Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdjecia do dokumentow

fala84
05-07-2009, 22:09
witam
Podaje cel jaki chce osiągnąć: chce wykonać zdjęcie do dokumentów bez większej ingerencji w photoshopie. Dotychczas ustawiałem modela przy ścianie i robiłem zdjęcie błyskając lampa zewnętrzna odpowiednia skierowana najczęściej odbijając od sufitu. Dalsza cześć odbywała się w photoshopie min. nakładanie maski i rozjaśnianie tlą usuwanie cieni itp. Chciałbym w jak największym stopniu skrócić czas od wykonania do wydruku zdjęcia. Jaki sprzęt oświetleniowy polecicie, jakie ustawienie lamp?
pozdrawiam

tomek20stencel5
05-07-2009, 22:31
Nie znam się za bardzo, ale moim zdaniem wystarczyłyby dwie żarówki błyskowe + parasolki, oraz normalna lampa skierowana w sufit i wyzwalająca żarówki przez fotocelę. Ewentualnie można jeszcze z dołu doświetlić blendą, aby podbródek był oświetlony.

fala84
05-07-2009, 22:44
zastanawiam sie czy ten zestaw wystarczy pod wzgledem mocy swiatla wystarczy;
http://allegro.pl/item676993707_zestaw_do_fotografii_portretowej_imp orter_warszawa.html

borowik23
05-07-2009, 22:55
moim zdaniem powinien wystarczyc ... strasznie dużej mocy w takiej fotografii nie trzeba ...

Mellan
05-07-2009, 23:02
W wielu zakładach do dowodowych wyskakuje córka fotografa z kompaktem, wali po oczach, i drukują. Wyglądasz jak po 3-dniowym przepiciu, okropnie. W urzędzie skanują takie coś i szlus.
Gdzie te czasy gdy do dokumentów fotograf robił Ci ładny portret... ?

sote
06-07-2009, 08:02
ja ostatnio robilem rodzince takie zdjecia i moj setup wygladal tak ze osoba siedziala ok 2 m od sciany (bialej),
na ziemi za osoba stala sb-800 blyskajaca w sciane zeby ja zupelnie wypalic, po mojej lewej stronie (na prawo od fotografowanej osoby)
na statywie i z parasolka stala druga lampa wyzwalana chinczykami. SB ustawiona byla na fotocele. W pokoju oprocz lampek bylo wieeeeelkie okno
i od biedy moglem w zastanym robic, ale dzieki lampkom mialem idealnie bielutkie tlo i ladnie oswietlone buzie, obrobka ograniczyla sie praktycznie
tylko do odpowiedniego wykadrowania fotek i przygotowania 8 szt. na jednym 10x15 ;)

stig
06-07-2009, 08:57
ja ostatnio robilem rodzince takie zdjecia i moj setup wygladal tak ze osoba siedziala ok 2 m od sciany (bialej), na ziemi za osoba stala sb-800 blyskajaca w sciane zeby ja zupelnie wypalic, po mojej lewej stronie (na prawo od fotografowanej osoby) na statywie i z parasolka stala druga lampa wyzwalana chinczykami. SB ustawiona byla na fotocele. W pokoju oprocz lampek bylo wieeeeelkie okno i od biedy moglem w zastanym robic, ale dzieki lampkom mialem idealnie bielutkie tloNie zajmuje sie takimi zdjeciami, ale czy czasami ostatnie przepisy nie reguluja jakos inaczej koloru tla?

Jolania
06-07-2009, 09:02
Ja podobnie. Jasna ściana albo jednolity koc (zielony,błekitny), potem lampa stojąca na podłodze bijaca prawie w górę ale z odbłysnikiem (tym wystajacym kartonikiem), potem model i ja. Lampa wbydowana z dyfuzorkiem i efekt całkiem przyzwoity. Wszystko robiłem w cls-ie. Trzeba odpowiedniop wszystko zestroić aby nie było cienia rzucanego na ściane przez modela, a jednocześnie by tło nie było zbyt wypalone. Najlepiej aby model był dość daleko od tła/ściany. Czyli CLS i:

TŁO_____LAMPA________________________MODEL_______ ______________________APARAT

Wychodzi to tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/8530/przyklad.jpg)
Jak się postarasz to wyjdzie Ci lepiej.
Co do tła, to ma być ono jasne, jednolite ...tutaj prawie. Do dowodów przyjmowali.

sote
06-07-2009, 10:11
Nie zajmuje sie takimi zdjeciami, ale czy czasami ostatnie przepisy nie reguluja jakos inaczej koloru tla?

wzorowalem sie na fotkach od "pana fotografa" z mojego miasta, ktorego fotki rodzince nie przypadly do gustu;)

Szczerze mowiac czytalem jedynie wytyczne odnosnie fotek do paszportu i tam o ile dobrze pamietam bylo tylko napisane ze tlo ma byc jednolite i osoba nie moze rzucac cienia na tlo.

stig
06-07-2009, 10:17
Szczerze mowiac czytalem jedynie wytyczne odnosnie fotek do paszportu i tam o ile dobrze pamietam bylo tylko napisane ze tlo ma byc jednolite i osoba nie moze rzucac cienia na tlo.No tak, tylko ze czarne czy czerwone to tez moga byc jednolite, a takie na pewno nie powinny byc. ;)
Jakis czas temu mignela mi gdzies dokladna specyfikacja takich zdjec. Z tego co pamietam to byly nawet podane dopuszczalne procentowe wartosci dla tla (podane w procentach, gdzie 100 to czarne, a 0 to biale). Widelki okreslaly to pokrycie tla chyba od kilku do kilkunastu procent. Niestety nie pamietam gdzie to widzialem i jakiego typu zdjec sie to tyczylo (paszportowych, do dowodu, czy wszystkich). Ale jak wspominalem -- nie zajmuje sie takimi zdjeciami -- wiec dokladnie nie zapamietalem. Dlatego tez wlasnie zapytalem o jakies regulacje.

sote
06-07-2009, 10:40
No tak, tylko ze czarne czy czerwone to tez moga byc jednolite, a takie na pewno nie powinny byc. ;)
Jakis czas temu mignela mi gdzies dokladna specyfikacja takich zdjec. Z tego co pamietam to byly nawet podane dopuszczalne procentowe wartosci dla tla (podane w procentach, gdzie 100 to czarne, a 0 to biale). Widelki okreslaly to pokrycie tla chyba od kilku do kilkunastu procent. Niestety nie pamietam gdzie to widzialem i jakiego typu zdjec sie to tyczylo (paszportowych, do dowodu, czy wszystkich). Ale jak wspominalem -- nie zajmuje sie takimi zdjeciami -- wiec dokladnie nie zapamietalem. Dlatego tez wlasnie zapytalem o jakies regulacje.

Ja tez sie tym nie zajmuje ;)
Rodzinka potrzebowala, poprosili mnie wiec zrobilem:)
Odnosnie paszportowych czytalem wytyczne bo teraz mamy te "biometryczne" paszporty
i wszystko musi byc na fotce w odpowiednim miejscu;)
Wytyczne do paszportowych sa tutaj: STRONY MSWiA (http://www.paszporty.mswia.gov.pl/portal/content/p2i/30_techniczne/20_foto.html)

odnosnie dowodu znalazlem takie cos: http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=20843
i taki tutorial: http://www.zoom.idg.pl/artykuly/48192_1.html

fala84
06-07-2009, 11:44
a ja ostatnio coraz więcej się zajmuje zdjęciami tego typu. Najpierw koledzy, koleżanki z akademika wieść rozniosła się na uczelni i teraz mam sporo pracy. Zastosowałem metody polecane przez was i muszę powiedzieć, ze cały proces wykonania zdjęć został zminimalizowany do odpowiedniego wykadrowania i przeskalowania zdjęcia na komputerze. Dziękuje za pomoc

para_wodna
27-07-2009, 17:54
jesli ma sie dobre swiatlo zastane to nawet i lampa nie jest potrzebna ;)
zdarza mi sie pracowac przy wspolpracy slonca ;)
ale zapobiegawczo dobrze miec jakis konkretny sprzet w poblizu. ja mam np. lampe Quantuum i przy tzw. glowkach sprawdza sie wysmienicie ;)