czy taka lampa wystrczy dla mnie poczatkujacego....
http://www.allegro.pl/item664863326_...awa_f_vat.html
czy do kosciola sie sprawdzi?
Szukaj
czy taka lampa wystrczy dla mnie poczatkujacego....
http://www.allegro.pl/item664863326_...awa_f_vat.html
czy do kosciola sie sprawdzi?
No nie wiem, raczej nie. jest to dość słaba lampa, na dodatek tumaxy są dobre tylko przy strzelaniu na wprost, przy obracaniu głowicy głupieją. IMO lepiej wyrwać jakąś używkę np. SB-24, 25, 26, 28, albo coś z vivitarów np. 283/285. Do kościoła potrzeba jednak mocnej lampy.
to czym musze sie kierowac i na co zwraca uwage kupujac lampe...?
Czy dobrze działa i-TTL w różnych pozycjach palnika, czy ma obracany palnik we wszystkich płaszczyznach, czy ma wbudowany dyfuzor. IMO aktualnie najtańszą w miarę dobrą lampą jest Metz 36 AF-4 (oczywiście w wersji dla Nikona) za około 350zł (brak obracanego palnika w poziomie). Potem Metz 48 AF-1, ale to już wydatek koło 800-900zł.
Obracany palnik w dwóch płaszczyznach daje dobry komfort pracy.To sie jednak przydaje.
Jeśli chcesz mieć jakąś lampę na początek to bym brał tego Metza 36.-wydatek jakieś 350pln.Albo SB -28 to jakieś 500pln ale masz obracany palnik (pion i poziom).
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
Witam, mowa o nowych czy starych lampach. Jak nowe to nie wiem, na lampach sie tak nie znam jak inni na forum, ja myslę może zwrócić uwagę na sb600 przynajmniej wiesz że wszystko będzie działało jak trzeba. Szkoda że tak ceny poszły w górę, jeszcze niecały rok temu ozna było nówke kupić za ok 700zł. Może coś z metza lub nissin by ci podeszło.... Pozdrawiam
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
Nie znamy Twoich preferencji cenowych :> Jednak kupując lampę zwróć uwagę na to jak działa iTTL, jaki jest zakres skrętu czy czas błysku. Do 400zł znajdziesz Fomei Thunderbolt PF300 Nikon czy Nissin Speedlite Di466 Nikon w foto tipie. Zarówno jedna lampa, jak i druga są w tym przedziale cenowym stosunkowo dobrymi lampami. Jednak zarówno w jednej, jak i drugiej - masz tylko 90stopni do wykorzystania w pionieWiesz...niby jak dla początkującego, to powinieneś coś kromnego wziąć, żeby Ci wystarczyło na "teraz", ale jeśli tylko masz możliwość, to dołóż więcej pieniędzy i zakup coś konkretnego, czego już nie będziesz musiał wymieniać.
mysle ze te dwie lampy o ktorych piszesz spelnilyby mje oczekiwania![]()
Ja bym się tam nie pchał w lampy typu Nissin, Exacta, Tumax. Złe opinie krążą o tanich lampach. Fakt, że np taki Metz ma tylko jeden suwak w obudowie i nic więcej oraz bez puszki sobie nie pogada, ale przynajmniej z opinii użytkowników wynika, że działa poprawnie. A o w/w lampach krążą w sumie różnie opinie - jedna najwazniesza, że "działają jak chcą".
fader_audio avatar prawie jak Usher Audio.![]()
Skontaktuj się z nami