Zobacz pełną wersję : SNS-Resizer
Do ilu zdjęć jednocześnie przerabianych jest limit? jak wrzucam większą ilość za jednym razem np. 300tiff., wyskakuje "..za długie nazwy". Za to mniejsza ilość np.50tiff leci jak szalone. Pebal da rade coś z tym zrobić? czy czegoś nie wiem:) Moim zdaniem resizer'y spełniają swoją funkcje najlepiej przy hurcie, np chciałbym na raz zamienić 1000tiff na 1000jpg, a robienie tego na raty mija się z celem. To moja uwaga na temat świetnego programiku. Piona!
Odpowiedź (http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2634128&postcount=237)
dzięki kolego *Me_how, szybki jak błyskawica:)
Fajnie też jakby można było ustawiać rozmiar w centymetrach i rozdzielczość dpi pliku wyjściowego :-)
Pebal, nie znalazłem odpowiedzi na sugestię kolegi, a temat dla mnie ciekawy...
Ja już mam dużą listę tego, co należałoby dodać do programu, ale cierpię na chroniczny brak czasu :( Musze się najpierw uporać z innymi projektami.
bcrich77
27-03-2013, 10:08
No to czekamy z niecierpliwością na nową wersję :-)
Ja jeszcze dołożyłbym ustawianie dokładnej nazwy pliku wynikowego, np. własny tekst i numer zdjęcia, bez tych wszystkich symboli dodawanych po nazwie.
Ja już mam dużą listę tego, co należałoby dodać do programu, ale cierpię na chroniczny brak czasu :( Musze się najpierw uporać z innymi projektami.
Ok, jasne! Nie chciałem poganiać, tylko sobie pomyślałem, że sugestia w natłoku postów mogła pozostać niezauważona.
Witam
Każde zdjęcie zmniejszone przez program "traci" kolory... robi się bardziej wyblakłe. Tak ma być?
Ok już odkryłem jak to działa;) Jest OK!
Witam
Każde zdjęcie zmniejszone przez program "traci" kolory... robi się bardziej wyblakłe. Tak ma być?
Jeżeli obraz ma inną przestrzeń kolorów aniżeli sRGB, to trzeba zachować metadane w zmniejszonym obrazie (dodać literkę M).
donkiszot
11-10-2013, 13:11
Jest jakaś szansa na parametr, który nie robi niczego oprócz wycinania danych EXIF? Twój program robi to znakomicie i przydałoby mi się aby czasem zrobić tylko to.
Z pewnością można by dodać taki parametr.
Jeżeli jednak interesuje Cię tylko usunięcie danych EXIF, to zainteresuj się narzędziem ExifTool. Można je parametryzować podobnie jak SNS-Resizer, w nazwie programu, a jest dedykowane do manipulacji danymi EXIF.
donkiszot
11-10-2013, 21:15
Interesuje mnie proste i bezwzględne wycięcie wszystkiego. Twój program robi to znakomicie, ale przy okazji, a nie zawsze chce coś zmniejszać.
Używałem do tego celu np. Exifera, ale niedawno okazało się, że pod innymi systemami operacyjnymi jednak coś zostaje w danych.
Dzięki za cynk, obadam ExifToola.
Psychotrop
11-10-2013, 21:56
sprawdź może w ten sposób: ustaw w SNS-Resizer jakąś mega gigantyczną rozdzielczość i zaznacz opcję, żeby nie zwiększał/zmniejszał zdjęć o mniejszym rozmiarze, niż zadany.
tylko nie wiem, czy SNS w ogóle nie tknie tych zdjęć, czy zrobi wszystko, poza zmniejszaniem.
nie mam teraz go pod ręką bom w pracy.
ale to sekunda przeklikania, żeby sprawdzić ;)
donkiszot
11-10-2013, 22:01
Hehe, od razu to sprawdziłem. Niestety, pomija całkiem.
Pebal czy wersja 1.7.2 jest ostatnią wersją Resizer'a ? program rewelacyjny :)
Pebal czy wersja 1.7.2 jest ostatnią wersją Resizer'a ? program rewelacyjny :)
Nie jest ostatnią, ale nie wiem czy nową wersję, podobnie jak pierwszą, uda mi się zmieścić w jednym pliku.
Świetny program, tylko nie wiem która opcja odpowiada za zachowanie ORYGINALNEGO rozmiaru zdjęcia? (chciałbym masowo konwertować zdjęcia o różnych rozmiarach)
Kiedy wersja na Maca,chyba trochę ludzi by to uszczęśliwiło (-:
Tego nikt nie wie, projekt na razie leży na półce.
Niestety po przejściu na Windowsa 10 program domaga się NET Framework 3.5. W win 10 jest FW 4 i nie chce się zainstalować ta starsza. Strasznie mi brakuje Twojego programu, trzymam kciuki za chwilę Twojego wolnego czasu... ;-)
U mnie na WIN10 resizer działa bez problemu
Starszy .NET Framework jest częścią Win10, ale instalowaną na żądanie. Wejdź w opcję dodaj/usuń składniki systemu Windows.
Już kilkakrotnie próbowałem, ale niestety wywala mi błąd 0x800F081F i nie chce go zainstalować/dodać :(
Odinstaluj wersję 4, zainstaluj starszą, i ponownie zainstaluj 4. Windows często sam sobie psuje konfiguracje .NET
Dzięki, wszystko bangla jak należy, pomogło to: https://www.youtube.com/watch?v=YPAwpAXXKw8