Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Domyślnie D90/D5000 dylemat amatora

Witam

Mam możliwość kupić lustrzanke. Zawężyłem opcję do tych dwóch modeli. Poradźcie proszę czy wybór słuczny czy może trochę z motyką na słońce.

Jestem amatorem. Cyfraki mam odkąd się pojawiły w Polsce (pierwszy kontakt Mavica na dyskietki 3,5"). Przeszedłem przez Premier`y, Kodak`i, Canon`y a80, S5... Pojęcia trochę mam, choć przyznam, że większość zdjęć na AUTO MODE. Perełki sie znajdą ale daleko mi do uznania siebie jako króla migawki.

Myślałem nad d60 ale swojego czasu zawirowania na rynku walut wywindowały ceny do dziwnych rozmiarów. Teraz moja próżna aspiracja wywindowała piętro wyżej czyli d90.
    Zdjęcia będą robione raczej na zewnątrz choć i z racji biegającego brzdąca w pomieszczeniach. Jedyne co mnie nie rajcuje to makro.

Reasumując: jaki zestaw polecicie dla 'newbie' w temacie dSLR ? Obiektywy raczej Nikkor, na pewno lampa.
    Proszę o racjonalne odpowiedzi bez zbędnych przepychanek słownych. Z góry dziękuję.
    We`re not gonna wait another 4 years, shall we ???

Domyślnie

jesli Cie stac na D90 to bierz D90.. d5000 to polka nizej. szklo do nauki na poczatek? 16-85 VR. lampa? sb-900.
    | korpus, optyka i pstryka |

Trahit sua quemque voluptas

Domyślnie

Bardzo dużo d90 jest oferowanych ze szkłem 18-105 VR. Co o nim powiecie ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wągrowiec

Domyślnie

Zapoznaj się z tym wątkiem KLIK

Generalnie obiektyw bardzo dobry.

Domyślnie

Zarówno D90 jak i D5000 z obiektywem zarówno N 18-105 i N 16-85 pozwalają na zrobienie fantastycznych zdjęć i ogromny rozwój.
    Jakakolwiek kombinazja powyższych da Ci nowe (w porównaniu do kompaktowych aparatów) możliwości i rewelacyjną jakość zdjęć.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Hmm....... Na 6 odpowiedzi - 3 są bezwartościowe.
    Nie zadaje pytania: Ile jest 2+2 ? Mam zamiar kupić aparat za ponad 3 tysiące zł.
    Widzicie tą subtelna różnicę ?
    OCZYWIŚCIE, że sprawdzam inne posty, inne fora, inne testy bo decyzja do podjęcia jest dla mnie bardzo ważna.
    Wstępnie decyzja padła na D90/D5000 więc pytam na TYM forum licząc na aktualne wskazówki.

Liczę na osoby pokroju Messera, który w dwóch zdaniach dużo mi przekazał a zajęło mu tu pewnie 40 sekund...

Dziekuje za wyrozumiałość.

//Wybacz ket24, że nic nie wnoszę... Może jak będę taki Pro jak Ty, to kiedyś......
    Ostatnio edytowane przez nuki ; 14-07-2009 o 19:05

Domyślnie

Jeśli wolisz komunikat error to wybierz D90.
    Jeśli zaś preferujesz awarię zasilania, kup D5000.

I korzystaj z opcji szukaj!!! Tyle zostało napisane na ten temat, że mam wrażenie iż urwałeś się z choinki... Nie oczekuj żeby inni traktowali Cię poważnie, jeśli Ty tego nie robisz i zamiast zapoznać się z forum, zakładasz kolejny temat D5000 vs D90...

Żeby nie było:

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=103951
    http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=103951 (niby d80vs d5000, ale d80 od razu zmienił się na d90 i wypocono prawie 200 postów)

i tak w ogóle cudowne narzędzie: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...kaj&lr=lang_pl
    Ostatnio edytowane przez maciek89 ; 14-07-2009 o 19:33

Domyślnie

A jesli ci sie nie podoba, zawsze mozesz skorzystac z innego forum
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

Oczywiście, że mogę. Choć jest tu wielu naprawdę doświadczonych i umiejących się podzilić wiedzą to ja jakoś mam szczęście trafiać na samych cwaniaków odsyłających do google...

Tymbardziej, że wyżej napisałem o przekopywaniu różnych nie tylko polskich testów, etc...

Proponuje zamknąć temat

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów