Zobacz pełną wersję : zdjecia do dokumentow
witam
Podaje cel jaki chce osiągnąć: chce wykonać zdjęcie do dokumentów bez większej ingerencji w photoshopie. Dotychczas ustawiałem modela przy ścianie i robiłem zdjęcie błyskając lampa zewnętrzna odpowiednia skierowana najczęściej odbijając od sufitu. Dalsza cześć odbywała się w photoshopie min. nakładanie maski i rozjaśnianie tlą usuwanie cieni itp. Chciałbym w jak największym stopniu skrócić czas od wykonania do wydruku zdjęcia. Jaki sprzęt oświetleniowy polecicie, jakie ustawienie lamp?
pozdrawiam
tomek20stencel5
05-07-2009, 22:31
Nie znam się za bardzo, ale moim zdaniem wystarczyłyby dwie żarówki błyskowe + parasolki, oraz normalna lampa skierowana w sufit i wyzwalająca żarówki przez fotocelę. Ewentualnie można jeszcze z dołu doświetlić blendą, aby podbródek był oświetlony.
zastanawiam sie czy ten zestaw wystarczy pod wzgledem mocy swiatla wystarczy;
http://allegro.pl/item676993707_zestaw_do_fotografii_portretowej_imp orter_warszawa.html
borowik23
05-07-2009, 22:55
moim zdaniem powinien wystarczyc ... strasznie dużej mocy w takiej fotografii nie trzeba ...
W wielu zakładach do dowodowych wyskakuje córka fotografa z kompaktem, wali po oczach, i drukują. Wyglądasz jak po 3-dniowym przepiciu, okropnie. W urzędzie skanują takie coś i szlus.
Gdzie te czasy gdy do dokumentów fotograf robił Ci ładny portret... ?
ja ostatnio robilem rodzince takie zdjecia i moj setup wygladal tak ze osoba siedziala ok 2 m od sciany (bialej),
na ziemi za osoba stala sb-800 blyskajaca w sciane zeby ja zupelnie wypalic, po mojej lewej stronie (na prawo od fotografowanej osoby)
na statywie i z parasolka stala druga lampa wyzwalana chinczykami. SB ustawiona byla na fotocele. W pokoju oprocz lampek bylo wieeeeelkie okno
i od biedy moglem w zastanym robic, ale dzieki lampkom mialem idealnie bielutkie tlo i ladnie oswietlone buzie, obrobka ograniczyla sie praktycznie
tylko do odpowiedniego wykadrowania fotek i przygotowania 8 szt. na jednym 10x15 ;)
ja ostatnio robilem rodzince takie zdjecia i moj setup wygladal tak ze osoba siedziala ok 2 m od sciany (bialej), na ziemi za osoba stala sb-800 blyskajaca w sciane zeby ja zupelnie wypalic, po mojej lewej stronie (na prawo od fotografowanej osoby) na statywie i z parasolka stala druga lampa wyzwalana chinczykami. SB ustawiona byla na fotocele. W pokoju oprocz lampek bylo wieeeeelkie okno i od biedy moglem w zastanym robic, ale dzieki lampkom mialem idealnie bielutkie tloNie zajmuje sie takimi zdjeciami, ale czy czasami ostatnie przepisy nie reguluja jakos inaczej koloru tla?
Ja podobnie. Jasna ściana albo jednolity koc (zielony,błekitny), potem lampa stojąca na podłodze bijaca prawie w górę ale z odbłysnikiem (tym wystajacym kartonikiem), potem model i ja. Lampa wbydowana z dyfuzorkiem i efekt całkiem przyzwoity. Wszystko robiłem w cls-ie. Trzeba odpowiedniop wszystko zestroić aby nie było cienia rzucanego na ściane przez modela, a jednocześnie by tło nie było zbyt wypalone. Najlepiej aby model był dość daleko od tła/ściany. Czyli CLS i:
TŁO_____LAMPA________________________MODEL_______ ______________________APARAT
Wychodzi to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/8530/przyklad.jpg)
Jak się postarasz to wyjdzie Ci lepiej.
Co do tła, to ma być ono jasne, jednolite ...tutaj prawie. Do dowodów przyjmowali.
Nie zajmuje sie takimi zdjeciami, ale czy czasami ostatnie przepisy nie reguluja jakos inaczej koloru tla?
wzorowalem sie na fotkach od "pana fotografa" z mojego miasta, ktorego fotki rodzince nie przypadly do gustu;)
Szczerze mowiac czytalem jedynie wytyczne odnosnie fotek do paszportu i tam o ile dobrze pamietam bylo tylko napisane ze tlo ma byc jednolite i osoba nie moze rzucac cienia na tlo.
Szczerze mowiac czytalem jedynie wytyczne odnosnie fotek do paszportu i tam o ile dobrze pamietam bylo tylko napisane ze tlo ma byc jednolite i osoba nie moze rzucac cienia na tlo.No tak, tylko ze czarne czy czerwone to tez moga byc jednolite, a takie na pewno nie powinny byc. ;)
Jakis czas temu mignela mi gdzies dokladna specyfikacja takich zdjec. Z tego co pamietam to byly nawet podane dopuszczalne procentowe wartosci dla tla (podane w procentach, gdzie 100 to czarne, a 0 to biale). Widelki okreslaly to pokrycie tla chyba od kilku do kilkunastu procent. Niestety nie pamietam gdzie to widzialem i jakiego typu zdjec sie to tyczylo (paszportowych, do dowodu, czy wszystkich). Ale jak wspominalem -- nie zajmuje sie takimi zdjeciami -- wiec dokladnie nie zapamietalem. Dlatego tez wlasnie zapytalem o jakies regulacje.
No tak, tylko ze czarne czy czerwone to tez moga byc jednolite, a takie na pewno nie powinny byc. ;)
Jakis czas temu mignela mi gdzies dokladna specyfikacja takich zdjec. Z tego co pamietam to byly nawet podane dopuszczalne procentowe wartosci dla tla (podane w procentach, gdzie 100 to czarne, a 0 to biale). Widelki okreslaly to pokrycie tla chyba od kilku do kilkunastu procent. Niestety nie pamietam gdzie to widzialem i jakiego typu zdjec sie to tyczylo (paszportowych, do dowodu, czy wszystkich). Ale jak wspominalem -- nie zajmuje sie takimi zdjeciami -- wiec dokladnie nie zapamietalem. Dlatego tez wlasnie zapytalem o jakies regulacje.
Ja tez sie tym nie zajmuje ;)
Rodzinka potrzebowala, poprosili mnie wiec zrobilem:)
Odnosnie paszportowych czytalem wytyczne bo teraz mamy te "biometryczne" paszporty
i wszystko musi byc na fotce w odpowiednim miejscu;)
Wytyczne do paszportowych sa tutaj: STRONY MSWiA (http://www.paszporty.mswia.gov.pl/portal/content/p2i/30_techniczne/20_foto.html)
odnosnie dowodu znalazlem takie cos: http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=20843
i taki tutorial: http://www.zoom.idg.pl/artykuly/48192_1.html
a ja ostatnio coraz więcej się zajmuje zdjęciami tego typu. Najpierw koledzy, koleżanki z akademika wieść rozniosła się na uczelni i teraz mam sporo pracy. Zastosowałem metody polecane przez was i muszę powiedzieć, ze cały proces wykonania zdjęć został zminimalizowany do odpowiedniego wykadrowania i przeskalowania zdjęcia na komputerze. Dziękuje za pomoc
para_wodna
27-07-2009, 17:54
jesli ma sie dobre swiatlo zastane to nawet i lampa nie jest potrzebna ;)
zdarza mi sie pracowac przy wspolpracy slonca ;)
ale zapobiegawczo dobrze miec jakis konkretny sprzet w poblizu. ja mam np. lampe Quantuum i przy tzw. glowkach sprawdza sie wysmienicie ;)