09:01
No dobra bo jeden wątek w sprawie gum zamknięto ;) to odszukałem kolejny i pytam, czy ktoś już sam to skleił??? i czym jeśli można to proszę wynalazców o podzielenie się tym. Tylko nie piszcie że serwis! i 200 czy też 500zł ;) puszkę muszę mieć co sobotę ;) a tempo pracy serwisu to jedna naprawa na 2 miesiące, tak jak naprawiali mi sb800 - wymiana palnika 2 miechy plus ślady po rozbieraniu od śrubokręta!!!! wypolerowane oczywiście jakimś badziewiem ;)

Jacek_Z
16-07-2009, 10:37
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=96278
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42920
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79976
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66195
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=106144
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19805
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61732
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70101
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28140
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34122

to mocno niepełny wykaz wątków na ten sam temat.
Wzorem np CB powinno sie dawać chyba bana za powtarzanie tematów.
Szukajka twoim przyjacielem.

conik
16-07-2009, 10:46
ok masz racje....tyle ze liczylem iz w temacie moze cos drgnelo ...nie wie ceny podejscie serwisu....anyway do zamkniecia i przepraszam za rozmnazanie

Adak
16-07-2009, 10:57
Więc póki wątek jeszcze otwarty to powiem że:

No dobra bo jeden wątek w sprawie gum zamknięto ;) to odszukałem kolejny i pytam, czy ktoś już sam to skleił??? i czym jeśli można to proszę wynalazców o podzielenie się tym.

Ja skleiłem kiedyś w D200. Takim gumowatym klejem UHU, to tworzyw i takich tam. Konsystencja butaprenu, ale firma UHU.

Wnioski? Da się przykleić spokojnie, nawet dobrze się trzymało. Problem jest inny - w momencie gdy gumy zaczynają odchodzić to zaczynają się rozciągać. Takich rozciągniętych praktycznie nie da się przylepić bo najzwyczajniej się nie mieszczą. Tak więc - zaczynają odchodzić - przylepiaj, bo później zostaje serwis.

Aha, puszka i w końcu trafiła do serwisu i i tak wymieniono w niej gumy, ale mój klej nie był zły, bo przede wszystkim pozwolił na ich oderwanie. Czytałem kiedyś o jakimś D2, któremu user tak mocno przykleił chałupniczo gumy, że serwis potem nie mógł ich oderwać aby dostać się do środka - i był ból :>