PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] BMX - Alex, wallride...

grzybecki
25-06-2009, 08:31
Dawno nic nie wrzucałem, a dużo się na forum wymądrzałem. Żaby nie było, wrzucam nową pracę. Mam nadzieję że się spodoba.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol4/77/25/download/3919253.jpg)

fusbo
25-06-2009, 08:34
Mnie nie powaliło. Szczególnie brak ostrości przy portrecie po prawej. Czyżby AF na papierosa? Jeśli tak to słabo to widać.

morzon
25-06-2009, 08:37
To po lewej ma świetny kadr, ale imo brakuje dopału - byłoby dużo dynamiczniejsze. Tego po prawej nie czaje :D

grzybecki
25-06-2009, 08:47
Oczywiście miałem pioruny ze sobą, chiałem dopalić lampą, ale. Była godzina 14. Miałem przy przesłonie 11, czas około 1/800 a iso 200. Nie znam jeszcze aparatu który podołałby synchronizacji w takich warunkach (znam d70s, ale sprzedałem, a żałuję, bo jego synchronizacja jest najlepsza na świecie). Poza tym było by nudno z tymi błyskami dla mnie, bo od sporego czasu nei zrobiłem zdjęcia bez lampeczki, a tu mam, i jestem z eisbie dumny. Codo prawego. Faktycznie nei jest mistrzem ostrości, ale podoba mi się same w sobie. Nadaje klimatu i tworzy według mnie jedna i spójną całość. Żeby nie było że bezmyślnie połączyłem kadry, było to absolutnie przemyślane :)

morzon
25-06-2009, 08:55
Z tymi czasami to rzeczywiście jest problem... też to mam :/ ja się ratuje tym, że robię po prostu późnym popołudniem/wieczorem ;) ale w szare filtry trzeba będzie i tak zainwestować...
Żeby nie było - lewe mi się naprawdę podoba, tylko uważam, że z lampą byłoby dynamiczniej ;) ale to tylko moje zdanie.

theQ
25-06-2009, 09:17
triczek fajny, kadr tez, obrobka takze ;) ale zdecydowanie brakuje dopalki - na spodniach / rowerze szczegolnie

prawa strona - nieostre - chyba nie trzeba pisac nic wiecej

Endryou
25-06-2009, 17:33
Oczywiście miałem pioruny ze sobą, chiałem dopalić lampą, ale. Była godzina 14. Miałem przy przesłonie 11, czas około 1/800 a iso 200. Nie znam jeszcze aparatu który podołałby synchronizacji w takich warunkach

Widać nie poznałeś możliwości swojej puszki do końca. Istnieje coś takiego jak synchronizacja z krótkimi czasami migawki. Opcja ustawiana jest z poziomu puszki i działa z sabinami SB-600 wzwyż. Oczywiście zmniejsza się moc lampy, ale do dopalania wystarczy.
Zresztą z tego co pamiętam funkcja ta dostępna już była od modelu D70 w górę, więc to nowość nie jest :)
Także sprawdź i next time wypróbuj w praktyce.

Pzdr

theQ
25-06-2009, 19:20
Widać nie poznałeś możliwości swojej puszki do końca. Istnieje coś takiego jak synchronizacja z krótkimi czasami migawki. Opcja ustawiana jest z poziomu puszki i działa z sabinami SB-600 wzwyż. Oczywiście zmniejsza się moc lampy, ale do dopalania wystarczy.
Zresztą z tego co pamiętam funkcja ta dostępna już była od modelu D70 w górę, więc to nowość nie jest :)

Pzdr

Sprawdzales to w praktyce ?
Przy pelnym sloncu, w poludnie ?

Bjania
25-06-2009, 19:30

A przede wszystkim po radiu? (nie wliczam nowych PW, bo jeszcze nie ma do Nikona)

baqers
25-06-2009, 19:36
z lewej świetnie, b mi się podoba.

Endryou
25-06-2009, 19:57

Sprawdzałem, ale to były foty czysto testowe czy to wogóle działa. Oczywiście CLS czyli sabina wyzwalana wbudowaną. Działa bezproblemowo z każdym czasem jaki sobie ustawisz. Żeby wzmocnić moc lampy należy bawić się zoomem błyskograta, ale tego chyba nie musi tłumaczyć taki amator jak ja, takim wyjadaczom :)

A przede wszystkim po radiu? (nie wliczam nowych PW, bo jeszcze nie ma do Nikona)

A tego nie wiem. W tym temacie jestem zielony.

Niedawno była dyskusja na temat synchronizacji z krótkimi czasami:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103616

Pzdr

morzon
25-06-2009, 20:29
Synchro chińczyków (pt-04) to max 1/250 u mnie... wyżej już nie bangla.

grzybecki
25-06-2009, 21:09

Pzdr

Widać nie poznałeś możliwości słońca w południe. Jeszcze nie wymyślono puszki która ma synchronizacje z błyskiem 1/3000. Zamiast mnie obrażać, wyjdz w południe na balkon. Co do możliwości swojej puszki, faktycznie wciąż je poznaję, ale na tyle znam ją że w południe zdjęcia nie zrobie z lampą. I wiem że wspomniany przez Ciebie Nikon d70 ma całkiem inną migawkę niż nikon d300. I faktycznie jeżeli chodzi o synchronizację, d70 jest lepsza, ale nawet z synchronizacją d70 nie dał bym rady w tych warunkach.

Kuba, dzięki za obronę :)

Endryou
25-06-2009, 21:39
Bynajmniej Paweł nie chce Cię obrażać, tylko pomóc. Funkcja o której piszę nazywa się AutoFP i pozwala właśnie fotografować z czasami krótszymi niż czas synchronizacji lampy. Lampa zachowuje się trochę inaczej niż w standardowym czasie synchronizacji. Tutaj jest wszytko wyjaśnione:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26563

Funkcja ta działa z lampami SB-600, 800, 900. Ze starszymi modelami już nie.
Widzę, że masz D300. Wystarczy wejść do menu ust. osobistych. Następnie w funkcję e1 i tam ustawiasz np. 1/250s (Auto FP). Instrukcja str.288. W mojej SB-600 nic się dodatkowo nie zmienia. Nie wiem jak w innych modelach.

Pzdr - no offence

theQ
25-06-2009, 21:49
wiem ze dalej ciagne OT, ale chyba wiekszosc przegladajacych temat osob bedzie nim zainteresowana

pytalem o zastosowanie w praktyce gdyz poki co niewiele (poza tym Nikon Lighting Guide czy jak to tam) widzialem zastosowan tego w praktyce

na wiekszych eventach uzycie tego raczej odpada, podobnie w warunkach o ktorych mowimy - mocne sloneczne swiatlo w poludnie (chodzi mi o aspekt odleglosci / sily i zasiegu blysku wyzwalajacego) ...

jesli ktos ma inne doswiadczenia - chetnie poznam

grzybecki
25-06-2009, 22:14
Jak ma się nadajnik su-800 to można się pobawić (na niewielkie dystance). Jak się go nie ma i wyzwala się wbudowaną to nie ma co nawet marnowac czasu jak ma się jakiś szerszy kącik typu 10,5mm i się unika statywu z lampą w kadrze, bo i tak lampa nie zobaczy błysku.

Podsumaowaniem OT i tak będzie wniosek: "jeśli nie masz Pocket Wizardów nie zaznasz prawdziwej zabawy z bezprzewodowym błyskiem".

Bądź moja wersja, dla nieco uboższych bądź oszczędniejszych: "Jeśli nie masz dobrze przeronionego chińczyka i łoadowarki do baterii do samoodpalających się nie żadko lammpach, nie zaznaz zabawy z bezprzewodowym błyskiem." :)

theQ
26-06-2009, 00:26
Bądź moja wersja, dla nieco uboższych bądź oszczędniejszych: "Jeśli nie masz dobrze przeronionego chińczyka i łoadowarki do baterii do samoodpalających się nie żadko lammpach, nie zaznaz zabawy z bezprzewodowym błyskiem." :)

amen ;)

morzon
26-06-2009, 10:18

Wam naprawdę tak do dupy działają te chińczyki? Ja na 3-4 lampach mam 100% wyzwoleń (czasami po chwili przerwy nie byłysną, ale dlatego, że lampy przechodzą w stand-by - trzeba je "obudzić"). Nigdy mi się nie zdarzyło żeby sama odpalila... a i zasięg jest ok - na conajmniej 10m wszystko śmiga wyśmienicie. Dodam, że nic nie przerabiałem...

Może wysłali do mnie jakiś prototyp przez przypadek ? :mrgreen:

grzybecki
26-06-2009, 10:52
No to zasięg masz nie najlepszy, bo ja po przeróbce mam około 50m, ale skutecznościa 100% pochwalić się nie moge :(

theQ
26-06-2009, 12:54
Wam naprawdę tak do dupy działają te chińczyki? Ja na 3-4 lampach mam 100% wyzwoleń (czasami po chwili przerwy nie byłysną, ale dlatego, że lampy przechodzą w stand-by - trzeba je "obudzić"). Nigdy mi się nie zdarzyło żeby sama odpalila... a i zasięg jest ok - na conajmniej 10m wszystko śmiga wyśmienicie. Dodam, że nic nie przerabiałem...

Może wysłali do mnie jakiś prototyp przez przypadek ? :mrgreen:

chyba sie nie zrozumielismy w poprzednim poscie ;)

u mnie zasieg okolo 30 - 40 metrow, 100% skutecznosc, synchro przy duzych odleglosciach nawet 1/500 (z D70s oczywiscie ...)

grzybecki
26-06-2009, 13:00
chyba sie nie zrozumielismy w poprzednim poscie ;)

(z D70s oczywiscie ...)

Bardzo żałuję że sprzedałem d70s. Kuba, pokombinuj dobrze, włóż świeże baterie, bo jak ja robiłem d70s to dawałem rade zrobić synchro z 1/800 czasmi nawet (nie zawsze, ale jak mi zależało na mega krótkim czasie, a rider mógł robić dużo powtórzeń to kombinowałem)... co jest już zabsolutnym szczytem bo mniejwięcej tyle czasu trwa błysk jaki emituje nasza lampeczka...

morzon
26-06-2009, 22:33
Co do zasięgu - ja na więcej niż 10m jeszcze nigdy nie odlazłem od odbiorników, więc może też tak mam :P ale myślałem, że narzekacie jak 90% użyszkodników tego ustrojstwa - bo ja naprawdę jestem zadziwiony tym jak to działa (zwłaszcza po tym co się naczytałem)...
A co do synchro - z D200 niestety tak miło nie jest...

Tommy
27-06-2009, 13:24

zerknij na exify moich ostatnich rolkowych ;)
może i na f11 i czasie 1/800 byłoby cięzko- ale kto lubi taka pogode na foty i ostrą jazdę ;)