PDA

Zobacz pełną wersję : Czym jest Tokura?

TomekB.
28-06-2009, 19:38
Witam szanownych forumowiczów.

Ostatnio przeszukując allegro natknąłem się na obiektyw manualny Takura. (http://www.allegro.pl/item670428270_tokura_3_9_80_200mm_macro_mc_nikon_a i_s_nowy.html) jasność jak na moje potrzeby jest zachęcająca. Jeżeli ktoś coś o tym wie proszę pisać w wątku.

EDIT: Kurcze źle streściłem trudno, po prostu ciekawi mnie jak to się ma do jakości. Sprzedawca na maile mi nie odpowiada więc pytam forumowiczów?!

karolt
30-06-2009, 15:18
A to nie jest kolejne wcielenie tych koreańskich badziewi? (co prawda jedno z nich się nawet ostatnio udało podobno...)

1968
01-07-2009, 02:05
(...) Sprzedawca na maile mi nie odpowiada (...)

Jak nie odpowiada to o**j dziada. Co on łaskę nam robi ?

TomekB.
02-07-2009, 11:15
Bardziej ciekawi mnie, co to za szkiełko. F3.9 na pewno to nie jest. Będzie tak F4. Cena wydaje mi się w miarę przystępna.

Bielik
02-07-2009, 11:32
jak dla mnie to jakiś badziew z lat '80 wykopany z czeluści magazynów.

Łopal
05-07-2009, 21:38
człowiek powystawiał sporo wynalazków. To szkło wygląda dziwnie, cena raczej nie pozwala na jednoznaczne określenie, co zacz, wygląda na japońskie korzenie... Może Bielik ma rację.

czarnobialy
08-07-2009, 23:51
ten sklep generalnie wystawia różne rzeczy. Do tego mają dziwną politykę - można sprawdzić towar dopiero po wygraniu aukcji (przypadek z hasselbladem 553 )

TomekB.
15-07-2009, 11:07
Po dziwnej rozmowie ze sprzedawcą okazuje się, że obiektywy są z Korei Północnej albo z Dżapan. Co gorsza czasem się przycinają, dziwnie haczą i nie ostrzą..., dzięki bardzo za rady. W sumie to szukałem czegoś dłuuuuuuugiego w cenie do 200zł. Może być manual

kamykkkam
22-07-2009, 00:13
Witam.
Tydzień temu stałem się posiadaczem wyżej wymienionego obiektywu. Jeszcze nie robiłem nim zdjęć. Kupiłem go do analogowego pentaxa. Niestety po podpięciu obiektywu do korpusu po dwóch minutach prób na sucho obiektyw się zaciął. Nie wskakuje wartość przysłony 3,9 i zaciął się bolec przenoszenia automatyki przysłony. Po telefonie wykonanym do sprzedawcy, obiecał wymianę na nowy. Wizualnie nic do zarzucenia. Wygląda solidnie. Może trochę wizualnie wydaje się bardziej plastikowy od innych tego typu obiektywów. Jak wymienię na nowy i zrobię zdjęcia to napiszę coś o tym obiektywie.

kamykkkam
22-07-2009, 00:16
Zapomniałem dodać, że dzwoniłem wcześniej do sklepu w trójmieście gdzie oferowali w sprzedaży te obiektywy i pani mówiła, że to jest robione przez Tokinę, czy dla Tokinty. Nie pamiętam dokładnie a głowy za moją wypowiedź nie dam sobie uciąć. Na pudełku pisze, że korea. Babka mówiła, żeklienci nieraz kupują i nie nażekają.

igg
22-07-2009, 16:09
do autora wątku

jak chcesz sie bawić manualnym zoomem to pompka (one touch) jest fajna, chyba, że ktos chce krecic trzema pierścieniami na zmiane...

Poszukaj lepiej tokiny z serii RMC miałem 80-200mm mam teraz 35-135mm i chodzą jak szwajcary - oczywiście pompki

edit

Tokiny wygladaja jak te tokury - to chyba podróbka serii rmc