Zobacz pełną wersję : ostrość
wojtekmak
08-07-2009, 09:58
Mam problem z uzyskaniem własciwej ostrości zdjęć robionych nikonem d80. W opisie własciwosci przy ostrości mam napisy soft, zwyczajna lub hard. Czy mam wpływ na te opisy ? Czy aparat sam określa ustawienie ostrości ?
Na opisy nie masz wpływu ale masz wpływ który z nich wybrać, polecam instrukcję do aparatu tam
naprawdę jest sporo informacji
wojtekmak
08-07-2009, 10:52
Dzięki za odpowiedz. Czytałem instrukcję ale nie znalazlem tam takich ustawień jakie sie pojawiają w własciwosciach. Moze cos więcej?
strona 79 i 80
zaznaczam że nie mam d80
Zajrzałem z ciekawości w menu mojego D 80 i nie widzę tam pozycji "właściwości" a cieszę się nim już ponad dwa lata. Darko słusznie cię odsyła do instrukcji podając nawet numery stron. Masz w menu pozycję "optymalizacja zdjęcia", wchodzisz w "ustawienia osobiste" i tam masz "wyostrzanie zdjęć" i sobie regulujesz wg uznania. Nie zapomnij tylko po wybraniu ustawień kliknąć na "gotowe", żeby aparat zapamiętał.
Może problem z ostrością to nie wina aparatu ale obiektywu?
wojtekmak
08-07-2009, 20:57
Wlasciwości - chodzilo mi o opis zdjęć na komputerze, ale dziękuje za porady eksperymentuję dalej.,jest lepiej niż było. Przestawiala mi się przy ustawieniach ręcznych czułość na 1600 mimo ustawień na 200 stąd slaba ostrość i szumy. Dziękuję
Wlasciwości - chodzilo mi o opis zdjęć na komputerze, ale dziękuje za porady eksperymentuję dalej.,jest lepiej niż było. Przestawiala mi się przy ustawieniach ręcznych czułość na 1600 mimo ustawień na 200 stąd slaba ostrość i szumy. Dziękuję
Tzn ze musialem miec tak ustawione.....sama sie nie przestawi a zwlaszcza na manualu!
A ja mam wrażenie, że może myślisz o czymś innym a robisz co innego. Może pokaż jakieś zdjęcie, z którym masz problem i spróbujemy Ci jakoś doradzić.
za mpwt, bez fotki to mozemy gdybac caly tydzien;]
Tzn ze musialem miec tak ustawione.....sama sie nie przestawi a zwlaszcza na manualu!
Moze kolega przez "ustawiania reczne" nie mial na mysli trybu M tylko po prostu cos innego niz programy tematyczne lub tryb P. Z ta czuloscia to moze AutoISO, o ile D80 takie ma.
D80 autoISO ma, ale przy trybie M, nie da się włączyć.
D80 autoISO ma, ale przy trybie M, nie da się włączyć.
Dlatego tez napisalem wyzej, ze moze wcale niekoniecznie musialo to byc przy eMce.
jeśli chodzi o iso jest opcja która dostosuje iso automatycznie jeśli ustawienia aparatu nie pozowla na wykonanie prawidłowej ekspozycji - nie w każdym trybie to działa. Trzeba to wyłączyć i nie będzie podobnych problemów