PDA

Zobacz pełną wersję : Formatowanie

cristoforo7
03-07-2009, 21:29
Czy po każdym zetknięciu aparatu z komputerem należy wykonywać formatowanie w aparacie i czy formatowanie ma jeszcze jakąś inną funkcję oprócz opróżniania danych z karty????
Kto nie pyta ten nie wie :)

wasilewk
03-07-2009, 21:32
1. Ja bym używał czytnika, zamiast podłączać aparat do komputera.
2. Ja zawsze formatuję kartę przed wyjściem na focenie.
3. Aparat tylko czyści kartę, nic innego w ustawieniach nie robi.

Pzdr.

mkl
03-07-2009, 21:32
Usunie np ukryte pliki thumb.db, jeżeli wchodziłeś poprzez windows explorer, mogły zostac utworzone... Nigdy nie formatowałem karty w aparacie... No może z raz, żeby sprawdzić czy funkcja działa :]

Thumb.db można także usunąć usuwając katalog ze zdjęciami ręcznie :]

Siupes
04-07-2009, 17:54
ja formatuje kazda karte po wlozeniu do aparatu.

Władca Pixeli
04-07-2009, 17:58
Formatowanie nic nie kosztuje, trwa sekundą, nic nie pogorszy, zawsze może naprawić jakieś błędy więc dlaczego tego nie robić za każdym razem po wstawieniu karty. :mrgreen:

Przemek Paśnik
04-07-2009, 18:14
Formatujcie karty! Ja codziennie spotykam ludzi, którzy przynoszą mi do labu zdjęcia z tak zwanym "przeglądem pór roku" czyli folderami utworzonymi np w 2008 roku....A potem się dziwią, ze karta pada, zdjęć nie ma itp..

Dobry format nie jest zły :)

mkl
04-07-2009, 21:46
Formatujcie karty! Ja codziennie spotykam ludzi, którzy przynoszą mi do labu zdjęcia z tak zwanym "przeglądem pór roku" czyli folderami utworzonymi np w 2008 roku....A potem się dziwią, ze karta pada, zdjęć nie ma itp..

Dobry format nie jest zły :)

Na jakiej podstawie twierdzisz, że karta nieformatowana pada częściej niż formatowana?

Przemek Paśnik
04-07-2009, 22:08
Twierdzę tak na podstawie około pięćdziesięciu kart dziennie, które przewijają mi się przez ręce w pracy w fotolabie. Zdziwiłbyś się patrząc jak właściwie formatowany no name śmiga szybciej niż np extreme III na tym samym czytniku. Poza tym wszystko już wyjaśniono w tym wątku. Usuwanie zdjęć pozostawia śmieci, które powoli, ale sukcesywnie zapychają kartę. Potem takie wesołe krzaczki się ogląda

Mariusz888
04-07-2009, 23:27
A może temat z innej bajki - czy formatowanie poprzez 2 przyciski na body lub ew menu usuwa Wam zdjęcia... pytanie jest kretyńskie bo nawet w instrukcji pisze że powinno usuwać a i w D80 zauważyłem, że nie usuwa i fotki kasuje poprzez menu usuwanie zdjęć -> wszystkie -> tak... to samo w D200 - co ciekawsze nie jest to problem jednej karty ponieważ jak wiadomo D80 pracuje na SD a D200 na CF

SD to Sandisk Extreme III 4GB a CF to Sandisk Ultra II 4GB... ;)

Sformatuj kartę pamięci
Formatowanie karty pamięci powoduje nieodwracalne usunięcie wszystkich
zdjęć i innych danych, które mogą być zapisane na karcie pamięci. Przed
sformatowaniem karty należy się upewnić, że wszystkie dane, które trzeba
zachować, zostały skopiowane na inne urządzenie do przechowywania danych.
To jest cytat z intrukcji obsługi D200 str 14... mimo tego u mnie żadne body nie kasuje fotek przy formacie...

wasilewk
05-07-2009, 10:44
A może temat z innej bajki - czy formatowanie poprzez 2 przyciski na body lub ew menu usuwa Wam zdjęcia... pytanie jest kretyńskie bo nawet w instrukcji pisze że powinno usuwać a i w D80 zauważyłem, że nie usuwa i fotki kasuje poprzez menu usuwanie zdjęć -> wszystkie -> tak... to samo w D200 - co ciekawsze nie jest to problem jednej karty ponieważ jak wiadomo D80 pracuje na SD a D200 na CF

...

Na użytek tego wątku uprościłbym sprawę tak:
- formatowanie karty w aparacie jest szybkie i niezawodne i przygotowuje POPRAWNIE kartę do pracy w danym aparacie,
- formatowanie karty podzieliłbym na dwa: 1. Formatowanie szybkie, 2. Formatowanie głębokie.
- w aparacie jest wykonywane to pierwsze formatowanie i nie ma możliwości wykonania formatowania głębokiego,
- szybkie formatowanie 'nadpisuje' File Allocation Table ( spis plików) na karcie nowymi wartościami startowymi ( urządzenie czytające widzi taką kartę jako pustą, więc dalsze użytkownie tak sformatowanej karty spowoduje dopisanie nowych wartości do FAT oraz nadpisanie nowymi plikami zdjęć - starych plików zdjęć),
- formatowanie głębokie powoduje zapisanie ustaloną wartością wszystkich komórek na karcie. Taka karta jest 'czysta' i nie nadaje się do pracy ani w aparacie ani w komputerze - musi zostać przygotowana przez formatowanie szybkie (zapisanie nowego FAT), żeby dalej ją używać, formatowanie głębokie jest możliwe do przeprowadzenia specjalnymi programami na komputerze.

Pzdr.

Mariusz888
05-07-2009, 12:01
wasilewk - wiem jak się ma alokacja plików do dysku ale:

- szybkie formatowanie 'nadpisuje' File Allocation Table ( spis plików) na karcie nowymi wartościami startowymi ( urządzenie czytające widzi taką kartę jako pustą, więc dalsze użytkownie tak sformatowanej karty spowoduje dopisanie nowych wartości do FAT oraz nadpisanie nowymi plikami zdjęć - starych plików zdjęć),
ok - tylko że stan zdjęć na karcie się nie zmienia po formacie - czyli idąc dalej jak mam np możliwość na pustej zrobienia 240 NEFów, zrobię 20 i zostaje mi 220 - daję format i dalej mam 220 czyli soft będzie nadpisywał najpierw tamtych 20 zdjęć "na sobie" i dopiero potem przejdzie do zapełniania pustego miejsca... ? To jest logiczne tylko bezsensowne ;) tym bardziej, że w instrukcji pisze

Formatowanie karty pamięci powoduje nieodwracalne usunięcie wszystkich
zdjęć i innych danych, które mogą być zapisane na karcie pamięci.
A usuwanie to nie jest nadpisywanie kolejnymi plikami tych już istniejących - dla mnie słowo format w znaczeniu "instrukcyjnym" jest jasno wyrażone jako formatowanie znane z dysków do kompa - dajemy format i jest czysto ;) a pytam bo 2 różne body na 2 diametralnie różnych kartach danych nie usuwają :)

wasilewk
05-07-2009, 12:21
wasilewk - wiem jak się ma alokacja plików do dysku ale:

ok - tylko że stan zdjęć na karcie się nie zmienia po formacie - czyli idąc dalej jak mam np możliwość na pustej zrobienia 240 NEFów, zrobię 20 i zostaje mi 220 - daję format i dalej mam 220 czyli soft będzie nadpisywał najpierw tamtych 20 zdjęć "na sobie" i dopiero potem przejdzie do zapełniania pustego miejsca... ?

"zrobię 20 i zostaje mi 220 - daję format i dalej mam 220 " - po formacie będziesz miał 240.
File Allocation Table - nie tylko daje spis plików ale też ich umieszczenie (Low i High cluster).
Jesli w nowym FAT-cie zostaną zapisane dane startowe, to cała przestrzeń przeznaczona na dane jest do zapełnienia.

A usuwanie to nie jest nadpisywanie kolejnymi plikami tych już istniejących - dla mnie słowo format w znaczeniu "instrukcyjnym" jest jasno wyrażone jako formatowanie znane z dysków do kompa - dajemy format i jest czysto

W formacie dysku też istnieje coś takiego jak "szybkie formatowanie", gdzie przestrzeń przeznaczona na dane jest nie ruszana i dlatego funkcją unformat można wszystko przywrócić. Choć na karcie jest troszkę inaczej, to dla przejrzystości można przyjąć, że jest podobnie.

Mariusz888
05-07-2009, 12:40
Jesli w nowym FAT-cie zostaną zapisane dane startowe, to cała przestrzeń przeznaczona na dane jest do zapełnienia.
No to to samo opisałem w przykładzie "cyferkowym" ;)

A teraz mniej filozoficznie - dlaczego instrukcja podaje, że dane są kasowane podczas gdy po formacie stan ilości foto do zrobienia zostaje taki sam...

skreczsz
05-07-2009, 12:43
1. Ja bym używał czytnika, zamiast podłączać aparat do komputera.
2. Ja zawsze formatuję kartę przed wyjściem na focenie.
3. Aparat tylko czyści kartę, nic innego w ustawieniach nie robi.

Pzdr.

ja zawsze uzywam czytnika bo szybciej ale przyznam ze karty nie formatuje..ale skoro ma byc lepiej to zaczne..

wasilewk
05-07-2009, 12:43
[...] dlaczego instrukcja podaje, że dane są kasowane podczas gdy po formacie stan ilości foto do zrobienia zostaje taki sam...

?

U mnie ta liczba się zmienia po sformatowaniu.

Pzdr.

donkiszot
05-07-2009, 12:56
A teraz mniej filozoficznie - dlaczego instrukcja podaje, że dane są kasowane podczas gdy po formacie stan ilości foto do zrobienia zostaje taki sam...

A na pewno potwierdzasz formatowanie ponownym nacisnieciem obu przyciskow? U mnie licznik sie "zeruje".

Mariusz888
05-07-2009, 14:16
donkiszot - zwalczyłeś mój wiatrak :lol: :lol: :lol: właśnie sprawdziłem i jest ok... w życiu bym nie wpadł na to aby te przyciski wciskać raz jeszcze - całe życie byłem pewien że skorą są na puszce i nie wyświetla się żadne komunikat proszący o potwierdzenie bo od razu mruga "For" to się formatuje z miejsca a tu takie buty... ale wpadka :lol:

mOSAd
11-07-2009, 16:42
Praktycznie zawsze używam formatowania w aparacie. Czasem zdarza mi się usunać pliki i katalogi z poziomu Windowsa. Bez różnicy, efekt jest taki sam dla aparatu, czytników itp. Formatowanie w aparacie jest zalecane w stosunku do formatowania na komputerze, ponieważ, to aparat musi znać format zapisu, a jak sam sformatuje, to i na pewno zapisze. W komputerze może być teoretycznie wiele możliwości wykonania formatu kart pamięci. Różne rozmiary "klastrów", tryby adresowania itp. Coś może się nie zgadzać. W praktyce nie znam takiego przypadku, bo chyba na razie panuje zgodność standardów i oprogramowania w korpusach i na komputerach. Ale nigdy nie wiadomo jak to w przyszłości będzie. Na pewno warto sformatować w aparacie świeżo zakupioną kartę pamięci. Usuwanie plików/folderów w komputerze jest raczej bezpieczne na 100%. Formatowanie - niekoniecznie.
Jeśli komuś zależy na poufności danych, to należy pamiętać, że ani normalne formatowanie, ani usuwanie plików, nie niszczy danych. Są one do odzyskania dopóki nie zostaną nadpisane. Ale z nadpisaniem też może nie być tak prosto jak się wydaje na pierwszy rzut oka, ale to już inny temat.

mkl
11-07-2009, 18:59
Jeśli komuś zależy na poufności danych, to należy pamiętać, że ani normalne formatowanie, ani usuwanie plików, nie niszczy danych. Są one do odzyskania dopóki nie zostaną nadpisane. Ale z nadpisaniem też może nie być tak prosto jak się wydaje na pierwszy rzut oka, ale to już inny temat.

Ciekawostka związana z poufnością danych... Istnieją już techniki, które w przypadku dysków magnetycznych pozwalają z pewnym prawdopodobieństwem określić to, co znajdowało się na dysku nawet do trzech zapisów wstecz. Nie wiem jak to jest w przypadku nośników elektrycznych. Być może pozostaje jakiś rezydentny ładunek, na podstawie którego da się określić poprzednią zawartość komórki po jej zapisaniu.
Może jeszcze jedna ciekawostka - mit rodem z hollywod. Do hackera ma wpaść FBI, który ma pełno nielegalnych danych na płytach CD. Co robi hollywodzki hacker - wrzuca płyty do kuchenki mikrofalowej, która niszczy niszczy płytę... Niszczy oczywiście, ale warstwę odblaskową jedynie. Wystarczy płytę pokryć nową warstwą odbijającą i istnieje duża szansa, że da się odczytać dane.