Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie D70s - problem z czasem

Ponieważ to moje pierwsze wystąpienia to na początek witam wszystkich.

Mam problem. Zauważyłem ostanio że mój Nikoś czasami na programie A i P po otworzeniu lapmpy nie blokuje czasu na ustawionej 1/60s. Jak długo nim pstrykam to tak mu się dzieje. Jak wyłącze go na dłużej to mu przechodzi. Czy to grozi czymś poważnym ? Słać aparat do serwisu? (Przy okazji posłałbym obiektyw 18-70 bo nie wiem skąd ale złapałem mnóstwo kurzu między przednie soczewki)
    D70s, dwa szkła, zapał i żadnych efektów

Domyślnie

Może przez przypadek masz włączoną synchronizację z długimi czasami naświetlania? Jeśli to nie awaria to jedyne wytłumaczenie jak dla mnie.
    A kurz w 18-70 to z tego co słyszałem normalka po kilku miesiącach
    gniotodajny
    D70s, N 18-70 F/3.5-4.5, S 50-150 F/2.8, P 35-80 F/4-5.6, SB600 | Fuji S5500

Domyślnie

Kurz to normalka i za czyszczenie musiałbyś raczej zapłacić
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Niestety nie jest to przypadkowo ustawiona synchronizacja na długi czas. Dziś jeszcze sprawdziłem rano i było OK, następnie zamknąłem lampe i otworzyłem na nowo i już się czas nie blokuje. (co ciekawe na wyświetlaczu wyświetla się że lampa jest podniesiona) A ja się dziwiłem ostanio czemu wiele zdjęć z lampą mam tak wypalone jakbym robił je na słońcu.
    D70s, dwa szkła, zapał i żadnych efektów

Domyślnie

Prawdopodobnie IMO krańcóweczka od lampy nie daje odpowiedniego styku przez co przekazuje do CPU mylne dane o podniesieniu lub opuszczeniu lampy. (nie mam D70 ale tak sobie to wyobrażam) poprawcie jeżeli gadam bzdury.
    ale jeżeli to jest przyczyna to powinno może pomóc kilkakrotne otwarcie i zamknięcie lampy (zaobserwoj jak sie zmienia ststus lampy na LCD, bo rozumiem ze jak sie podniesie to sie pojawia ikonka?), ewentualnie przeczyszczenie krańcóweczki - na gwarancji to wiadomo serwis
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Uprawnienia umieszczania postów