PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom beta 4

stig
25-09-2006, 06:50
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom/

krystek
25-09-2006, 07:05
szczerze mowiac, to lightroom zaskakuje mnie tym, ze niczym mnie nie zaskakuje..

PaSkal
25-09-2006, 09:32
Dołożyli "Vibrance" mówiąc, że inspirowane Rawshooterem.
Jeśli poprawią prędkość działania programu, żeby dorównała RS, to będzie naprawdę fajnie.

Ale cenę i tak obstawiam na ~500 USD. :sad:

Mok
25-09-2006, 09:42
A ja zauważam znaczący postęp jeżeli chodzi np. o szybkość działania. Ogólnie coraz bardziej podoba mi się ten program.

pooley
25-09-2006, 10:01
no szybkosc poprawili to fakt... ale jak krystek wspomnial, ten program niczym nie zakakuje... ja nadal stanowczo wole Bridga, jest duzo szybszy, LR wyglada ladniej, ale... nic poza tym, oczywiscie ma wszystko pod reka, ale jakos na chwile obecna chyba bym sie nie 'przesiadl'...

Jacklon
25-09-2006, 13:43
Hej! Nazwa się zmieniła: Photoshop Lightroom. Aż się zastanawiałem czy to aby nie plugin do PeeSa.
Zaraz sprawdzę co do tej szybkości bo teraz 25 GB zdjęć z 12 MPix matrycy wejdzie, a mam już 8700 klatek w bibliotece. Ale na noc zapuszczę update biblioteki.

life
25-09-2006, 14:10
a jak z NEF-ami z D80 czyta je ta nowe beta?? moze ktos prawdzic?

dzyniol
25-09-2006, 14:36
Łyka nef z D80, moim zdaniem program jest skandaliczny, mam Athlona64 x2 4200 z 2gb RAM i to co wyprawia na nim ten program to jest syf, generalnie zaczynają mnie denerwować programy nowe, AfterFx w wersji 7.0 z 2 rdzeniowym chodzi wolniej niż 6.5 na athlonie64 3000, dzisiejsi programiści są do dupy, niedługo będą myszką pisać programy, banda lamerów, ehh gdzie te czasy co na amidze kosmiczne rzeczy się wyczyniało.........

life
25-09-2006, 14:48
niestety ale teraz pisanie plikacji w takich firmach jak adobe odbywa sie tak jak produkcja aparatow na lini produkcyjnej :) czli szybciej i taniej! zakladajac ze kazdyi tak kupi nowy procesoer, wiecej ramu! niestety to nie te czasy gdzie spedzano 100 godzin nad optymalizacja i rozwiazywaniem problemow, teraz kozystaja z gotowycj klas, metod a ze bylo to pisane do czegos innego to inny problem wazne ze dziala (to nic ze ziala 10x wolniej) ale dziala a terminy leca!!! wkoncu trzeba wypuscic Nowego CS3, nowy program do Raw-ow bo z czego kase beda robic??

PaSkal
25-09-2006, 14:49
life:
To od Mistrza z forum Adobe (wytłuszczenia moje) Odpowiedź dotyczy głównie pytań o nowe aparaty i (nadchodzący) ACR 3.6:

"Thomas Knoll - 6:30am Sep 19, 06 PST (#1 of 8 )

To answer the most likely questions:

No, this update does not support the Nikon D80 nor the Canon 400D [Rebel XTi] yet. We receieved these cameras too late in our development cycle to make the cut for this release. We understand there are a lot of users now getting these cameras who want support as soon as possible.

There are also a bunch of other cameras models likely to be announced at Photokina which will want to support as soon as possible.

Because of this demand, we are planning to make the time gap between the ACR 3.5 and 3.6 releases shorter than usual, so you will not have to wait all that long for support.

Also, we are nearing completion of the Beta 4 release of Lightroom. This will be released fairly soon (before the release of ACR 3.6). Lightroom is currently in a free public beta program:

http://labs.adobe.com/technologies/lightroom

Beta 4 of Lightroom will have preliminary support for both the Nikon D80 and the Canon 400D.

So in the time period the Beta 4 release of Lightroom (soon) and ACR 3.6 (shorter cycle than usual), you wil be able to processor your Nikon D80 and Canon 400D files using Lightroom Beta 4. You will also have the option of using the Beta 4 build Lightroom to convert the Nikon D80 and Canon 400D raw files into DNG format, which can then be used with ACR versions as old as 2.4."

Ernest
25-09-2006, 15:19
Dwa rozwiązania z LR chętnie bym widział w ACR: Vibrance + mechanizm pickera do balansu bieli. Resztę robi każdy program do wołania rawów, oby wkrótce różniły się tylko interface'ami ;) Swoją drogą, ciekawe w jakim kierunku ACR będzie zmierzał, rozwoju wraz z LR czy raczej wegetacji z dokładaniem obsługi kolejnych formatów RAW. Bo co do DNG to ze strony producentów raczej nie zatrybią

PaSkal
26-09-2006, 09:18
Szybki apdejt:

Zainstalowałem wczoraj wieczorem Betę 4 Lightrooma.

1. W Łindołsie wciąż się nazywa "Adobe Lightroom"
2. Chodzi znacznie szybciej od poprzedniej wersji. Nie ma już (prawie) w ogóle debilnego okienka "working". Sprawdźcie sami, ale chłopaki na pewno popracowały nad kodem.
3. Interfejs się zmienił trochę, no i dodali tych parę rzeczy, o których mowa była powyżej. Pickera bieli nie przyuważyłem...
Bardzo interesująco (dla mnie, bo ja lamer jestem) wygląda okienko krzywych - jest bardzo przyjazne.
4. Powiesił się natomiast przy imporcie zdjęć. Mam kilkadziesiąt NEFów (D50, ok. 5,5MB każdy) takich do testowania, co by nie zepsuć niczego niechcący. Zaznaczyłem chyba 25. Po 10 minutach wcisnąłem ctrl+alt+del, bo stwierdziłem, że nie ma sensu. Za drugim podejściem było już ok.

Paweł

[Po poście stiga:
Faktycznie zapomniałem o suwakach. Chodzą tak, jakby mysz była zepsuta. Nie chcą się ruszyć, a potem przelatują w prawo/ lewo. To niby zawsze można obejść wpisując konkretne wartości w okienkach obok (tylko po co?, ktoś powie)
Co do bibliotek itp. to ja lamer jestem. Też do mnie intuicyjnie przemawia "fizyczna" struktura katalogów, ale nie usiłowałem tego aspektu rozgryzać.

stig
26-09-2006, 10:09
Mi w sumie ciagle nie lezy. Jakos irytuje mnie powolnosc (wbrew powyzszym opiniom, nie zauwazylem przyspieszenia dzialania -- suwaki korekt przesuwaja sie w slimaczym tempie -- co strasznie meczy) -- ACR jest o wiele wygodniejszy. No i jakos nie przemawia do mnie filozofia pracy z bibliotekami. Jestem konserwatywny i rozumiem jedynie strukture katalogowa i rzeczywiste pliki na prawdziwych napedach i w prawdziwych katalogach, a nie jakies tam wirtualne cuda na kiju... Kompletnie to do mnie nie przemawia.
Kiedys nakrecilem sie tym co widzialem w Apple Aperture i dlatego ciekaw bylem Lightrooma. I powiem szczerze... Po testach obydwu beta wersji, nadal pozostaje przy sprawdzonym zestawie; C1 do szybkiej obrobki duzych zestawow zdjec i Shop z ACR do zdjec, ktore trzeba nieco bardziej dopieszczac.

Jacklon
27-09-2006, 12:24
No to teraz wzięła mnie wściekłość i piszę. Komputer mam stosunkowo mocny i o ile Beta 3 chodziło zjadliwie, ale niestabilnie to Beta 4 przyprawia mnie o wściekłość! Nie wiem czy jest stabilny bo co chwila się denerwuję, że tak wolno wszystko miele. To istny koszmar!
Z chęcią bym wrócił do Beta 3... Ale nie, koniec tego. Znacznie szybciej niż myślałem przesiadam się na Aperture. Z uśmiechem na ustach wydam 1300 zł na program, który zamiast sprawiać wrażenie po prostu działa!

Miniaturki się odświeżają i odświeżają. Przy starcie nie sprawdza bilblioteki i żaden problem, ale przy pracy czeka się znaaacznie dłużej a rdzenie się obijają. To na co ja do jasnej Anielki mam czekać? Aż mu się zachce? Nie mam możliwości sprawdzenia zużycia GPU, ale też nie odczuwam spadku mocy VGA, poza tym to CPU za to odpowiada za takie przeliczenia. A już o samej części develop to nawet wspominać nie będę. Myślałem, że mi się software wiesza a tu nieee.... on po prostu nic nie robi pomimo tego, że zlecam czynności. Aż tu nagle "hops" i 5 zmian na raz. Chyba stary Nikon Capture tutaj lepiej mi posłuży niż ten badziew. A już zacząłem cenić Adobe przy RAWach...

stig
27-09-2006, 13:13
Jacklon, hmmm... to jest nas dwoch, ktorzy widza spadek predkosci -- odwrotnie do pozostalych, ktorzy twierdza, ze beta 4 znacznie przyspieszyla... :D

Jacklon
27-09-2006, 13:22
stig, bo podejrzewam, że między załączeniem programu i wgraniem kilku klatek, a przenoszeniu grubych tysięcy plików i to samych RAWów z jednej do drugiej wersji jest różnica. Dla mnie odczuwalna i to bardzo. Zresztą ja mam Lightroom odpalony przynajmniej po 12h na dobę przez 5 dni w tygodniu. A siedzę przy nim nie dużo mniej. Miałem troszkę dodatkowej roboty teraz i nie wrzuciłem nowego materiału. Ale naprawdę aż mam strach w oczach jak pomyślę o 22 GB zdjęć z D2x, które właduję do niego w nadchodzącym tygodniu.
Czy zauważyłeś też, że ten program od Beta2 z każdym wypuszczeniem jest gorszy...? Teraz jakieś ornamenty dodali i zmienili design. Oczywiście na mniej czytelny i gorszy. Z "rating" korzystam cały czas, chodził wolno, ale teraz już po prostu mną telepie!
OK, takim narzekaniem nic nie zmienię. Wracam do pracy. Może miniaturki się już odświeżyły...

stig
27-09-2006, 13:36
Czy zauważyłeś też, że ten program od Beta2 z każdym wypuszczeniem jest gorszy...? Zaczalem uzywac dopiero od wersji beta3, bo to pierwsza, ktora wyszla pod Windows. Nie mam Maca. Ale widze spore bajerowanie przy wersji b4 -- co wcale nie wyszlo na dobre...

Z "rating" korzystam cały czas, chodził wolno, ale teraz już po prostu mną telepie! OK, takim narzekaniem nic nie zmienię. Ja wracam do starych rozwiazan. Nic nie przebije C1 pod wzgledem szybkosci pracy i prostoty uzywania. :)

Kundzior
29-09-2006, 02:22
Czytam czytam i się dziwie, beta 3 się mi ślimaczyła była to wina wysłużonej windy (jak wiadomo lubi sobie sama winda śmiecić). Postawiłem system na nowo, instalnołem beta 4 i śmiga jak ta lala żadnych upierdliwych lagów. Sprzet to Athlon 64 3200+ i 1 Gb ramu.

Mi osobiście przyjemnie się pracuje z Lightroomem. Jedyne co mnei drażni to ta koncepcja z bibliotekami (jak już wcześniej ktoś wspomniał), wole żywe katalogi i pliki. Pozatym jest OK.

PaSkal
23-10-2006, 11:51
Do ściągnięcia tu:

http://labs.adobe.com/technologies/lightroom

Paweł
27-10-2006, 17:18
Program bardzo przemawia ale rozwalił mi wszystkie zdjęcia!!!!! i część nie do odzyskania :(
Rozwalenie polega na wprowadzeniu bardzo dzinej kolorystyki wręcz abstrakcji i pionowych pasów lub "gustownej" siatki trzeba uważać

pozdrawiam