Zobacz pełną wersję : D700 czyszczenie
PawelPrzez
29-06-2009, 16:12
Ostatnio postanowiłem wyczyścić sprzęt, bo po imprezie jak zwykle wszystko zakurzone itd. No i bez problemów wyczyściłem. Ale jak zwykle jest jedno ale. Między matówką a pryzmatem (albo gdzieś tam) mam jakieś paprochy, który nie wpływają na nic, ino na samopoczucie. W F90X odchylałem matówkę - dmuchnąłem kilka razy gruchą i było po problemie a tu nie widzę takiego wichajstra do wyjmowania matówki. Czy ktoś wie jak to wyczyścić. Dodam tylko ze swojej strony, że wiem że z tym problemem można żyć ;)
Chyba musisz nieco rozkręcić aparat... Jeśli na gwarancji, to podobno serwis robi to za darmo (bo gwarancja jest też na uszczelnienia). Ale to musisz zadzwonić i spytać konkretnie o ten przypadek.
w D700 mozna zrobic to samo, matowke trzyma u gory taki odchylany drucik, ktory lapie na "zatrzask"
PawelPrzez
30-06-2009, 20:05
Tak myślałem, że to ten drucik ale nie byłem pewien. Zanim spróbuję chciałbym tylko spytać czy po zwolnieniu zatrzasku drucik wychodzi czy tylko się odchyla?
photolo2
30-06-2009, 22:16
nie warto... jak znam życie to tylko pogorszysz sprawę, nie masz ani doświadczenia ani odpowiednio sterylnego pomieszczenia ani sprzętu potrzebnego do takiej roboty... porysujesz matówkę i do paprochów w wizjerze dojdzie drugi powód do stresu... poczekałbym do czasu kiedy czyszczenie rzeczywiście będzie konieczne... :) Pozdrawiam, photolo.
PawelPrzez
01-07-2009, 01:12
na razie nie biorę się za to bo nie mam ani czasu, ani te paprochy tak mi nie przeszkadzają. A poza tym nie podoba mi się to mocowanie - w F90X było zupełnie inne i wystarczyła pęseta żeby sprawę załatwić bezboleśnie. Co do sterylności - to aż taka straszna nie jest potrzebna. :)
andrzejp
01-07-2009, 08:22
nie warto... jak znam życie to tylko pogorszysz sprawę, nie masz ani doświadczenia ani odpowiednio sterylnego pomieszczenia ani sprzętu potrzebnego do takiej roboty... porysujesz matówkę i do paprochów w wizjerze dojdzie drugi powód do stresu... poczekałbym do czasu kiedy czyszczenie rzeczywiście będzie konieczne... :) Pozdrawiam, photolo.
Święta racja :)
PawelPrzez
09-07-2009, 21:35
Rozpocząłem ten wątek więc go zakończę. Cała operacja czyszczenia trwa 30 sekund. Potrzebna jest tylko wykałaczka i gruszka. Wykałaczką delikatnie odchylamy drut dociskający matówkę. Drut odchyla się i matówka delikatnie opada w kierunku lustra. Kilka dmuchnięć. Sprawdzenie w wizjerze czy wszystko OK. Zapięcie matówki. Brak wkurzających syfów w wizjerze.
Gdyby ktoś miał jakieś paprochy to przy odrobinie delikatności powinien sobie poradzić. Cała operacja wygląda jak w F90X.
Ja już nie raz wyjmowałem matówkę, dmuchałem. Widać d700 ma kiepskie uszczelnienie między matówką a pryzmatem.
PawelPrzez
09-07-2009, 23:41
inna sprawa, że te paprochy są mikroskopijne i jeden Bóg wie skąd one się tam biorą. Jest szansa, że jakoś z zewnątrz bo ja strasznie często zmieniam szkła :)
A jest do D700 jakaś matówka z klinem?
A jest do D700 jakaś matówka z klinem?
cos tam podobno jest. Przeszukaj forum, juz bylo o tym :)
grzegorzant
10-07-2009, 14:36
Kto wie ile kosztuje czyszczenie na Podstępu ? ;)
Będę przejazdem po 20 i może bym skorzystał. Czy ktoś z Was tam czyścił sprzęt i czy można to zrobić u nich od ręki ?
PawelPrzez
11-07-2009, 15:34
a co dokładnie chcesz czyścić? Praktycznie czyszczenie można samemu przeprowadzić - chyba że sprzęt jest zasyfiony, że aż strach.