PDA

Zobacz pełną wersję : Agfa Isola - z czym jeść?

peludito
03-07-2009, 16:18
Jak wielu wychowanych już na cyfrze czuję potrzebę powrotu do korzeni i liźnięcia kliszy. Za całe 26pln włącznie z przesyłką zanabyłem starą Isolę w idealnym stanie. 6x6, 2 czasy - 60 (chyba) i B, 2 przesłony (słoneczko i chmurka, to bodajże coś w stylu 11 i 6,3) i trzecie położenie - wbudowany żółty filtr na 11. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z takim średnioformatowym prostakiem? Czytałem opinie o tych prostych aparatach z przełomu 50'/60', że zniechęcają do fotografii analogowej i średniego formatu, ale ja widziałem, co to wypluwa na flickrze i nie jest tak tragicznie. W każdym razie w najbliższym czasie nie zamierzam wpadać w następną pasję. Chcę popatrzeć przez kwadrat, zrobić ze dwa filmy i zobaczyć, czy da się to okiełznać.
Jaki film (czarno-biały naturalnie) polecacie na zupełny początek? Jak nie poprześwietlać w dzień? Widząc pogodę nawet na iso 50 przy f:11 i 60 to chyba ciut za jasno.. Czy nie? Aa, i jeszcze jedno - pod pierwszą, ruchomą - focus z 3 ustawieniami!;) - soczewką są jakieś dwa drobne paprochy (wyśledziłem je przy otwartej migawce). Jak to jest z tymi paprochami - mam się spodziewać centymetrowych plam na klatkach?
pzdr

peludito
05-07-2009, 16:20
Serdecznie Wam dziękuję za tę garść bezcennych porad - wiedziałem, że można liczyć na doświadczonych kolegów z forum;)

gALL
05-07-2009, 18:28
Polecamy sie na przyszlosc. :D

A swoja droga to kolega Google, w 1s wypluwa 25 tys wynikow, z czego 2 i 5 sa linkami do instrucji.:

http://www.ukcamera.com/collect/isola_instructions.html
http://www.cameramanuals.org/agfa_ansco/agfa_isola_6x6.pdf

Sid Leniwiec z Ciebie wylazl.

Co do pogody i filmu to wez na poczatek Ilfoda Pana 100.

peludito
05-07-2009, 19:04
gALL, instrukcję potrafię znaleźć i mam od kilku dni, nie doceniasz mnie;). Chodziło mi raczej o praktyczne doświadczenia tych, którzy czymś podobnym robili zdjęcia. Kupiłem Fomapana 100. Teraz jest taki problem: okienko, które wskazuje prawidłowy naciąg filmu (po wyzwoleniu migawki - czerwone, podczas przewijania zmienia kolor na biały) nie synchronizuje się z numeracją na plecach kliszy. W praktyce to jest tak, że "słuchając okienka" robię jedną klatkę na numerku, drugą na kropce, kolejną na następnym numerku i znowu na kropce. Czy numeracja na filmie jest obliczona na format 6x6, czy jakiś inny? Powinienem przewijać od numerka do numerka, czy słuchać okienka?
pzdr

gALL
06-07-2009, 12:52
Film 120 (sa to formaty 6x4.5, 6x6, 6x7 i 6x9 oraz pare mniej popularnych 6x10, 6x12, 5x12, 6x24, 6x17) ma na sobie:
1. 15/16 klatek 6x4.5
2. 12 klatek 6x6
3. 10 klatek 6x7
4. 8 klatek 6x9

Z tego co pamietam to czesc filmow ma pare numeracji na papierze, ktorym owiniety jest film, srodkowa jest do klatki 6x6.

jazco
11-07-2009, 18:36
No właśnie problem jest chyba taki, że ludzie tu chyba na innych sprzętach jadą. :) Jakies rollei, czy cokolwiek. Ja sam robiłem tylko na Yashice MAT (jeśli chodzi o MF).
Do takiego ogranicznika jak Twoja Agfa (mam na myśli dostępne czasy) wsadziłbym coś o największej tolerancji, czyli albo jakiś BW pod C-41 (typu Ilford XP2) albo jakiś zwyczajny BW (Kodak TRI-X albo cokolwiek) i minimum iso 400.

W każdym bądź razie, powodzenia w eksperymentach :) kwadrat rządzi!