PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy MacBook Pro idealny do foto?

adrian
03-07-2009, 14:46
Heja,

takie coś mi wpadło w czytnik rss (zasubskrybowany kanał apple'a):

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-10041-10146&sr=hotnews

Ktoś wie coś więcej?

grudzinsky
03-07-2009, 17:43
ja pracuje na MacBook Pro, ale rocznik 2008 z matowa matryca. zdjecia jakie wypluwa mozna zobaczyc na forum (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104899)
na zaden inny komp nie zamienie :) chyba, ze bedzie to Mac PRO :D

Czornyj
03-07-2009, 17:47
Heja,

takie coś mi wpadło w czytnik rss (zasubskrybowany kanał apple'a):

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-10041-10146&sr=hotnews

Ktoś wie coś więcej?

Apple najprawdopodobniej użyło jakichś nowych, doskonalszych typów LED i znacząco zwiększyli gamut tych wyświetlaczy, dzięki czemu faktycznie staną się obecnie jednym z najciekawszych rozwiązań na rynku. Niestety - nadal są to matryce TN wyłącznie z błyszczącą powłoką, a tego typu wyświetlacz można poprawnie skalibrować jedynie spektrofotometrem, ale tak czy owak jest to krok w dobrym kierunku. Sam mam wielką ochotę na taką 13-teczkę...

ovserwator
03-07-2009, 18:18
Przesiadłem się parę dni temu z wysłużonego już Power Mac G5, na Macbook Pro 17" - 2.66GHZ i 4 GB na pokładzie. Praca na bazie zdjęć rzędu 350GB, czy to Aerture czy Lightroom (testowałem wydajność na obydwu) - aha, baza leży na dysku 2,5" podpiętym po FireWire800 - sprawdza się świetnie. Wydajna praca na rawach/DNG z canon 5D, Leica M8 i Nikon D3 - polecam. Co do odwzwierciedlenia kolorów, to jest jednak różnica (wcześniej przy G5 był Dell 24" -matryca PVA - stary i świetny do grafiki monitor, a także jakiś paskudny LG) - teraz biały jest biały - czarny jest czarny - i na bateriach trzyma długo - stwierdzam, że przesiadka warta była grzechu ;)

jazco
03-07-2009, 18:31
O ile nie jest są to matryce RGB LED (jak np. w niektórych egzemplarzach Dell M4400 i Studio XPS 16) , to ja bym się nie pakował ;)
Z drugiej strony ja będę kompa zmieniał za przynajmniej rok, więc takie matryce pewnie do tego czasu i do Apple'a trafią, więc może może..

Z trzeciej strony, może to jednak są matryce RGB LED (ale wtedy raczej by się tym mocno chwalili)..

Czornyj
03-07-2009, 18:46
O ile nie jest są to matryce RGB LED (jak np. w niektórych egzemplarzach Dell M4400 i Studio XPS 16) , to ja bym się nie pakował ;)

Co za różnica czy są to RGB LED, czy białe LED o udoskonalonej charakterystyce spektralnej?

ovserwator
03-07-2009, 19:11
Kaczka drukarkska, ten Dell o którym pisałem to był oczywista IPS, a nie PVA, myślałem jedno, napisałem drugie.

Czornyj
03-07-2009, 19:15
...albo kaczka dziennikarska, albo chochlik drukarski - chyba że chodziło ci o ich bękarta :D

A BTW ten twój nowy maczek - to z tych najnowsiejszych, z poszerzanym gamuciorem?

ovserwator
03-07-2009, 19:22
Tak właśnie, choć jeszcze nie poddany kalibracji. Ale wszystko w swoim czasie, wszak okres mamy teraz urlopowy, a potem sprzężę go z epsoniem R800 i R2400 = będzie zabawa.

adrian
05-07-2009, 02:04
O, to w sumie dobry news, bo jestem na wymianie laptopa i na 95% będzie to mbp (pozostałe 5% rezerwuję na ewentualną stacjonarkę z ogryzka). Co do kalibracji to trochę szpetnie, jednak skoro się da to może warto spróbować? ;-)

jazco
08-07-2009, 13:31
Co za różnica czy są to RGB LED, czy białe LED o udoskonalonej charakterystyce spektralnej?

Nie wiem, może żadna różnica w odbiorze - nie widziałem tych nowych Macbooków. Inna sprawa, że kolor jest tworzony poprzez trochę inną technologię (trzy diody, zamiast jednej niebieskiej z żółtym filtrem). Zresztą nie jestem ekspertem, pewnie jakieś bzdury mówię.. Ale "podobno" taka matryca RGB LED odzwierciedla 102% kolorów z Adobe RGB, to chyba dość dużo. Opieram się tylko na chwilowym obcowaniu z Dell Studio 17" z matrycą RGB LED. Trochę mi się zrobiło smutno patrząc na ekran laptopa u kolegi a następnie na mój w Sony Vaio (shit). ;)

Tom01
13-07-2009, 17:32
Ale "podobno" taka matryca RGB LED odzwierciedla 102% kolorów z Adobe RGB, to chyba dość dużo.

Skąd Pan wie czy to dużo, czy mało, oraz czy dużo to dobrze, albo czy w ogóle ww parametr ma jakikolwiek sens?

grudzinsky
13-07-2009, 18:52
Skąd Pan wie czy to dużo, czy mało, oraz czy dużo to dobrze, albo czy w ogóle ww parametr ma jakikolwiek sens?

ja nie wiem czy to dobrze czy zle itp, ale mam porownanie z kilkaoma laptopami, ktore sa u mnie w domu i kazy kto oglada zdjecia na moim mowi, ze swienie oddaje kolory, jest jakis jasniejszy i wogole ochy i achy...wiec cos w tym jest, ze wyswietlacze w MBP sa jednak lepsze ;)
porownywalem tez obraz ze sklibrowanym monitorem Eizo. tamten wydawal sie ciutke ciemnijszy od mojego MBP ;)

Czornyj
13-07-2009, 19:09
porownywalem tez obraz ze sklibrowanym monitorem Eizo. tamten wydawal sie ciutke ciemnijszy od mojego MBP ;)

Bo MBP jest źle zlinearyzowany i ma za niską gammę w cieniach. Tyczy to też tych najnowszych, najcudniejszych ledowych-szerokogamutowych makbuczy - pognałem nawet do iSpota by oglądnąć te cuda, bo miałem oskomę na 13-tkę. No więc jak to maki - śliczniusie, estetyczniusie, cieniuteńkie, solidniusieńkie, normalnie dzieło laptoczej sztuki i każdy inny wygląda przy nich jak ulepiony z plasteliny na zajęciach artystycznych dla dzieci specjalnej troski - ale nie zmienia to faktu, że matryca nadal jest do d...

jazco
13-07-2009, 19:24

Ja tam prosty człowiek, nie wiem, czy to dobrze czy nie i czy to ma jakikolwiek sens. Nie zmienia to jednak mojej subiektywnej opinii, że takich świetnych matryc w laptopach jeszcze nie widziałem ;)

Ale ja mało widziałem (np. nie widziałem Eizo CG221)
Apple fajne są .

MrQba
18-07-2009, 18:32
sorki za pytanie ale czy "wy panowie" obrabiacie zdjecia w laptopie ? ja z miłą chęcia zmienił bym mojego powerbooka 17" na macbooka pro 13" bo i tak pracuje na podłączonym zew monitorze. Wiec uważam że jest to idealny komp dla fotografa. Trwały niezawodny dlugo trzyma "nowa bateria" po prostu bombka :D

grudzinsky
21-07-2009, 13:54
sorki za pytanie ale czy "wy panowie" obrabiacie zdjecia w laptopie ?
ja mam MBP 15" tylko ramu mu dorzucilem do 4GB ;)

marszull
21-07-2009, 15:31
apropos macbookow pro, to kraza pogloski ze Apple chce wracac do mozliwosci wyboru matowa czy blyszczaca matryca.

ovserwator
21-07-2009, 15:46
dalej tak jest :)

marszull
21-07-2009, 18:26
no chyba nie do konca bo w nowych macbookach pro tylko w 17
z tego co sie orientuje

ovserwator
21-07-2009, 20:35
no tak... taki mam i stąd mój wywód... :)... 15tek nie sprawdzałem.

iceman
19-09-2009, 19:43
Można zamówić MBP z matową matrycą. W zależności od iSpot'a mówili, że kosztuje to od 150zł do 400zł. Może chodzi o różnicę między 13" a 17", a może gdzieś się pomylili. Jedno jest pewne - do foto warto mieć mat. Odblaski na błyszczącym doprowadzają do szału.