PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o lampe

grzegorzw
25-06-2009, 11:48
czy taka lampa wystrczy dla mnie poczatkujacego....
http://www.allegro.pl/item664863326_multifoto_tumax_880afz_nikon_warszaw a_f_vat.html

czy do kosciola sie sprawdzi?

tomek20stencel5
25-06-2009, 11:53
No nie wiem, raczej nie. jest to dość słaba lampa, na dodatek tumaxy są dobre tylko przy strzelaniu na wprost, przy obracaniu głowicy głupieją. IMO lepiej wyrwać jakąś używkę np. SB-24, 25, 26, 28, albo coś z vivitarów np. 283/285. Do kościoła potrzeba jednak mocnej lampy.

grzegorzw
25-06-2009, 11:56
to czym musze sie kierowac i na co zwraca uwage kupujac lampe...?

truman20
25-06-2009, 14:01
Czy dobrze działa i-TTL w różnych pozycjach palnika, czy ma obracany palnik we wszystkich płaszczyznach, czy ma wbudowany dyfuzor. IMO aktualnie najtańszą w miarę dobrą lampą jest Metz 36 AF-4 (oczywiście w wersji dla Nikona) za około 350zł (brak obracanego palnika w poziomie). Potem Metz 48 AF-1, ale to już wydatek koło 800-900zł.

baku127
25-06-2009, 14:54
Obracany palnik w dwóch płaszczyznach daje dobry komfort pracy.To sie jednak przydaje.
Jeśli chcesz mieć jakąś lampę na początek to bym brał tego Metza 36.-wydatek jakieś 350pln.Albo SB -28 to jakieś 500pln ale masz obracany palnik (pion i poziom).

fader_audio
25-06-2009, 14:56
Witam, mowa o nowych czy starych lampach. Jak nowe to nie wiem, na lampach sie tak nie znam jak inni na forum, ja myslę może zwrócić uwagę na sb600 przynajmniej wiesz że wszystko będzie działało jak trzeba. Szkoda że tak ceny poszły w górę, jeszcze niecały rok temu ozna było nówke kupić za ok 700zł. Może coś z metza lub nissin by ci podeszło.... Pozdrawiam

koziołek_matołek
25-06-2009, 16:53
Nie znamy Twoich preferencji cenowych :> Jednak kupując lampę zwróć uwagę na to jak działa iTTL, jaki jest zakres skrętu czy czas błysku. Do 400zł znajdziesz Fomei Thunderbolt PF300 Nikon czy Nissin Speedlite Di466 Nikon w foto tipie. Zarówno jedna lampa, jak i druga są w tym przedziale cenowym stosunkowo dobrymi lampami. Jednak zarówno w jednej, jak i drugiej - masz tylko 90stopni do wykorzystania w pionie;) Wiesz...niby jak dla początkującego, to powinieneś coś kromnego wziąć, żeby Ci wystarczyło na "teraz", ale jeśli tylko masz możliwość, to dołóż więcej pieniędzy i zakup coś konkretnego, czego już nie będziesz musiał wymieniać.

grzegorzw
25-06-2009, 17:08
mysle ze te dwie lampy o ktorych piszesz spelnilyby mje oczekiwania :)

truman20
25-06-2009, 18:24
Ja bym się tam nie pchał w lampy typu Nissin, Exacta, Tumax. Złe opinie krążą o tanich lampach. Fakt, że np taki Metz ma tylko jeden suwak w obudowie i nic więcej oraz bez puszki sobie nie pogada, ale przynajmniej z opinii użytkowników wynika, że działa poprawnie. A o w/w lampach krążą w sumie różnie opinie - jedna najwazniesza, że "działają jak chcą".

fader_audio avatar prawie jak Usher Audio. :)

charll
25-06-2009, 18:37
czy taka lampa wystrczy dla mnie poczatkujacego....

Niezależnie, czy początkujący czy nie lampa musi dobrze świecić :)

tomek20stencel5
25-06-2009, 22:07
Moim zdaniem warto dozbierać i kupić już Nissina Di622. Jak za swoją cenę lampa bardzo dobra.

kosie77
25-06-2009, 22:22
witam.
ja a propos lampy.
mam na stanie sabinkę 900tkę i wielki z nią problem .
mianowicie po wykonaniu serii ujęć koło 15-20 ujęć w odstępach czasowych 20-60 sek. włącza mi sie czujnik temp. i na jakieś 30 minut jestem bez lampy.
jak już raz się zagrzeje na imprezie to powtarza misie to co 20-30 minut.
co robić?

marcinez
29-06-2009, 22:33
Dołączę się do tematu. Chciałbym mieć korzystania z zewnętrznej lampy np. w ten sposób, że lampa doświetlała by obiekt z boku, lecz nie byłaby podłączona bezpośrednio do aparatu. Czy jest taka możliwość? Jak to zrobić? Jakie lampy to umożliwiają?

karabud
30-06-2009, 00:33
Opcja szukaj na forum

charll
30-06-2009, 01:28
Wskazówka: skrót CLS.

marcinez
30-06-2009, 08:03
Dziękuję za obszerne wypowiedzi. Niestety nie o to mi chodziło. Chodzi mi o wyzwalanie dodatkowej lampy, która nie jest umieszczona na aparacie bezprzewodowo. Nie potrzebuję CLS. Jak to zrealizować, za pomocą t.zw. radiówki czy też fotoceli? A może są lampy które mają już w sobie radiówkę lub fotocelę? Wiem, że należy użyć szukaj, ale nie wiem nawet jak to fachowo nazwać, żeby później znaleźć :)

koziołek_matołek
30-06-2009, 15:37
W sumie nie bawię w takie rzeczy, więc mogę źle powiedzieć, za co z góry przepraszam. Kabelek synchronizujący może się nada? Jedną lampę przez to możesz wyzwolić, nie wiem jak to jest, jak masz jedną lampę podpiętą do korpusu, a drugą poza nim i tą chcesz wyzwolić. Byc może się mylę. Ale może da się jakoś podłączyć, aby nie zakłócało 1-szej lampy w body... ;>

koziołek_matołek
30-06-2009, 15:39
Oczywiście jeszcze zależy od tego jak daleko chcesz umieścić taką lampę. Z tego co wiem, to kabelek jest raczej krótki :> Jakieś 100cm, może i znajdą się dłuższe..Ot co. No i kosztuje może ze 100 zł, może ciut ponad 100zł. Ale i tak dalej nie wiem czy dobrze kombinuję z nim, więc już będę pilnie czekać na odp, żeby rozwiać moje wątpliwości, bądź je utwierdzić :)

Szukałam teraz więcej info o tym. Znalazłam chyba jakieś rozwiązanie. Radiowy wyzwalacz lamp błyskowych PT-04 + 3 odbiorniki (foto tip). Cyt. "Nadajnik mocuje się na gorącej stopce aparatu, można go też podłączyć poprzez kabel synchro. Odbiornik należy podłączyć do lampy również poprzez gorącą stopkę lub wejście na kabel synchro, pozwala to na wyzwalanie zarówno zwykłych lamp zewnętrznych jak i lamp studyjnych czy żarówek błyskowych. Przed rozpoczęciem pracy należy ustawić ten sam kanał pracy obu urządzeń. W przypadku stosowania lamp zewnętrznych należy pamiętać, że zestaw nie pracuje w trybie TTL, a jedynie w trybie manualnym lub trybie A lampy (jeśli lampa posiada taka funkcję)."

Tyle, że tę lampę, ktorą chciałbyś mieć na sankach body, to muiałbyś utawić nieco w innym miejscu chyba. No i to ma 30 m zasięgu.

Sorry Panowie za zamieszanie i me twórcze wypociny. ...Ale..człowiek uczy się przez całe życie. Tylko nie krzyczcie, a jak co to poprawcie :))

karabud
30-06-2009, 23:33
marcinez a wiesz co to cls?

marcinez
01-07-2009, 00:12
Może i wiem co to jest. Widzę jednak, że chyba nie potrafię napisać o co mi chodzi. :) Nie sztuka wydać kupę kasy i kupić systemową lampę. Chciałbym mieć w zwykłych warunkach domowych dodatkowe źródło światła wyzwalane bezprzewodowo. Jestem jednak w temacie kompletnie zielony i stąd moje, może dziwne pytania. Nie chce samemu eksperymentować, a skorzystać z rad doświadczonych kolegów. Nie chciałbym wydać niepotrzebnie kasy na jakieś radiówki czy tez fotocele, i nie będzie to działać.

karabud
01-07-2009, 00:25
Jak nie masz lampy systemowej ja proponuje radio. "Dobry chinczyk" to najlepsze tanie rozwiazanie moim zdaniem inne wcale nie sa tansze sporo(przy 2 lampach to juz to samo wlasciwie) a maja imho wiecej wad. Napisz jaka lampe chcesz wyzwalac, czy ma manuala itp itd

marcinez
01-07-2009, 00:47
Dopiero zastanawiam się jaki zestaw skompletować. A może są lampy "niesystemowe: które mógłbym zdalnie odpalać bez ożycia radia? Czy to w ogóle możliwe? Czytałem, że np. nissin ma wbudowaną fotocelę. Czy jak położę ją gdzieś z boku, to odpali się z błysku lampy wbudowanej? Przepraszam za być może oczywiste pytania.

karabud
01-07-2009, 01:14
Jak ma fotocele to się odpali. Fotocelę mają jeszcze niektóre starsze sb, nowsze i np sigma ef-500/530 super. Ale to rozwiazanie ma swoje wady - chociazby fotocela musi "widziec" blysk.

Piotr_
01-07-2009, 06:48
Dopiero zastanawiam się jaki zestaw skompletować. A może są lampy "niesystemowe: które mógłbym zdalnie odpalać bez ożycia radia? Czy to w ogóle możliwe? Czytałem, że np. nissin ma wbudowaną fotocelę. Czy jak położę ją gdzieś z boku, to odpali się z błysku lampy wbudowanej? Przepraszam za być może oczywiste pytania.

W normalnych domowych warunkach (niezbyt duże pomieszczenia) fotocela odpali praktycznie zawsze bo wystarczy jej światło lampy wyzwalającej odbite od ścian czy sufitu. Wystarczy pamiętać żeby nie zakrywać czujnika. Przy używaniu fotoceli musisz ustawić lampę wyzwalającą w tryb M bo w przypadku TTL fotocela będzie reagować na przedbłyski sterujące.

tomek20stencel5
01-07-2009, 07:59
Są też fotocele które liczą przedbłyski i wtedy można ustawić ttl. Lampy Nikona które mają fotocelę to np. SB-26, SB-80DX.

Piotr_
01-07-2009, 12:33
Są też fotocele które liczą przedbłyski i wtedy można ustawić ttl. Lampy Nikona które mają fotocelę to np. SB-26, SB-80DX.

Tak są, ale te wbudowane w lampy walą przy pierwszym błysku.

marcinez
01-07-2009, 16:16
dzięki wszystkim na informacje. Na pewno się przydadzą :)

radoslaw_b3
07-07-2009, 20:28
Tak są, ale te wbudowane w lampy walą przy pierwszym błysku.

do Piotr_

W manualu moge korzystac z Auto fp ??