Zobacz pełną wersję : Agfa Isola - z czym jeść?
peludito
03-07-2009, 16:18
Jak wielu wychowanych już na cyfrze czuję potrzebę powrotu do korzeni i liźnięcia kliszy. Za całe 26pln włącznie z przesyłką zanabyłem starą Isolę w idealnym stanie. 6x6, 2 czasy - 60 (chyba) i B, 2 przesłony (słoneczko i chmurka, to bodajże coś w stylu 11 i 6,3) i trzecie położenie - wbudowany żółty filtr na 11. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z takim średnioformatowym prostakiem? Czytałem opinie o tych prostych aparatach z przełomu 50'/60', że zniechęcają do fotografii analogowej i średniego formatu, ale ja widziałem, co to wypluwa na flickrze i nie jest tak tragicznie. W każdym razie w najbliższym czasie nie zamierzam wpadać w następną pasję. Chcę popatrzeć przez kwadrat, zrobić ze dwa filmy i zobaczyć, czy da się to okiełznać.
Jaki film (czarno-biały naturalnie) polecacie na zupełny początek? Jak nie poprześwietlać w dzień? Widząc pogodę nawet na iso 50 przy f:11 i 60 to chyba ciut za jasno.. Czy nie? Aa, i jeszcze jedno - pod pierwszą, ruchomą - focus z 3 ustawieniami!;) - soczewką są jakieś dwa drobne paprochy (wyśledziłem je przy otwartej migawce). Jak to jest z tymi paprochami - mam się spodziewać centymetrowych plam na klatkach?
pzdr
peludito
05-07-2009, 16:20
Serdecznie Wam dziękuję za tę garść bezcennych porad - wiedziałem, że można liczyć na doświadczonych kolegów z forum;)
Polecamy sie na przyszlosc. :D
A swoja droga to kolega Google, w 1s wypluwa 25 tys wynikow, z czego 2 i 5 sa linkami do instrucji.:
http://www.ukcamera.com/collect/isola_instructions.html
http://www.cameramanuals.org/agfa_ansco/agfa_isola_6x6.pdf
Sid Leniwiec z Ciebie wylazl.
Co do pogody i filmu to wez na poczatek Ilfoda Pana 100.
peludito
05-07-2009, 19:04
gALL, instrukcję potrafię znaleźć i mam od kilku dni, nie doceniasz mnie;). Chodziło mi raczej o praktyczne doświadczenia tych, którzy czymś podobnym robili zdjęcia. Kupiłem Fomapana 100. Teraz jest taki problem: okienko, które wskazuje prawidłowy naciąg filmu (po wyzwoleniu migawki - czerwone, podczas przewijania zmienia kolor na biały) nie synchronizuje się z numeracją na plecach kliszy. W praktyce to jest tak, że "słuchając okienka" robię jedną klatkę na numerku, drugą na kropce, kolejną na następnym numerku i znowu na kropce. Czy numeracja na filmie jest obliczona na format 6x6, czy jakiś inny? Powinienem przewijać od numerka do numerka, czy słuchać okienka?
pzdr
Film 120 (sa to formaty 6x4.5, 6x6, 6x7 i 6x9 oraz pare mniej popularnych 6x10, 6x12, 5x12, 6x24, 6x17) ma na sobie:
1. 15/16 klatek 6x4.5
2. 12 klatek 6x6
3. 10 klatek 6x7
4. 8 klatek 6x9
Z tego co pamietam to czesc filmow ma pare numeracji na papierze, ktorym owiniety jest film, srodkowa jest do klatki 6x6.
No właśnie problem jest chyba taki, że ludzie tu chyba na innych sprzętach jadą. :) Jakies rollei, czy cokolwiek. Ja sam robiłem tylko na Yashice MAT (jeśli chodzi o MF).
Do takiego ogranicznika jak Twoja Agfa (mam na myśli dostępne czasy) wsadziłbym coś o największej tolerancji, czyli albo jakiś BW pod C-41 (typu Ilford XP2) albo jakiś zwyczajny BW (Kodak TRI-X albo cokolwiek) i minimum iso 400.
W każdym bądź razie, powodzenia w eksperymentach :) kwadrat rządzi!