Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D700 czyszczenie

Ostatnio postanowiłem wyczyścić sprzęt, bo po imprezie jak zwykle wszystko zakurzone itd. No i bez problemów wyczyściłem. Ale jak zwykle jest jedno ale. Między matówką a pryzmatem (albo gdzieś tam) mam jakieś paprochy, który nie wpływają na nic, ino na samopoczucie. W F90X odchylałem matówkę - dmuchnąłem kilka razy gruchą i było po problemie a tu nie widzę takiego wichajstra do wyjmowania matówki. Czy ktoś wie jak to wyczyścić. Dodam tylko ze swojej strony, że wiem że z tym problemem można żyć

Domyślnie

Chyba musisz nieco rozkręcić aparat... Jeśli na gwarancji, to podobno serwis robi to za darmo (bo gwarancja jest też na uszczelnienia). Ale to musisz zadzwonić i spytać konkretnie o ten przypadek.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

w D700 mozna zrobic to samo, matowke trzyma u gory taki odchylany drucik, ktory lapie na "zatrzask"

Domyślnie

Tak myślałem, że to ten drucik ale nie byłem pewien. Zanim spróbuję chciałbym tylko spytać czy po zwolnieniu zatrzasku drucik wychodzi czy tylko się odchyla?

Domyślnie Odpuść sobie :)

nie warto... jak znam życie to tylko pogorszysz sprawę, nie masz ani doświadczenia ani odpowiednio sterylnego pomieszczenia ani sprzętu potrzebnego do takiej roboty... porysujesz matówkę i do paprochów w wizjerze dojdzie drugi powód do stresu... poczekałbym do czasu kiedy czyszczenie rzeczywiście będzie konieczne... Pozdrawiam, photolo.

Domyślnie

na razie nie biorę się za to bo nie mam ani czasu, ani te paprochy tak mi nie przeszkadzają. A poza tym nie podoba mi się to mocowanie - w F90X było zupełnie inne i wystarczyła pęseta żeby sprawę załatwić bezboleśnie. Co do sterylności - to aż taka straszna nie jest potrzebna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo2 Zobacz posta
    nie warto... jak znam życie to tylko pogorszysz sprawę, nie masz ani doświadczenia ani odpowiednio sterylnego pomieszczenia ani sprzętu potrzebnego do takiej roboty... porysujesz matówkę i do paprochów w wizjerze dojdzie drugi powód do stresu... poczekałbym do czasu kiedy czyszczenie rzeczywiście będzie konieczne... Pozdrawiam, photolo.
    Święta racja
    Pzdr, Andrzej

Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .

Domyślnie

Rozpocząłem ten wątek więc go zakończę. Cała operacja czyszczenia trwa 30 sekund. Potrzebna jest tylko wykałaczka i gruszka. Wykałaczką delikatnie odchylamy drut dociskający matówkę. Drut odchyla się i matówka delikatnie opada w kierunku lustra. Kilka dmuchnięć. Sprawdzenie w wizjerze czy wszystko OK. Zapięcie matówki. Brak wkurzających syfów w wizjerze.
    Gdyby ktoś miał jakieś paprochy to przy odrobinie delikatności powinien sobie poradzić. Cała operacja wygląda jak w F90X.

Domyślnie

Ja już nie raz wyjmowałem matówkę, dmuchałem. Widać d700 ma kiepskie uszczelnienie między matówką a pryzmatem.

Domyślnie

inna sprawa, że te paprochy są mikroskopijne i jeden Bóg wie skąd one się tam biorą. Jest szansa, że jakoś z zewnątrz bo ja strasznie często zmieniam szkła
    A jest do D700 jakaś matówka z klinem?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów