Zobacz pełną wersję : SNS-Resizer
Stworzyłem programik, wzorowany na Batch Photo Resizer.
Mój program posiada lepszy algorytm ostrzenia, który minimalizuje efekt halo, oraz lepiej kontroluje lokalny kontrast.
Na chwilę obecną, jedyna wartością którą można parametryzować w programie, jest wartość maksymalnego rozmiaru docelowego.
Program SNS-Resizer do pobrania (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-Resizer/SNS-Resizer-800.exe).
Do prawidłowego działania programu, wymagane są zainstalowane biblioteki .NET Framework 2.0
Dla tych co nie wiedzą, jak się z takiego programu korzysta.
Rozmiar docelowy podaje się w nazwie pliku (domyślnie 800) a fotki skaluje się, przeciągając pliki lub katalogi z plikami na ikonkę programu.
Oryginalne pliki nie są nadpisywane.
Po tym jak zobaczyłem, że obraz zapisany w formacie JPEG o rozmiarach 64x48 pikseli, może zajmować przeszło 64KB, usunąłem kopiowanie informacje Exif do pliku docelowego.
W wersji v1.03 dodałem dwa opcjonalne parametry:
M - kopiowanie metadanych (Exif)
Qn - jakość kompresji JPEG, gdzie n to wartość z zakresu od 1 do 100.
Przykładowo:
SNS-Resizer-800.exe (dłuższa krawędź 800)
SNS-Resizer-800M.exe (dłuższa krawędź 800, metadane)
SNS-Resizer-800Q75M.exe (dłuższa krawędź 800, jakość 75%, metadane)
Domyślnie brak metadanych a jakość kompresji wynosi 90%.
Udostępniłem nową wersje programu w której umieściłem kilka przydatnych opcji.
Dodałem także narzędzia GUI do konfigurowania parametrów.
Narzędzie GUI jest zintegrowane z plikiem wykonywalnym programu a jego okno wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/SNSConfigurator-1.png
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-Resizer/SNS-Configurator.png)
Okno konfiguracji pojawia się po uruchomieniu programu, bez podania parametrów a także w przypadku, gdy parametry podane w nazwie programu są błędne.
Program do pobrania (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-Resizer/SNS-Resizer-800.exe).
Udostępniłem wersje 1.3.0 programu w której dodałem wsparcie dla formatu RAW.
marszull
13-07-2009, 14:39
Szkoda ze pod maczka nie ma ;-(
Szkoda ze pod maczka nie ma ;-(
Program jest napisany na platformę .NET, więc teoretycznie można go przeportować dla Mono. Można by go też przepisać w języku C++ z wykorzystaniem wieloplatformowych bibliotek.
Niestety, ani na jedno, ani na drugie, nie mam obecnie czasu.
marszull
13-07-2009, 19:10
Program jest napisany na platformę .NET, więc teoretycznie można go przeportować dla Mono. Można by go też przepisać w języku C++ z wykorzystaniem wieloplatformowych bibliotek.
Niestety, ani na jedno, ani na drugie, nie mam obecnie czasu.
Za duzo nie zrozumialem z tego co napisales ;-) , oprocz tego ze nie masz czasu, ale jakby sie wersja mac pojawila to daj znac :-)
Pebal, przetwarzanie obrazów to tak z zamiłowania czy to twoja praca??
Zajmujesz się może takimi zagadnieniami jak rejestracja czy segmentacja obrazów??
Pebal, przetwarzanie obrazów to tak z zamiłowania czy to twoja praca??
Zajmujesz się może takimi zagadnieniami jak rejestracja czy segmentacja obrazów??
Przetwarzaniem obrazów zajmuje się z zamiłowania. Lubię ciekawe tematy a w pracy nie zawsze na takie się trafia.
Tematem segmentacji obrazów się nie zajmowałem ale widzę, że temat ten jest dosyć ciekawy.
Za duzo nie zrozumialem z tego co napisales ;-) , oprocz tego ze nie masz czasu, ale jakby sie wersja mac pojawila to daj znac :-)
Sory, skrzywienie zawodowe.
Programik SUPER, serdeczne gratulacje !!!
Programik SUPER, serdeczne gratulacje !!!
Dzięki, może w przyszłości będzie jeszcze lepszy.
Macie może pomysł na to, co można by jeszcze do programu dodać, lub co w nim zmienić?
Macie może pomysł na to, co można by jeszcze do programu dodać, lub co w nim zmienić?
Obstawiam dodawanie znaku wodnego - to jest rzecz, której najbardziej mi w tym programie brakuje.
Obstawiam dodawanie znaku wodnego - to jest rzecz, której najbardziej mi w tym programie brakuje.
Czy założenia przedstawione poniżej, byłoby ok?
1. Plik znaku wodnego ma z góry określoną, główną część nazwy: "Watermark-"
2. Plik znaku wodnego posiada swój zestaw parametrów:
1 - 100 - poziom widoczności znaku wodnego,
L - przyleganie do lewej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
R - przyleganie do prawej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
T - przyleganie do górnej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
B - przyleganie do dolnej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
H - centrowanie w poziomie (opcjonalnie),
V - centrowanie w pionie (opcjonalnie).
Jednoczesne użycie parametrów L i R, skutkuje rozciągnięciem znaku wodnego w płaszczyźnie poziomej a parametrów T i B w płaszczyźnie pionowej.
3. Program SNS-Resizer posiada dodatkowy, opcjonalny parametr W, który określa użycie znaku wodnego.
4. Plik znaku wodnego, musi znajdować się w katalogu z plikiem programu SNS-Resizer.
Czy potrzebny byłby jeszcze jakiś parametr, określający sposób mieszania znaku wodnego z obrazem?
Jeżeli nie, to jaką metodę mieszania zastosować?
Czy założenia przedstawione poniżej, byłoby ok?
1. Plik znaku wodnego ma z góry określoną, główną część nazwy: "Watermark-"
2. Plik znaku wodnego posiada swój zestaw parametrów:
1 - 100 - poziom widoczności znaku wodnego,
L - przyleganie do lewej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
R - przyleganie do prawej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
T - przyleganie do górnej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
B - przyleganie do dolnej krawędzi obrazu (opcjonalnie),
H - centrowanie w poziomie (opcjonalnie),
V - centrowanie w pionie (opcjonalnie).
Jednoczesne użycie parametrów L i R, skutkuje rozciągnięciem znaku wodnego w płaszczyźnie poziomej a parametrów T i B w płaszczyźnie pionowej.
3. Program SNS-Resizer posiada dodatkowy, opcjonalny parametr W, który określa użycie znaku wodnego.
4. Plik znaku wodnego, musi znajdować się w katalogu z plikiem programu SNS-Resizer.
Czy potrzebny byłby jeszcze jakiś parametr, określający sposób mieszania znaku wodnego z obrazem?
Jeżeli nie, to jaką metodę mieszania zastosować?
Wydaje mi się, że metodę mieszania można oprzeć o przezroczystość wykonaną w pliku PNG - tak będzie chyba najprościej, a i wykonanie watermarka będzie wygodne. Z rzeczy, które jeszcze mi przychodzą do głowy - może być opcja dodania daty i godziny utworzenia zdjęcia (wyciągana z exifa), ale to już dla agentów ubezpieczeniowych, itp. Może warto też pomyśleć o opcji preselekcji rozmiarów na potrzeby popularnych serwisów typu Nasza Klasa, plfoto, forum Nikona ;) (wiem, niby prosta sprawa, ale w ten sposób zwiększysz popularność programu) Co do formy prezentowania znaku - może dla uproszczenia - do lewej, do prawej, wycentrowany.
Wydaje mi się, że metodę mieszania można oprzeć o przezroczystość wykonaną w pliku PNG - tak będzie chyba najprościej, a i wykonanie watermarka będzie wygodne.
Tak też zrobię, ułatwi mi to znacznie sprawę.
Z rzeczy, które jeszcze mi przychodzą do głowy - może być opcja dodania daty i godziny utworzenia zdjęcia (wyciągana z exifa), ale to już dla agentów ubezpieczeniowych, itp.
Chodzi Ci o umieszczenie tej daty gdzieś na obrazie, czy tylko skopiowanie jej do metadanych?
Może warto też pomyśleć o opcji preselekcji rozmiarów na potrzeby popularnych serwisów typu Nasza Klasa, plfoto, forum Nikona ;) (wiem, niby prosta sprawa, ale w ten sposób zwiększysz popularność programu)
Pole tekstowe w którym można określać nazwę konfiguracji, mogę uzupełnić o listę predefiniowanych konfiguracji.
Taką listę musiałbym jednak zaszyć na stałe w programie a co za tym idzie, wiedzieć co na niej powinno się znaleźć i z jakimi parametrami.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś chciał mi pomóc w przygotowaniu takiej listy.
Co do formy prezentowania znaku - może dla uproszczenia - do lewej, do prawej, wycentrowany.
Rozumiem, że rozmiar znaku wodnego ma być stały. A wyrównanie w płaszczyźnie pionowej?
maciek.evo
16-07-2009, 16:26
program rewelka, wielkie dzięki :)
Udostępniłem wersje 1.4.0 programu.
Dodałem możliwość integracji ze zdjęciem znaku wodnego.
Co do daty - chodziłoby o umieszczanie jej np. w prawym dolnym rogu na zdjęciu - funkcja, o którą co jakiś czas ktoś pyta nawet u nas na forum. Co do Znaku - faktycznie w płaszczyźnie pionowej też można dać 3 opcje - góra, centrum, dół
Co do daty - chodziłoby o umieszczanie jej np. w prawym dolnym rogu na zdjęciu - funkcja, o którą co jakiś czas ktoś pyta nawet u nas na forum.
Co zrobić w przypadku, gdy w metadanych daty wykonania zdjęcia nie ma?
Udostępniłem wersje 1.4.1 programu.
Dodałem możliwość wyświetlenia daty wykonania zdjęcia.
Udostępniłem wersje 1.4.1 programu.
Dodałem możliwość wyświetlenia daty wykonania zdjęcia.
Jak tak patrzę na szybkość Twojej reakcji na zapotrzebowanie na nowe funkcje, to ciśnie mi się na usta pytanie, czy nie planujesz przypadkiem napisania własnego Photoshopa? ;)
PS. A jak tam prace z programem do skalowania?
Jak tak patrzę na szybkość Twojej reakcji na zapotrzebowanie na nowe funkcje, to ciśnie mi się na usta pytanie, czy nie planujesz przypadkiem napisania własnego Photoshopa? ;)
Zrobiłem jeszcze mała poprawkę.
Jak się okazuje, choć nie we wszystkich plikach istnieje informacja od dacie wykonania zdjęcia (adres 0x9003), to jednak system taka datę wyświetla.
Doszedłem do tego, że w przypadku braku daty z pod adresu 0x9003 (data wykonania zdjęcia), wyświetlana jest data z pod adresu 0x132. Data z pod adresu 0x132, niekoniecznie musi nieść informacje o dacie powstania zdjęcia (może nieść informacje o dacie ostatniej modyfikacji), ale skoro system ja wyświetla, to ja także wziąłem ją pod uwagę.
PS. A jak tam prace z programem do skalowania?
Nie mam siły pastwić się już nad tym programem. Im dłużej nad nim siedzę, tym większe nabieram wątpliwości co do sensu jego istnienia.
Odbiłem w przeciwną stronę.
Zrobiłem jeszcze mała poprawkę.
Jak widzę, producenci telefonów maja gdzieś standard formatu daty w Exif.
Nie wiem, czy uda się te wszystkie formaty daty, poprawnie zinterpretować.
Pebalu - jesteś wielki, codziennie muszę zmieniać rozmiary zdjęć dla prasy i nigdy nie robiło mi się to tak fajnie jak twoim programem.
Pozdrawiam
Jak widzę, producenci telefonów maja gdzieś standard formatu daty w Exif.
Nie wiem, czy uda się te wszystkie formaty daty, poprawnie zinterpretować.
Udało mi się zinterpretować formaty z jakimi się spotkałem, ale jak trafi się amerykański, to będzie bieda.
Format powinien być taki yyyy:mm:dd hh:mm:ss a trafiają się przeróżne.
Najfajnieszy trafił mi się w telefonie LG - dd/mm/yyyy hh:mm:ss. Fajny bo amerykański format to mm/dd/yyyy hh:mm:ss, czyli być tu człowieku mądry i wiedz, że dni to dni a nie miesiące.
Wersja 1.4.2 programu radzi sobie z większością formatów dat, ale jak się trafi jakieś dziwadło, to data się nie pojawi, albo pojawi się zła.
Udostępniłem wersję 1.5.0 programu.
Dodałem możliwość umieszczania zdjęć w ramce.
Ponieważ chciałem do minimum ograniczyć ilość parametrów ramki, jedynym definiowalnym parametrem ramki, jest jej szerokość. Styl ramki wbudowany jest w program na stałe i nie można go modyfikować.
W związku z tym mam do Was pytanie - czy obecny styl ramki jest ok?
Udostępniłem wersję 1.5.1 programu.
1. Zmieniłem czcionkę daty.
2. Wszystkie zdjęcia przechowujące informację o orientacji, są w razie potrzeby obracane.
Zastanawiam się nad dodaniem opcji, zmiany nazw zmniejszanych plików, na kolejne numery.
Rozpatruję przypadek:
1. Zmniejszam cztery pliki: a.jpg b.jpg, c.jpg, d.jpg
2. Utworzone zostaną pliki: 000001.jpg, 000002.jpg, 000003.jpg, 000004.jpg
3. Ponownie zmniejszam pliki: c.jpg, d.jpg
Czy powinny zostać wygenerowane nowe pliki o nazwach 000005.jpg, 000006.jpg, czy może powinny zostać nadpisane pliki 000001.jpg, 000002.jpg?
Jak uważacie, czy przydatna byłaby opcja, zmieniająca nazwy plików zmniejszonych zdjęć, na datę i czas wykonania zdjęcia?
Orkaniusz
25-07-2009, 11:48
Napiszę tak: wykonywanie operacji zmniejszania zdjęć poprzez przeciągnięcie ich na program podoba mi się średnio (w pracy odpowiadam m.in. za standardy kodowania, interfejsu użytkownika itp. i pewnie przez to zboczenie zawodowe :-)), ale za to efekty pracy programu, czyli wynikowe zdjęcia, bardzo mi się podobają. Gratulacje! :-)
Popieram to co napisał Orkaniusz. Oczywiście możliwość uruchamiania przez wciągnięcie jest przydatna, ale uważam, że nie powinna być jedyną. Dziś ściągnąłem program i długo się nakombinowałem, żeby dojść jak się przetwarza, aż trafiłem do tego wątku na forum i się wszystko wyjaśniło. Może tam gdzie konfiguracja dać również możliwość wybrania co przetworzyć i odpalenia przetwarzania.
Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą wydaje mi się ze należ zmienić. Otóż masz opcje, że pomija zdjęcia, które są mniejsze. Myślę, że jeżeli zdjęcia nie są nadpisywane, tylko tworzone w innym miejscu to, program powinien też mieć możliwość zaznaczenia, że nieprzetwarzane pliki (które pomijamy z racji wielkości) też mają być kopiowane.
Dosyć mocno byłem zdziwiony jak zapuściłem program z tą opcją włączoną i w folderze docelowym było dużo mniej zdjęć niż w źródłowym.
Ale program, bardzo mi się podoba. Zdjęcia wychodzą super.
Udostępniłem nową wersję programu.
Zmiany w wersji 1.6.0:
1. Data wykonania zdjęcia.
a) dodano możliwość określenia wielkości czcionki daty,
b) dodano możliwość określenia koloru daty,
c) dodano możliwość określenia poziomu przeźroczystości daty,
d) dodano możliwość określenia położenia daty.
2. Ramka zdjęcia.
a) dodano możliwość określenia koloru ramki,
b) dodano możliwość określenia poziomu przeźroczystości ramki,
3. Rozbudowano okno konfiguracji. Dodano podgląd daty, ramki i znaku wodnego, na przykładowym zdjęciu.
Napiszę tak: wykonywanie operacji zmniejszania zdjęć poprzez przeciągnięcie ich na program podoba mi się średnio (w pracy odpowiadam m.in. za standardy kodowania, interfejsu użytkownika itp. i pewnie przez to zboczenie zawodowe :-)), ale za to efekty pracy programu, czyli wynikowe zdjęcia, bardzo mi się podobają. Gratulacje! :-)
Chciałem maksymalnie uprościć korzystanie z programu, stąd ten pomysł z przeciąganiem plików. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest to, że umożliwia ono umieszczenie programu na liście "Wyślij do..." w systemowym menu kontekstowym.
Oczywiście ograniczenie się tylko i wyłącznie do takiego rozwiązania, ma swoje wady. W przyszłych wersjach postaram się udostępnić możliwość zmniejszania zdjęć, także z okna konfiguratora.
Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą wydaje mi się ze należ zmienić. Otóż masz opcje, że pomija zdjęcia, które są mniejsze. Myślę, że jeżeli zdjęcia nie są nadpisywane, tylko tworzone w innym miejscu to, program powinien też mieć możliwość zaznaczenia, że nieprzetwarzane pliki (które pomijamy z racji wielkości) też mają być kopiowane.
Faktycznie, działanie programu jest inne od przewidywanego. Dzięki za wykrycie błędu, poprawie to w następnej wersji.
Ciesze się, że podobają wam się efekty pracy programu.
Drogi Pebal, program jest super, przetwarzam w nim codziennie wiele zdjęć. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby dodawać dalszych opcji, bo zacznie się komplikować.
Nieśmiało poproszę o równie genialny soft do produkcji stykówek, a potem o konwerter NEFów...
Pozdrawiam
Drogi Pebal, program jest super, przetwarzam w nim codziennie wiele zdjęć. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby dodawać dalszych opcji, bo zacznie się komplikować.
Chce jeszcze dodać kilka opcji do programu, ale dużo ich nie będzie.
Z pewnością dojdzie jeszcze możliwość, zmiany nazw plików docelowych (automatyczna numeracja lub data i czas wykonania zdjęcia). Myślę, że dodam także możliwość, grupowania zmniejszonych zdjęć w archiwa zip.
Nieśmiało poproszę o równie genialny soft do produkcji stykówek
Stworzenie takiego programu nie będzie problemem. Ponieważ jednak sam nigdy nie miałem potrzeby z takiego programu korzystać, potrzebowałabym informacji - jakiej funkcjonalności po takim programie oczekujecie.
Orkaniusz
27-07-2009, 04:07
Chciałem maksymalnie uprościć korzystanie z programu, stąd ten pomysł z przeciąganiem plików. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest to, że umożliwia ono umieszczenie programu na liście "Wyślij do..." w systemowym menu kontekstowym.
Faktycznie jest to bardzo efektywny sposób skorzystania z programu, o którym nie pomyślałem.
Władca Pixeli
27-07-2009, 05:38
Mam pytanie na temat jpg. Widzę, że siedzisz w tym formacie głęboko więc pytanie będzie dla Ciebie łatwe.
Czy w jpg przy zmianie z poziomu na pion i odwrotnie jest możliwość zaznaczenia w jakimś bajcie, że zdjęcie jest np. odwrócone 90 stopni w prawo, czy fizycznie trzeba cały zbiór przekonwertować.
Mam pytanie na temat jpg. Widzę, że siedzisz w tym formacie głęboko więc pytanie będzie dla Ciebie łatwe.
Czy w jpg przy zmianie z poziomu na pion i odwrotnie jest możliwość zaznaczenia w jakimś bajcie, że zdjęcie jest np. odwrócone 90 stopni w prawo, czy fizycznie trzeba cały zbiór przekonwertować.
Z tego co mi wiadomo, "czysty" format JPEG nie przechowuje informacji o orientacji zdjęcia. Informację taką można dołączyć/zmienić w bloku metadanych (tag 274, możliwe ustawienia (http://www.impulseadventure.com/photo/exif-orientation.html)).
Kolego, ten pomysł z umieszczaniem programu w katalogu z fotkami i przeciąganiem fotek jest trafny, bardzo mi odpowiada i ułatwia prace, czesto przetwarzam 400-600 fotek jednoczesnie - to bardzo wygodne!!! a jeszcze wyślij do - jest jedwabiste. Bardzo dziękuje i życze nowych pomysłów, może prosta przegladarka foto JPG, RAW z możliwością przeniesienia jednym klawiszem do wybranego katalogu.
Udostępniłem wersje 1.6.5 programu.
Dodałem możliwość zarządzania pozycjami listy "Wyślij do" (systemowe menu kontekstowe) z poziomu okna konfiguracyjnego programu.
Udostępniłem wersje 1.6.6 programu.
1. Poprawiłem wyświetlanie daty w przypadku zmiany rozmiaru zdjęć do wielkości ramki.
2. Zmieniłem algorytm demozaikowania obrazów RAW na AHD (Adaptive Homogeneity-Directed).
Prześledziłem dokładnie cały wątek i doszedłem do wniosku że za moich czasów życie było mniej skomplikowane. Należało tylko z odczynników złożyć emulsję światłoczułą, nanieść na płytę szklaną a po wysuszeniu odpowiednio założyć do aparatu.
Większość z poruszanych tutaj zagadnień jest dla mnie niezrozumiałych, lecz na naukę nigdy nie jest za późno.
Proszę zatem o wskazanie miejsca i sposobu aby stać się posiadaczem i użytkownikiem tego programu. Przed autorem chylę czoła i podziwiam błyskawiczne spełnianie koncertu życzeń użytkowników.
Pozdrawiam
WALOD
Aktualną wersję programu, można pobierać z tej strony (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=2985&SNSResizer+1.6.7).
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję. Niestety przy próbie uruchomienia pojawia się "Błąd aplikacji".
"Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0x0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację ."
A podobno "na naukę nigdy nie jest za późno".
Aplikacja wymaga, aby w systemie były zainstalowane biblioteki Microsoft .NET Framework 2.0, lub nowsze. W większości systemów biblioteki te są już zainstalowane, ale gdyby tak nie było, trzeba je zainstalować ręcznie.
Link do bibliotek (http://download.microsoft.com/download/5/6/7/567758a3-759e-473e-bf8f-52154438565a/dotnetfx.exe).
Bardzo dziękuję. I........ nocka z głowy.
Udostępniłem wersje 1.6.8 programu.
1. W przetwarzaniu grupowym, umożliwiłem przetwarzanie plików posiadających te same nazwy, ale zapisanych w różnych katalogach (powtarzające się nazwy są numerowane)
2. W przetwarzaniu grupowym, dodałem mechanizm odczytu plików na zakładkę (następne pliki są wczytywane w trakcie przetwarzania poprzednich).
Wspaniałe dzieło. Ja bym jeszcze zaproponował żeby program mógł generować najlepsze pliki podanej wielkości tzn. po podaniu np. wielkości 400 KB określał jaki stopień kompresji byłby najlepszy. Użytkownik oczywiście podaje rozmiary.
I gdyby tak można jeszcze grupowo przetwarzać TIFFy... to byłoby cudownie :)
Ja bym jeszcze zaproponował żeby program mógł generować najlepsze pliki podanej wielkości tzn. po podaniu np. wielkości 400 KB określał jaki stopień kompresji byłby najlepszy. Użytkownik oczywiście podaje rozmiary.
Taką możliwość już masz.
W oknie konfiguracji w pozycji "Jakość obrazu" wybierz "Limit (KB)" i podaj maksymalną wielkość pliku w kilobajtach.
I gdyby tak można jeszcze grupowo przetwarzać TIFFy... to byłoby cudownie :)
Obrazy zapisane w formacie TIFF możesz przetwarzać, nie możesz tylko zapisywać do tego formatu.
Udostępniłem wersje 1.6.8 programu.
1. W przetwarzaniu grupowym, umożliwiłem przetwarzanie plików posiadających te same nazwy, ale zapisanych w różnych katalogach (powtarzające się nazwy są numerowane)
2. W przetwarzaniu grupowym, dodałem mechanizm odczytu plików na zakładkę (następne pliki są wczytywane w trakcie przetwarzania poprzednich).
Sebastian, sprawdziłem 1.6.8 wsadowe przetwarzanie przyspieszyło, folder 2.7BG / 595 fotek + Ramka - przerobił o 12 minut szybciej niż poprzednia wersja, wydaje mi się że działa jakoś stabilniej. Po naszej rozmowie na GG stwierdzam że ostrość jest ok to moje ustawienia i braki body wychodzą na Twoich algorytmach :???:
Dzieki za wprowadzenie sugesti do programu.
fajny programik, mam pytanie, czy mógłbym go oficjalnie zamieścić na stronie naszej amatorskiej grupy www.agf-wrzesnia.com.pl ? Staramy się promować fotografię w naszym mieście i myślę, że przydałby się bardzo taki soft wielu użytkownikom, choćby z racji różnych konkursów u nas organizowanych, gdzie można zaistnieć ze swoimi pracami na rynku naszego miasta. Masz może jakąś dokumentację w pdf do niego? Ewentualnie mógłbym pomóc w jej powstaniu ;)
A może dodać jakiś button "donate" czy cuś, a nuż się ktoś skusi i symboliczną złotówkę przeleje?
fajny programik, mam pytanie, czy mógłbym go oficjalnie zamieścić na stronie naszej amatorskiej grupy www.agf-wrzesnia.com.pl ? Staramy się promować fotografię w naszym mieście i myślę, że przydałby się bardzo taki soft wielu użytkownikom, choćby z racji różnych konkursów u nas organizowanych, gdzie można zaistnieć ze swoimi pracami na rynku naszego miasta. Masz może jakąś dokumentację w pdf do niego? Ewentualnie mógłbym pomóc w jej powstaniu ;)
Program jest na licencji Freeware, tak więc można go rozpowszechniać w dowolny sposób, także za pośrednictwem własnej strony internetowej. Zabrania się jedynie, czerpania korzyści finansowych z takiej dystrybucji.
Co do dokumentacji to niestety, jeszcze takowa nie powstała.
A może dodać jakiś button "donate" czy cuś, a nuż się ktoś skusi i symboliczną złotówkę przeleje?
W sumie, dlaczego nie. Może w któreś z następnych wersji taki button się pojawi.
Program jest na licencji Freeware, tak więc można go rozpowszechniać w dowolny sposób, także za pośrednictwem własnej strony internetowej. Zabrania się jedynie, czerpania korzyści finansowych z takiej dystrybucji.
Co do dokumentacji to niestety, jeszcze takowa nie powstała.
to może pozwolę sobie ją przygotować i udostępnić po twojej autoryzacji?
to może pozwolę sobie ją przygotować i udostępnić po twojej autoryzacji?
OK
Mam prośbę do ludzi dobrej woli, obytych z obcymi językami.
Chciałbym udostępnić wielojęzykową wersję programu SNS-Resizer, jednakże potrzebowałbym tłumaczenia tekstów występujących w programie.
Gdyby ktoś był skory do pomocy, tutaj (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-Resizer/Language/pl.txt) dostępna jest polska lista tekstów.
Jak będe miał czas, to się postaram zgermanizować te teksty. Jak skończe to podeśle PW.
Jak będe miał czas, to się postaram zgermanizować te teksty. Jak skończe to podeśle PW.
Dzięki za odzew :)
Udostępniłem wersję 1.7.0 programu.
1. Dodałem możliwość wyświetlenia interfejsu w języku angielskim.
2. Zmodyfikowałem wyświetlanie nieprzeźroczystej ramki tak, aby ramka ta nie zakrywała treści zdjęcia.
Udostępniłem wersje 1.7.2 programu.
1. Dodałem mechanizm integracji znaku wodnego z plikiem programu (umożliwia to korzystanie ze znaku wodnego, także z poziomu systemowego menu kontekstowego).
2. Dodałem opcję skalowania obrazu do zdefiniowanego rozmiaru ekranu. Opcja ta jest podobna do opcji skalowania do rozmiaru ramki, jednak istnieją dwie zasadnicze różnice:
a) zdjęcia nigdy nie są przycinane,
b) zadane wymiary nigdy nie są zamieniane miejscami (szerokość z wysokością).
3. Poprawiłem wyświetlanie znaku wodnego (z powodu błędu, nakładany obraz nie był kolorowy i tworzony był jedynie z kanału niebieskiego).
Program świetny. Zastosowany algorytm świetnie wyostrza i rewelacyjnie nadaje się do hurtowego przeskalowania.
Jeśli można to mam jeszcze dwa pomysły racjonalizatorskie.
1. Umożliwienie innego sposobu przekazywania zdjęć do przetworzenia. W przypadku wrzucenia dużej ilości plików na ikonkę programu pojawia się komunikat "Obszar danych przekazany do wywołania systemowego jest za mały" i trzeba ręcznie dzielić na mniejsze porcje. Może program powinien przyjmować nazwę katalogu z linii komend albo umożliwiać upuszczenie plików na okno konfiguracyjne?
2. Rozbudowanie opcji "Pominięcie mniejszych obrazów" o "Wyostrz i skopiuj mniejsze obrazy" lub chociaż samo "Skopiuj mniejsze obrazy". Może zrobić to na liście rozwijanej tak jak w "Metodzie skalowania"? Bo teraz jak się wrzuci katalog, w którym są zdjęcia o różnej wielkości to albo te mniejsze zostaną upskalowane, albo będą pominięte i potem trzeba ręcznie poszukać i skopiować te zdjęcia, które nie zostały przetworzone.
pozdrawiam,
motzel
1. Umożliwienie innego sposobu przekazywania zdjęć do przetworzenia. W przypadku wrzucenia dużej ilości plików na ikonkę programu pojawia się komunikat "Obszar danych przekazany do wywołania systemowego jest za mały" i trzeba ręcznie dzielić na mniejsze porcje. Może program powinien przyjmować nazwę katalogu z linii komend albo umożliwiać upuszczenie plików na okno konfiguracyjne?
Problem z ograniczeniem obszaru danych jest mi znany. Pewnym (dobrym) rozwiązaniem, jest przeciągnięcie na ikonkę programu, katalogu ze zdjęciami, zamiast grupy zaznaczonych zdjęć.
Umożliwienie przeciągania zdjęć na okno konfiguracyjne programu, jest trochę kłopotliwe. Problem polega na tym, że narzędzie konfiguracyjne to osobny program (SNS-Configurator), wywoływany z poziomu programu SNS-Resizer. Gdyby pozwolić przeciągnąć pliki na okno programu SNS-Configurator, ten w celu ich zmniejszenia i tak musiałby je przesłać do programu SNS-Resizer a to sprowadziłoby się do pierwotnego problemu.
2. Rozbudowanie opcji "Pominięcie mniejszych obrazów" o "Wyostrz i skopiuj mniejsze obrazy" lub chociaż samo "Skopiuj mniejsze obrazy". Może zrobić to na liście rozwijanej tak jak w "Metodzie skalowania"? Bo teraz jak się wrzuci katalog, w którym są zdjęcia o różnej wielkości to albo te mniejsze zostaną upskalowane, albo będą pominięte i potem trzeba ręcznie poszukać i skopiować te zdjęcia, które nie zostały przetworzone.
Wprowadzę taką opcję w następnej wersji.
mad_mark
21-08-2009, 13:52
a u mnie program nie dziala.... cokolwiek przeciagne na ikone programu to na sekunde wyskakuje dosowe okienko po czym znima (nie zdaze przeczytac co tam jest) i wyskakuje taki oto blad:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/9880/bladj.jpg)
jak klikne OK to pojawia sie okno konfiguratora. cokolwiek tam zrobie i zrobie 'zapisz' to wyskakuje blad zapisu. jak klikne 'kopiuj' to program po prostu sie zamyka. jak dodam program do listy 'wysli do' i sprobuje w ten sposob wyslac jakis plik jpg to wyskakuje ponownie blad ktory zamiescilem powyzej :(
a u mnie program nie dziala.... cokolwiek przeciagne na ikone programu to na sekunde wyskakuje dosowe okienko po czym znima (nie zdaze przeczytac co tam jest) i wyskakuje taki oto blad:
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/9880/bladj.jpg)
jak klikne OK to pojawia sie okno konfiguratora. cokolwiek tam zrobie i zrobie 'zapisz' to wyskakuje blad zapisu. jak klikne 'kopiuj' to program po prostu sie zamyka. jak dodam program do listy 'wysli do' i sprobuje w ten sposob wyslac jakis plik jpg to wyskakuje ponownie blad ktory zamiescilem powyzej :(
Potrzebuje kilku informacji:
1. Jaki masz system operacyjny?
2. Z jakimi uprawnieniami pracujesz?
3. Jaką nazwę pliku ma program?
4. W jakim katalogu umieszczony jest program?
mad_mark
21-08-2009, 14:32
juz odpowiadam:
1. windows xp pro v2002 sp2
2. zalogowany user domeny z uprawnieniami administratora komputera lokalnego
3. dokladnie taka jak po sciagnieciu z internetu "SNS-Resizer-800.exe"
4. w katalogu na pulpicie ale umieszczalem go juz w kilku innych miejscach zeby to wykluczyc i nie pomoglo.
juz odpowiadam:
1. windows xp pro v2002 sp2
2. zalogowany user domeny z uprawnieniami administratora komputera lokalnego
3. dokladnie taka jak po sciagnieciu z internetu "SNS-Resizer-800.exe"
4. w katalogu na pulpicie ale umieszczalem go juz w kilku innych miejscach zeby to wykluczyc i nie pomoglo.
Wydaje mi się wręcz nieprawdopodobne, aby program nie czytał konfiguracji.
Jaką masz wersję programu?
Skąd pobierałeś program?
Próbowałeś odpalać program, umieszczony bezpośrednio na dysku C?
mad_mark
21-08-2009, 14:49
program pobierałem z tego linku: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=2985&SNSResizer+1.7.2
bezposrednio z dysku C: - ten sam problem.
program pobierałem z tego linku: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=2985&SNSResizer+1.7.2
bezposrednio z dysku C: - ten sam problem.
Podeślij mi proszę ten plik programu, na adres
[email protected]
mad_mark
21-08-2009, 15:04
poszlo.
poszlo.
U mnie ten plik działa.
Jakie masz zainstalowane biblioteki .NET Framework?
Masz zainstalowane najnowsze aktualizacje, przeznaczone dla tych bibliotek?
mad_mark
21-08-2009, 15:18
nie wiem jak dokladnie to sprawdzic. w add/remove programs mam cos takiego:
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/351/neta.jpg)
nie wiem jak dokladnie to sprawdzic. w add/remove programs mam cos takiego:
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/351/neta.jpg)
Zainstaluj dodatek SP2 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=5b2c0358-915b-4eb5-9b1d-10e506da9d0f) dla .NET framework 2.0. Mam nadzieję, że to pomoże, bo innego pomysłu na chwile obecną nie mam.
Problem jest bardzo dziwny, bo wychodzi na to, że program nie wykonuje się poprawnie. Jesteś jednak jedyną osobą, która zgłasza mi taki problem. Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby błąd tkwił w samym programie.
mad_mark
21-08-2009, 16:25
zainstalowane - bez zmian.
zainstalowane - bez zmian.
Przesłałem Ci na maila program, który wyświetla parametry w oknie konsoli.
Prześlij mi proszę, zrzut okna tego programu.
Rozbudowanie opcji "Pominięcie mniejszych obrazów" o "Wyostrz i skopiuj mniejsze obrazy" lub chociaż samo "Skopiuj mniejsze obrazy". Może zrobić to na liście rozwijanej tak jak w "Metodzie skalowania"? Bo teraz jak się wrzuci katalog, w którym są zdjęcia o różnej wielkości to albo te mniejsze zostaną upskalowane, albo będą pominięte i potem trzeba ręcznie poszukać i skopiować te zdjęcia, które nie zostały przetworzone.
Wprowadzę taką opcję w następnej wersji.
Pięknie dziękuję. Mimo, że program jest darmowy to wsparcie klasy premium :-)
Brakowało mi w programie metody skalowania, zależnego od zawartości konkretnego zdjęcia (video (http://www.youtube.com/watch?v=vIFCV2spKtg)).
Metoda ta, doskonale nadaje się do zmiany proporcji zdjęć krajobrazu.
Udostępniłem roboczą wersję programu SNS-Resizer z zaimplementowanym algorytmem Seam carving [do pobrania (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-Resizer/SNS-Resizer-G800x450.exe)].
Proszę o wasze uwagi, na temat jakości otrzymywanych rezultatów.
Zaktualizowałem roboczą wersję programu z algorytmem Seam carving.
Ponownie zaktualizowałem program (1.7.3.3).
Zmodyfikowałem funkcje mocy, dzięki czemu algorytm lepiej radzi sobie z zachowaniem kształtów.
Mam wrażenie, że za jakieś pół roku będziemy mieli kombajn na miarę Photoshopa. I dobrze, byle Cię Adobe nie chciało wykupić ;)
lux program, chyle czoła, powinno sie ten temat przykleić
mad_mark
24-08-2009, 07:47
sorki ale przez weekend nie mialem dostepu to komputera...
mam nadzieje ze o to chodzilo..?
źródło (http://img188.imageshack.us/img188/9131/bladybm.jpg)
sorki ale przez weekend nie mialem dostepu to komputera...
mam nadzieje ze o to chodzilo..?
Nie bardzo, bo wydaje się jakbyś uruchomił plik, nie będący plikiem wykonywalnym. Plik który Ci przesłałem ma nazwę SNS-Resizer-800.exe (w załączniku SNS-Resizer-800.run) a ten który uruchomiłeś zaaczn~1.exe.
mad_mark
24-08-2009, 08:16
ups... myslalem ze mam uruchomic wlasnie ten dodatkowy załącznik :)
mad_mark
24-08-2009, 08:18
oto rezultat:
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/6919/outm.jpg)
Wykonałem jeszcze jedną aktualizację algorytmu Seam carving.
mad_mark
27-08-2009, 18:29
usuniecie wszystkich frameworkow z komputera i swieza instalacja dotnetfx 2.0 sp2 nie pomogla. nadal ten sam problem.
do tej pory używałem HQ Photo Resizer. Od kiedy mam SNS tamten wywaliłem z dysku. Mistrzostwo świata
pzdr!!
Pebal świetny program, gratulacje, w końcu mam to czego szukałem. W linku na pierwszej stronie jest do pobrania wersja 1.7.2 i taką pobrałem. Ty w jednym z ostatnich postów podajesz ze jest wersja 1.7.3.3 skąd ją pobrać?
Naprawdę GENIALNY program. Ja mam tylko pytanie - jak przygotować znak wodny żeby dawał dobre rezultaty z różnymi wielkościami zdjęć? Można zapisać jakoś wektorowo czy za każdym razem trzeba używać innej wielkości znaku wodnego? I jaki format pliku jest do tego najlepszy?
usuniecie wszystkich frameworkow z komputera i swieza instalacja dotnetfx 2.0 sp2 nie pomogla. nadal ten sam problem.
Niestety, na chwile obecną, nie jestem w stanie Ci pomóc. Na Twoim komputerze, niepoprawnie wykonywana jest funkcja biblioteczna, na której wykonanie nie mam z poziomu programu, żadnego wpływu.
Pebal świetny program, gratulacje, w końcu mam to czego szukałem. W linku na pierwszej stronie jest do pobrania wersja 1.7.2 i taką pobrałem. Ty w jednym z ostatnich postów podajesz ze jest wersja 1.7.3.3 skąd ją pobrać?
Wersja 1.7.3.x programu, jest wersją rozwojową z testową implementacją algorytmu Seam carving. Implementacja tego algorytmu nie jest jeszcze kompletna i na chwilę obecna, obejmuje jedynie zmianę proporcji obrazu, poprzez zmniejszenie obrazu w jednej z osi (ściśnięcie). Do pełnej implementacji brakuje jeszcze, możliwości zmiany proporcji obrazu, poprzez zwiększenie rozmiaru w jednej z osi (rozciągnięcie).
Gdy implementacja będzie kompletna, będzie dostępna pod linkiem, pod którym obecnie dostępna jest wersja 1.7.2.
Testową wersje programu SNS-Resizer w wersji 1.7.3.x, można pobrać stąd (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-Resizer/SNS-Resizer-G800x450.exe).
Naprawdę GENIALNY program. Ja mam tylko pytanie - jak przygotować znak wodny żeby dawał dobre rezultaty z różnymi wielkościami zdjęć? Można zapisać jakoś wektorowo czy za każdym razem trzeba używać innej wielkości znaku wodnego? I jaki format pliku jest do tego najlepszy?
Program SNS-Resizer, umożliwia dodanie do zdjęcia znaku wodnego (lub cokolwiek innego: tekstu, logo, itp.), tylko stałej wielkości. Niezależnie od rozmiaru docelowego zdjęcia, znak wodny będzie zawsze oryginalnej wielkości.
Obraz znaku wodnego powinien zostać przygotowany z uwzględnieniem maski przeźroczystości i zapisany w formacie PNG. Program SNS-Resizer akceptuje pliki znaku wodnego, tylko w formacie PNG.
Pebal, tutaj masz wersje angielska: http://rapidshare.com/files/274373432/english.txt.html
Pebal, tutaj masz wersje angielska: http://rapidshare.com/files/274373432/english.txt.html
Dzięki :)
Myślałeś o zaprzęgnięciu pliku .ini do zapisu/odczytu konfiguracji w katalogu z programem.
Myślałeś o zaprzęgnięciu pliku .ini do zapisu/odczytu konfiguracji w katalogu z programem.
Powstaje wersja 2.x.x programu, która będzie udostępniała trzy sposoby przekazywania parametrów.
Za pośrednictwem okna konfiguracyjnego. Tak jak obecnie, przy czym parametry będą zapisywane wewnątrz pliku exe a nie w jego nazwie.
Za pośrednictwem linii komend.
Za pośrednictwem pliku xml (będzie .ini albo .cfg).
Mi przy uruchomieniu nowej wersji (1.7.2) wywala błąd "błędne parametry rozmiaru", potem się odpala, ale denerwuje to ;)
Mi przy uruchomieniu nowej wersji (1.7.2) wywala błąd "błędne parametry rozmiaru", potem się odpala, ale denerwuje to ;)
To sobie przestaw rozmiar na prawidłowy i zapisz parametry :D
To sobie przestaw rozmiar na prawidłowy i zapisz parametry :D
aha, działa :-P
[...]
Jak widzę sprawa się wyjaśniła.
[...]
Jak widzę sprawa się wyjaśniła.
Pebal, jest szansa, żeby w kolejnych wersjach był bardziej rozbudowany moduł dodawania podpisów do zdjęcia? W sensie.. do wyboru jakiś cień pod textem etc... I najważniejsze żeby rozpoznawał orientację obrazu i prawidłowo dobierał rozmiar czcionki. PS mam z tym problem, mimo stworzenia osobnych akcji dla formatów pion i poziom - nie wiedzieć czemu często się to rozjeżdża.
Pebal, jest szansa, żeby w kolejnych wersjach był bardziej rozbudowany moduł dodawania podpisów do zdjęcia? W sensie.. do wyboru jakiś cień pod textem etc... I najważniejsze żeby rozpoznawał orientację obrazu i prawidłowo dobierał rozmiar czcionki. PS mam z tym problem, mimo stworzenia osobnych akcji dla formatów pion i poziom - nie wiedzieć czemu często się to rozjeżdża.
Wersja 2.x.x programu, będzie rozbudowana tak mocno, jak tylko sobie tego życzycie. Ponieważ parametry nie będą już przechowywane w nazwie pliku, lista parametrów będzie ograniczona jedynie zdrowym rozsądkiem (niekoniecznie moim).
Piszcie czego potrzebujecie.
Wersja 2.x.x programu, będzie rozbudowana tak mocno, jak tylko sobie tego życzycie. Ponieważ parametry nie będą już przechowywane w nazwie pliku, lista parametrów będzie ograniczona jedynie zdrowym rozsądkiem (niekoniecznie moim).
Piszcie czego potrzebujecie.
hmm.... Może narzędzie do kadrowania? :)
Na razie moja mamuśka, demon Naszej Klasy została Twoją fanką :D W końcu bez problemu sama skaluje sobie zdjątka :)
hmm.... Może narzędzie do kadrowania? :)
Hurtowe kadrowanie? Jak miałoby to działać?
Zastosowane w tym programie algorytmy sa autorskie, czy uzywane jako biblioteki?
Hurtowe kadrowanie? Jak miałoby to działać?
hmm... w sumie rzeczywiście bez sensu. Bo jeśli już się kadruje to każde zdjęcie osobno..
Zastosowane w tym programie algorytmy sa autorskie, czy uzywane jako biblioteki?
Poza modułem dcraw, wszystkie algorytmy są autorskie.
Chyba nie zauważyłem jeszcze zmiany nazw plików wg wzorca - to tak na szybko przyszło mi do głowy. Do tego jeszcze opcja zapisania przeskalowanych plików w tym samym folderze, ale ze zmienioną nazwą (opcja zastąp oryginał, lub zmień nazwę)
nie śledze dokladnie wątku i nie wiem czy to w nowej wersji jest , ale czy da sie zrobić opcję która pozwoli tylko na dodawanie podpisu, bez zmniejszania, z pominięciem jakichkolwiek ustawien i ingerencji w fotke?
nie śledze dokladnie wątku i nie wiem czy to w nowej wersji jest , ale czy da sie zrobić opcję która pozwoli tylko na dodawanie podpisu, bez zmniejszania, z pominięciem jakichkolwiek ustawien i ingerencji w fotke?
Niestety, program nie oferuje takiej możliwości. Kiedyś już jednak przeszło mi przez głowę, że takie coś mogłoby się przydać. Problemem jest to, że w programie zawsze musi być zdefiniowany parametr rozmiaru.
Istnieje jednak rozwiązanie tego problemu. Można by dodać możliwość, podawania rozmiaru fotki docelowej w procentach. Przy ustawieniu 100%, można by uzyskać funkcjonalność której oczekujesz.
Rzecz jest na tyle prosta, że dodam na szybko taka opcje w wersji 1.x.x programu. Postaram się zaktualizować program na początku przyszłego tygodnia.
czy zamiast daty można by dodać na zdjęcia jakiś dowolny tekst (np jako opcja wyboru: data lub tekst)
czy zamiast daty można by dodać na zdjęcia jakiś dowolny tekst (np jako opcja wyboru: data lub tekst)
Przygotuj sobie taki tekst w osobnym pliku PNG, uwzględniając aby tło tekstu było przeźroczyste. Plik taki powinien być na tyle mały, aby uwzględniał jedynie tekst plus marginesy. Następnie załaduj ten plik z tekstem jako znak wodny.
wiem że jest taka opcja, ale łatwiej byłoby zmienić tekst w programie :)
wiem że jest taka opcja, ale łatwiej byłoby zmienić tekst w programie :)
Dodam w wersji 2.x.x.
Wersja 1.x.x ma ograniczona ilość, możliwych do zapamiętania parametrów.
ok, to taka propozycja :)
dzięki bardzo z szybką odpowiedz i za to ze chce Ci sie dlubac przy tym sprytnym programie :) , moze zamiast robic x wersji i tracić czas to może poczekaj jeszcze troche co użytkownicy oczekują od programu i zrób na spokojnie finalną wersję :)... a potem updat`y za smsma 2zl :) eheh i jedziesz
Jak źródełka w C# mogę się pokusić o konwersję i kompilacje pod mono.
Jak źródełka w C# mogę się pokusić o konwersję i kompilacje pod mono.
Jeżeli chcesz spróbować dokonać takiej konwersji, to nie ma problemu.
Podaj mi na priva adres e-mail, na które mogę wysłać źródła.
Posłuchajcie, wszystko wskazuje na to (ale wieczorem to potwierdzę jak na innych platformach wygląda - czytaj Linux), że aplikacja bez problemu chodzi pod Mono. Nie jest potrzebna żadna dodatkowa kompilacja. Należy ściągnąć Mono: http://www.go-mono.com/mono-downloads/download.html i gotowe...
Są wersje mono pod Maca, Windę, Linux.
Edit: niestety ale będą potrzebne drobne zmiany, w miarę wolnego czasu będę nad tym pracował. Nie jest źle... :D
marszull
23-09-2009, 22:17
Co to jest Mono? Tak z ciekawosci pytam bo nie slyszlem o tym.
Co to jest Mono? Tak z ciekawosci pytam bo nie slyszlem o tym.
Mono to alternatywne dla Microsoft .NET Framework, środowisko uruchomieniowe (taka wirtualna maszyna), pozwalające uruchamiać programy napisane w języku C#.
Środowisko to w przeciwieństwie do Microsoft .NET Framework, dostępne jest na systemy Mac OS oraz Linux. Niestety, nie jest jeszcze w 100% kompatybilne z .NET Framework.
marszull
23-09-2009, 23:56
Aha to juz teraz troche kumam. ;-)
dzieki
jak zacznie dzialac na maca to chetnie skorzystam
bo mi sizerox nie do konca odpowiada (ale mozna zerknac moze cos podpatrzysz)
mad_mark
24-09-2009, 00:25
Pebal (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=18463), czy myslisz ze Mono mogloby zaradzic problemowi 'nieprawidlowego parametru rozmiaru' ...?
Pebal (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=18463), czy myslisz ze Mono mogloby zaradzic problemowi 'nieprawidlowego parametru rozmiaru' ...?
Bardzo możliwe, jeżeli tylko uda się go na Mono uruchomić.
Do mono jeszcze kawałek drogi, mały bo mały, ale parę zmian trzeba zrobić. Aczkolwiek dla programistów... wydaje mi się, że nie trzeba przekompilować kodu w mono. Trzeba tylko rozwiązać problem z dcraw.
witam, zainstalowałem sobie podobno ten wspaniały programik o którym tak fantastycznie piszecie ale cos mi nie chodzi nie moge wrzucic fotki do zmniejszenia za to otwiera mi się komunikat o darowiznie - ile mam obdarowac kolege i czy rzeczywiscie tak to jest -programi zassałem z dobrych programów i tam jest napisane wersja wolna od opłat
witam, zainstalowałem sobie podobno ten wspaniały programik o którym tak fantastycznie piszecie ale cos mi nie chodzi nie moge wrzucic fotki do zmniejszenia za to otwiera mi się komunikat o darowiznie - ile mam obdarowac kolege i czy rzeczywiscie tak to jest -programi zassałem z dobrych programów i tam jest napisane wersja wolna od opłat
Chyba sobie jaja robisz. Pokaż proszę ten komunikat.
Fotki przeciąga się na ikonkę programu.
zaraz zanjde bom go wykasował
https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?cmd=_flow&SESSION=TwRUDGjgmLxQwsib2nmUKid2urT93z0KCw6pBhhvSX xeFRmgCvrwpOaX-Vq&dispatch=5885d80a13c0db1fca8cb0621aa94a5fc157eca86 dc6e6adbec4b69650d8a3ec
zaraz zanjde bom go wykasował
https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?cmd=_flow&SESSION=TwRUDGjgmLxQwsib2nmUKid2urT93z0KCw6pBhhvSX xeFRmgCvrwpOaX-Vq&dispatch=5885d80a13c0db1fca8cb0621aa94a5fc157eca86 dc6e6adbec4b69650d8a3ec
Ten link jest niepoprawny.
witam, taki komunikat mi wyswietliło jak nie mogłem załadowac zdjęcia do programu i kliknąłem na informacje i pewnie to mój błąd ,ale dalej nie mogę nic zrobic - co robię zle ?
witam, taki komunikat mi wyswietliło jak nie mogłem załadowac zdjęcia do programu i kliknąłem na informacje i pewnie to mój błąd ,ale dalej nie mogę nic zrobic - co robię zle ?
1. Umieść program na pulpicie.
2. Przeciągnij i upuść plik ze zdjęciem na ikonce programu.
W moim kompie jest zainstalowane Microsoft.Net Framework 2.0 Service Pack 2 i nowszy 3 więc nie powinno byc problemu a jednak ....
W moim kompie jest zainstalowane Microsoft.Net Framework 2.0 Service Pack 2 i nowszy 3 więc nie powinno byc problemu a jednak ....
Zrobiłeś tak jak napisałem?
Co się dzieje po wykonaniu tych czynności?
robie tak jak piszesz i widac ze program cos mysli i po chwili nic juz nie ma zginęło
robie tak jak piszesz i widac ze program cos mysli i po chwili nic juz nie ma zginęło
A w katalogu z oryginalnym zdjęciem pojawiło się drugie, zmniejszone?
o chyba tak szybko działa że nawet nie zauważyłem ze zapisał w tym samym katalogu i jest -ale to znaczy ze parametry trzeba ustalic wczesniej zamknąc program i wrzucac zdjęcia - ULGA SUPER
o chyba tak szybko działa że nawet nie zauważyłem ze zapisał w tym samym katalogu i jest -ale to znaczy ze parametry trzeba ustalic wczesniej zamknąc program i wrzucac zdjęcia - ULGA SUPER
Tak właśnie działa ten program. Możesz sobie przygotować wiele, niezależnych konfiguracji. Możesz także korzystać z programu z poziomu systemowego menu kontekstowego.
Super program wielka klasa , pokłony dla AUTORA
Hmm, chyba znalazłem mały bug. Jeśli obraz jest w TIFF i ma więcej niż jedną warstwę, program nie konwertuje go tylko pisze ERROR. Ale tylko wtedy gdy zaznaczymy "Kopiuj dane EXIF" Dałoby się coś z tym zrobić?
Program świetny !!!
Można znaleźć klika ciepłych słów o nim jak i sam program w najnowszym numerze DFV.
Psychotrop
11-10-2009, 14:09
w ostatnim Digital Foto Video jest opisany SNS-resizer ;)
Pebal jesteś wielki!! podziwiam to że zapodałeś ludzikom do dyspozycji to cudo. wielkie dzięki
Świetny programik, zainstalowałem go działa bez najmniejszego problemu , szybki i bez zbędnych bajerów ,po prostu super !!!
bcrich77
11-11-2009, 13:05
Hej.
Czy program w jakiś sposób zmienia nasycenie kolorów po zmniejszeniu zdjęcia?
Mam ustawioną jakość obrazu na 100 (Najlepsza).
Hej.
Program nie zmienia nasycenia kolorów. Problemem mogą być profile kolorów, gdyż tych program nie obsługuje.
Dokonaj konwersji profilu kolorów do sRGB i spróbuj ponownie. Ewentualnie, zachowaj dane EXIF w zmniejszonym obrazie.
bcrich77
12-11-2009, 21:37
Hej.
Program nie zmienia nasycenia kolorów. Problemem mogą być profile kolorów, gdyż tych program nie obsługuje.
Dokonaj konwersji profilu kolorów do sRGB i spróbuj ponownie. Ewentualnie, zachowaj dane EXIF w zmniejszonym obrazie.
Wielkie dzięki :)
Po zachowaniu danych EXIF zmniejszony obraz jest bez zmian kolorów.
bcrich77
13-11-2009, 09:21
Pebal, a czy byłaby szansa dodania ramek na zewnątrz obrazu?
Np. przy podaniu ujemnej wartości szerokości ramki?
Cały obraz byłby zmniejszany do wielkości wcześniej podanej łącznie z zewnętrzną ramką.
Co Ty na to?
Pebal, a czy byłaby szansa dodania ramek na zewnątrz obrazu?
Np. przy podaniu ujemnej wartości szerokości ramki?
Cały obraz byłby zmniejszany do wielkości wcześniej podanej łącznie z zewnętrzną ramką.
Co Ty na to?
Możesz ustawić przeźroczystość ramki na 0, wtedy ramka będzie na zewnątrz.
Zewnętrzna wersja ramki, uwzględniająca przeźroczystość, planowana jest w następnej wersji programu.
bcrich77
13-11-2009, 14:07
No dobra, dzięki po raz kolejny :)
Mam jeszcze pytanie, czy można się pozbyć tej białej obwódki?
Chciałbym zrobić czarną ramkę bez dodatkowych obwódek.
Mam jeszcze pytanie, czy można się pozbyć tej białej obwódki?
Chciałbym zrobić czarną ramkę bez dodatkowych obwódek.
W obecnej wersji się nie da.
bcrich77
14-11-2009, 09:39
Na kiedy przewidujesz nową wersję programu?
Ramki możesz dodać hurtowo w darmowym FastStone po tym jak zrobisz resize pebalowym softem..
Na kiedy przewidujesz nową wersję programu?
Niestety, nie potrafię na to pytanie precyzyjnie odpowiedzieć.
Aktualnie pracuję nad programem SNS-HDR (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114877) i do czasu jego ukończenia (początek przyszłego roku), nie będę miał czasu zająć się rozbudową programu SNS-Resizer.
bcrich77
14-11-2009, 10:29
Niestety, nie potrafię na to pytanie precyzyjnie odpowiedzieć.
Aktualnie pracuję nad programem SNS-HDR (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114877) i do czasu jego ukończenia (początek przyszłego roku), nie będę miał czasu zająć się rozbudową programu SNS-Resizer.
Ok, w takim razie będę czekał ;)
PS. Świetny programik, bardzo często z niego korzystam.
Dzięki Pebal :)
tomek_bartus
12-02-2010, 22:51
Podobnie jak poprzednicy dziękuję za świetną aplikację, wiem, że jesteś zajęty, a może także zmęczony tematem ale jeżeli jeszcze szukasz pomysłów na rozbudowanie SNS-Resizer'a to może dało by się opcjonalnie zamiast daty dodawać inne dane z EXIF'a np: body, ogniskowa, ISO, ekspozycja. pozdrowienia
Tomek
Skad pobiore najnowsza wersje SNS? poniewaz kol Pebal duzo linkow zamiescil a przeszukiewanie 17 stron srednio mi sie widzi. Dlatego prosil bym jakas dobra duszyczke o pomoc. To nie z lenistwa tylko z braku czasu.
Skad pobiore najnowsza wersje SNS? poniewaz kol Pebal duzo linkow zamiescil a przeszukiewanie 17 stron srednio mi sie widzi. Dlatego prosil bym jakas dobra duszyczke o pomoc. To nie z lenistwa tylko z braku czasu.
Link z pierwszego postu w tym wątku wskazuje najnowszą wersję programu.
A czy dałoby się zrobić coś z algorytmem tak, aby wyostrzał po zmniejszeniu sam w stopniu w jakim jest to wskazane? Bo po użyciu kilkukrotnie spotkałem się z zarzutem, że nie wyostrzyłem właściwie zdjęcia...
A czy dałoby się zrobić coś z algorytmem tak, aby wyostrzał po zmniejszeniu sam w stopniu w jakim jest to wskazane? Bo po użyciu kilkukrotnie spotkałem się z zarzutem, że nie wyostrzyłem właściwie zdjęcia...
Masz na myśli parametr, który pozwoli zmniejszyć siłę ostrzenia?
Raczej nie.
Mam na myśli coś (jakiś algorytm?) co dobierałoby siłę wyostrzenia proporcjonalnie do czynnika zmniejszenia. Czyli np. mam mój RAW z D3, z D700, z D60, z czegokolwiek. Ma wielkość X, a chcę by program zmniejszył go do wielkości Y. Algorytm (po wszelkich przekształceniach już istniejących) robi to, co w PS unsharp mask albo High Pass + warstwa dobierając siłę ostrzenia w taki sposób, by zdjęcie w szczegółach przypominało pierwowzór. By nie było ani przeostrzone anie niedoostrzone. Bym nie musiał wynikowego np. JPGa wczytywać ponownie do PS i wyostrzać po zmniejszeniu.
Możnaby zaimplementować tu coś jak w Lightroomie: decydujemy do jakich celów zmniejszamy obraz np. : Cel przeznaczenia: Ekran, Druk, etc. przy czym dla Ekran współczynnik byłby mniejszy, dla Druk - odpowiednio większy. ;)
Nie wiem czy piszę wystarczająco jasno...
Ja rozumiem. promien np. 2px przy zdjeciu 1000x1000px jest procentowo duzo mniesjszy niz przy 100x100px.
Sory, wtracam sie;)
czy jest gdzieś funkcja w programie, która pozwala wybrać co zrobić z oryginalnym plikiem ?? chodzi o to żeby np. zmniejszony podmieniał oryginał i nie zmieniał nazwy ??
czy jest gdzieś funkcja w programie, która pozwala wybrać co zrobić z oryginalnym plikiem ?? chodzi o to żeby np. zmniejszony podmieniał oryginał i nie zmieniał nazwy ??
Nie ma możliwości podmiany oryginalnych plików.
Jedyne co można zrobić, to zaznaczyć opcję zapisu obrazów w osobnym katalogu, wtedy pliki obrazów będą posiadały te same nazwy co oryginały.
Czy przy resize tym programikiem można mieć wpływ na siłę wyostrzania?
Nie mogę znaleźć takiej opcji.
Czy przy resize tym programikiem można mieć wpływ na siłę wyostrzania?
Nie mogę znaleźć takiej opcji.
Na dzień dzisiejszy nie ma takiej opcji. Jedyna rada, nie ostrzyć zdjęć przed zmniejszeniem.
Na dzień dzisiejszy nie ma takiej opcji. Jedyna rada, nie ostrzyć zdjęć przed zmniejszeniem.
Jak by się dało w przyszłych wersjach aby można było np. wyłączyć wyostrzanie albo mieć wpływ na jego moc. Byłoby super.
No ale teraz i tak program jest bardzo pomocny.
Kundzior
22-06-2010, 19:51
Jest w dechę, długo się do niego przymierzałem. A jak się przymierzyłem, to nie rozstaję się z nim.
fotomarek_k
01-07-2010, 20:45
Od kilku miesięcy testuję ten program- b. pozytywne wrażenia :-)
Jedyny problem- jaki mi się przydarza- to trudności przy zmianie "znaku wodnego". Plik który jako watermark jest ustawiony w folderze, zmieniam na inny (mniejszy, większy, inny). I...nic się nie zmienia :-) Przenoszę plik programu do innego folderu,(nawet bez pliku watermark), zaznaczam "watermark" i wkopiowuje się na zdjęciu ten poprzedni znak. Wrzucam dng inne, nowe i znowu ten stary znaczek. Pewnie coś źle robię, czegoś nie resetuję, ale jestem zadowolony. Kopiuję pierwotnie ściągnięty, maleńki pliczek programu do nowego folderu- i mam proste, fajnie działające NARZĘDZIE.
Dzięki Pebal i pozdrawiam,
Marek
Od kilku miesięcy testuję ten program- b. pozytywne wrażenia :-)
Jedyny problem- jaki mi się przydarza- to trudności przy zmianie "znaku wodnego". Plik który jako watermark jest ustawiony w folderze, zmieniam na inny (mniejszy, większy, inny). I...nic się nie zmienia :-) Przenoszę plik programu do innego folderu,(nawet bez pliku watermark), zaznaczam "watermark" i wkopiowuje się na zdjęciu ten poprzedni znak. Wrzucam dng inne, nowe i znowu ten stary znaczek. Pewnie coś źle robię, czegoś nie resetuję, ale jestem zadowolony. Kopiuję pierwotnie ściągnięty, maleńki pliczek programu do nowego folderu- i mam proste, fajnie działające NARZĘDZIE.
Dzięki Pebal i pozdrawiam,
Marek
Tylko pierwsze wersje programu pobierały obraz znaku wodnego z katalogu. Obecna wersja osadza plik znaku wodnego w pliku wykonywalnym programu.
Wczytaj obraz znaku wodnego z poziomu okna konfiguratora a plik zostanie osadzony w pliku wykonywalnym.
fotomarek_k
12-07-2010, 09:25
Dzięki za info, musiałem przegapić. To może jest też jakiś "patent", żeby logo png skalowało się automatycznie, zachowując proporcje do np. dłuższego boku zmniejszanego zdjęcia? Obecnie zmieniając zadany format, przygotowuję logo innej wielkości- też można inaczej?:oops: :-)
dałbym się pociąc za sns-resizer dla linuxa... jest taka szansa? Pod wine nie działa... :(
Dzięki za info, musiałem przegapić. To może jest też jakiś "patent", żeby logo png skalowało się automatycznie, zachowując proporcje do np. dłuższego boku zmniejszanego zdjęcia? Obecnie zmieniając zadany format, przygotowuję logo innej wielkości- też można inaczej?:oops: :-)
Logo nie jest skalowane, jest zawsze stałej wielkości.
dałbym się pociąc za sns-resizer dla linuxa... jest taka szansa? Pod wine nie działa... :(
Nie planuje przeniesienia SNS-Resizer na Linuxa.
A swoja droga, czy masz .NET Framewor 2.0 na wine?
Logo nie jest skalowane, jest zawsze stałej wielkości.
Nie planuje przeniesienia SNS-Resizer na Linuxa.
A swoja droga, czy masz .NET Framewor 2.0 na wine?
Nie, ale jeśli nie muszę zapłacic za to M$ to mogę mieć :)
A to pomoże?
Nie, ale jeśli nie muszę zapłacic za to M$ to mogę mieć :)
A to pomoże?
Nie wiem czy pomoże na wine, ale .NET Framework 2.0 jest niezbędny do prawidłowego działania programu.
cranium84
11-08-2010, 21:07
mi przy probie uruchomienia programu pojawia się bląd " Aplikacja nie została prawidłowo zainicjowana (0xc0000135) " w sumie na 2 komputerach to samo :(
mi przy probie uruchomienia programu pojawia się bląd " Aplikacja nie została prawidłowo zainicjowana (0xc0000135) " w sumie na 2 komputerach to samo :(
Zainstaluj w systemie Microsoft .NET Framework 2.0 (http://download.microsoft.com/download/5/6/7/567758a3-759e-473e-bf8f-52154438565a/dotnetfx.exe).
Pebal, a myślałeś o stworzeniu funkcji dodawania cyfrowego znaku wodnego? Coś jak digimarc, ale w innej wersji - tak, żeby dało się rozpoznać zdjęcie opatrzone własnym podpisem po kompresji czy kadrowaniu
Pebal, a myślałeś o stworzeniu funkcji dodawania cyfrowego znaku wodnego? Coś jak digimarc, ale w innej wersji - tak, żeby dało się rozpoznać zdjęcie opatrzone własnym podpisem po kompresji czy kadrowaniu
A wiesz, że nawet niedawno przeglądałem dostępne materiały, bo temat jest ciekawy. Niestety nie miałem czasu bardziej się zagłębić.
Przydałyby się jakieś materiały, które przybliżałyby dostępne metody kodowania i dekodowania takiego znaku. Doszukałem się wad i zalet poszczególnych podejść, ale nie znalazłem opisu stosowanych algorytmów.
Pebal czy myślałeś o tym, aby w przyszłych wersjach obsługiwać profile kolorów i możliwą konwersję do np. sRGB? Mam tu na myśli wykorzystanie programu do zmniejszania zdjęć na stronę www.
Pebal czy myślałeś o tym, aby w przyszłych wersjach obsługiwać profile kolorów i możliwą konwersję do np. sRGB? Mam tu na myśli wykorzystanie programu do zmniejszania zdjęć na stronę www.
Obecna wersja wspiera profile kolorów, ale wymaga kopiowania danych EXIF (opcja w programie).
Postaram się w nowej wersji dodać możliwość konwersji profili kolorów do przestrzeni sRGB, ale aktualnie nie jestem w stanie określić, kiedy program będzie aktualizowany.
potrzebuje zrobić miniaturki rozmiarach 46x46 jak to wpisać bo za pierona mi nie wychodzi taki format/
potrzebuje zrobić miniaturki rozmiarach 46x46 jak to wpisać bo za pierona mi nie wychodzi taki format/
Jeżeli obrazy mają być przycinane do kwadratu w oknie konfiguracyjnym programu wybierasz metodę skalowania "Rozmiar ramki" lub zmieniasz nazwę pliku programu na SNS-Resizer-46x46.exe.
Jeżeli obrazy mają mieć zachowane proporcje w oknie konfiguracyjnym programu wybierasz metodę skalowania "Rozmiar ekranu" lub zmieniasz nazwę pliku programu na SNS-Resizer-_46x46.exe.
bardzo dziękuje udało się działa rewelacyjnie-jeśli masz jakieś konto to podaj może na forum ja prześlę grosika na wsparcie projektu ;-)
brakuje mi jeszcze<no chyba ze o tym nie wiem> chciałbym aby zmniejszane zdjęcia miały ta sama nazwę co oryginalne pliki-jak to zrobić?
hostman22
23-10-2010, 20:51
W menu kontekstowym w "wyślij do" pojawił mi się sns-resizer, ktoś ma pomysł jak go stamtąd usunąć ? (system vista)
W menu kontekstowym w "wyślij do" pojawił mi się sns-resizer, ktoś ma pomysł jak go stamtąd usunąć ? (system vista)
Uruchom SNS-Resizer i usuń wpis z menu kontekstowego lub w menu Start wpisz SendTo, otwórz katalog i usuń program ręcznie.
do tego programu przydałby sie podobny tylko zmieniający nazwy zdjęć wsadowo-pomyśl o tym .Poza tym program SNS-Resizer działa rewelacyjnie
mateo912
19-12-2010, 18:56
do tego programu przydałby sie podobny tylko zmieniający nazwy zdjęć wsadowo-pomyśl o tym .Poza tym program SNS-Resizer działa rewelacyjnie
Total comander?
Petroszkło
04-01-2011, 13:47
Gigant, czegos takiego szukałem,teraz moja zona tez moze miniatutyzowac fotki bez angażowania w to mnie. I mam więcej czasu dla siebie:-)
Sam soft jest całkiem całkiem. Mnie osobiście nie odpowiada "filozofia" obsługi. Konfigurator jest ok i gdyby tam dodać "wskaż katalog z plikami źródłowymi", oraz "start" i było by jak dla mnie,prościej i szybciej.
Nie wiem czemu, ale gdy plików jest cirka więcej niż 30, to program, się na mnie wypina :-(
Psychotrop
05-01-2011, 14:49
u mnie się wypina powyżej 300 zdjęć :)
u mnie się wypina powyżej 300 zdjęć :)
Przepełnia się systemowy bufor parametrów.
Zamiast przeciągać do programu wszystkie obrazy z katalogu, przeciągnij do programu katalog z obrazami.
bcrich77
05-01-2011, 16:08
Fajnie jakby można było określić po swojemu nazwę pliku wyjściowego.
Bez tych wszystkich parametrów.
Fajnie jakby można było określić po swojemu nazwę pliku wyjściowego.
Bez tych wszystkich parametrów.
Dołączam się do "wniosku racjonalizatorskiego"
od siebie dodam, że używam programu nadzwyczaj często i jest dla mnie lepszy niż opcja Save for Web& Devices w PSie, za co ode mnie duże piwo dla Pebala :grin:
Ściągnąłem SNS-Resizer 800exe i po przeciągnięciu zdjęcia na ikonkę faktycznie po chwili pojawia się zmniejszony plik.
A gdzie jest to okno programu?
źródło (http://img812.imageshack.us/i/imageproxyashx.png/)
Odpal normalnie plik exe.
Odpal normalnie plik exe.
Faktycznie dało się, jednak dopiero po udostępnieniu netu.
Powiedz jeszcze czym różni się SNS-Resizer 800 od SNS-Resizer G800x450?
Pytasz o wersje plików exe, czy o ustawienie parametrów (parametry są przechowywane w nazwie pliku)?
Jak jesteś przy kompie, to zapytam jeszcze o pewną rzecz.
Mianowice chodzi mi o wagę wypluwanych plików. Na Alle można dodawać bez dodatkowych kosztów pliki do 50kB.
Czy jest możliwość ustawienia (default) programu, aby produkował zdjęcia o takiej wadze?
W oknie konfiguracyjnym w pozycji "Jakość obrazu" wybierz "Limit (KB)" i ustaw wartość 50, lub dopisz "L50" do nazwy pliku programu.
bcrich77
06-02-2011, 20:45
Fajnie też jakby można było ustawiać rozmiar w centymetrach i rozdzielczość dpi pliku wyjściowego :-)
W oknie konfiguracyjnym w pozycji "Jakość obrazu" wybierz "Limit (KB)" i ustaw wartość 50, lub dopisz "L50" do nazwy pliku programu.
Ale jaja. W wieku prawie 50 lat zostałem programistą.
źródło (http://img815.imageshack.us/i/tlumacz.gif/)
bcrich77
06-02-2011, 20:49
Jeszcze jedno, rozmiar docelowy to maksymalnie 5000 pixeli?
Jeszcze jedno, rozmiar docelowy to maksymalnie 5000 pixeli?
Tak
Pewnie gdzieś w dyskusji jest info na ten temat, ale nie chce mi się czytać 21 stron forum... Czy link z pierwszego postu tego wątku jest linkiem do najnowszej wersji programu?
Dzięki, udało mi się zainstalować i śmiga jak miło. :-)
bcrich77
23-02-2011, 08:57
Pebal, nie zabierasz się za nową wersję resizera czasem?
Kiedyś pamiętam obiecywałeś i cisza ;-)
Na pewno się jeszcze za niego zabiorę, muszę tylko poukładać parę rzeczy.
W związku z prowadzoną na forum akcją informacyjną (http://forum.nikoniarze.pl/announcement.php?f=17), zalecam poniższą konfigurację programu SNS-Resizer.
SNS-Resizer-_1000x850MQ95.exe
To ja tylko przyłączę się do apelu poprzedników z prośbą, o upgrade możliwości dodawania najprostszych ramek zewnętrznych (bez żadnych udziwnień, dodatkowych obwódek) -- ot zwykłych kilkupikselowych, np. białych ramek.
A do pełni szczęścia brakuje mi tylko możliwości zmniejszania zdjęć, z opcją zachowania profilu kolorów, ale bez exif’a. :)
To ja tylko przyłączę się do apelu poprzedników z prośbą, o upgrade możliwości dodawania najprostszych ramek zewnętrznych (bez żadnych udziwnień, dodatkowych obwódek) -- ot zwykłych kilkupikselowych, np. białych ramek.
A do pełni szczęścia brakuje mi tylko możliwości zmniejszania zdjęć, z opcją zachowania profilu kolorów, ale bez exif’a. :)
Zmniejszyć i dodać ramki możesz dodać w SNS-Resizer (http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html)
mateo912
01-06-2011, 08:00
Zmniejszyć i dodać ramki możesz dodać w SNS-Resizer (http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html)
Fotofil a zauważyłeś o czym jest ten temat? ;)
Ok, postaram się coś z tym zrobić.
To i ja się przypomnę z opcją z postu #66 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1428143&postcount=66). Da radę wprowadzić te kopiowanie mniejszych plików?
Fotofil a zauważyłeś o czym jest ten temat? ;)
No tak, walnąłem zonka.
To przez tą temperaturę.
Odnoszę wrażenie, że kolorystyka zmniejszonych zdjęć delikatnie odbiega od oryginału. Czy tak jest u wszystkich korzystających z SNS-Resizer?
Nic takiego nie zauważyłem, a jeśli nawet tak jest to różnica jest niezauważalna.
Odnoszę wrażenie, że kolorystyka zmniejszonych zdjęć delikatnie odbiega od oryginału. Czy tak jest u wszystkich korzystających z SNS-Resizer?
Tylko, jeżeli oryginalny obraz korzysta z osadzonego profilu kolorów a w zmniejszonym obrazie nie zachowałeś danych EXIF.
Niestety w obecnej wersji programu, nie można zachować osadzonego profilu kolorów, nie zachowując danych EXIF. Dodaj parametr zachowujący dane EXIF a kolory będą reprodukowane poprawnie.
Nic takiego nie zauważyłem, a jeśli nawet tak jest to różnica jest niezauważalna.
Ja jednak widzę różnicę.
Tylko, jeżeli oryginalny obraz korzysta z osadzonego profilu kolorów a w zmniejszonym obrazie nie zachowałeś danych EXIF.
Niestety w obecnej wersji programu, nie można zachować osadzonego profilu kolorów, nie zachowując danych EXIF. Dodaj parametr zachowujący dane EXIF a kolory będą reprodukowane poprawnie.
Rzeczywiście jak zmniejszam bez danych EXIF to kolorki bledną, a zachowując dane EXIF kolorki są dokładnie takie same.
Pebal Dzięki:)
stepowyszlak
18-07-2011, 15:29
a ja tylko przyłączę się do apelu poprzedników z prośbą, o upgrade: kwestia domykania poziomów czy autokontrastu. Wiem, że to może być już przesadą. Ale dla kogoś kto np nie zna się na fotografii i używa programu do fb czy czegokolwiek moze przyniesc ulge. Ja chociaż kumam baze mam opory by masowo uprawiać temat :) inni może też:)
może i przesada, powiedzcie sami. w kazdym razie była by to pewnie dla niektórych zaoszczedzenie wielu minutek życiodajnego czasu... nie wspomne o tych ktorzy sie na tym nie znają i zauważa zmiane po zmiejszeniu zdjecia...
programu używam co wekend od 6miesiecy do zmiejszania koło 500zdjęć jest to super mega piekny cudowny prosty w obsludze program!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wiecej takich cukierków!
gratulacje i pozdrawiam!!!
a ja tylko przyłączę się do apelu poprzedników z prośbą, o upgrade: kwestia domykania poziomów czy autokontrastu.
Myślę, że da się zrobić.
Witam,
Na wstępie duże brawa, nie spotkałem się z :
- tak malutkim programem
- tak prosty i szybkim
- tak dokładnym i dającym świetne efekty
sns resize uratował mnie przed programami typu view nx czy breezer do przeróbki tiffa na jpg.
mam tylko jedno pytanie do autora programu, jak mogę się pozbyć tej białej ramki która jest
między zdjęciem a czarną ramką zewnętrzną, sto razy bardziej wole samą ramkę czarną z
możliwością wyboru szerokości.
Mam nadzieję że jest na to ustawienie o którym ja nie wiem.
Z góry dzięki !
pebal, nie myślałeś by dodać do SNS-Resizer hurtowe usuwanie exif? By można było bez kompresji, pomniejszania zdjęc etc.. tylko usunąć exif z wielu plików naraz.
pebal, nie myślałeś by dodać do SNS-Resizer hurtowe usuwanie exif? By można było bez kompresji, pomniejszania zdjęc etc.. tylko usunąć exif z wielu plików naraz.
Możesz pobrać, odpowiednio skonfigurowane, narzędzie ExifTool (http://www.mmj.pl/~snibisz/tmp/ExifTool(-overwrite_original_in_place -all=).exe) i korzystać z niego podobnie jak z SNS-Resizer (przeciągając na ikonkę programu pliki lub katalogi obrazów).
Należy tylko pamiętać, że narzędzie to w tej konfiguracji, usuwa wszystkie metadane obrazu a więc także osadzone profile kolorów. W związku z tym, przetwarzane obrazy powinny być zapisane w przestrzeni sRGB.
W doskonałej darmowej przeglądarce plików - FASTSTONE IMAGE VIEWER, też jest wygodne narzędzie do usuwania EXIF
Jaka jest maksymalna ilość zdjęć, które można zmniejszyć w jednym procesie ? Mam ok. 1600 zdjęć w formacie jpg i gdy chcę dodać wszystkie wyświetla się "System Windows nie może uzyskać dostępu do określonego urządzenia, ścieżki lub pliku. Możesz nie mieć odpowiednich uprawnień, aby uzyskać dostęp do elementu.". Poza tym zmniejszanie działa gdy dodaje pojedyncze pliki czy kilka plików.
mateo912
04-12-2011, 20:10
Jaka jest maksymalna ilość zdjęć, które można zmniejszyć w jednym procesie ? Mam ok. 1600 zdjęć w formacie jpg i gdy chcę dodać wszystkie wyświetla się "System Windows nie może uzyskać dostępu do określonego urządzenia, ścieżki lub pliku. Możesz nie mieć odpowiednich uprawnień, aby uzyskać dostęp do elementu.". Poza tym zmniejszanie działa gdy dodaje pojedyncze pliki czy kilka plików.
a co za problem puścić partiami? po 300/400 sztuk.
Przy 300 - 400 jest to samo :D
Nie ma żadnego limitu jeżeli przeciągniesz na ikonkę programu katalog z obrazami, zamiast wielu plików obrazów.
W przypadku przeciągania na ikonkę programu wielu plików obrazów, ilość możliwych do przetworzenia obrazów jest zależna od wersji systemu operacyjnego i długości ścieżki do plików. Ograniczeniem jest wielkość bufora konsoli a nakładane jest przez system operacyjny.
Wielkie dzięki, działa, właśnie "miele" pliki :D
Dzięki Pebal - ten program jest dla mnie idealnym narzędziem :D
Pebal, zamierzasz jeszcze rozwijać ten projekt? :)
Ja ciągle liczę na możliwość dodawania najprostszych białych ramek, bez udziwnień -- tylko tego brakuje mi w programie.
Psychotrop
23-06-2012, 00:31
Mnie jedynie drażni, że znak wodny można dodawać tylko w png :/
Pebal, zamierzasz jeszcze rozwijać ten projekt? :)
Ja ciągle liczę na możliwość dodawania najprostszych białych ramek, bez udziwnień -- tylko tego brakuje mi w programie.
Mam w połowie ukończoną wersję 2, ale na razie nie mam czasu jej skończyć. Może po wakacjach znajdzie się więcej czasu.
Ok -- super. Poczekam grzecznie. ;)
mateo912
23-06-2012, 12:48
Mnie jedynie drażni, że znak wodny można dodawać tylko w png :/
a w jakim innym formacie chciałeś dodawać? ;)
Jedynie PNG(oczywiście mowa o tych "mniejszych" formatach a nie tiff czy psd) pozwala na przeźroczyste tło które w znaku wodnym jest chyba najlepszym wyjściem.
Psychotrop
23-06-2012, 13:27
no może co racja to racja.
u mnie tiffy, ale z drugiej strony zrobić z tego png to dwa kliknięcia :)
Mam w połowie ukończoną wersję 2, ale na razie nie mam czasu jej skończyć. Może po wakacjach znajdzie się więcej czasu.
czekam niecierpliwie na wersje 2.x.x.x
źródło (http://giftube.pl/pics/551.gif)
Pebal skąd pobrać SNS-Resizer , zgóry wielkie dzięki
źródło (http://www.gifart.de/gif234/blitze/00001977.gif)
Pebal skąd pobrać SNS-Resizer , zgóry wielkie dzięki
Link (http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html).
Link (http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html).
źródło (http://images.wikia.com/theregularshow/images/9/9a/Thanks_graphics_14.gif)
Pebal , program naprawdę super , śmiga aż miło , czy istnieje możliwość przy opcji zapisywania obrazów w osobnym katalogu możliwość zmiany opisu z SNS-Standartxxxx na własny ? po co jest funkcja kopiuj ? ja mogę dodawać zdjęcia osobno lub cały katalog przesuwając na sns-resizer-800.exe czy istnieje inna możliwość dodania zdjęcia z możliwością podglądu przed zapisem ?