PDA

Zobacz pełną wersję : PS i exif, maly problem

kameleon30
06-07-2009, 15:43
Witam, mam maly problem - w jaki sposob ustawic Photoshopa Cs3 aby zapisujac fotki do jpg nie byl dolaczane info w exif o edycji zdjecia w photosopie (chodzi o pole software w exif). Jest to mozliwe do odchaczenia gdzies w opcjach czy tez trzeba skorzystac z zew. programow do grzebania w exif?

step.tom
06-07-2009, 20:11
Witaj

Polecenie "save to web". Powinno pomóc. :wink:

wigi
06-07-2009, 22:16
Witaj

Na potrzeby internetu tak, ale już np. do druku w rozdzielczości 300 dpi, albo przy bardzo dużym pliku to tak się nie da.

kameleon30
06-07-2009, 23:31
Witaj

znam to polecenie, z tego co wiem exif jest wtedy calkowicie usuwany a mi zalezy tylko na usunieciu info o modyfikacji pliku w photoshopie

micher
07-07-2009, 00:36
"mi zalezy tylko na usunieciu info o modyfikacji pliku w photoshopie "

No to tutaj możesz mieć problem. Nawet jak usuniesz dane Exif to i tak pozostanie w pliku ślad po photoshopie. Spróbuj otworzyć jakikolwiek jpg zapisany przez Ciebie w zwykłym notatniku (czy jakimś innym edytorze tekstowym). Można się tam m.in. dowiedzieć w czym obrabiałeś zdjęcie. (Ctrl+F i np. adobe). Nie zdziwiłbym się gdyby był tam gdzieś też zakodowany numer seryjny użytego oprogramowania... :)

step.tom
07-07-2009, 11:11
znam to polecenie, z tego co wiem exif jest wtedy calkowicie usuwany a mi zalezy tylko na usunieciu info o modyfikacji pliku w photoshopie

Hmm. Konieczna będzie legalna wersja PS...:wink:

Suchus
07-07-2009, 21:13
może zapisanie jeszcze raz (bez konieczności robienia zmian) wymaże PS z exifa, spróbuj GIMPa
ewentualnie irfan view i podczas zapisywania rozwinąc sobie zakładkę adwanced, a tam jest gdzieś opcja wykluczająca zapis exifa ze zdjęciem

kameleon30
08-07-2009, 10:58
Panowie troche zle mnie zorzumieliscie, mam orginalnego PS ale nie chce zeby ta informacja byla dolaczana do pliku - to samo chcialbym zrobic z innymi informacjami - rodzaj aparatu itd - czesc tych paramertow mozna bez problemu usunac w viscie prawoklikiem we wlasciwosciach, co do irfana to rowniez znam ten sposob i jako tako to dziala :)
temat mozna zamknac/usunac - ifno do moda

Teri
08-07-2009, 12:19
Wiem, że temat już do zamknięcia, ale dodam jeszcze, że są specjalne programy stworzone tylko i wyłącznie do edycji danych EXIF. Chociażby AttributeMagic Pro lub EXIFer.
Pozdrawiam - Teri