Zobacz pełną wersję : D90/D5000 dylemat amatora
Witam
Mam możliwość kupić lustrzanke. Zawężyłem opcję do tych dwóch modeli. Poradźcie proszę czy wybór słuczny czy może trochę z motyką na słońce.
Jestem amatorem. Cyfraki mam odkąd się pojawiły w Polsce (pierwszy kontakt Mavica na dyskietki 3,5"). Przeszedłem przez Premier`y, Kodak`i, Canon`y a80, S5... Pojęcia trochę mam, choć przyznam, że większość zdjęć na AUTO MODE. Perełki sie znajdą ale daleko mi do uznania siebie jako króla migawki.
Myślałem nad d60 ale swojego czasu zawirowania na rynku walut wywindowały ceny do dziwnych rozmiarów. Teraz moja próżna aspiracja wywindowała piętro wyżej czyli d90.
Zdjęcia będą robione raczej na zewnątrz choć i z racji biegającego brzdąca w pomieszczeniach. Jedyne co mnie nie rajcuje to makro.
Reasumując: jaki zestaw polecicie dla 'newbie' w temacie dSLR ? Obiektywy raczej Nikkor, na pewno lampa.
Proszę o racjonalne odpowiedzi bez zbędnych przepychanek słownych. Z góry dziękuję.
Było nie raz
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=98391
jesli Cie stac na D90 to bierz D90.. d5000 to polka nizej. szklo do nauki na poczatek? 16-85 VR. lampa? sb-900.
Bardzo dużo d90 jest oferowanych ze szkłem 18-105 VR. Co o nim powiecie ?
Zapoznaj się z tym wątkiem KLIK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69944)
Generalnie obiektyw bardzo dobry.
Zarówno D90 jak i D5000 z obiektywem zarówno N 18-105 i N 16-85 pozwalają na zrobienie fantastycznych zdjęć i ogromny rozwój.
Jakakolwiek kombinazja powyższych da Ci nowe (w porównaniu do kompaktowych aparatów) możliwości i rewelacyjną jakość zdjęć.
Hmm....... Na 6 odpowiedzi - 3 są bezwartościowe.
Nie zadaje pytania: Ile jest 2+2 ? Mam zamiar kupić aparat za ponad 3 tysiące zł.
Widzicie tą subtelna różnicę ?
OCZYWIŚCIE, że sprawdzam inne posty, inne fora, inne testy bo decyzja do podjęcia jest dla mnie bardzo ważna.
Wstępnie decyzja padła na D90/D5000 więc pytam na TYM forum licząc na aktualne wskazówki.
Liczę na osoby pokroju Messera, który w dwóch zdaniach dużo mi przekazał a zajęło mu tu pewnie 40 sekund...
Dziekuje za wyrozumiałość.
//Wybacz ket24, że nic nie wnoszę... Może jak będę taki Pro jak Ty, to kiedyś......
maciek89
14-07-2009, 19:24
Jeśli wolisz komunikat error to wybierz D90.
Jeśli zaś preferujesz awarię zasilania, kup D5000.
I korzystaj z opcji szukaj!!! Tyle zostało napisane na ten temat, że mam wrażenie iż urwałeś się z choinki... Nie oczekuj żeby inni traktowali Cię poważnie, jeśli Ty tego nie robisz i zamiast zapoznać się z forum, zakładasz kolejny temat D5000 vs D90...
Żeby nie było:
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=103951
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=103951 (niby d80vs d5000, ale d80 od razu zmienił się na d90 i wypocono prawie 200 postów)
i tak w ogóle cudowne narzędzie: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=d90+czy+d5000+forum&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
A jesli ci sie nie podoba, zawsze mozesz skorzystac z innego forum :)
Oczywiście, że mogę. Choć jest tu wielu naprawdę doświadczonych i umiejących się podzilić wiedzą to ja jakoś mam szczęście trafiać na samych cwaniaków odsyłających do google...
Tymbardziej, że wyżej napisałem o przekopywaniu różnych nie tylko polskich testów, etc...
Proponuje zamknąć temat
:) Genialny tekst.
Mam D90, przesiadłem się z D40, moim zdaniem jest genialny. Nie sądzę, bym potrzebował zmiany aparatu przez dłuuuugi czas.
cheyenne
14-07-2009, 22:02
niedawno nabyłem d90 z nikkorem 18-105 i zrobiłbym to powtórnie
jak dla mnie 18-105 jest super, szybki, ostry, funkcjonalny - 90% fotek robię nim
bierz d90 jak masz takie środki finansowe
to body jest super, będziesz wniebowzięty pod warunkiem że nad nim szybko zapanujesz bo to nie kompakt tylko zaawansowana lustrzanka
ja przesiadłem się z prostej lustrzanki sony, której poprzednikiem były dwie lustrzanki analogowe z AF i jedna całkowicie manualna
co do errora to stosując karty sandiska II nie stwierdziłem tej przypadłości
kocham d90 :)
Oczywiście, że mogę. Choć jest tu wielu naprawdę doświadczonych i umiejących się podzilić wiedzą to ja jakoś mam szczęście trafiać na samych cwaniaków odsyłających do google...
Luzik. Nie wszyscy są tacy.
Moja propozycja:
Nowy D90.
Do tego używane szkiełko spacerowe - do wyboru: 18-70, 18-135, 18-105.
Jak kupisz 18-70 to będzie sporo kasy na używane 50/1.8.
Szkiełka możesz zmieniać do woli - kupując używane nie stracisz wiele albo w ogóle przy kolejnej odsprzedaży.
Miłego focenia :)
ktos jest zainteresowany kupnem danego sprzetu, prosi o pomoc i co slyszy!? ze kupujac korpus nikona kupuje problem ;-/ zapyta na innym forum np sony i uslyszy same super opinie (bo nie beda sie czepiali jakiejs wady kilkudziesieciu egzemplarzy) o pytany korpus.. i nawet jesli bedzie przekonany do nikona to zacznie sie zastanawiac o co chodzi i czy warto placic "wiecej" za n ;-/
dajcie juz spokoj z tym narzekaniem ehhh
tak jak pisalem wczesniej. bierz d90. bedziesz zachwycony a prawdopodobienstwo ze Twoj egzeplarz bedzie mial jakies wady produkcyjne bedzie znacznie mniejsze niz u konkurencji. pozdrawiam
tgollob_jamessuchar
14-07-2009, 22:59
kupiłem D90 świadomie, choć stać mnie było na D300
i wcale nie żałuję, nie mam żadnych błędów etc. a aparat na półce nie leży i non stop prawie pracuje ;)
polecam D90 i nie ma co się zastanawiać nad D5000 (choć to też sprzęt, którym osiągniesz wiele, ale D90 daje jeszcze większe możliwości i większy komfort pracy)
tyle
dziękuje, pozdrawiam :)
...jak dla mnie 18-105 jest super, szybki, ostry, funkcjonalny - 90% fotek robię nim
bierz d90 jak masz takie środki finansowe....
Popieram w całej rozciągłości. Dokupisz jeszcze 50-tkę i SB-600 i jak dla amatora rewelacja.
Dzięki Panowie. W końcu bardziej konstruktywne opinie.
Choć przyznam, że godzine temu po przekopaniu allegro upatrzyłem D5000+18-105VR za ~3500zł.
Za podobną kwotę D90+18-55VR a do 18-105VR trzeba by jeszcze z 600 - 700 dołożyć...
Choć przyznam, że godzine temu po przekopaniu allegro upatrzyłem D5000+18-105VR za ~3500zł.
Za podobną kwotę D90+18-55VR a do 18-105VR trzeba by jeszcze z 600 - 700 dołożyć...
Uważam, że warto dołożyć te kilka stówek.
"Teraz moja próżna aspiracja wywindowała piętro wyżej czyli d90"
Bardzo dobrze cię wywindowała.
W skrócie: d90 + 18-70 + 50-1.8 + sb600
Spokojnie, warto dołożyć te kilkaset złotych do zestawu D90 + 18-105.
Tylko poco Ci nowiutki obiektyw?
Kup nową puszkę i używane obiektywy! Będziesz mógł zamieniać je, sprzedawać, kupować bez strat w kasie!
Nie ma sensu płacić ok. 1000 zł dodatkowo za szkiełko, które może przestać CI się podobać niedługo...
badabuzz
15-07-2009, 09:21
W fotografię wszedłem bez większego pojęcia. A kupiłem D80- herezja, nie?
I tak samo uważam D90 za najbardziej prorozwojową puszkę. Zmusi cię do nauki, a jak już połapiesz- da potencjał.
I teraz, na podstawie MOICH doświadczeń:
Doradzam ci zestaw D90+18-55 VRII.
18-105 VRII to dobry obiektyw i dość fajna uniwersalność. Ale ja pamiętam, że mój 18-55 to świetny materiał szkoleniowy.
Przede wszystkim (zajechałem tym obiektywem poprzednie body, plus na wsparcie opinie kilku kompetentnych osób)
jest to obiektyw bardzo ostry. Czasami potrafi zaskoczyć.
Ma VR, więc twoja amatorska (mówie bez sarkazmu- sam tak miałem) ręka może się na tym układzie pewnie oprzeć. Do tego kąt widzenia jest wystarczający.
Kup ten obiektw, poznaj go, pokatuj, zobacz jaka ogniskowej ci brakuje. A te 7 stówek niech sobie czeka spokojnie. Może, podobnie jak ja- uznasz po roku, że diablo brakuje ci teleobiektywu? W tym momencie te 7 stów jak znalazł- kupisz sobie Nikkora 55-200, również b. dobry obiektyw i wyjdziesz na tym optycznie lepiej (wiem, może te stwierdzenie budzić kontrowersje)
Nie przejmuj się żonglerką.
Jej też się bałem i nabyłem 18-200 VRII. Na podróże super, ale powiem szczerze, że takie możliwości (ogniskowe) miałem, że czasem zamiast robić zdjęcia to kręciłem zoomem. Mając dwa obiektywy będziesz mniej wygodny- to fakt. Bedziesz otwierał body celem zmiany obiektywu- też można się bać. Ale w zamian nabędziesz tę odrobinę konsekwencji.
Summa summarum: Polecam ci 18-55 VRII do tego body.
Mam wysokie mniemanie o tej optyce (w zakresie klasy tego obiektywu), 7 stów zostaje w kieszeni a ty spokojnie robisz zdjęcia i zaczynasz proces identyfikacji własnych potrzeb ( :P ).
Nie wiem czy to dla ciebie ważne, ale ten obiektyw jest również mały, poręczny, lekki i sympatyczny. Na rynku wtórnym zejdzie niczym ciepła bułeczka. Fajnie jest.
Pozdrawiam
cheyenne
15-07-2009, 09:40
po praktyce w systemie sony i żonglowaniu szkłami aż do świadomego dojścia do sony 16-105 polecam jednak zakup z nikkorem 18-105
za taki zestaw powinieneś dać do 4400 zł (cena MM gdzie sprzedają nawet na 0% raty)
redredomega
15-07-2009, 10:14
nuki, a jak myślisz ile razy ludziom chce się pisać po parę razy to samo
przecież D90 i D5000 przez te 2-3 dni nic się nie zmienił,
a nowych argumentów i tak ci nikt nie wymyśli
i nawet czytając te kilka postów wyżej nic nowego nikt nie napisał...
Uważam, że warto dopłacić i kupić d90 zamiast d5000. Procentowo różnica niewielka (20%?), a jest to aparat z ciut wyższej półki.
Co do obiektywu:
18-55 VR - mogę polecić, od niego zaczynałem, obiektyw bardzo dobry dla początkującego amatora. Nauczysz się na nim dużo i po jakimś czasie używania, będziesz znał swoje dalsze potrzeby. (Możesz pomyśleć o używanym, miesiąc temu roczny w bardzo dobrym stanie można było kupić na forum za ok. 300zł)
18-105 VR - dobry uniwersalny standardowy zoom, obiektyw kitowy. Wielu amatorów jak go założy, to nie ściąga do końca. (a szkoda)
Kolejna sprawa!! Nie kupuj teraz lampy błyskowej jak Ci radzą. Sam z czasem dojdziesz do tego, czy jej potrzebujesz. Chyba, że od razu nastawiasz się na reportaż, wnętrza, studio, portrety... I jak coś to nie sb-600, a od razu sb-900 (albo używana sb-800).
Natomiast po zakupie, warto już zacząć myśleć o statywie!
PS W D90 używam kart SanDisk Ultra II. Mają dobrą relację cena/jakość (55zł ~ 4GB) i nie zawiodły mnie jeszcze. Nie stwierdziłem errorów.
Dzięki wszystkim za opinie.
W ten weekend odwiedze wielką dwójkę (Media/Saturn), choć pamiętam, że pare m-cy temu ceny bez rewelacji.
Im więcej osób zachęca do D90 tym bliżej jestem tego modelu. Korci ten odchylany LCD w D5000, do którego przyznam sie Wam troche sie przyzwyczaiłem (A80, S5) i mam (chyba za duży) respekt przed czymś już bardziej profesjonalnym ale chyba mimo wszystko skuszę się na D90. Z lampą na razie - pass. Słuszna porada VeeDee. Zobaczymy na co sie otworzę po pierwszych paruset zdjęciach.
Badabuzz - Twoja sugestia o 18-55VR może nabrać mocy, no chyba, że jakaś okazja cenowa z 18-105VR.
Redredomega - Przecież ja nikogo nie zmuszam do czytania tego wątku a co dopiero do napisania czegoś......
może od razu weź 18-105VR.
tez ci polece 18-105 vr i do tego 70-300 vr, zamiast 18-55 + 55-200. 55 to troche malo a zmieniac szkla sie szybko nudzi. troche zgaduje ze te obiektywy sa podobne optycznie, i przyznam ci ze zadnego chyba nawet w rekach nie mialem :)
poza tym lepszy kupisz, dluzej nie bedzie cie korcilo do zmian (jesli masz taka nature) to juz mowie z doswiadczenia :)
Bardzo dużo d90 jest oferowanych ze szkłem 18-105 VR. Co o nim powiecie ?
same pozytywy, w swojej klasie, jest klasą sam dla siebie,
to chyba obecnie najlepszy "spacer zoom" i jest baaaaardzo ostry
Azazel85
16-07-2009, 01:19
Trochę masz daleko - ale może akurat ;)
Akurat jest niezła oferta - strona 3 (http://www.saturnpolska.com/gazetka.php?type=pdf&sklep=gdansk)
Mam D90 + między innymi 18-55 bez VR i spisuje się całkiem ok. Jakość zdjęć i tak o ho-ho lepsza niż ten sam obiektyw na D40.
Choć trzeba też przyznać, że po zamontowaniu 50/1,8 jakość się zdecydowaniew poprawia, to inna bajka.
Kurcze ta akcja w Saturnie z D90 + 18-105VR za 3980 zł to rewelacja... Szkoda, że u nas na śląsku Saturn promuje Olympusa 520...... :/
maciek89
16-07-2009, 22:07
żadna rewelacja, ja kupiłem d5000 + 18-105 w saturnie za 3100zł.
No popatrz... Szkoda, że mówimy o D90. Pytanie też KIEDY kupiłeś swoje D5000. Zresztą nieważne...
3980 za puszke + 18-105 w ratach 0% to najlepsze co widziałem a przekopałem troche stron.
Kurcze ta akcja w Saturnie z D90 + 18-105VR za 3980 zł to rewelacja... Szkoda, że u nas na śląsku Saturn promuje Olympusa 520...... :/
Faktycznie, jeśli ktoś się nosi z zamiarem zakupu takiego zestawu, to cena jest super.
Inna rzecz, że puszke można kupić za 3150, więc zostanie jeszcze 850zł, które niekoniecznie trzeba przeznaczyć na ten obiektyw. Choćby Tamrona 18-200; pewnie jakość gorsza i brak stabilizacji, ale jeśli ktośpotrzebuje aparatu na przykład na wakacje nad morzem, to pewnie o 95mm dłuższa ogniskowa przyda się bardziej niż stabilizacja.
Właśnie wróciłem z MediaMarkt. D90+18-105VR - 4999zł...
w mm zawsze bylo drogo... ale 5 tys za ten zestaw to wiecej niz drogo :) w tej cenie mozna miec d300 ;)
Tydzień temu za D90 dałem 3300. Do tego dokupić używany 18-70 / 18-105 / 18-135, 50/1.8 i lampę, nie koniecznie SB-600 (jej pełnowartościowym odpowiednikiem jest choćby Metz 48 AF-1)
i wychodzi: nowy D90 (3300) + używany 18-70 lub 18-135 (600) + nowy Metz 48 AF-1 (880) = 4780 Zestaw nieporównanie bogatszy od tego z MM, a do tego tańszy
cheyenne
19-07-2009, 14:49
Tydzień temu za D90 dałem 3300. Do tego dokupić używany 18-70 / 18-105 / 18-135, 50/1.8 i lampę, nie koniecznie SB-600 (jej pełnowartościowym odpowiednikiem jest choćby Metz 48 AF-1)
i wychodzi: nowy D90 (3300) + używany 18-70 lub 18-135 (600) + nowy Metz 48 AF-1 (880) = 4780 Zestaw nieporównanie bogatszy od tego z MM, a do tego tańszy
jeśli chodzi o body to wolę nówki nieśmigane że tak powiem :)
obiektywy już mogę mieć używane
a 18-105 jest dużo lepszy od proponowanych 18-70 i 18-135 i nie tylko moim zdaniem
jeśli chodzi o lampę to na początek do zastosowań domowych wystarczy sb 400 za 250 zł
zestaw d90 + 18-105 wydaje mi się optymalnie dobrany (ten obiektyw zaprojektowano właśnie do tego body)
weź w rączki 18-105, zrób nim zdjęcia i wtedy oceń
np robienie nieporuszonych, ostrych zdjęć z ręki, przy czasach 1/10 s jest w pełni realne
potem zobaczysz czy chcesz stałeczki, czy też wolisz wygodę z 18-200, czy też macro
ja swoje 18-105 zostawiam i jestem z niego bardzo zadowolony
ktos jest zainteresowany kupnem danego sprzetu, prosi o pomoc i co slyszy!? ze kupujac korpus nikona kupuje problem ;-/ zapyta na innym forum np sony i uslyszy same super opinie (bo nie beda sie czepiali jakiejs wady kilkudziesieciu egzemplarzy) o pytany korpus.. i nawet jesli bedzie przekonany do nikona to zacznie sie zastanawiac o co chodzi i czy warto placic "wiecej" za n ;-/
No i dobrze! Przy takich cenach nie powinno się kupować sprzętu firmy N. :twisted: ;) :)
cheyenne
19-07-2009, 14:57
No i dobrze! Przy takich cenach nie powinno się kupować sprzętu firmy N. :twisted: ;) :)
a jaki?
jaka masz tańszą alternatywę dla d90
sony alfa a700
canon d40
pentax k20
czy one są dużo tańsze
jeśli chodzi o body to wolę nówki nieśmigane że tak powiem :)
obiektywy już mogę mieć używane
Ale ja właśnie pisałem o nowym body. Tydzień temu w Krakowie kupiłem nówkę za 3289
a 18-105 jest dużo lepszy od proponowanych 18-70 i 18-135 i nie tylko moim zdaniem
Może tak może nie. Niewątpliwą zaletą jest VR. Minusem, choćby w porównaniu z N18-70 - plastikowość
jeśli chodzi o lampę to na początek do zastosowań domowych wystarczy sb 400 za 250 zł
Do domowych a i owszem, ale nigdy nie wiesz, jak Ci się kariera rozwinie. Mam SB-400 i chwalę sobie jako lampę kieszonkową, substytut wbudowanej do zdjęć pamiątkowych typu imieniny, grill.
zestaw d90 + 18-105 wydaje mi się optymalnie dobrany (ten obiektyw zaprojektowano właśnie do tego body)
weź w rączki 18-105, zrób nim zdjęcia i wtedy oceń
np robienie nieporuszonych, ostrych zdjęć z ręki, przy czasach 1/10 s jest w pełni realne
Brałem, widziałem. Ja tam się tą stabilizacją tak nie jaram. Jednak od VR'a bardziej cenię sobie większy otwór względny. Dlatego warto też podstawowy obiektyw uzupełnić choćby tanim 50/1.8. VR nie zawsze uratuje Ci kadr.
ja swoje 18-105 zostawiam i jestem z niego bardzo zadowolony
I o to tutaj chodzi :)
SB-400 do zastosowań domowych jak najbardziej ok (wiem bo mam:) ), ale cena już nieaktualna - najtaniej wg ceneo to 400zł, w sklepie na półce widziałem za 630... :(
ja kupowałam dokładnie 21 stycznia Nikona D90 + Nikkora 18-105mm i dałam 3444pln. Jak popatrzyłam trochę poźniej na ceny to aż nie mogłam uwieżyc że tak w górę poszły.
cheyenne
24-07-2009, 15:14
SB-400 do zastosowań domowych jak najbardziej ok (wiem bo mam:) ), ale cena już nieaktualna - najtaniej wg ceneo to 400zł, w sklepie na półce widziałem za 630... :(
właśnie poszły na forum dwie czterysetki po 250
I pomyśleć, że w listopadzie ubiegłego roku kupiłem nówkę w Fotojokerze za 179zł...
No, i dlatego trzeba polować, bo sorry ale jak widzę w sklepie cenę 300% tego co ja dałem, to nie jestem sobie w stanie tego wyjaśnić niczym, a na pewno nie kursami walut.
D90 - m.in. górny wyświetlacz imho bardzo ułatwia życie
Nikon 18-200 na początek; bardzo uniwersalne, spacerowe szkło
No to temat do zamknięcia. Jest D90+18-105VR. Teraz czas na nauke. Dziękuje wszystkim, którzy coś wnieśli w tym wątku do mojej decyzji.
Luka Gdynia
23-08-2009, 12:49
Hej kupilem 2 tygodnie temu d90+ 18-55 .. , jestem zawiedziony
- na zblizeniu pixeloza
- na tym obiektywnie zrobic dobre, ostre zdjecie to baśń
-plastikowy gwint
- mam dwie karty sdhc 8 i 4gb, uzywam ich zamiennie, srednio 2-3 zdjecia lub na kazdej z nich sa z błedami i nie mozna ich nawet zgrac na kompa(!!!!) -zastanawiam sie czego to wina..
Ja jestem newbe ale na moim 18-105VR większość mam ostrych i pare "jak żyletka" co mnie solidnie napędza do opanowania D90.
Nastukałem dopiero ok 100 zdjęć więc nie mam póki co żadnych problemów z błędami w kopiowaniu...
- na zblizeniu pixelozaJak odpowiednio przybliżysz to zawsze będzie widać pixele... W końcu to format cyfrowy. A może po prostu ustawiłeś zbyt mały rozmiar pliku?
-plastikowy gwint
Kupiłeś kita, czego się spodziewałeś? :) Testy tego obiektywu były dostępne przed swoim zakupem, wystarczyło sprawdzić. Plastikowy gwint montują w tym obiektywie też nie od dzisiaj.
- mam dwie karty sdhc 8 i 4gb, uzywam ich zamiennie, srednio 2-3 zdjecia lub na kazdej z nich sa z błedami i nie mozna ich nawet zgrac na kompa(!!!!) -zastanawiam sie czego to wina..
Jak te błędy się objawiają? Błędnie zakodowany jpg? Jakieś artefakty na zdjęciach?
A karty były formatowane w aparacie? Jakiej firmy są to karty (jak kingston, to sobie podarować można). Kurcze sam się nad D90 zastanawiam...
Hej kupilem 2 tygodnie temu d90+ 18-55 .. , jestem zawiedziony
- na zblizeniu pixeloza
Ustawiona najwyższa jakość zdjęć L (rozdzielczość na 12mpix) i najmniejsza kompresja?
Zdjęcia jeszcze trzeba umieć robić. Poszukaj w sieci jakie ludzie cuda potrafią wyczyniać z tym obiektywem.
-plastikowy gwint
I dokładnie w czym Ci to teraz przeszkadza?
Sformatuj kartę w korpusie, jak to zostało wcześniej zasugerowane.
Sprawdź czy czytnik kart jest sprawny. Jeżeli to nie to, zmień kartę na jakąś porządną, byle nie chińską podróbkę.
Panowie bawię sie trochę tym zestawem (D90+18-105VR) i chciałbym spytać mądrzejszych od siebie jaki wskazany byłby drugi obiektyw ?
Makro odpada, najwięcej z racji małego brzdąca zapisuje się zdjęć w trybie portretowym. Przyznam, że większy zoom przyjął bym z chęcią ale wszystkie zdjęcia robie z ręki.
Dla porządku - statyw ładnie schowany w etui, przy biegającym w kółko urwisie - cholernie nieporęczny... ;)
woytec60
28-08-2009, 22:48
Dołóż sobie 70-300VR.
Poręczny, długi i ze stabilizacją.
Makro odpada, najwięcej z racji małego brzdąca zapisuje się zdjęć w trybie portretowym.
jak do brzdąca to polecam 35/1,8 :)
KOZI2000
29-08-2009, 11:32
lub 50/1.8 :) tani i dobry
Antonioo
29-08-2009, 16:31
Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG
Sigma 50-200 mm f/4-5.6 DC OS HSM
popatrz też na te....wg mnie warto poczytać
bagienny
29-08-2009, 17:11
Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG
Mogę się mylić, ale chyba lepiej dołożyć trochę do czerwonego paska na końcu (wersja APO) ;)
Antonioo
29-08-2009, 17:19
można:)