PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - problem z czasem

Gregoryk
23-09-2006, 14:05
Ponieważ to moje pierwsze wystąpienia to na początek witam wszystkich.

Mam problem. Zauważyłem ostanio że mój Nikoś czasami na programie A i P po otworzeniu lapmpy nie blokuje czasu na ustawionej 1/60s. Jak długo nim pstrykam to tak mu się dzieje. Jak wyłącze go na dłużej to mu przechodzi. Czy to grozi czymś poważnym ;) ? Słać aparat do serwisu? (Przy okazji posłałbym obiektyw 18-70 bo nie wiem skąd ale złapałem mnóstwo kurzu między przednie soczewki)

Tzunami
23-09-2006, 22:39
Może przez przypadek masz włączoną synchronizację z długimi czasami naświetlania? Jeśli to nie awaria to jedyne wytłumaczenie jak dla mnie.
A kurz w 18-70 to z tego co słyszałem normalka po kilku miesiącach ;)

wigi
23-09-2006, 23:07
Kurz to normalka i za czyszczenie musiałbyś raczej zapłacić

Gregoryk
24-09-2006, 10:58
Niestety nie jest to przypadkowo ustawiona synchronizacja na długi czas. Dziś jeszcze sprawdziłem rano i było OK, następnie zamknąłem lampe i otworzyłem na nowo i już się czas nie blokuje. (co ciekawe na wyświetlaczu wyświetla się że lampa jest podniesiona) A ja się dziwiłem ostanio czemu wiele zdjęć z lampą mam tak wypalone jakbym robił je na słońcu. :D

flyski
24-09-2006, 11:10
Prawdopodobnie IMO krańcóweczka od lampy nie daje odpowiedniego styku przez co przekazuje do CPU mylne dane o podniesieniu lub opuszczeniu lampy. (nie mam D70 ale tak sobie to wyobrażam) poprawcie jeżeli gadam bzdury:).
ale jeżeli to jest przyczyna to powinno może pomóc kilkakrotne otwarcie i zamknięcie lampy (zaobserwoj jak sie zmienia ststus lampy na LCD, bo rozumiem ze jak sie podniesie to sie pojawia ikonka?), ewentualnie przeczyszczenie krańcóweczki - na gwarancji to wiadomo serwis