Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : justyna i tomek

cammal
24-06-2009, 19:06
witam,

zapraszam do obejrzenia galerii z linku ponizej i prosze o kontruktywna krytyke.

milego ogladania (zdjec jest tylko 65, mysle, ze warto dotrwac do konca)

www.kamilczaja.com/justynaitomek (http://www.kamilczaja.com/justynaitomek)

co o nich sądzicie? poziom retuszu? jakies emocje?

na zachętę:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kamilczaja.com/justynaitomek/images/DSC_6330_Edit.jpg)

źródło (http://www.kamilczaja.com/justynaitomek/images/DSC_6346_Edit.jpg)

źródło (http://www.kamilczaja.com/justynaitomek/images/DSC_6828_Edit.jpg)

źródło (http://www.kamilczaja.com/justynaitomek/images/DSC_78791.jpg)

źródło (http://www.kamilczaja.com/justynaitomek/images/DSC_70832.jpg)

romes
24-06-2009, 19:19
Jak dla mnie 2 i 5 są naj. Wg mnie 1 trochę za jasno, ale to może wina mojego monitora. Nie zapomnij o numerowaniu zdjęć ;-)

cammal
24-06-2009, 20:20
Jak dla mnie 2 i 5 są naj. Wg mnie 1 trochę za jasno, ale to może wina mojego monitora. Nie zapomnij o numerowaniu zdjęć ;-)

nie numerowałem, bo chciałem, żeby każdy zobaczył całą galerię.
podaję jeszcze raz link:
www.kamilczaja.com/justynaitomek

kroolik
24-06-2009, 20:43
obrobka kurcze ciezka :/

arturjb
24-06-2009, 21:09
obejrzałem galerię i jestem pod niemałym wrażeniem. te zdjęcia są inne od tego, do czego przyswyczaiło nas to forum. te zdjęcia są dobre, widziałem nawet kilka, które nazwał bym mianem perełek

co szczególne zwróciło moją uwagę to oddanie emocji.
Jak zrobiłeś to zdjecie z gołębiem przy życzeniach?

przemur
24-06-2009, 21:14
Podoba mi sie swiatlo, kontrast i ogolnie konwersja BW na ostatnim.

Numer 3 ma chyba zbyt intensywna tonacje i za wysoki kontrast (ale to na moj gust) A numer 4 chyba jednak za ciemne... domyslam sie ze chciales zrobic taki klimat, ale czegos zabraklo (moim zdaniem).

kroolik
24-06-2009, 21:32
chyba sie pospieszylem, ale po slowach arturjb ogladnalem galerie i faktycznie to prawda co napisal:)
gratulacje

Bartek Witek
24-06-2009, 22:18
Bardzo dobry materiał wyjściowy. Masz wiele świetnych chwil.
Kilka standardowych ujęć. Kilka smaczków :D
Osobiście gustuję w delikatniejszej obróbce.

RomanZWrocławia
24-06-2009, 22:29
Witam Kolegę z Wrocławia
smoliście, ponuro smutnie i ciężko, konwersje do czerni i bieli zupełnie nie w moim guście.
znam miejsca i sytuacje w których przyszło Tobie fotografować - plener, kościół i salę w Hotelu Jasek. Wiem jak mogą wyglądać na zdjęciach bo to Wrocławskie standardy. Twoje wersje zupełnie mi nie leżą. Talent, refleks do łapania chwili - istotny, bo jak wynika z moich doświadczeń prawie nie do nauczenia - masz. Nie oszalej tylko z radości :) widziałem setki zdjęć takich samych i dziesiątki lepszych. Tymczasem Twój ewentualny talent tonie w technicznej ułomności zaprezentowanych zdjęć.
POZDRAWIAM

T.Z.
24-06-2009, 23:23
Witam Kolegę z Wrocławia
smoliście, ponuro smutnie i ciężko, konwersje do czerni i bieli zupełnie nie w moim guście.
znam miejsca i sytuacje w których przyszło Tobie fotografować - plener, kościół i salę w Hotelu Jasek. Wiem jak mogą wyglądać na zdjęciach bo to Wrocławskie standardy. Twoje wersje zupełnie mi nie leżą. Talent, refleks do łapania chwili - istotny, bo jak wynika z moich doświadczeń prawie nie do nauczenia - masz. Nie oszalej tylko z radości :) widziałem setki zdjęć takich samych i dziesiątki lepszych. Tymczasem Twój ewentualny talent tonie w technicznej ułomności zaprezentowanych zdjęć.
POZDRAWIAM

konkurencja nie śpi ;)

zdjęcia inne niż większość na forum, ale czasami przydaje się inne, świeże spojrzenie na temat odbiegające od standardów :)

RomanZWrocławia
24-06-2009, 23:42
nie śpi :)
babrze się w rawach z d700 w Nx i klnie na czym świat stoi.

Zbigniew
24-06-2009, 23:55
Kadrowo i, co jest modne, reportażowo, jest OK. Obróbkowo - widać, że szukałeś pomysłów, kombinowałeś i się natrudziłeś, ale jednak nie jestem w stanie łyknąć obróbki takiej jak na zdjęciu np. 30. Wg mnie odpowiedni, relatywnie jednolity kolor i poprawna jasność skóry to podstawa. Hardcorowy kontrast dał o sobie znać również np. na 36. Niektóre zdjęcia też nieostre. A np. na 15 kolor skóry jest nieakceptowalny.

Ale są też bardzo fajne - już nie chcę wymieniać (no ok, wymienię jedno - 49 jest bombowe), ale z kilka, a nawet kilkanaście jest bardzo fajnych, pomysłowych i dobrze zrobionych. Trudno mi tutaj podsumować pisząc - jest ok, albo nie jest ok - napiszę tylko, że nie przeszedłem obok nich obojętnie :)

cammal
24-06-2009, 23:57
Witam Kolegę z Wrocławia
POZDRAWIAM

faktycznie, brakuje mi obycia w retuszu, choc radzę sobie dobrze z samym photoshopem, znam mozliwosci, funkcje i potrafię z nich korzystać. Zakładając jakąś wizję zdjęcia próbuję uzyskac oczekiwany efekt, czesto jednak podczas przesuwania suwakami tracę pewność i zdjęcie wychodzi np. przesaturowane, albo z jakąś kolorystyką do której do konca nie jestem przekonany.
Mam nadzieję, że z kolejnymi sesjami będę miał mniej wątpliwości i większe wyczucie.
Czesto mam tak, ze patrząc na zdjęcie, drugi raz zrobiłbym je dokładnie odwrotnie:) - juz wiem, ze bez wieloletniego doświadczenia nie da się doskonale kadrować za kazdym razem.
aha, bardzo proszę o zdjęcia z tej sali w hotelu jasek (moim zdaniem paskudnej:) które pokażą to miejsce w ciekawszy sposób, niezmiernie mnie to ciekawi, jak Ci się to udało :)
pozdrawiam

cammal
25-06-2009, 00:09
Wg mnie odpowiedni, relatywnie jednolity kolor i poprawna jasność skóry to podstawa. Hardcorowy kontrast dał o sobie znać również np. na 36.

A np. na 15 kolor skóry jest nieakceptowalny.

No właśnie z tym sobie nie radzę. Zbigniew, w jaki sposób poprawiasz kolor skóry (selective color, czy moze hue/saturation).
Jak byś sobie poradził z tym zdjęciem 15? zmieniłbyś całkowicie kolorystykę, czy subtelnie wymaskował twarze ?
moze działasz w całkowicie inny sposób? niezmiernie mnie to interesuje, czekam wiec na wyczerpujaca podpowiedz :)

inną kwestią jest tez moim zdaniem poprawna ekspozycja. w przypadku tego akurat wesela (i nie tylko zreszta) czesto trafiają mi się zdjęcia niedoświetlone, częściej prześwietlone. Gdy wyciągamy światło z ciemnych twarzy, zostaje bardzo mało informacji o prawidłowym kolorze, dlatego tez retusz takich fotografii jest, bynajmniej dla mnie, bardzo trudny.
Może jakieś podpowiedzi i w tym temacie ?

RomanZWrocławia
25-06-2009, 01:37
Sala kolumnowa w Jasku to wykwit kiczu.
nie chodzi mi o to by starać się pokazać jej "urodę"
wystarczy przestać się tym przejmować, a docenić walory które ma : punkty świetlne na odpowiedniej wysokości i do tego zapalone, udrapowane zasłony w tle, to wszystko da się wykorzystać umieszczając jako nieostre tło swoich zdjęć.
Twoja technika fotografowania i obróbki zmieniła ją w ciemną ponurą brudną norę.
Generalnie - twoje zdjęcia broniły by się bez tej fotoszopowej pozłoty - bo kilka z nich to po prostu i aż przyzwoita fotografia.
Więcej wiary w wartość swoich kadrów, a mniej suwaczków - i będzie znacznie lepiej.

superkomornik
25-06-2009, 08:08
RomanZWrocławia dobrze pisze- sala Jasek piekna moze nie jest, ale do produkowania ładnego bokeh w zupełnosci sie nadaje :)
Zdjęcia które pokazałeś na forum nie sa najlepsze- przez tą nieszczesna obróbke. Na stronie masz dużo lepsze :)

tymancjo
25-06-2009, 09:47
Cześć,

Aż postanowiłem napisać, choć już byłem o "krok" od obojętnego zamknięcia karty w przeglądarce.
Tak jak napisał mój poprzednik, rzeczywiście na mnie ta "zachęta" nie podziałała - przez styl obróbki, ot nie trafiło w moje gusta. Obejrzałem galerie zachęcony bardziej przez pierwsze komentarze i tak "średnio" też mi nie leży właśnie przez koncepcje obróbki.

Ale za to wszystko masz tam zdjęcie nr7 które jest megafajne, i oprócz PD i czegoś* w nim to jest cacy!

Pozdrawiam,
Tomek

*)Ani chybi to blenda będzie :)

mswilk
25-06-2009, 10:02
Zdjęcia na pewno oryginalne, ale czy czasem jako całość nie są zbyt mocno zretuszowane ?
Najważniejsze aby klientom się spodobały.
Z doświadczenia wiem, że nie zawsze "wizja artysty fotografa" pokrywa się z oczekiwaniami nowożeńców...

majo44
25-06-2009, 10:47
Za poprzednikami. Masz to coś co pozwala ci uchwycić moment i uczucia.

Kadrowo jest fajnie ale brakuje mi trochę kadrów bardzo nietypowych takich które w całym secie dają czasem oddech i chwile odpoczynku, takich na których się zatrzymujesz aby pomyśleć, np z poziomu podłogi lub z bardzo wysoka. Czasami kadrowane za wysoko np. 13, 16, 17 ... 44 Ładnie wykorzystana rybka, czasami mi na nią brakuje pomysłu, co widać że tobie wychodzi bez problemu.

No obróbka to na razie najsłabsza twoja strona. Ani czarno białe ani kolor mi nie leżą, choć widać że szukasz. Za duży kontrast, mało delikatności którą tak lubię w zdjęciach ślubnych. Za to widać że ładnie potrafisz wykorzystać światło zastane.

No widzę że w regionie zaczyna podnosić się poziom :)
Gratuluję i życzę powodzenia.

cammal
25-06-2009, 22:32
dzieki za wszystkie opinie.
moze ktos sie wypowie na pytanie, które kierowałem do Zbigniewa, apropos sposobów prawidłowego ustawiania koloru skory?

Zbigniew
25-06-2009, 23:39
Mam małą masakrę czasową - już miałem Ci w pracy odpowiedzieć, ale jakoś nie zdążyłem. Generalnie nie mam jakiejś złotej metody - pomijając kwestie takie jak odpowiednie doświetlenie i w miarę poprawna ekspozycja, to stosuję trzy kroki zasadniczo. No może więcej.

W NEFie:
1) Odpowiedni WB, tak aby nie było nienaturalnie
2) Suwaki fill light i recovery - raczej staram się, aby było wyciągnięte dużo cieni - jak chcę kontrast, to dopiero na końcu podbijam
3) Dużo kręcę suwakami (w LR) - głównie jasność i nasycenie kolorów - najczęściej obniżam jasność kanału niebieskiego (dla nieba) i zwiększam jasność dla pomarańczowego (pięknie podbija jasność skóry); czasami równolegle zmniejszam nasycenie tych kolorów, aby wioski nie było

W dalszej obróbce:
1) Poprawiam jeszcze kolory, jak coś jest nie tak - często też lokalnie (typu na warstwach, a potem odpowiednio gumuję)
2) Bardzo często narzędziem dodge podbijam jasność dla highlights (przepraszam za słowa angielskie, ale tak najłatwiej); zanim jeszcze to zrobię, to robię też nieraz dodge dla midtones, ale nie za dużo; oczywiście ciągle dla skóry piszę
3a) Jeżeli jest bardzo niejednolicie, to czasami korzystam z narzędzi takich jak Color Efex i filtru Cross Processing - stosuję go do obszaru skóry tylko (znaczy warstwy całej, ale wygumowanej odpowiednio), potem nakładając z niewielkim kryciem
3b) Trickiem jest też wzięcie próbki cielęco-różowego idealnego koloru skóry i pomalowanie na nowej warstwie twarzyczki, a potem zmniejszenie opacity warstwy do kilkunastu procent - oczywiście nie bawiłbym się tak z każdym zdjęciem, ale przy ważnych - czemu nie; ja mam nawet kilka plików PSowych, które są takimi próbkami - np. zdjęciami, które mi odpowiadają pod względem koloru skóry (niekoniecznie moje) - i czasami sobie poprostu biorę próbkę z nich, tak aby mieć odniesienie przy punkcie 1, ale też aby móc zrobić niewielkie pokrycie skóry

Zaznaczam jednak, że nie robię za dużo zdjęć w trudnych warunkach (pomieszczenia, śluby, wesela). Wtedy, szczególnie jak światło się pomiesza, mogą być dramaty i ciężka obróbka.

cammal
26-06-2009, 00:10
przeczytalem, przemyslalem i nie glupio piszesz :)
oczywiscie korzystam z tych samych narzedzi (tez po angielsku;) i schemat mam podobny. Dwa pomysły zwróciły moją uwagę: podbicie pomaranczowego i zejscie z niebieskimi oraz Dodge (nigdy z tego nie korzystalem przy retuszu twarzy) .
jak zauwżyłeś jednak, to 'schemat' przy dobrze naswietlonych zdjeciach. pozniej jest niestety trudniej.
Jutro jadę na sesje, a do wtorku muszę dwa wesele wyretuszować, będę testował :)
dzieki za odp!