Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Question adapter nikon-yashica

Witam,

Dostałam na czas jeszcze nie ograniczony 50 mm 1.8 i 135mm 2.8 od koleżanki problem w tym że to obiektywy yashica byłam przekonana że będzie pasowała m42 (jestem zbyt dużą optymistką) ale niestety mój plan nie wypalił.

Szkoda żeby te obiektywy u mnie leżały a czytałam że podobno nie ma przejściówek z yashici na nikona chyba że po prostu nie potrafię szukać i jest coś takiego.

Jeśli macie jakieś pomysły co mam zrobić żeby móc podpiąć te obiektywy do mojego pięknego d40 piszcie śmiało.
    Wiem że jest przejściówka canona na yashice i m42 czy będzie wszystko pasowało jeśli przyczepie dwie przejściówki ?

np. y-m42-nikon
    czy wtedy mogą być problemy jakieś?
    jeśli już to działa to adaptery kupować z soczewką czy nie? chodzi mi o to czy y-m42 ma też mieć soczewkę jeśli m42-n ją ma.

Ci co mają d40 wiedzą jaki to ból z obiektywami do naszego aparatu dlatego wole najpierw manualnie popróbować żeby wiedzieć czy opłaca mi się kupować te stałki z silnikiem.
    człowiek uczy się całe życie. Jestem tu.

Domyślnie

Też kiedyś szukałem takiego ustrojstwa. Problem w tym że takich rzeczy nikt nie robi a szkoda. sam mam kilka słoiczków od yashicy i chętnie bym je podpiął do cyferek. A ten 50mm to nie jest przypadkiem 1.9 ?? ;P
    D300 | D80 | S17-35/2.8 | N24-70/2.8 | S70-200/2.8 | SB800 | itd

Domyślnie

Problem leży w różnej głębokości aparatów Yashici i Nikona (różnica ca 1 mm). Niejaki Seimax (japońska firma) produkował adaptery z soczewką pozwalające założyć obiektyw Yashici na Nikona, ale jakość zdjęć była bardzo słaba. IMO, nie warto podpinać.

Domyślnie

geryon masz racje 1.9

a podłączenie do m42 a potem dołączenie do tego przejściówki na nikona ma sens?
    już tak się na przyszłość pytam czy jest w ogóle taka możliwość żeby były dwie przejściówki podłączone
    człowiek uczy się całe życie. Jestem tu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szada Zobacz posta
    geryon masz racje 1.9

a podłączenie do m42 a potem dołączenie do tego przejściówki na nikona ma sens?
    już tak się na przyszłość pytam czy jest w ogóle taka możliwość żeby były dwie przejściówki podłączone
    Niestety nie, chyba że do portretów robionych z bardzo bliska. 50mm na m42 ostrzy tylko do 2 metrów. Z Yashicą na m42 i z m42 na nikona, raczej będzie, tylko gorzej. Alternatywa to przerobienie obiektywu. Co oczywiście w tej sytuacji odpada.
    Pozdrawiam

Domyślnie

witam,

znalazlem na allegro takie cos, adapter dla nikona na obiektywy yashica

http://allegro.pl/adapter-nikon-ai-a...380688894.html

mam pytanie czy ktoś już tego używał?

sam mam 3 obiektywy na system yashica i chetnie bym ich pouzywal do cyfrowej puszki, ale 199zl to nie malo :/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów