Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ludzie pomozcie

afi21
30-06-2009, 15:49
witam...
Jestem tutaj od niedawna jak i od niedawna jestem posiadaczem pierwszego lustra dokladnie od maja 09r.
Napisze wszystko po kolei aby bylo wiadomo o co chodzi i w czym tkwi problem...
Kupilem swoje lustro w sklepie internetowym w zestawie NIKON D60+18-55VR+karta 4GB+ lampa blyskowa.
pierwsza lampa jaka dostalem to wogole nie chciala wspolgrac z moim NIKUSIEM (nie blyskala) gdyz jak sie dowiedzialem z forum nie byla to lampa do tego aparatu wiec ja wyslalem do goscia a ten mi uznal reklamacje i chociaz podalem mu konkretne modele lamp (NIKON lub Mertz) to zamienil mi lampy z tym ze dostalem z tej samej firmy co poprzednia byla ale inny model. Lampa jest firmy --"CHANGYIN-YinYan" model CY-20 .:shock:
Na pierwszy rzut oka jest to najtansze badziewie jakie mozna sobie wyobrazic a w dodatku instrukcja i wszystkie napisy na pudelku sa po japonsku tzw. krzaki. (ponizej niewiem czy moge w tym dziale ale dodam zdjecia poprezedniej lamy, obecnej i zdjecia jakie robi przy tej nowej lampie).
Nowa lampa niby dziala z tym ze zdjecie wychodzi od polowy w gore normalne a od polowy w dol niedoswietlone co widac ponizej. Prosze o pomoc w tej sprawie bo moze mam cos nie tak ustawione w aparacie albo kolejna lampa jest do bani. Wydaje mi sie ze zarnik jest pod zlym katem ustawiony ale to tylko moje spostrzezenie. Bylbym bardzo wdzieczny za szybkie odpowiedzi aby wrazie czego odeslac mu ta lampe zpowrotem licze na was i czekam na konkretne odpowiedzi...
Pozdrawiam...

zdjecie jakie wykonuje obecna wymieniona lampa...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/9360/foto1tdd.jpg)

kolejne...
http://img37.imageshack.us/img37/5990/foto2r.jpg

to lampa pierwsza ktora wogole nie dzialala...

źródło (http://img44.imageshack.us/img44/8909/lampa1.jpg)

a to lampa obecna ktora zostala wymieniona i nie doswietla zdjec...

źródło (http://img81.imageshack.us/img81/2936/lampa2.jpg)

koziołek_matołek
30-06-2009, 17:07
Na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się i odesłałabym lampę wraz z załączonymi zdjęciami jakie robi aparat z tą lampą. Nie ma się nad czym zastanawiać. Polecam również zainwestowanie w porządną lampę błyskową, której nie będziesz musiał tak ciągle odsyłać do sprzedawcy.

geryon
30-06-2009, 17:14
wnioskuję ze o tym iż lampy mają okreslony czas synchronizacji pewnie obydwaj nie słyszeliście. po prostu musisz sprawdzić przy jakim czasie otwrcia migawki błysk lampy kryje cąy kadr i wsio. poniżej tego czasu wychodza właśnie takie rzeczy.
pozdrawiam

Jacek_Z
30-06-2009, 19:48
Najkrótszy czas jaki możesz stosować z lampą w D80 to 1/200 s.
Wyciąłeś exify, ale obstawiam, że miałeś czas rzędu 1/1000 s.
Pracując z lampą musisz zwrócić uwagę na czas synchronizacji. Ten czas (w twoim przypadku 1/200) jest podany w instrukcji body. Możesz używa czasów dłuższych. Krótszych - nie.

coroner
30-06-2009, 19:57
afi kłóć się ze sprzedawcą. Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej sprzedawca ma obowiązek załączyć do towaru jego opis oraz instrukcję w języku polskim. Swoją drogą jak patrzę na tę lampę to ona nie będzie Ci błyskać w TTL, bo ma tylko jeden styk na stopce.

Jacek_Z
30-06-2009, 19:58
Zgoda, ale ciut wiedzy fotograficznej i nie byłoby problemu.

sevenoo
30-06-2009, 20:15
ja bym z czasem zjechal tak jak Jacek mowi. Swoja drogą bał bym sie to podpiac do aparatu.

photolo2
30-06-2009, 22:49
Kto Ci takie g....o wcisnął? jeśli mówileś sprzedawcy do jakiego aparatu lampę potrzebujesz i on Ci sprzedał toto na zdjęciu to po prostu oszukał Cię i tyle, to zwykła lampa ze stykiem centralnym, do Zenita jak znalazł choć wolałbym starą polską XELĘ... reklamuj tzn. oddaj, żądaj zwrotu gotówki i przeprosin tudzież wywal do kosza... jak tam wolisz... Pozdrawiam, photolo.

Jacek_Z
30-06-2009, 22:58
...po prostu oszukał Cię i tyle, to zwykła lampa ze stykiem centralnym, ...
no to co, że ma tylko styk centralny? Wiele lamp nie ma TTL. Styk centralny wystarcza do zwykłej pracy M i w trybie A.

Tommy
30-06-2009, 23:05
lampa jak lampa, tak jak Jacek mówi to że lampa nie ma iTTla nie oznacza że się nie da jej używać. Zresztą cena (zapewne 20 razy mniejsza niż sb900) powinna zasugerować że nie będzie to wszystko mający cud techniki. I zacznij od poznania czasu synchronizacji aparatu- jeśli przy takim czasie są problemy to dopiero odsyłaj

Bartek
30-06-2009, 23:29
Proponuje przełączyć aparat w tryb manualny (i tak zostawić :-))
utawić przysłonę i zmieniać czasy aż któreś z kolei zdjecie będzie poprawne
i w całości oswietlone. Jak lampa jest sprawna to musisz w końcu trafić.

Tommy
30-06-2009, 23:37
Proponuje przełączyć aparat w tryb manualny (i tak zostawić :-))
utawić przysłonę i zmieniać czasy aż któreś z kolei zdjecie będzie poprawne
i w całości oswietlone. Jak lampa jest sprawna to musisz w końcu trafić.

ale on nie pytał 'jak naświetlić kadr tym co znalazłem na strychu", tylko kupił nowy sprzęt który ma działać- jeśli nie trzyma tych 1/200 czy 1/250 tzn że lampa jest popsuta i tyle- trzeba odesłać.
bo tak to możesz sobie ustawić czas 2sek i manualnie błyskać przyciskiem TEST- napewno naświetli cały kadr- ale czy o to chodzi? ;)

Jacek_Z
01-07-2009, 00:08
...nowy sprzęt który ma działać- jeśli nie trzyma tych 1/200 czy 1/250 tzn że lampa jest popsuta i tyle- trzeba odesłać. ja pierwsze słyszę, by to lampa nie trzymała czasów. Czasów nie trzyma najwyżej aparat. A kolega się nie skarży na aparat.

Naprawdę zalecam zapoznać sie z zasadą działania migawki szczelinowej i dowiedzieć się co to takiego czas synchronizacji z taką migawką. Google pomogą odnaleźć wiele definicji.

Bartek
01-07-2009, 00:17
zaproponowałem manul bo lampa nie pracuje w TTL.
Ten problem pokazuje dobitnie że lepiej dołożyć i kupić choć by słabą ale Sabinę.
I dokładnie czytać instrukcję do aparatu.

Tommy
01-07-2009, 00:40
ja pierwsze słyszę, by to lampa nie trzymała czasów. Czasów nie trzyma najwyżej aparat. A kolega się nie skarży na aparat.

Naprawdę zalecam zapoznać sie z zasadą działania migawki szczelinowej i dowiedzieć się co to takiego czas synchronizacji z taką migawką. Google pomogą odnaleźć wiele definicji.

może źle to ująłem pisząc o "trzymaniu czasów" bardziej miałem na myśli jakieś opóźnienia błysku. Choćby takie jakie czasem 'oferuje' nam chiński wyzwalacz- tzn aparat 100% sprawny, lampa ideał a synchro robi się 1/160 bo sygnał gdzieś "spowalnia". Tu tak samo może być z odpaleniem lampy.

Jeśli nie słyszałeś o takich cudach to postaram się znaleźć jakieś foty z podobnym psikusem i sobie poczytasz w exifie 1/80 nawet :)

co do zasady działania migawki szczelinowej to uwierz że mógłbym już książkę napisać bo z lamp korzystam w 99%, więc proszę Cię bez takich docinków, bo łapać za słówka najłatwiej ;)

Jacek_Z
01-07-2009, 00:46
Na centralnym styku nie będzie żadnego opóźnienia. Radiówka to inna sprawa, to dołożenie czegoś pomiędzy 2 elementy i to może dawać opóźnienie. Lampa z centralnym stykiem nasunięta na gorąca stopke w body - praktycznie wykluczam opóźnienie (poza awarią sprzętu). Używanie czasu krótszego od synchro to oczywiście nie awaria sprzętu :)

zazul
01-07-2009, 08:05
Hmm... a masz zdjętą osłonę obiektywu? Przy założonym tulipanie lub w pełni okrągłej osłonie mogą wychodzić takie cuda, choć patrząc na cień na zdjęciu jest on prawie poziomy... Pytasz czy odesłać - jak najbardziej.

tomek20stencel5
01-07-2009, 08:13
Moim zdaniem tej osłony raczej nie ma, a na pewno nie ma tulipana przy 18-55 ;)

geryon
01-07-2009, 10:36
ludzie ogarnijcie się! przecież tutaj kłania się brak wiedzy a nie awaria sprzętu!

WALOD
01-07-2009, 11:19
Serdecznie witam Wszystkich.

Staram się często i dokładnie czytać wiele zagadnień poruszanych na tym forum, lecz sporadycznie "zabieram głos".
Pozwólcie jednak, że w tym przypadku zwrócę Waszą uwagą na pewne sprawy:
Z opisu Kol. "afi21" wynika w sposób jednoznaczny, że nie posiada dostatecznej wiedzy aby sprawdzić działanie zakupionego sprzętu. Wielu z Was zapewne już wie, że zakupił on dobry aparat i fatalną do niego lampę błyskową. Zapewne aby pomóc należałoby spotkać się z nim w trybie natychmiastowym i podjąć decyzję o zwrocie lampy sprzedającemu. Jest niewiele czasu a swoimi postami raczej nie przekażecie kol. "afi21" wiedzy zdobywanej latami. Myślę że widniejące w opisie użytkownika "afi21" miasto "śląsk" to zbyt mało aby ktoś życzliwy ( a to chyba tutaj wszyscy) po kontakcie PW lub tel. pomogło zainteresowanemu. Przypuszczam że zakup takiej lampy wiązał się tylko z ograniczeniem finansowym. Jeśli kol. afi21 odstąpi od umowy kupna lampy ze względu na niezgodność towaru z zamówieniem - co gwarantuje mu obowiązujące prawo- to pozostanie bez możliwości doświetlania. Jeśli moje przypuszczenia kwestii ekonomicznej są słuszne, ze swej strony chciałbym zaproponować Kol. afi21 nieodpłatne wypożyczenie jednej z leżakujących u mnie lamp starszej generacji, do czasu zakupu właściwej - dedykowanej do jego aparatu. W takim przypadku proszę zainteresowanego o kontakt.
Pozdrawiam
WALOD

photolo2
01-07-2009, 13:16
no to co, że ma tylko styk centralny? Wiele lamp nie ma TTL. Styk centralny wystarcza do zwykłej pracy M i w trybie A.

Jasne, chłopak, który ma na tyle małą wiedzę (bez urazy, stwierdzam fakt), że nie umie dobrać sobie odpowiedniej lampy do korpusu będzie fotografował w trybie M tudzież A i do tego przy fotografowaniu z flash'em :), rozpatrujemy konkretną systuację, a nie teoretyczną... :) Pozdrawiam, photolo.

Jacek_Z
01-07-2009, 13:59
Ja sądzę, że zdawał sobie sprawę, że w tej cenie nie ma lamp z TTL.
Praca w trybie A jest całkiem normalna, nie wymaga jakiejs super wiedzy.
Tylko nie wiem czy ta lampka ma A.
Ja bym radził zakup sb400, cena do zniesienia, jest TTL.

karabud
01-07-2009, 14:21
afi21 napisz nam jaki czas migawki powoduje takie paski

afi21
01-07-2009, 23:31
przy 1/320 pasek juz sie pojawia a ponizej 320 jest niby ok
A lampe kupilem juz w zestawie byla dolaczona i tylko teraz ja wymienilem bo pierwsza nie pstrykala wogole to nie ja wybieralem lampe osobiscie tylko gosc mial zestaw do kupienia zestawy sa dostepne na stronie www.sklepameryka.pl to wlasnie tam kupilem zestaw. Zaluje ze nie moge wiecej napisac ale czas mnie goni bo wychodze do pracy rano dodam zdjecia z kolejnych czasow migawki i napisze cos wiecej.... Jeszcze raz wielkie dzieki za odpowiedzi nie sadzilem ze bedzie ich az tyle ...
A dokladnie jestem z Chorzowa ...:)

Jacek_Z
01-07-2009, 23:45
przy 1/320 pasek juz sie pojawia a ponizej 320 jest niby ok Czyli wszystko jest sprawne. Tak jest prawidłowo z migawkami szczelinowymi.

afi21
02-07-2009, 16:24
Ok wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi mam nadzieje ze jeszcze nie raz bede mogl na was liczyc.

bogdi64
04-12-2009, 14:09
nie do końca aż takie badziewie, może się przydać jako całkiem przydatne urządzenie, a więc posiada wbudowaną fotocelę więc można ją wyzwalać za pomocą błysku, posiada też przełącznik dla pierwszego i drugiego błysku, gdyby to było za mało to jeszcze regulowany opóźniacz, no i podnoszoną głowice i dwie automatyki, tak, że może być użytecznym dodatkiem