Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: ludzie pomozcie

Oszczędny w słowach Awatar afi21
    Miasto
    ŚLĄSK - CHORZÓW

Exclamation ludzie pomozcie

witam...
    Jestem tutaj od niedawna jak i od niedawna jestem posiadaczem pierwszego lustra dokladnie od maja 09r.
    Napisze wszystko po kolei aby bylo wiadomo o co chodzi i w czym tkwi problem...
    Kupilem swoje lustro w sklepie internetowym w zestawie NIKON D60+18-55VR+karta 4GB+ lampa blyskowa.
    pierwsza lampa jaka dostalem to wogole nie chciala wspolgrac z moim NIKUSIEM (nie blyskala) gdyz jak sie dowiedzialem z forum nie byla to lampa do tego aparatu wiec ja wyslalem do goscia a ten mi uznal reklamacje i chociaz podalem mu konkretne modele lamp (NIKON lub Mertz) to zamienil mi lampy z tym ze dostalem z tej samej firmy co poprzednia byla ale inny model. Lampa jest firmy --"CHANGYIN-YinYan" model CY-20 .
    Na pierwszy rzut oka jest to najtansze badziewie jakie mozna sobie wyobrazic a w dodatku instrukcja i wszystkie napisy na pudelku sa po japonsku tzw. krzaki. (ponizej niewiem czy moge w tym dziale ale dodam zdjecia poprezedniej lamy, obecnej i zdjecia jakie robi przy tej nowej lampie).
    Nowa lampa niby dziala z tym ze zdjecie wychodzi od polowy w gore normalne a od polowy w dol niedoswietlone co widac ponizej. Prosze o pomoc w tej sprawie bo moze mam cos nie tak ustawione w aparacie albo kolejna lampa jest do bani. Wydaje mi sie ze zarnik jest pod zlym katem ustawiony ale to tylko moje spostrzezenie. Bylbym bardzo wdzieczny za szybkie odpowiedzi aby wrazie czego odeslac mu ta lampe zpowrotem licze na was i czekam na konkretne odpowiedzi...
    Pozdrawiam...

zdjecie jakie wykonuje obecna wymieniona lampa...

kolejne...
    http://img37.imageshack.us/img37/5990/foto2r.jpg

to lampa pierwsza ktora wogole nie dzialala...

a to lampa obecna ktora zostala wymieniona i nie doswietla zdjec...
    afi21 -- Nikon D60 18-55 VR (narazie tylko tyle...)

Domyślnie

Na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się i odesłałabym lampę wraz z załączonymi zdjęciami jakie robi aparat z tą lampą. Nie ma się nad czym zastanawiać. Polecam również zainwestowanie w porządną lampę błyskową, której nie będziesz musiał tak ciągle odsyłać do sprzedawcy.

Domyślnie

wnioskuję ze o tym iż lampy mają okreslony czas synchronizacji pewnie obydwaj nie słyszeliście. po prostu musisz sprawdzić przy jakim czasie otwrcia migawki błysk lampy kryje cąy kadr i wsio. poniżej tego czasu wychodza właśnie takie rzeczy.
    pozdrawiam
    D300 | D80 | S17-35/2.8 | N24-70/2.8 | S70-200/2.8 | SB800 | itd

Domyślnie

Najkrótszy czas jaki możesz stosować z lampą w D80 to 1/200 s.
    Wyciąłeś exify, ale obstawiam, że miałeś czas rzędu 1/1000 s.
    Pracując z lampą musisz zwrócić uwagę na czas synchronizacji. Ten czas (w twoim przypadku 1/200) jest podany w instrukcji body. Możesz używa czasów dłuższych. Krótszych - nie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

afi kłóć się ze sprzedawcą. Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej sprzedawca ma obowiązek załączyć do towaru jego opis oraz instrukcję w języku polskim. Swoją drogą jak patrzę na tę lampę to ona nie będzie Ci błyskać w TTL, bo ma tylko jeden styk na stopce.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Zgoda, ale ciut wiedzy fotograficznej i nie byłoby problemu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja bym z czasem zjechal tak jak Jacek mowi. Swoja drogą bał bym sie to podpiac do aparatu.
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Kto Ci takie g....o wcisnął? jeśli mówileś sprzedawcy do jakiego aparatu lampę potrzebujesz i on Ci sprzedał toto na zdjęciu to po prostu oszukał Cię i tyle, to zwykła lampa ze stykiem centralnym, do Zenita jak znalazł choć wolałbym starą polską XELĘ... reklamuj tzn. oddaj, żądaj zwrotu gotówki i przeprosin tudzież wywal do kosza... jak tam wolisz... Pozdrawiam, photolo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo2 Zobacz posta
    ...po prostu oszukał Cię i tyle, to zwykła lampa ze stykiem centralnym, ...
    no to co, że ma tylko styk centralny? Wiele lamp nie ma TTL. Styk centralny wystarcza do zwykłej pracy M i w trybie A.

Domyślnie

lampa jak lampa, tak jak Jacek mówi to że lampa nie ma iTTla nie oznacza że się nie da jej używać. Zresztą cena (zapewne 20 razy mniejsza niż sb900) powinna zasugerować że nie będzie to wszystko mający cud techniki. I zacznij od poznania czasu synchronizacji aparatu- jeśli przy takim czasie są problemy to dopiero odsyłaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów