PDA

Zobacz pełną wersję : adapter nikon-yashica

szada
25-06-2009, 10:45
Witam,

Dostałam na czas jeszcze nie ograniczony 50 mm 1.8 i 135mm 2.8 od koleżanki problem w tym że to obiektywy yashica byłam przekonana że będzie pasowała m42 (jestem zbyt dużą optymistką) ale niestety mój plan nie wypalił.

Szkoda żeby te obiektywy u mnie leżały a czytałam że podobno nie ma przejściówek z yashici na nikona chyba że po prostu nie potrafię szukać i jest coś takiego.

Jeśli macie jakieś pomysły co mam zrobić żeby móc podpiąć te obiektywy do mojego pięknego d40 piszcie śmiało.
Wiem że jest przejściówka canona na yashice i m42 czy będzie wszystko pasowało jeśli przyczepie dwie przejściówki ?

np. y-m42-nikon
czy wtedy mogą być problemy jakieś?
jeśli już to działa to adaptery kupować z soczewką czy nie? chodzi mi o to czy y-m42 ma też mieć soczewkę jeśli m42-n ją ma.

Ci co mają d40 wiedzą jaki to ból z obiektywami do naszego aparatu dlatego wole najpierw manualnie popróbować żeby wiedzieć czy opłaca mi się kupować te stałki z silnikiem.

geryon
25-06-2009, 11:14
Też kiedyś szukałem takiego ustrojstwa. Problem w tym że takich rzeczy nikt nie robi a szkoda. sam mam kilka słoiczków od yashicy i chętnie bym je podpiął do cyferek. A ten 50mm to nie jest przypadkiem 1.9 ?? ;P

markB
25-06-2009, 14:44
Problem leży w różnej głębokości aparatów Yashici i Nikona (różnica ca 1 mm). Niejaki Seimax (japońska firma) produkował adaptery z soczewką pozwalające założyć obiektyw Yashici na Nikona, ale jakość zdjęć była bardzo słaba. IMO, nie warto podpinać.

szada
25-06-2009, 16:05
geryon masz racje 1.9

a podłączenie do m42 a potem dołączenie do tego przejściówki na nikona ma sens?
już tak się na przyszłość pytam czy jest w ogóle taka możliwość żeby były dwie przejściówki podłączone

Nocturnal-Amnesia
30-06-2009, 00:53
geryon masz racje 1.9

a podłączenie do m42 a potem dołączenie do tego przejściówki na nikona ma sens?
już tak się na przyszłość pytam czy jest w ogóle taka możliwość żeby były dwie przejściówki podłączone

Niestety nie, chyba że do portretów robionych z bardzo bliska. 50mm na m42 ostrzy tylko do 2 metrów. Z Yashicą na m42 i z m42 na nikona, raczej będzie, tylko gorzej. Alternatywa to przerobienie obiektywu. Co oczywiście w tej sytuacji odpada.
Pozdrawiam

fastfoot
07-01-2011, 20:49
witam,

znalazlem na allegro takie cos, adapter dla nikona na obiektywy yashica

http://allegro.pl/adapter-nikon-ai-ais-contax-yashica-i1380688894.html

mam pytanie czy ktoś już tego używał?

sam mam 3 obiektywy na system yashica i chetnie bym ich pouzywal do cyfrowej puszki, ale 199zl to nie malo :/