Zobacz pełną wersję : Wersje Ps'a.
Witam.
Mam Photoshopa 7 (czy tam wersja 7). Tak mnie zastanawia, czy on jest wystarczający, żeby fajnie obrobić fotki. Wielu z Was pewnie korzysta z (wydaje mi się) lepszych wersji PS'a, czyli CS3/4.
Czy ta wersja jest jakaś bardzo przestarzała i dobrze byłoby zaopatrzyć się w coś nowego, czy jest jednak wystarczająca i wszystkie potrzebne efekty itp. są zawarte?
korzystam głównie z elementów PS'a które były dostępne już w PS4, reszta to wodotryski, które w CS4 osiągnęły stan irytujący mnie. Z nowych najlepiej pracuje mi się na CS3. Do samych zdjęć, jednak wystarczy ci dowolna wersja...
northrop
27-06-2009, 03:00
z lenistwa przeskoczylem z Photoshopa na Lightroom 2 i nie zaluje. ale z PS czasami jeszcze kozystam, ale do domowych i szybkich obrobek jednak LR2 jest dla mnie nie zastapiony. ale, to tylko taka moja opinia jakich wiele.
velaskez
27-06-2009, 06:05
Witam.
Mam Photoshopa 7 (czy tam wersja 7). Tak mnie zastanawia, czy on jest wystarczający, żeby fajnie obrobić fotki. Wielu z Was pewnie korzysta z (wydaje mi się) lepszych wersji PS'a, czyli CS3/4.
Czy ta wersja jest jakaś bardzo przestarzała i dobrze byłoby zaopatrzyć się w coś nowego, czy jest jednak wystarczająca i wszystkie potrzebne efekty itp. są zawarte?
A jaki masz aparat? I czy zamierzasz wołać rawy. Ja korzystam z CS2. CS3 kusi, ale akurat nie mam lepszego komputera pod ręką, a CS4 jest za wolny. :twisted:
northrop
27-06-2009, 09:14
a CS4 jest za wolny. :twisted:
pan raczy zartwoac ;)
velaskez
27-06-2009, 09:50
pan raczy zartwoac ;)
nie żartuje, tnie się i tyle
niezależnie od sprzętu, i nie tylko u mnie, ale i kolegów też
i jaki pan...
CS4 nie tnie się, ma może większe wymagania i tyle, przynajmniej u mnie się nie tnie... a może piraty się tną? ;)
velaskez
27-06-2009, 11:12
Nie wiem co insynuujesz. Ciął się jak go zainstalowałem, więc wywaliłem w cholerę.
Wpiszcie w google "CS4 slow" i zobaczycie, że problem istnieje.
Ja korzystam z CS2. CS3 kusi, ale akurat nie mam lepszego komputera pod ręką, a CS4 jest za wolny. :twisted:
Ja mam wrażenie, że CS jest nieco lepiej zoptymalizowany od CS2 i chodzi szybciej. Co do cięcia CS4 - mam upgrade od jakiegoś czasu (kupiłem CS3 uprawniające do bezpłatnego upgr), ale zainstalowałem dopiero niedawno bo kupowałem nowy komputer. Póki co żadnego cięcia na stwierdziłem.
Powyżej miało być, że CS3 jest nieco lepiej zoptymalizowany od CS2 i chodzi szybciej.
northrop
28-06-2009, 21:15
Nie wiem co insynuujesz. Ciął się jak go zainstalowałem, więc wywaliłem w cholerę.
Wpiszcie w google "CS4 slow" i zobaczycie, że problem istnieje.
rownie dobrze moge wpisac w google "CS2 slow", "CS3 slow" i efekt bedzie podobny.
szczerze powiedziawszy, to od kiedy przesiadlem sie na Win7 64bit, to CS4 dziala nieporownywalnie szybciej do kazdej poprzedniej wersji PS'a.
A jaki masz aparat? I czy zamierzasz wołać rawy. :
Na razie cyfrówka, bo jeszcze nie kupuję lustra, ale coś kręcę pomiędzy canonem a nikonem :). Raczej zamierzam, acz to do dogadania :P.
Na razie cyfrówka, bo jeszcze nie kupuję lustraCzyli lustrzanke chcesz kupic analogowa?
Nie, nie, chodziło mi, że nie teraz. Bo będzie normalna lustrzanka, cyfrowa, tylko za jakieś 2-4 miesiące, a miała być wcześniej :P.
Nie, nie, chodziło mi, że nie teraz. Bo będzie normalna lustrzanka, cyfrowa, tylko za jakieś 2-4 miesiące, a miała być wcześniej :P.Ale ja sie odwolalem do konkretnego cytatu. Napisales, ze na razie masz cyfrowke, bo jeszcze nie kupujesz lustra. Dlatego zapytalem, czy chcesz kupic analoga. Bo skoro rozrozniasz dwa sprzety -- cyfrowka i lustrzanka -- to sugeruje, ze lustrzanka to raczej analogowa.
Wiem o co ci chodzi.
Ja po prostu potocznie mówię na kompakta, tak jak wszyscy, cyfrówka i o taką kompaktówkę mi chodziło :). Taką mam, a za jakiś czas będzie lustro.
Ja po prostu potocznie mówię na kompakta, tak jak wszyscy, cyfrówka"Cyfrak", to potocznie, kazdy aparat cyfrowy. A cyfrowy moze byc zarowno "kompakt" jak i "lustro". Mowiac wiec "cyfrowka" nie precyzuje sie czy chodzi o kompakt, czy o DSLRa. :)
stig poprostu za slowka lapiesz ;)
stig poprostu za slowka lapiesz ;)
Po prostu :mrgreen: