Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: ostrość

Domyślnie ostrość

Mam problem z uzyskaniem własciwej ostrości zdjęć robionych nikonem d80. W opisie własciwosci przy ostrości mam napisy soft, zwyczajna lub hard. Czy mam wpływ na te opisy ? Czy aparat sam określa ustawienie ostrości ?

Domyślnie

Na opisy nie masz wpływu ale masz wpływ który z nich wybrać, polecam instrukcję do aparatu tam
    naprawdę jest sporo informacji

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz. Czytałem instrukcję ale nie znalazlem tam takich ustawień jakie sie pojawiają w własciwosciach. Moze cos więcej?

Domyślnie

strona 79 i 80
    zaznaczam że nie mam d80

Domyślnie

Zajrzałem z ciekawości w menu mojego D 80 i nie widzę tam pozycji "właściwości" a cieszę się nim już ponad dwa lata. Darko słusznie cię odsyła do instrukcji podając nawet numery stron. Masz w menu pozycję "optymalizacja zdjęcia", wchodzisz w "ustawienia osobiste" i tam masz "wyostrzanie zdjęć" i sobie regulujesz wg uznania. Nie zapomnij tylko po wybraniu ustawień kliknąć na "gotowe", żeby aparat zapamiętał.
    Może problem z ostrością to nie wina aparatu ale obiektywu?
    F801s/D300/D610 N18-135/N24/N50/N70-210/SB900

Domyślnie ostrość

Wlasciwości - chodzilo mi o opis zdjęć na komputerze, ale dziękuje za porady eksperymentuję dalej.,jest lepiej niż było. Przestawiala mi się przy ustawieniach ręcznych czułość na 1600 mimo ustawień na 200 stąd slaba ostrość i szumy. Dziękuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekmak Zobacz posta
    Wlasciwości - chodzilo mi o opis zdjęć na komputerze, ale dziękuje za porady eksperymentuję dalej.,jest lepiej niż było. Przestawiala mi się przy ustawieniach ręcznych czułość na 1600 mimo ustawień na 200 stąd slaba ostrość i szumy. Dziękuję
    Tzn ze musialem miec tak ustawione.....sama sie nie przestawi a zwlaszcza na manualu!

Domyślnie

A ja mam wrażenie, że może myślisz o czymś innym a robisz co innego. Może pokaż jakieś zdjęcie, z którym masz problem i spróbujemy Ci jakoś doradzić.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

za mpwt, bez fotki to mozemy gdybac caly tydzien;]
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekmak Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Tzn ze musialem miec tak ustawione.....sama sie nie przestawi a zwlaszcza na manualu!
    Moze kolega przez "ustawiania reczne" nie mial na mysli trybu M tylko po prostu cos innego niz programy tematyczne lub tryb P. Z ta czuloscia to moze AutoISO, o ile D80 takie ma.
    clusca
    Fufu X

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów